Cine măsoară, acela are

2013-2018 19 iunie 2013 1230

Un inginer cadastral din municipiul Chişinău activează concomitent în două localităţi, Ghidighici şi Stăuceni. Deşi legislaţia nu permite ca un funcţionar public să fie remunerat de două instituţii publice prestând aceleaşi servicii, acesta totuşi câştigă bani publici de pe câteva "fronturi" de mai mult timp.



Chiar dacă abaterea respectivă a fost constatată în vara anului trecut de către Curtea de Conturi, situaţia nu s-a schimbat, funcţionarul fiind remunerat şi în prezent din bani publici, de la două visterii. „Contrar prevederilor art.25 din Legea nr.158-XVI din 04.07.2008, un specialist pentru reglementarea regimului proprietăţii funciare (funcţionar public) a deţinut concomitent două funcţii în cadrul primăriei satului Ghidighici şi primăriei comunei Stăuceni din suburbia municipiului Chişinău. Astfel, în perioada 2010-2011, primăria satului Ghidighici a suportat cheltuieli ineficiente pentru salarizarea specialistului menţionat în sumă de 42,1 mii de lei”, este specificat în Raportul auditului bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale şi gestionării patrimoniului public în mun.Chişinău în perioada 2010-2011.

Specialistul este plătit din „supravenituri”

Sergiu Gore afirmă că activează la primăria Ghidighici în calitate de specialist pentru reglementarea proprietăţii funciare din anul 2007. După alegerile locale din 2011, funcţionarul lucrează şi la primăria Stăuceni. „Sunt angajat la Ghidighici pe un salariu întreg, iar la Stăuceni - prin contract. Vă rog, restul întrebărilor le adresaţi persoanelor care m-au angajat”, a specificat Gore, refuzând că ofere şi alte detalii. La rândul său, Natalia Turturica, secretarul consiliului local al comunei Stăuceni, susţine că Sergiu Gore nu activează în instituţie în calitate de funcţionar public, ci doar prestează servicii în afara orelor sale de lucru. „La noi el nu-i funcţionar public, doamne fereşte, el vine în afara programului său de bază şi îşi face lucrul. Vă spun că domnul Gore este un specialist foarte bun, de aceea am apelat la serviciile lui”, menţionează  Natalia Turturica.

Ea a mai spus că în primăria Stăuceni mai activează un asemenea specialist. „Noi mai avem în primărie un specialist în domeniul reglementării funciare care este salarizat din bugetul local, iar pe domnul Gore îl remunerăm din „supravenituri”,  a concretizat dna Turturica.

Galina Colun, şefa Direcţiei finanţe a raionului Orhei, susţine că „supraveniturile”, cum le numeşte Natalia Turturica, sunt parte a bugetului local, constituind veniturile plătite din taxe şi impozite.

Orele de muncă sunt împărţite între două primării

Deşi secretarul consiliului local afirmă că specialistul vine la Stăuceni în afara orelor de muncă, l-am găsit pe Sergiu Gore acolo în prima jumătate a zilei, în timpul când trebuia să muncească la primăria Ghidighici. Primarul satului Ghidighici, Ion Begleţ, a declarat pentru www.moldovacurată.md că Sergiu Gore nu a lipsit nemotivat niciodată de la serviciu şi îşi respectă cu "sfinţenie" programul de lucru. „Nu am avut probleme cu acest specialist, sunt cazuri când lucrează şi peste programul de muncă. Este foarte receptiv şi un specialist pe măsură. Are o experienţă mare în domeniu, a lucrat în toată Moldova”, îşi laudă angajatul primarul de Ghidighici.

Precizăm că, potrivit Legii nr.158 cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public, durata "normală a timpului de muncă pentru funcţionarii publici este de 8 ore pe zi, adică 40 de ore pe săptămână". Aceeaşi lege mai prevede că, la dispoziţia conducătorului, funcţionarii publici pot lucra peste durata normală a timpului de muncă, în zilele de sărbătoare nelucrătoare şi/sau în zilele de repaos, în limita a 120 de ore într-un an calendaristic.

Anual, peste o sută de tineri absolvesc Facultatea de Cadastru şi Organizarea Teritoriului din cadrul Universităţii Agrare din Moldova. Majoritatea dintre ei sunt în căutarea unui loc de muncă, iar unul dintre acestea ar putea fi la primăria Stăuceni.

Funcţionarul public a încălcat legea

Vasile Cioaric, expert în administraţia publică locală, susţine că, potrivit prevederilor art.25 al Legii cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public, calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică, decât cea în care a fost numit. Mai mult, funcţionarul public nu este în drept să desfăşoare alte activităţi remunerate în cadrul autorităţilor publice, cu excepţiile prevăzute de lege (ştiinţifice, didactice şi de creaţie).

Totodată, expertul mai susţine că nicio persoană (cu excepţia unui funcţionar din aceeaşi unitate administrativă – pe perioada lipsei temporare a funcţionarului de bază) nu poate cumula funcţia unui specialist pentru reglementarea relaţiilor funciare (inginer cadastral), dat fiind faptul că aceasta este o funcţie ce urmează a fi ocupată conform art.28 al aceleiaşi Legi, deci, prin concurs, promovare, transfer şi detaşare. „Cadrul legal nu prevede ocuparea unei funcţii publice vacante sau temporar vacante prin cumul”, spune Vasile Cioaric.

Când un funcţionar public poate cumula altă funcţie?

Expertul mai susţine că munca prin cumul a funcţionarului public se realizează în temeiul unor raporturi de muncă distincte şi stabilite în fişa postului, dar nu prin contract individual de muncă sau de prestări servicii. Conform art. 1 al Regulilor privind desfăşurarea muncii prin cumul a funcţionarului public (anexa nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr.201 din 11 martie 2009), un funcţionar public ar putea cumula funcţia de bază cu o altă muncă remunerată, dat fiind faptul că munca prin cumul a funcţionarului public reprezintă îndeplinirea de către acesta, pe lângă activitatea de bază în funcţia publică, a unei alte munci, permanente sau temporare, în afara orelor de program. Pentru încheierea contractului individual de muncă prin cumul la o altă unitate nu se cere acordul conducătorului autorităţii publice în care funcţionarul public îşi desfăşoară activitatea de bază, cu excepţia activităţii didactice.

Cum este stabilit salariul unui inginer cadastral?

Pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate nu este publicată declaraţia de avere a funcţionarului public Sergiu Gore şi nu ştim care au fost veniturile obţinute de acesta în anul 2012. Însă, potrivit legii nr.48 din 22 martie 2012 privind sistemul de salarizare a funcţionarilor publici, salariul de funcţie al specialistului pentru reglementarea regimului funciar din aparatele primăriilor satelor şi comunelor ce au o populaţie cuprinsă între 5 mii şi 10 mii de locuitori, variază de la 2 400 până la 3 360 de lei, în funcţie de gradul şi treapta de salarizare a persoanei. Aceeaşi lege mai prevede că, pe lângă salariul de funcţie stabilit, un funcţionar public mai beneficiază de sporul pentru grad de calificare, grad special şi rang diplomatic, de sporul pentru performanţa colectivă a subdiviziunii/autorităţii publice, dar şi de un premiu anual. Suma sporului şi a premiului prevăzute în calcul lunar nu va depăşi 30% din salariul de funcţie stabilit.


 



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Tranzacție bazată pe acte false la Solonceni, Rezina, c...

Primăria satului Solonceni, raionul Rezina, este obligată să restituie unei firme aproape un milion de lei, pe care aceasta îl plătise Primăriei cu titlu de compensație pentru scoaterea din circuitul agricol a unui teren. Firma, la care jumătate din acțiuni le deține o altă firmă, ce aparține familiei directorului Agenției de Stat Cadastru, Anatolie Ghilaș, intenționa să deschidă pe acel teren o cariera de prundiș și nisip. Acum, când CNA a constatat că afacerea s-a bazat pe acte false, agentul economic s-a răzgândit și cere Primăriei banii înapoi. 

08 iunie 2017
1092
2013-2018

Milioane de lei ”conservate” în sistemul de canalizare...

Timp de doi ani, Primăriei comunei Dănceni din raionul Ialoveni i-au fost alocate peste 6,6 milioane de lei din Fondul Ecologic Național (FEN) pentru construcția sistemului de epurare și canalizare. Milioanele zac însă în pământ, fiind instalate doar țevile. Autoritățile Publice Locale (APL) din Dănceni spun că sistemul va fi funcțional când se vor găsi resursele necesare pentru finalizare, adică încă 15 milioane de lei. Între timp, Primăria Dănceni, dar și firma care s-a angajat să construiască sistemul, ”SRL “Levprocons”, sunt în atenția procurorilor anticorupție, ambele fiind învinuite de organizarea unui concurs public fictiv.

23 aprilie 2018
2034
2013-2018

Magistraţii de la CSJ au stabilit că Nistor Grozavu s-a...

Reacţia secretarului CMC: „E o chestie personală a viceprimarului”

15 mai 2017
1397
2013-2018

Conflicte de interese, protectionism și afaceri camufl...

Familia primarului PDM de la Bogzești, Telenești, Vasile Ozun, deține trei firme de construcții care câștigă constant contracte de zeci de milioane de lei la concursurile de achiziții publice.  O firmă este trecută în acte pe numele său, una - pe al fiului și a treia - pe numele fostei soții. Recent Consiliul Concurenței le-a amenadat pe toate trei cu sute de mii de lei pentru înțelegeri de cartel. Amenzile însă nu au schimbat nimic. Cel puțin două firme continuă să participe împreună la concursurile publice de achiziții. O relație deosebită cele trei întreprinderi o au cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, unde memoria instituțională e scurtă. În anul 2016 una dintre firme a fost obligată de judecată să restituie banii pe care Ministerul îi plătise pentru proiectarea sediului Teatrului „Eugene Ionesco”, deoarece lucrările nu fuseseră executate. Acesta este temei de introducere a firmei în lista neagră a achizițiilor publice. Ministerul însă a uitat. În luna mai 2018 i-a încredințat două contracte de 32 de milioane de lei pentru reconstrucția unei instituții de învățământ. O altă firmă, cea a fiului, este singura care câștigă licitațiile pentru lucrări de construcție la Primăria Bogzești. Legea spune că o astfel de relație reprezintă conflict de interese. 

17 septembrie 2018
1182
2013-2018

Dosarul licitațiilor trucate la DETS Buiucani: în timp...

Firma „Lovis Angro”, al cărui administrator este inculpat în unul dintre dosarele licitațiilor trucate în grădinițele din Chișinău, pare să aibă cel mai rodnic an la capitolul contracte cu statul. Faptul că administratorul Lilian Sofrone este judecat în prezent pentru complicitate la o schemă de fraudare a licitațiilor la Direcția Educației Buiucani nu servește drept temei pentru includerea companiei în lista de interdicții a Agenției Achiziții Publice. De asemenea, în mod paradoxal, acest fapt nu îi pune în gardă pe șefii instituțiilor de stat care organizează licitații și aleg drept câștigătoare anume această firmă. O altă companie care figurează în acest dosar, „Crinic Grup”, la fel nu este inclusă în lista de interdicții, dar nici nu are în ultimul timp licitații câștigate la stat.

22 octombrie 2017
934
2013-2018

Primăria rudelor la Bogzești

Primarul comunei Bogzești din raionul Telenești lucrează, atât la primărie, cât și în consiliu, cu rudele sale: soră, cumnat, fin, naș. Unii dintre ei lucrează, în același timp, și la firmele primarului. În anul 2016 Comisia Națională de Integritate a constatat situație de conflict de interese în privința primarului și surorii sale, Aurelia Sclifos, care este contabilă-șefă la Primărie. Cu toate acestea, primarul (reprezentant al PDM) nu a fost amendat și conflictul nu a fost soluționat. Cei doi continuă să lucreze împreună. Vasile Ozun a refuzat să ne comenteze această situație, iar sora și cumnatul său s-au supărat că abordăm subiectul, spunând că primarul face multe lucruri bune pentru sat. 

12 octombrie 2018
2634