Președintele Comisiei Electorale Centrale are averi în România?

Avere la vedere 26 iulie 2013 529
Iurie Ciocan, președintele CEC

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a ajuns în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Acum o săptămână, CNI a inițiat o procedură de control cu privire la încălcarea regimului juridic privind declararea veniturilor și proprietății de către Ciocan, acuzat anterior de presă că ar fi tăinuit o casă de vacanță pe care o are în România și cota de acțiuni într-o companie deschisă la București. Ciocan afirmă că are inima împăcată, pentru că a indicat în declarația sa de venit tot ce deține.Vila din Mureș are alt stăpân?

Potrivit unor informații oficiale de pe site-ul Agenției pentru protecția mediului din județul Mureș, România, în anul 2011, soții Iurie Ciocan și Eleonora Marian au solicitat mai multe avize pentru un proiect de construcție a unei case de vacanță, propusă pentru amplasare în intravilanul localității Câmpul Cetății, comuna Eremitu, județul Mureș. Autoritatea a eliberat avizele necesare. Dacă a fost sau nu construită casa, nu este clar. Contactat de portalul Moldova Curată, Ciocan a recunoscut că a avut cândva intenția de a-și construi o casă de vacanță în România. „Planuri am avut multe. Inclusiv de a-mi construi o casă. Ceea ce pot să vă spun este că, în prezent, nici pe numele meu, nici pe cel al soției, nu este înregistrat niciun imobil în județul Mureș”, a declarat președintele CEC, fără a preciza dacă au construit sau nu casa pentru care au cerut avize.

Acțiunile, dăruite soției

Tot în 2011, Ciocan a devenit acționar al unui SRL deschis în București. Este vorba despre portalul Privesc.eu. Potrivit Monitorului Oficial al României, la deschiderea firmei, Ciocan deținea o cotă parte de 25 % din acțiuni, cu o contribuție personală de 50 de lei românești în capitalul social al firmei administrată de bloggerul moldovean Eugen Luchianiuc.

Totuși, nici în declarația de avere din 2011, nici în cea din 2012, Ciocan nu indică nimic despre asta. „Am transferat acțiunile pe numele soției, iar în declarațiile mele de avere am indicat că aceasta deține acțiuni la Privesc.eu”, ne-a explicat Ciocan.

Totuși, în declarația sa de avere pentru anul trecut, funcționarul a arătat că soția sa deține doar 5 % din acțiunile SRL Privesc.eu (firma din R. Moldova, probabil – n.r.), pentru care a ridicat anul trecut dividende în valoare de 6 300 de lei.

Test pentru CNI

Informațiile despre proprietățile din România ale președintelui CEC au ajuns și în atenția CNI. Săptămâna trecută, membrii Comisiei au decis inițierea unui control în privința veniturilor și proprietăților lui Ciocan. Vicepreședintele CNI, Victor Strătilă, a declarat pentru Moldova Curată că acest caz al președintelui de la CEC va fi un test pentru Comisie. „Este pentru prima dată când suntem puși în situația de a verifica proprietăți aflate peste hotare. R. Moldova nu are încheiat cu România un acord de transfer al datelor cu caracter personal, de aceea nu știm cum vom proceda pentru a obține informații despre proprietățile domnului Ciocan aflate în statul român. Pentru început, cred că vom apela la autoritatea similară din România”, ne-a explicat Strătilă.

Vedeți decizia Agenției pentru protecția mediului din județul Mureș, România, de a acorda avize familiei Ciocan pentru construcția unei case de locuit aici.

Mariana RațăPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Un funcţionar din raionul Râşcani a luat un camion în...

Fostul director al Societăţii pe Acţiuni „Drumuri Râşcani”, Petru Tomuz, pe când era conducătorul acestei instituţii publice, a închiriat de la soţia sa un camion, plătindu-i circa 190 de mii de lei din bugetul public. Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că a fost încălcat regimul juridic al conflictului de interese, fostul funcţionar nu va fi pedepsit, deoarece instituţiile de control interpretează legea în mod diferit.

25 martie 2014
719
Avere la vedere

Familia primarului din Durleşti a obţinut 39 de terenur...

Primarul oraşului Durleşti, Nicolae Crudu, şi familia sa sunt proprietarii a 65 de terenuri, dintre care mai mult de jumătate sunt obţinute între anii 2007 şi 2014, adică de la începutul primului mandat al alesului local şi până în prezent. Primarul susţine însă că majoritatea terenurilor sunt cumpărate din banii soţiei sale, care a lucrat o perioadă în Italia.

08 august 2014
694
Avere la vedere

Mihai Ghimpu ascunde un apartament procurat în 2011

Deputatul liberal Mihai Ghimpu și-a luat apartament de lux, pe care însă nu îl indică în declarația de avere.

29 aprilie 2013
552
Avere la vedere

Doar 28 demnitari şi persoane cu funcţii publice şi-au...

Până în prezent, 12 miniştri în exerciţiu, 3 viceminiştri în exerciţiu, Secretarul General al Guvernului, directorul Centrului Naţional Anticorupţie, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, 10 judecători din cadrul Curţii Constituţionale şi-au făcut publice declaraţiile de avere pe site-urile oficiale.

29 aprilie 2013
589