Profil candidat: Victor Său

Arhiva 25 ianuarie 2019 1455

Integritatea în activitate politică



Victor Său (47 de ani) este în prezent primar al orașuli Soroca. De profesie este jurist, fiind licențiat în drept, dar are și studii de masterat în domeniul administrației publice. Potrivit CV-ului publicat pe pagina web a Primăriei Soroca, timp de patru ani a activat în calitate de antreprenor în orașul Sîktîvkar, din Federația Rusă, iar apoi, din 1997 până în anul 2007, a gestionat firma proprie, „Navisor” SRL. La alegerile locale din anul 2007, a transmis afacerea soției sale, el candidând pentru funcția de primar al orașului. Atunci figura pe lista Partidului Naţional Liberal (PNL). La următoarele alegeri locale, din anul 2011, a candidat din nou pentru un mandat de primar. De data aceasta pe lista Partidului Liberal Democrat (PLDM). Atunci însă a pierdut în fața Elenei Bodnarenco, candidată din partea comuniștilor. Victor Său a fost propus de liberal-democrați în calitate de președinte al raionului Soroca.

La alegerile locale din anul 2015, a candidat din nou la funcția de primar și a revenit la conducerea orașului. Și de această dată a mers în alegeri cu liberal-democrații. În anul 2017 a părăsit PLDM, precizând că este candidat independent. Victor Său a declarat pentru portalul Tribuna că nu intenționează să se mai afilieze unui partid în acest mandat de primar. 

La alegerile parlamentare 2019 candidează pe circumscripția nr. 7 Soroca.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

În perioada când conducea raionul Soroca Victor Său a admis un conflict de interese. Potrivit portalului Moldova Curată, în anul 2013, Consiliul Raional (CR) Soroca a cumpărat benzină în valoare de peste 326 de mii de lei de la firma administrată de soţia primarului, „Navisor” SRL.

În luna septembrie 2014, fosta Comisie Națională de Integritate (CNI) a constatat că V. Său s-a aflat în conflict de interese în acest proces de achiziții. ”Constatarea încălcării regimului juridic al conflictului de interese de către dl Său Victor, care nu a declarat în termenul şi modul stabilit despre conflictul de interese manifestat prin nedeclararea calității sale de fondator majoritar cu 80 % din cota parte a SC ”Navisor” SRL și nu a întreprins nici o măsură de tratare și soluționare a acestui conflict de interese”, se spune în actul CNI.

Victor Său motiva atunci că el nu a fost implicat în procesul de achiziţii publice, de aceea a contestat decizia CNI. În anul 2015, Judecătoria Chișinău a emis o hotărâre prin care a respins contestația, astfel menținând actul CNI. Victor Său nu a mai contestat decizia, dar nici nu a fost sancționat pentru abaterea comisă, deoarece s-a invocat expirarea termenului de prescripție.

Înainte de alegerile locale din anul 2015, în declarația de avere depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție Soroca, Victor Său indica un venit de peste 200 de mii de lei obținuți timp de doi ani, un apartament, două terenuri și două autoturisme: Nissan Micra şi Gaz 67 B. Preşedintele de raion mai declara că este fondatorul a două firme, „Navisor” SRL şi „SV-Parc”.

În declarația de avere și interese personale care se referă la anul 2017, depusă la CEC în campania electorală 2019, Victor Său indică împreună cu soția un venit total de 160 de mi de lei obținut din salarii și suma de 22 de mii de lei obținută din arenda. Acesta este proprietarul unui teren intravilan, dar și al unui apartament în orașul Soroca. Declară două autoturisme: unul de model AUDI 100 și un Gaz 67 B, pe care l-a indicat și în declarația anterioară.

Familia Său deține pe conturi bancare suma de 210 mii de lei. De asemenea, are cote părți în firmele „Navisor” SRL şi „SV-Parc”, dar și în Gospodăria Țărănească ”Său Victor Valeriu”.

Integritatea în gestionarea funcțiilor publice

Pe perioada mandatului de primar, firma fondată de Victor Său, „Navisor” SRL, a beneficiat de bani publici. Astfel, potrivit portalului Moldova Curată, în anul 2017, Primăria oraşului Soroca a încheiat un contract de prestări servicii cu această firmă, administrată de soţia primarului. Alesul local nu vedea un eventual conflict de interese în acest caz şi motiva că aceasta ar fi singurul agent economic din oraş care prestează astfel de servicii. Victor Său a anunțat Autoritatea Națională de Integritate despre acest conflict de interese consumat, însă a depășit termenul legal de declarare. Noua lege privind declararea averii şi intereselor personale prevede că informarea ANI despre apariţia unui conflict de interese real se va face „până la soluţionarea cererii/demersului, emiterea actului administrativ, încheierea, directă sau prin intermediul unei persoane terţe, a actului juridic”, Victor Său a anunțat ANI deja când suma de 980 de lei din contul Primăriei a fost transferată pe contul firmei fondată de el.

Cazier judiciar

În luna octombrie 2018, Judecătoria Chișinău a emis o decizie pe numele lui Victor Său, prin care l-a găsit vinovat de încălcarea prevederilor Legii cu privire la protecția datelor cu caracter personal, după ce pe site-ul primăriei ar fi fost publicate imagini cu două tinere care ar fi mâncat semințe în parc. Una dintre tinere l-a acționat pe primar în judecată, invocând că i-a fost încălcat dreptul la viața privată. Potrivit deciziei instanței de fond, acesta riscă o amendă de 9 mii de lei. Primarul Victor Său a declarat pentru portalul Deschide.md că va contesta decizia magistraților de la Judecătoria Chișinău.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Ghenadie Panciuc

Integritatea în activitatea politică

17 februarie 2019
1396
Arhiva

Președinta CEC, Alina Russu, a fost acționară la televi...

Firma declarată de președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, ”Novosti” SRL, a fost unul dintre acționarii televiziunii NIT, care a fost închisă de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, în aprilie 2012, pentru partizanat în favoarea Partidului Comuniștilor.

24 noiembrie 2016
1115
Arhiva

CNI va iniţia controale şi în Săptămâna Patimilor

În şedinţa de astăzi, Comisia Naţională de Integritate (CNI) va examina averile şi interesele a 12 persoane cu funcţii de răspundere. Una dintre ele este directorul adjunct al Direcţiei Arhitectură a Primăriei Chişinău, Radu Blaj.

17 aprilie 2014
1077
Arhiva

CNA: rezultatele monitorizării „stilului de viaţă” al c...

Membrii Colegiului disciplinar din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) au stabilit vineri, 4 aprilie 2014, că stilul de viaţă a trei colaboratori nu corespunde Codului de conduită a colaboratorului CNA, în privinţa acestora urmând să fie aplicate sancţiuni disciplinare. Despre această decizie a comunicat Cristina Ţărnă, Vicedirector al CNA, la şedinţa Grupului de Monitorizare a implementării Strategiei Naţionale Anticorupţie.

05 aprilie 2014
1122
Arhiva

Dumitru Visternicean: „Nu avem judecători corupți”

Faptul că nu avem judecători judecați pentru acte de corupție demonstrează că nu avem judecători corupți în R. Moldova. De această părere este președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dumitru Visternicean. Într-un interviu pentru Moldova Curată, magistratul explică „paradoxul” potrivit căruia, deși avem un sistem judecătoresc corupt, nu avem și judecători corupți. „Fenomenul este compus din mai multe elemente. Atâta timp cât nu avem în plan penal infracțiunea numită corupția, în schimb avem dare de mită, luare de mită, trafic de influență, aceste lucruri trebuie demonstrate. Avem deja pe rol, în instanțele de judecată, patru dosare care vizează acte de corupție comise de judecători. Unul dintre ei a trecut deja de prima instanță unde a fost achitat”, a menționat Visternicean. Întrebat de ce majoritatea procedurilor disciplinare pornite de Colegiul disciplinar al CSM se încheie cu constatarea că judecătorul nu a comis nicio încălcare, președintele CSM a declarat: „Sunt mai multe probleme care duc la clasarea procedurii disciplinare. Trebuie să ținem cont de faptul că acest Colegiu disciplinar este o judecată a judecătorilor. Și, la fel ca în orice instanță, judecătorului îi este asigurat dreptul la apărare. Foarte multe proceduri disciplinare au fost intentate anterior doar de dragul de a fi intentate”. Cu toate acestea, Visternicean este mulțumit de activitatea acestui colegiu. În special, pentru că „și-a păstrat independența și imparțialitatea, indiferent de cine este cel supus examinării, cine a depus sesizarea”. În cadrul aceluiași interviu, președintele interimar al CSM dezvăluie care sunt criteriile în baza cărora are loc numirea și avansarea în post a judecătorilor și își expune părerea vizavi de judecătorii cu averi de milioane. Interviul integral îl puteți citi aici.

10 februarie 2014
1245
Arhiva

Uşa Curţii de Apel Chişinău, închisă pentru judecătorii...

Niciunul din cei cinci judecători ai Curţii de Apel Bender, instanţă lichidată printr-o decizie de Parlament, nu are loc la Curtea de Apel Chişinău, unde au solicitat să fie transferaţi. Pentru că nu au adunat voturi suficiente pentru a ocupa un post în instanţa de apel din Capitală, printr-o decizie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) le-au sugerat judecătorilor Grigore Druguş, Svetlana Leu, Mihai Antonov, Aurelia Parpalac şi Nicolae Nogai să-şi încerce norocul timp de 15 zile la alte instanţe unde sunt locuri vacante. Pe de altă parte, experţii susţin că lipsa de transparenţă în luarea acestei hotărâri creează o situaţie confuză şi lasă loc de interpretări.

17 septembrie 2014
1277