Şleahtiţchi riscă să-şi piardă funcţia
Consilierul Președintelui Republicii Moldova în domeniul culturii, învățământului și științei, Mihail Şleahtiţchi, ar putea fi demis. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că acesta a încălcat regimul juridic al conflictului de interese şi al incompatibilităţii de funcţii, atunci când, deţinând funcţia de ministru al Educaţiei, și totodată fiind fondatorul unei asociații obștești, a autorizat ca respectiva instituţie să avizeze, contra plată, planurile şi programele de formare profesională continuă pentru adulți.
Potrivit actului emis de CNI, în anul 2010, oficialul, împreună cu alte trei persoane, au fondat Asociația Obștească Instituția privată Universitatea Deschisă „Europedia” (Institutul de expertiză Curriculară).
La începutul anului 2011, Şleahtiţchi a fost numit în funcția ministru al Educației. „Ulterior numirii sale în funcția de ministru, în luna iunie 2011, Mihail Şleahtiţchi semnează un ordin prin care autorizează Instituția „Europedia”, al cărei fondator este, să desfășoare activitatea de avizare a planurilor, programelor de formare profesională continuă pentru adulți”, se arată în actul CNI.
În ordinul repectiv era menţionat faptul că „avizarea planurilor/programelor se va efectua contra plată, de aceea se obligă Universitatea Deschisă „Europedia” să prezinte, în termen de 10 zile, pentru coordonare cu Ministerul Educației, cuantumul taxelor pentru avizare...”, mai este menţionat în actul CNI. În acelaşi document este indicat că, timp de aproape doi ani (din luna iunie 2011 până în luna septembrie 2013), „Europedia” a prestat servicii de avizare a planurilor şi programelor de formare profesională continuă către 98 de solicitanți, preponderent agenți economici, în sumă totală de 225 700 de lei. Această asociaţie ar fi prestat servicii de avizare şi după numirea, pe 24 iulie 2012, a lui Şleahtiţchi în funcţia de consilier prezidenţial, prin decretul preşedintelui R. Moldova.
CNI a constatat, la 23 ianuarie curent, că Mihail Şleahtiţchi, activând în funcția de ministru al Educației, a admis conflictul de interese exprimat prin exercitarea atribuțiilor funcționale în calitate de ministru în interes personal, care rezultă din relațiile sale cu persoane juridice (Asociația Obștească Universitatea Deschisă „Europedia”).
Incompatibilitate de funcţii
Membrii CNI au mai constatat că funcţia pe care o deţine oficialul în prezent este incompatibilă cu cea de fondator al unei asociaţii, deoarece Legea cu privire la asociațiile obștești prevede că fondatorii asociațiilor obștești și membrii organelor lor de conducere, executive, de control și revizie nu pot fi membrii Guvernului și funcționarii publici în obligațiile de serviciu ale cărora intră promovarea politicii de stat în domeniile prioritare, conform statutelor, pentru aceste organizații obștești.
Mihail Şleahtiţchi a declarat pentru Moldova Curată că nu doreşte să comenteze actul emis de CNI, deoarece nu a fost înştiinţat despre existenţa unei astfel de decizii. „De la dumneavoastră aflu despre acest act, însă vreau să precizez că orice tentativă de denigrare a activităţii mele de ministru este o aberaţie. Când primesc în mod oficial actul, atunci voi hotărî cum să procedez”, ne-a spus consilierul prezidenţial.
Menţionăm că CNI urmează să-l informeze pe preşedintele ţării despre abaterile constatate, în vederea inițierii procedurii de destituire din funcție a lui Mihail Şleahtiţchi. Totodată, în cazul în care consilierul nu va contesta actul emis de CNI, ar putea plăti până la 12 mii de lei amendă pentru admiterea conflictului de interese.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Raport Freedom House: Corupția și proasta guvernare la...
Deşi există un larg consens în ceea ce priveşte accederea în Uniunea Europeană, Republica Moldova este încetinită încă de grave conflicte interne şi de clivaje în ceea ce priveşte orientarea sa viitoare – se arată în raportul Nations in Transit 2015 al Freedom House.
Protestatari cu probleme de integritate
În dimineaţa zilei de 12 ianuarie curent, mai mulţi locuitori ai raionului Nisporeni au participat la un protest în fața sediului Consiliului Raional, scandând că doresc desemnarea unui premier şi instalarea unui Guvern. La manifestație a fost prezent şi preşedintele raionului Nisporeni, dar şi fostul primar al urbei – ambii membri ai Partidului Democrat (PDM). Cei doi s-au aflat anterior în atenţia portalului Moldova Curată: Ion Artene, preşedintele raionului, şi Ion Gangan, fostul primar, nu au indicat în declaraţiile de avere firmele pe care le dețin familiile lor.
CNI nu a publicat pe site declaraţiile de avere ale dem...
Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) trebuie să publice pe pagina sa web declaraţiile de avere şi cele de interese personale ale demnitarilor şi funcţionarilor publici, la ora actuală pe site-ul Comisiei sunt plasate doar două declaraţii. Este vorba de cele ale preşedintelui acestei instituţii, Anatolie Donciu. Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI, menţionează că publicarea acestor declaraţii întârzie, deoarece abia la sfârşitul lunii aprilie curent a fost ales agentul economic care se va ocupa de scanarea şi publicarea celor câteva zeci de mii de declaraţii ale funcţionarilor.
Fostul ministru Vladimir Molojen, achitat definitiv în...
Fostul ministru al Dezvoltării Informaționale (2005-2008), Vladimir Molojen, care, atunci când era în funcție, aflându-se în conflict de interese, a încheiat cu firma familiei sale contracte de milioane de lei, a fost achitat și de către Curtea Supemă de Justiție. Molojen a fost pus sub acuzare pentru abuz de putere soldat cu urmări grave și neglijență în serviciu soldată cu urmări grave, art. 327 și 329 Cod penal. Alături de el, fuseseră inculpați doi foști subalterni - Anatolie Gumeniuc (învinuit de neglijență în serviciu soldată cu urmări grave) și Valeriu Goncearov (învinuit de exces de putere, soldată cu urmări grave). Toți au pledat nevinovat în toate instanțele și au fost achitați. Hotărârea irevocabilă a CSJ a fost pronunțată la 10 august 2017. Judecătorul Ghenadie Nicolaev a făcut opinie separată, în care a notat că inculpații ar fi trebuit condamnați, deoarece procurorii au prezentat toate probele necesare.
Aici așteptăm comentariul tău!