Profil candidat: Fiodor Covalji

Arhiva 13 februarie 2019 977

Integritatea în activitatea politicăFiodor Covalji, candidatul Partidului Democrat din Moldova (PDM) în circumscripția nr. 44, Taraclia, este directorul „Taraclia-Gaz” și membru al Consiliului Național Politic al partidului. Covalji este născut în satul Nagornoie din Ucraina, dar în prezent are cetățenia R. Moldova. Locuiește în orașul Taraclia și este inginer de profesie.

Fiodor Covalji este președintele Organizației Teritoriale Taraclia al PDM și fost candidat al partidului la funcția de primar al orașului Taraclia la alegerile locale din 2015. S-a clasat pe locul patru, obținând 6% din voturi. Din 2015 este însă consilier local în Taraclia din partea PDM.

În actuala campanie electorală, portalul nokta.md a remarcat că reprezentanții PDM au încurcat numele și fotografia lui Covalji. Astfel, în orașul Comrat, au apărut panouri electorale cu fotografia lui Fiodor Mincu, candidat al partidului în circumscripția nr.45, dar cu numele lui Fiodor Covalji. Ulterior, panourile au fost scoase.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Fiodor Covalji este director al „Taraclia-Gaz” din luna august 2010. În perioada șefiei sale, numele agentului economic a figurat într-un raport al Curții de Conturi. Mai exact, raportul auditului conformității exercițiului bugetar şi gestionării patrimoniului public în cadrul autorităților publice locale din raionul Taraclia pe anul 2013 a relevat că 14 localități din raion „nu au asigurat înregistrarea la organul cadastral a conductelor de gaze, transmise la deservire către SRL „Taraclia-Gaz”, indiferent de amplasarea acestora. Mai mult decât atât, administrațiile publice locale, în a căror proprietate sunt înregistrate reţelele de gazoduct, au transmis în gestiune agenților economici aceste rețele fără să examineze şi să aprecieze posibilităţile de obţinere a avantajului economic în folosul comunităţii publice”.

Integritatea în gestionarea averii

În declarația de avere și interese depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC), Covalji a indicat că a obținut în perioada 2017-2018 venituri de 640,2 mii de lei din funcția de director al „Taraclia-Gaz”, și alți 15 mii de lei de la compania „Acton-Gaz”. Soția candidatului a acumulat, în aceeași perioadă, venituri de 115 mii de lei.

Candidatul este proprietarul unei case de locuit cu teren aferent. El mai declară un garaj și un apartament. Toate bunurile au fost obținute în perioada 2002-2015. Tot în 2015, Covalji a cumpărat și un automobil de marcă Honda, fabricat în anul 2001, pentru care a plătit 70 de mii de lei.

În 2017, Fiodor Covalji a împrumutat de la Moldindconbank suma de 200 de mii de lei cu o dobândă de 7,78%. Creditul urmează să fie rambursat până în 2024.

În declarația de avere și interese depusă în anul 2016, Fiodor Covalji declara că, în perioada 2014-2017 a împrumutat 40 de mii de lei de la Moldova-Agroindbank cu o dobândă de 12%. Totodată, el indica un alt credit, contractat de la Moldindconbank pentru perioada 2016-2021 în valoare de 70 de mii de lei.

Chiar dacă în ultimii ani a contractat mai multe împrumuturi, Fiodor Covalji a fost un donator frecvent al PDM în ultimele campanii electorale, oferind suma totală de 400 de mii de lei doar în ultimii cinci ani. Candidatul susține că acestea nu sunt singurele donații pe care le-a făcut. ”Veniturile familiei mele îmi permit să fac donații, pe parcurs de 5 ani am donat nu numai Partidului Democrat, ci am participat la mai multe acțiuni de caritate. Împrumuturile mele nu au nimic comun cu PDM”, a declarat Fiodor Covalji pentru reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat.

În 2014, în campania pentru alegerile parlamentare, Fiodor Covalji a donat partidului 98,5 mii de lei.

În 2015, a donat suma de 32 de mii de lei.

În campania electorală prezidențială din 2016 a donat pentru Marian Lupu suma de 73 mii de lei.

În 2016, Fiodor Covalji a mai donat pentru PDM 130 de mii de lei.

Și în 2017, Fiodor Covalji a contribuit la bugetul partidului cu suma de 72 mii de lei.

Datele Agenției Servicii Publice arată că Fiodor Covalji este fondator și administrator la două firme: „Cavola” SRL și ÎI „Covalji”, entități care nu se regăsesc în declarația de avere și interese depusă de candidat la CEC. Ambele au fost fondate în anii 2003-2004 și ambele sunt active, conform informațiilor publice. ”Firmele „Cavola” SRL și ÎI „Covalji” nu sunt active mai mult de 8 ani, adică nu aduc niciun venit, nici nu participă la tranzacții. Patru ani în urma au fost depuse solicitări către Camera de Înregistrare privind scoaterea lor de la evidență”, a comentat situația Fiodor Covalji, solicitat de reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat.

În apartamentul familiei Covalji din Taraclia este înregistrată și compania „Acton-Gaz” SRL, de la care candidatul a indicat venituri de 17,5 mii de lei în perioada 2017-2018. Covalji a figurat printre fondatorii firmei până în 2015. Tot până în septembrie 2015, Covalji a figurat în calitate de proprietar și la firma „TC-Construct”, fondată în anul 2014. La scurt timp, a încheiat un contract cu Consiliul Raional Taraclia în valoare de 94 mii de lei pentru servicii de proiectare a stației de pompare a sistemului de canalizare din or. Tvardița. În 2018, firma a mai câștigat o licitație organizată de Primăria Taraclia pentru proiectarea lucrărilor pentru cimitir în valoare de 148 mii de lei. Candidatul spune că nu a influențat în niciun fel concursul de achiziții. ”La momentul petrecerii licitației nu am avut nimic comun cu Compania TC-Construct”, totodată nu am participat la desemnarea câștigătorului licitației”, a spus Fiodor Covalji.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

„Implicarea societăţii civile în promovarea integrităţi...

11 septembrie 2014
794
Arhiva

Funcţia de mediator comunitar este incompatibilă cu man...

În localităţile din Republica Moldova populate compact sau mixt de persoane de etnie romă există deja de trei ani o funcţie nouă - cea de mediator comunitar. Acesta este angajat în primărie şi îşi ajută comunitatea în rezolvarea problemelor de incluziune socială sau educaţională. Deoarece este remunerat din bugetul primăriei, mediatorul comunitar nu poate deţine şi mandatul de consilier local.

17 mai 2016
868
Arhiva

Portalul web www.moldovacurata.md vă invită la masa rot...

În cadrul evenimentului va fi prezentată Iniţiativa Civică pentru Integritatea în Serviciul Public, formată dintr-un grup de organizaţii neguvernamentale (API, CAPC, ADEPT, CIN, Fundația Soros-Moldova). Iniţiativa îşi propune să intensifice controlul asupra integrităţii persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică, precum şi să sporească eficienţa mecanismului de control şi verificare a averilor, proprietăţilor şi intereselor acestora.

27 mai 2014
700
Arhiva

Profil candidat: Fiodor Gagauz

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
795
Arhiva

Experţii solicită pârghii legale pentru pedepsirea demn...

Accesul publicului la declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale demnitarilor şi funcţionarilor nu este asigurat, iar majoritatea instituţiilor publice nu se conformează normelor legale privind transparenţa obligatorie. În acelaşi timp, autorităţile abilitate cu funcţii de control nu verifică executarea respectării legislaţiei în acest domeniu, iar persoanele vinovate nu sunt sancţionate. Acestea sunt câteva din constatările dezbaterii publice „Accesul publicului la declaraţiile de avere şi proprietăţi în reţeaua Internet: contradicţii legale şi modalităţi de soluţionare”, organizată de Asociaţia Presei Independente (API) la 30 octombrie 2013.

01 noiembrie 2013
802
Arhiva

Colectorii de declaraţii nu au respectat legea, iar CNI...

În cadrul fiecărei instituţii publice din ţară au fost desemnate persoane responsabile de colectarea, până la 31 martie, a declaraţiilor de avere şi de interese personale ale tuturor angajaţilor, subiecţi ai Legii privind declararea veniturilor şi proprietăţilor. După stocarea declaraţiilor, colectorii trebuiau să le expedieze Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) în termen de 20 de zile de la primire, împreună cu extrasul autentificat din registrul de evidenţă a declaraţiilor, precum şi informaţia privind încălcarea termenelor de declarare a veniturilor şi a proprietăţii. Anatolie Donciu, preşedintele CNI, susţine că 90 la sută dintre colectori nu au prezentat la Comisie documentul de evidenţă a declaraţiilor şi cel de încălcare a termenului declarării averii şi intereselor personale. Prin urmare, Donciu solicită sancţionarea acestora.

02 august 2013
1179