Şleahtiţchi riscă să-şi piardă funcţia

Arhiva 24 ianuarie 2014 355
Mihail Şleahtiţchi

Consilierul Președintelui Republicii Moldova în domeniul culturii, învățământului și științei, Mihail Şleahtiţchi, ar putea fi demis. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că acesta a încălcat regimul juridic al conflictului de interese şi al incompatibilităţii de funcţii, atunci când, deţinând funcţia de ministru al Educaţiei, și totodată fiind fondatorul unei asociații obștești, a autorizat ca respectiva instituţie să avizeze, contra plată, planurile şi programele de formare profesională continuă pentru adulți.Potrivit actului emis de CNI, în anul 2010, oficialul, împreună cu alte trei persoane, au fondat Asociația Obștească Instituția privată Universitatea Deschisă „Europedia” (Institutul de expertiză Curriculară).

La începutul anului 2011, Şleahtiţchi a fost numit în funcția ministru al Educației. „Ulterior numirii sale în funcția de ministru, în luna iunie 2011, Mihail Şleahtiţchi semnează un ordin prin care autorizează Instituția „Europedia”, al cărei fondator este, să desfășoare activitatea de avizare a planurilor, programelor de formare profesională continuă pentru adulți”, se arată în actul CNI.

În ordinul repectiv era menţionat faptul că „avizarea planurilor/programelor se va efectua contra plată, de aceea se obligă Universitatea Deschisă „Europedia” să prezinte, în termen de 10 zile, pentru coordonare cu Ministerul Educației, cuantumul taxelor pentru avizare...”, mai este menţionat în actul CNI. În acelaşi document este indicat că, timp de aproape doi ani (din luna iunie 2011 până în luna septembrie 2013), „Europedia” a prestat servicii de avizare a planurilor şi programelor de formare profesională continuă către 98 de solicitanți, preponderent agenți economici, în sumă totală de 225 700 de lei. Această asociaţie ar fi prestat servicii de avizare şi după numirea, pe 24 iulie 2012, a lui Şleahtiţchi în funcţia de consilier prezidenţial, prin decretul preşedintelui R. Moldova.

CNI a constatat, la 23 ianuarie curent, că Mihail Şleahtiţchi, activând în funcția de ministru al Educației, a admis conflictul de interese exprimat prin exercitarea atribuțiilor funcționale în calitate de ministru în interes personal, care rezultă din relațiile sale cu persoane juridice (Asociația Obștească Universitatea Deschisă „Europedia”).

Incompatibilitate de funcţii

Membrii CNI au mai constatat că funcţia pe care o deţine oficialul în prezent este incompatibilă cu cea de fondator al unei asociaţii, deoarece Legea cu privire la asociațiile obștești prevede că fondatorii asociațiilor obștești și membrii organelor lor de conducere, executive, de control și revizie nu pot fi membrii Guvernului și funcționarii publici în obligațiile de serviciu ale cărora intră promovarea politicii de stat în domeniile prioritare, conform statutelor, pentru aceste organizații obștești.

Mihail Şleahtiţchi a declarat pentru Moldova Curată că nu doreşte să comenteze actul emis de CNI, deoarece nu a fost înştiinţat despre existenţa unei astfel de decizii. „De la dumneavoastră aflu despre acest act, însă vreau să precizez că orice tentativă de denigrare a activităţii mele de ministru este o aberaţie. Când primesc în mod oficial actul, atunci voi hotărî cum să procedez”, ne-a spus consilierul prezidenţial.

Menţionăm că CNI urmează să-l informeze pe preşedintele ţării despre abaterile constatate, în vederea inițierii procedurii de destituire din funcție a lui Mihail Şleahtiţchi. Totodată, în cazul în care consilierul nu va contesta actul emis de CNI, ar putea plăti până la 12 mii de lei amendă pentru admiterea conflictului de interese.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Vasile Luca

Integritatea în activitatea politică

04 februarie 2019
580
Arhiva

Profil candidat: Gheorghe Brașovschi

Integritate în activitatea politică

05 februarie 2019
375
Arhiva

Экс-председатель района, провозглашающий себя про-европ...

За голоса почти 5 тысяч избирателей округа №8 г. Вулкэнешть конкурируют четверо кандидатов в депутаты. Один из них, Сергей Чернев, ранее был руководителем Вулкэнештского района, а также соратником бывшего башкана Михаила Формузала, которого в конце концов побил – в прямом смысле этого слова.  Ранее Чернев  состоял в Демпартии и был в одном лагере с Формузалом, но теперь выступает как независимый кандидат и объявляет себя убежденным про-европейцем. Другой кандидат, Владислав Онофрей, занимает диаметрально противоположную позицию: он борется за победу, проповедуя сближение с Россией.  Кроме них, на депутатский мандат по этому округу претендуют две женщины: независимый кандидат Валентина Филипова  и представитель «Нашей партии» Ана Холбан. 

08 noiembrie 2016
313
Despre ANI

Câștig pentru api în procesul de judecată cu ani privin...

Asociația Presei Independente (API), membră a Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019, a câștigat în prima instanță dosarul împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI) pentru refuzul de a furniza informație de interes public. Prin decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, ANI este obligată să ofere API informații despre finalitatea controalelor începute de fosta Comisie Națională de Integritate.

28 februarie 2019
455