CNI nu va verifica averea de peste hotare a lui Vladimir Plahotniuc

Arhiva 25 septembrie 2014 112
Vladimir Plahotniuc

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au respins solicitarea deputatului comunist Grigore Petrenco de a verifica averea lui Vladimir Plahotniuc, pe care acesta ar deţine-o în Franţa, dar nu a inclus-o în declarația de avere acum doi ani, când era deputat și vicepreședinte al Parlamentului din partea Partidului Democrat. Potrivit vicepreședintelui CNI, Victor Strătilă,  parlamentarul nu a confirmat acuzațiile cu documente. Reprezentantul Comisiei susține că Grigore Petrenco ar urmări interese electorale.După ce deputatul comunist a publicat imagini cu o vilă de lux din Franţa care ar aparţine familiei omului de afaceri Vladimir Plahotniuc, şi a sesizat CNI, membrii Comisiei au refuzat joi, 25 septembrie, să iniţieze un control în acest caz. „Domnul Petrenco nu a confirmat documentar faptul că Vladimir Plahotniuc ar deţine averi peste hotare. Nu a prezentat originalele, ci nişte copii. Petiţia sa nu întruneşte condiiţiile prevăzute de lege. Este evident că Grigore Petrenco face un joc electoral şi urmăreşte anumite interese”, ne-a declarat Victor Strătilă.

Grigore Petrenco susţine însă că probele pe care le-a adus sunt mai mult decât suficiente. „Am prezentat copia extrasului acestui imobil. Am venit cu dovezi cine sunt proprietarii şi la ce preț a fost cumpărat. Am venit şi cu fotografii. Am fost acolo şi mi-am făcut chiar şi un selfie la vila lui Vladimir Plahotniuc. De ce fel de dovezi mai au nevoie? Este încă o dovadă că CNI execută comenzi politice şi îi este frică de patron”, a acuzat, la rândul său, deputatul comunist.

La 23 septembrie şi jurnaliştii RISE Project Moldova au publicat câteva zeci de fotografii cu Vlad Plahotniuc aflat peste hotare. Autorii susţin că omul de afaceri este surprins şi la vila sa din Sciez, Franța. “Fotografiile sunt din 2012. De ce nu le-au prezentat atunci când Vladimir Plahotniuc ocupa funcția de deputat?”, se întreabă Victor Strătilă.

La 17 septembrie, omul de afaceri a depus o explicaţie la CNI. Potrivit lui Victor Strătilă, democratul a trimis o solicitare autorităţilor din Franţa prin care le cere să prezinte probe că acuzaţiile care i se aduc ar fi nefondate. Totodată, Plahotniuc s-a angajat să prezinte răspunsul la CNI.

Potrivit Galinei Bostan, directorul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, membrii Comisiei Naţionale de Integritate nu au suficiente pârghii atunci când trebuie să obţină date de peste hotare despre un funcţionar de la noi. Acest lucru, totuşi, nu este imposibil. "Pentru ca membrii CNI să aibă acces la astfel de informaţii ar trebui semnate convenţii. În cadrul unui dosar penal situaţia e alta. Totuşi ar putea obţine informaţii în baza principiului reciprocităţii sau să creeze astfel de situaţii încât să se ajungă cu acest dosar în instanţa de judecată, iar o comisie rogatorie să obţină datele necesare. E mai complicat şi necesită mai mult timp. Depinde însă şi de voinţa membrilor CNI”, comentează Galina Bostan.

Omul de afaceri a ajuns în vizorul СNI şi acum un an, când a solicitat el însuşi Comisiei să-i verifice averile pentru a stabili dacă s-a îmbogăţit sau nu în perioada în care a ocupat funcţia de deputat. Membrii CNI au decis însă clasarea cauzei „în legătură cu lipsa încălcării regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii de către cetăţeanul Vladimir Plahotniuc”.

Anastasia NaniPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Dezbatere: „Activitatea de comunicare a Comisiei Naţion...

14 februarie 2014
104
Arhiva

Democrata care a lăsat capitala pentru o funcție de con...

31 decembrie 2015
96
Arhiva

CSM a propus spre avansare un judecător vizat de CEDO

Anul trecut, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îi propunea preşedintelui ţării să-i confere gradul superior de calificare unui judecător din cadrul Curţii Supreme de Justiţie. Acest grad este cel mai important pe care îl poate avea un judecător, ceea ce înseamnă şi un adaos salarial lunar de 400 de lei. Juriştii afirmă că magistraţii care sunt propuşi spre o astfel de promovare trebuie să aibă o experienţă de muncă bogată, dar şi succese remarcabile în domeniu. Preşedintele Nicolae Timofti, fost judecător şi el, a decis să nu-i acorde calificarea solicitată judecătorului Ghenadie Nicolaev.

29 aprilie 2013
103
Arhiva

Parlamentul este igienizat din bani publici, iar grădin...

De mai mulți ani, grădinițele din capitală nu sunt asigurate cu săpun lichid suficient și nici cu hârtie igienică. Autoritățile publice locale motivează prin faptul că nu sunt bani suficienți pentru aceste produse. De regulă, sunt alocate mijloace financiare doar pentru detergenți, var, clor, iar igiena copiilor este lăsată în grija părinților. În schimb, pentru aleșii poporului statul alocă resurse din belșug pentru produse igienice de calitate. Bunăoară, dacă anul trecut din bugetul public au fost alocați doar 29 de lei pentru procurarea produselor igienice de uz casnic pentru un copil, atunci pentru un angajat din clădirea Parlamentului au fost cheltuiți tocmai 530 de lei, adică de 18 ori mai mult decât se alocă pentru un copil care frecventează grădinița în capitală.

12 decembrie 2017
92
Arhiva

Eleonora Graur solicită dreptul la replică: ”Am obținut...

La sfârșitul lunii aprilie curent, portalul Moldova Curată și ziarul ”Cuvântul” de la Rezina au publicat o investigație jurnalistică în care se vorbea despre vila-pensiune din România pe care o deține Alexandra Graur, cumnata președintei raionului Rezina Eleonora Graur. Autoarea investigației este reportera portalului Moldova Curată, Lilia Zaharia. În procesul documentării, nici Alexandra Graur și nici Eleonora Graur – ambele angajate la stat, nu au vrut să discute cu autoarea, care le-a întrebat și telefonic, și în scris, din ce surse a fost achiziționată pensiunea și cui aparține de facto această afacere. După publicarea investigației însă, președinta de raion a expediat ziarului regional ”Cuvântul” un text despre care spune că ar fi dreptul ei la replică.

04 mai 2018
93
Arhiva

Ministrul Mediului și-a angajat finul de cununie în fun...

Noul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, l-a angajat în funcția de consilier al său și șef de cabinet pe finul său de cununie, Alexandru Bostan. Acesta i-a fost și asistent la Parlament, când Munteanu a fost deputat. Alexandru Bostan are 30 de ani și este profesor de drept la Universitatea Liberă Internațională din Moldova.

20 august 2015
98