Procurorul General a sesizat CNI să verifice averea procurorului adjunct al sectorului Buiucani
La 25 februarie curent, la un post de televiziune a fost difuzat un reportaj despre luxul în care trăieşte procurorul adjunct al sectorului Buiucani din capitală, Elena Neaga. În reportaj este menţionat că familia procurorului deţine o casă cu trei nivele în centrul oraşului Străşeni. Pe un site de socializare, Elena Neaga a postat mai multe fotografii unde îşi etalează bunurile. Procurorul General a sesizat Comisia Naţională de Integritate (CNI) pentru a verifica averea familiei Neaga.
Într-un comunicat emis de Procuratura Generală (PG) este menţionat că instituţia "a luat act de apariţia în mass-media a informaţiilor vizând averea procurorului adjunct al sectorului Buiucani, Elena Neaga şi postarea unor imagini pe reţelele de socializare". În comunicat se precizează că Procurorul General, Corneliu Gurin a sesizat CNI să verifice veniturile şi proprietăţile familiei Neaga. De asemenea, Procuratura va examina comportamentul procurorului privind eventualele încălcări ale Codului de Etică al procurorului. Prevederile Codului sunt obligatorii şi trebuie să fie respectate de fiecare procuror, atât în cadrul exercitării atribuţiilor de serviciu, cât şi în viaţa privată. "De notat că, orice încălcare a normelor de conduită care îi revin procurorului poate fi calificată drept abatere disciplinară şi sancţionată în funcţie de gravitatea acesteia", mai este menţionat în comunicatul PG.
Precizăm că, recent postul de televiziune Jurnal TV a difuzat un reportaj în care este arătată casa luxoasă a familiei Neaga. "Locuinţa cu trei nivele are o suprafaţă de peste 270 de metri pătraţi, iar curtea este amenajată cu statui din piatră. Potrivit locuitorilor din zonă, soţii Neaga s-au mutat în Străşeni, acum trei ani şi au ridicat casa în mai puţin de un an. Procurorul se mândreşte cu locuinţa în care trăieşte. O dovadă în acest sens sunt pozele postate pe un site de socializare. În majoritatea fotografiilor, Elena Neaga apare cu bijuterii impunătoare din aur", este menţionat în reportaj.
Elena Neaga a declarat însă, pentru acelaşi post de televiziune, că s-a îmbogăţit pe vremea când activa ca educatoare şi directoare la grădiniţa din Scoreni. Ea a explicat că periodic ar fi lucrat la Moscova, în timp ce soţul ar fi câştigat bani în Spania şi Kazahstan. Procurorul susţine că familia sa are doar o maşină şi că vine la serviciu cu microbuzul.
Potrivit declaraţiei de avere, Elena Neaga a câştigat în anul 2012 peste 82 de mii de lei din salariu şi circa 800 de lei din activitatea didactică. Recen, procurorul Neaga a primit şi una din cele mai înalte distincţii - Crucea "Pentru Merit". Elena Neaga a fost transferată cu serviciul de la Străşeni la Chişinău, la scurt timp după ce fusese transferat şi fostul şi actualul ei şef, Eduard Maşnic.
Sursa: jurnal.md
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Adrian Lupușor: Amnistia de capital ar putea transforma...
Instrumentul pe care l-au ales autoritățile pentru a aduce capital în țară - aministia fiscală și amnistia de capital - este total inadecvat scopului propus, de aceea solicităm retragerea acestui proiect, întrucât el implică riscuri majore pentru economie, a declarat directorul executiv al Organizației Expert-Grup, Adrian Lupușor, despre proiectul de lege referitor la amnistie votat deja în prima lectură. În cadrul unei mesei rotunde organizate la 22 decembrie de către Asociația Presei Independente și portalul Moldova Curată, expertul a numit 7 riscuri care reprezintă argumente solide în favoarea retragerii proiectului.
Șefa Direcției Cultură a autonomiei găgăuze: „Nu am act...
Șefa Direcției Cultură a Executivului autonomiei găgăuze, Marina Semionova, despre care jurnaliștii din regiune au scris că ar avea o activitate paralelă cu cea de funcționar public, susține că nu defășoară activități de antreprenoriat. Ea afirmă că într-adevăr a prestat servicii de regizare și moderare a ceremoniilor până a veni în funcția publică, adică acum un an și jumătate. Portalul regional Nokta.md a publicat un video preluat de pe Facebook, în care ar apărea Marina Semionova moderând o nuntă. Un expert anticorupție spune că legislația ar permite funcționarilor prestarea unor servicii în afara orelor de program. Portalul Moldova Curată va sesiza Autoritatea Națională de Integritate să verifice această situație.
Experţii solicită pârghii legale pentru pedepsirea demn...
Accesul publicului la declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale demnitarilor şi funcţionarilor nu este asigurat, iar majoritatea instituţiilor publice nu se conformează normelor legale privind transparenţa obligatorie. În acelaşi timp, autorităţile abilitate cu funcţii de control nu verifică executarea respectării legislaţiei în acest domeniu, iar persoanele vinovate nu sunt sancţionate. Acestea sunt câteva din constatările dezbaterii publice „Accesul publicului la declaraţiile de avere şi proprietăţi în reţeaua Internet: contradicţii legale şi modalităţi de soluţionare”, organizată de Asociaţia Presei Independente (API) la 30 octombrie 2013.
Președinta Judecătoriei Dondușeni, Lilia Țurcan, a luat...
Președinta Judecătoriei Dondușeni, Lilia Țurcan, a luat pe numele său un credit în valoare de 1 700 000 lei, pe care urmează să îl ramburseze în decursul a 10 ani, cu o dobândă de 10 la sută. Chiar și dacă nu am lua în calcul rata dobânzii, magistrata ar urma să întoarcă lunar, până în 2024, peste 14 mii de lei, adică salariul său mediu lunar. Solicitată de Moldova Curată, Lilia Țurcan s-a arătat indignată de faptul că îi adresăm asemenea întrebări și a spus că a luat împrumutul pentru fiica sa, care ar urma să achite datoria.
Judecătorii, la control
Judecătorii din R. Moldova vor fi obligaţi să-şi verifice starea de sănătate o dată la cinci ani, iar candidaţii la funcţiile de judecător vor trece un examen medical până la derularea concursului pentru suplinirea funcţiei. Un ordin în acest sens a fost înregistrat în Registrul actelor juridice de către Oleg Efrim, ministrul Justiţiei, la 19 iunie curent.
Aici așteptăm comentariul tău!