Profil candidat: Fiodor Covalji

Arhiva 13 februarie 2019 797

Integritatea în activitatea politicăFiodor Covalji, candidatul Partidului Democrat din Moldova (PDM) în circumscripția nr. 44, Taraclia, este directorul „Taraclia-Gaz” și membru al Consiliului Național Politic al partidului. Covalji este născut în satul Nagornoie din Ucraina, dar în prezent are cetățenia R. Moldova. Locuiește în orașul Taraclia și este inginer de profesie.

Fiodor Covalji este președintele Organizației Teritoriale Taraclia al PDM și fost candidat al partidului la funcția de primar al orașului Taraclia la alegerile locale din 2015. S-a clasat pe locul patru, obținând 6% din voturi. Din 2015 este însă consilier local în Taraclia din partea PDM.

În actuala campanie electorală, portalul nokta.md a remarcat că reprezentanții PDM au încurcat numele și fotografia lui Covalji. Astfel, în orașul Comrat, au apărut panouri electorale cu fotografia lui Fiodor Mincu, candidat al partidului în circumscripția nr.45, dar cu numele lui Fiodor Covalji. Ulterior, panourile au fost scoase.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Fiodor Covalji este director al „Taraclia-Gaz” din luna august 2010. În perioada șefiei sale, numele agentului economic a figurat într-un raport al Curții de Conturi. Mai exact, raportul auditului conformității exercițiului bugetar şi gestionării patrimoniului public în cadrul autorităților publice locale din raionul Taraclia pe anul 2013 a relevat că 14 localități din raion „nu au asigurat înregistrarea la organul cadastral a conductelor de gaze, transmise la deservire către SRL „Taraclia-Gaz”, indiferent de amplasarea acestora. Mai mult decât atât, administrațiile publice locale, în a căror proprietate sunt înregistrate reţelele de gazoduct, au transmis în gestiune agenților economici aceste rețele fără să examineze şi să aprecieze posibilităţile de obţinere a avantajului economic în folosul comunităţii publice”.

Integritatea în gestionarea averii

În declarația de avere și interese depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC), Covalji a indicat că a obținut în perioada 2017-2018 venituri de 640,2 mii de lei din funcția de director al „Taraclia-Gaz”, și alți 15 mii de lei de la compania „Acton-Gaz”. Soția candidatului a acumulat, în aceeași perioadă, venituri de 115 mii de lei.

Candidatul este proprietarul unei case de locuit cu teren aferent. El mai declară un garaj și un apartament. Toate bunurile au fost obținute în perioada 2002-2015. Tot în 2015, Covalji a cumpărat și un automobil de marcă Honda, fabricat în anul 2001, pentru care a plătit 70 de mii de lei.

În 2017, Fiodor Covalji a împrumutat de la Moldindconbank suma de 200 de mii de lei cu o dobândă de 7,78%. Creditul urmează să fie rambursat până în 2024.

În declarația de avere și interese depusă în anul 2016, Fiodor Covalji declara că, în perioada 2014-2017 a împrumutat 40 de mii de lei de la Moldova-Agroindbank cu o dobândă de 12%. Totodată, el indica un alt credit, contractat de la Moldindconbank pentru perioada 2016-2021 în valoare de 70 de mii de lei.

Chiar dacă în ultimii ani a contractat mai multe împrumuturi, Fiodor Covalji a fost un donator frecvent al PDM în ultimele campanii electorale, oferind suma totală de 400 de mii de lei doar în ultimii cinci ani. Candidatul susține că acestea nu sunt singurele donații pe care le-a făcut. ”Veniturile familiei mele îmi permit să fac donații, pe parcurs de 5 ani am donat nu numai Partidului Democrat, ci am participat la mai multe acțiuni de caritate. Împrumuturile mele nu au nimic comun cu PDM”, a declarat Fiodor Covalji pentru reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat.

În 2014, în campania pentru alegerile parlamentare, Fiodor Covalji a donat partidului 98,5 mii de lei.

În 2015, a donat suma de 32 de mii de lei.

În campania electorală prezidențială din 2016 a donat pentru Marian Lupu suma de 73 mii de lei.

În 2016, Fiodor Covalji a mai donat pentru PDM 130 de mii de lei.

Și în 2017, Fiodor Covalji a contribuit la bugetul partidului cu suma de 72 mii de lei.

Datele Agenției Servicii Publice arată că Fiodor Covalji este fondator și administrator la două firme: „Cavola” SRL și ÎI „Covalji”, entități care nu se regăsesc în declarația de avere și interese depusă de candidat la CEC. Ambele au fost fondate în anii 2003-2004 și ambele sunt active, conform informațiilor publice. ”Firmele „Cavola” SRL și ÎI „Covalji” nu sunt active mai mult de 8 ani, adică nu aduc niciun venit, nici nu participă la tranzacții. Patru ani în urma au fost depuse solicitări către Camera de Înregistrare privind scoaterea lor de la evidență”, a comentat situația Fiodor Covalji, solicitat de reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat.

În apartamentul familiei Covalji din Taraclia este înregistrată și compania „Acton-Gaz” SRL, de la care candidatul a indicat venituri de 17,5 mii de lei în perioada 2017-2018. Covalji a figurat printre fondatorii firmei până în 2015. Tot până în septembrie 2015, Covalji a figurat în calitate de proprietar și la firma „TC-Construct”, fondată în anul 2014. La scurt timp, a încheiat un contract cu Consiliul Raional Taraclia în valoare de 94 mii de lei pentru servicii de proiectare a stației de pompare a sistemului de canalizare din or. Tvardița. În 2018, firma a mai câștigat o licitație organizată de Primăria Taraclia pentru proiectarea lucrărilor pentru cimitir în valoare de 148 mii de lei. Candidatul spune că nu a influențat în niciun fel concursul de achiziții. ”La momentul petrecerii licitației nu am avut nimic comun cu Compania TC-Construct”, totodată nu am participat la desemnarea câștigătorului licitației”, a spus Fiodor Covalji.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

CV-ul și averea „din declarații” a medicului din frunte...

Ghenadie Buza, președintele raionului Hâncești, urmează, „în curând” să finalizeze construcția unei case în orașul Hâncești, acolo unde locuiește. El conduce un Mercedes și este pasionat de vinificație, participând la concursuri organizate pentru producători. Ghenadie Buza este de profesie medic-chirurg și a activat practic toată viața în cadrul Spitalului Raional Hâncești. S-a implicat în politică inițial din partea PCRM, fiind consilier orășenesc, iar din 2010 a ajuns în Consiliul Raional ca reprezentat al Partidului Democrat (PDM). A ajuns președinte de raion fiind susținut și de un deputat socialist, care, a plătit pentru vot cu calitatea sa de membru de partid. Liberal-democrații, în momentul când s-a votat președintele raionului, au acuzat că negocierile ar fi fost înlocuite cu ”metode de șantaj și cumpărare”.

31 octombrie 2015
1141
Arhiva

Ziarul Cuvântul: Legea, justiţia şi primarul

În articolul “Revocarea primarilor între lege şi realitate", publicat în ziarul regional "Cuvântul", era descrisă şi istoria privind revocarea primarului de Ignăţei Ion Balan. Amintim că procedura a fost iniţiată de către Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat, care a depus la Judecătoria Rezina cererea de revocare a mandatului primarului de Ignăţei Ion Balan. Instanţa a satisfăcut cererea reclamanţilor printr-o decizie adoptată la 30 decembrie 2013. Pârâtul a atacat hotărârea instanţei de fond la Curtea de Apel Chişinău, care peste nouă luni (!?), la 11 septembrie 2014, a calificat recursul lui Ion Balan drept neîntemeiat, printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă lăsând în vigoare verdictul primei instanţe.

03 februarie 2015
1045
Arhiva

Profil candidat: Vadim Lelic

Integritatea în activitatea politică

15 februarie 2019
1877
Arhiva

Tranzacții în familie la o primărie din raionul Râșcani

Primarul satului Corlăteni din raionul Râșcani, Anatolie Baciu, a cumpărat produse alimentare pentru grădinița din sat de la întreprinderea individuală a fratelui său, Mihail Baciu, la un an de când a obținut primul mandat de ales local. El spune că nu știa că nu poate încheia contracte cu fratele. «Știam că nu e voie cu cineva din familia mea, cu soția, de exemplu, dar cu fratele nu știam», spune primarul. Oricum, acest eventual conflict de interese va rămâne, cel mai probabil, neinvestigat, întrucât faptele s-au produs înainte de constituirea Comisiei Naționale de Integritate (CNI).

21 decembrie 2015
676
Arhiva

Şi în acest an declaraţiile de avere şi de interese vor...

Deja ne-am obişnuit ca pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) declaraţiile de avere şi de interese personale pentru anul precedent să fie făcute publice abia la sfârşitul anului. Chiar dacă actualul cadru legislativ obligă Comisia să plaseze pe pagina sa web declaraţiile în termen de 30 de zile de la primire, de fiecare dată, această întârziere este explicată de reprezentanţii CNI prin lipsa de bani alocaţi instituţiei.

26 aprilie 2016
760
Arhiva

Constantin Becciev a fost restabilit în funcție: S.A „A...

Judecătoria Chișinău a emis, la 20 februarie curent, o decizie prin care a constatat că fostul director al Societății pe Acțiuni „Apă-Canal” Chișinău, Constantin Becciev, a fost demis ilegal. Prin hotărârea instanței, Becciev a fost restabilit în funcție, iar instituția va trebui să-i plătească un prejudiciu moral în valoare de circa 34 de mii de lei și alte zece mii vor fi achitate pentru cheltuieli de judecată.

20 februarie 2017
1010