Președintele Comisiei Electorale Centrale are averi în România?
Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a ajuns în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Acum o săptămână, CNI a inițiat o procedură de control cu privire la încălcarea regimului juridic privind declararea veniturilor și proprietății de către Ciocan, acuzat anterior de presă că ar fi tăinuit o casă de vacanță pe care o are în România și cota de acțiuni într-o companie deschisă la București. Ciocan afirmă că are inima împăcată, pentru că a indicat în declarația sa de venit tot ce deține.
Vila din Mureș are alt stăpân?
Potrivit unor informații oficiale de pe site-ul Agenției pentru protecția mediului din județul Mureș, România, în anul 2011, soții Iurie Ciocan și Eleonora Marian au solicitat mai multe avize pentru un proiect de construcție a unei case de vacanță, propusă pentru amplasare în intravilanul localității Câmpul Cetății, comuna Eremitu, județul Mureș. Autoritatea a eliberat avizele necesare. Dacă a fost sau nu construită casa, nu este clar. Contactat de portalul Moldova Curată, Ciocan a recunoscut că a avut cândva intenția de a-și construi o casă de vacanță în România. „Planuri am avut multe. Inclusiv de a-mi construi o casă. Ceea ce pot să vă spun este că, în prezent, nici pe numele meu, nici pe cel al soției, nu este înregistrat niciun imobil în județul Mureș”, a declarat președintele CEC, fără a preciza dacă au construit sau nu casa pentru care au cerut avize.
Acțiunile, dăruite soției
Tot în 2011, Ciocan a devenit acționar al unui SRL deschis în București. Este vorba despre portalul Privesc.eu. Potrivit Monitorului Oficial al României, la deschiderea firmei, Ciocan deținea o cotă parte de 25 % din acțiuni, cu o contribuție personală de 50 de lei românești în capitalul social al firmei administrată de bloggerul moldovean Eugen Luchianiuc.
Totuși, nici în declarația de avere din 2011, nici în cea din 2012, Ciocan nu indică nimic despre asta. „Am transferat acțiunile pe numele soției, iar în declarațiile mele de avere am indicat că aceasta deține acțiuni la Privesc.eu”, ne-a explicat Ciocan.
Totuși, în declarația sa de avere pentru anul trecut, funcționarul a arătat că soția sa deține doar 5 % din acțiunile SRL Privesc.eu (firma din R. Moldova, probabil – n.r.), pentru care a ridicat anul trecut dividende în valoare de 6 300 de lei.
Test pentru CNI
Informațiile despre proprietățile din România ale președintelui CEC au ajuns și în atenția CNI. Săptămâna trecută, membrii Comisiei au decis inițierea unui control în privința veniturilor și proprietăților lui Ciocan. Vicepreședintele CNI, Victor Strătilă, a declarat pentru Moldova Curată că acest caz al președintelui de la CEC va fi un test pentru Comisie. „Este pentru prima dată când suntem puși în situația de a verifica proprietăți aflate peste hotare. R. Moldova nu are încheiat cu România un acord de transfer al datelor cu caracter personal, de aceea nu știm cum vom proceda pentru a obține informații despre proprietățile domnului Ciocan aflate în statul român. Pentru început, cred că vom apela la autoritatea similară din România”, ne-a explicat Strătilă.
Vedeți decizia Agenției pentru protecția mediului din județul Mureș, România, de a acorda avize familiei Ciocan pentru construcția unei case de locuit aici.
Mariana Rață
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Doar 28 demnitari şi persoane cu funcţii publice şi-au...
Până în prezent, 12 miniştri în exerciţiu, 3 viceminiştri în exerciţiu, Secretarul General al Guvernului, directorul Centrului Naţional Anticorupţie, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, 10 judecători din cadrul Curţii Constituţionale şi-au făcut publice declaraţiile de avere pe site-urile oficiale.
O nouă achitare într-un dosar de corupție la Judecători...
Directorul Direcției Educație a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, acuzat de fals în declarația de avere și depășirea atribuțiilor de serviciu, a fost achitat de către prima instanță. Sentința de achitare a fost pronunțată la 28 aprilie de către judecătoarea Silvia Gârbu, iar cel care a condus urmărirea penală și a susținut acuzarea a fost procurorul anticorupție Dorin Compan. Sentința motivată încă nu a fost publicată. Procuratura Generală a anunțat astăzi, printr-un comunicat, că procurorii o vor ataca la Curtea de Apel.
Venitul unei firme a lui Iurie Dârda a crescut de trei...
Veniturile deputatului liberal Iurie Dârda provenite din activitatea uneia dintre companiile sale, care se ocupă de construcția blocurilor de locuit în Capitală, au crescut de trei ori anul trecut față de anul precedent. Dacă în anul 2014, când nu avea nicio funcție publică, liberalul declara că a obținut sub formă de dividende de la Compania „Dansicons” 4 750 025 lei, în anul următor venitul său a crescut la 15 294 279 de lei. Sporirea câștigului coincide cu perioada în care Dârda a devenit deputat. Liberalul spune că nu e nicio legătură între veniturile firmei și mandatul de deputat, ci pur și simplu în 2015 „a cules roadele” din blocurile ridicate câțiva ani mai devreme.
Primul potențial candidat la funcția de președinte: dou...
Primul potențial candidat la funcția de șef al statului, deputatul Valeriu Ghilețchi, deține două case la sol în Chișinău, cote-părți în două societăți profitabile și o mașină pe care ar fi cumpărat-o cu 5 mii de lei. Deputatul spune că a cumpărat mașina „la preț restant” de la organizația „Partenerii”, la care anterior a fost director, prestând o activitate neremunerată.
Membrii CNI ar fi ascuns faptul că dețin mai multe mași...
Comisia parlamentară specială de control al declarațiilor cu privire la venituri și proprietate ale președintelui și membrilor Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au constatat că membrii CNI nu au declarat mașini și bani de pe carduri bancare, scrie ziarulnational.md. Comisia a pregătiri un raport care urmează a fi prezentat la una dintre următoarele ședințe ale Legislativului.
Noii milionari ai justiției moldovenești
Mai mulți judecători din R. Moldova s-au făcut cu averi de invidiat în anul 2013. Unii au declarat case și garaje obținute prin moștenire sau donație. Alții și-au cumpărat apartamente, case și mașini. Totuși, au existat și judecători care au sărăcit sau au acumulat datorii de milioane. Controalele inițiate anul trecut de Comisia Națională de Integritate i-a determinat pe judecători să fie mai conștiincioși atunci când își declară proprietățile și averile. Unii au ajuns până la a declara proprietățile copiilor majori.
Aici așteptăm comentariul tău!