Primar în conflict de interese și cu dosar penal

Arhiva 25 aprilie 2016 1079
Iurie Porcescu, primarul comunei Dumbrăvița

Primarul comunei Dumbrăvița, raionul Sângerei, Iurie Porcescu, în privința căruia Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat, în ședința de joi, 28 aprilie, existența situației de conflict de interese, s-a ales între timp și cu un dosar penal pentru abuz în serviciu. Primarul a încheiat contracte de prestări servicii cu firma fiului său. Consiliul Raional Sângerei a depus o sesizare la Procuratura raionului, solicitând o investigație, după ce gimnaziul din sat, care a primit căldură de la firma fului primarului, s-ar fi pomenit cu facturi prea mari la încălzire.Procurorul raionului Sângerei, Adrian Bordeianu, a declarat pentru Moldova Curată că urmărirea penală a fost pornită la începutul lunii aprilie, pentru abuz în serviciu. «Primele materiale pe acest caz au ajuns la noi de la Consiliul Raional, atât în privința școlii, cât și a grădiniței. Sumele înaintate spre plată erau destul de mari, în timp ce temperatura în încăperi nu corespundea normelor, fapt care a fost confirmat și de Centrul de Medicină Preventivă», ne-a spus Adrian Bordeianu. Potrivit lui, dosarul însă a fost trimis la CNA «din cauza măsurilor care nu suportau amânare», iar urmărirea penală va fi condusă de Procuratura Anticorupție.  

Primarul, la rândul său, spune că nu a comis nimic ilegal. «Fiecare interpretează cum vrea. Când cazangeria a fost dată în exploatare s-a calculat ce cantitate de brichete se consumă pentru o gigacalorie. Respectiv, noi stabilim plata reieșind din toate calculele acestea și facem. Dacă nu le ajunge căldură este cu totul altă chestiune. Acolo într-adevăr încăperile nu au fost încălzite la nivel de 20 de grade, cum cere Centrul de Medicină Preventivă, conform condițiilor europene. Ca să ajungem la așa condiții trebuie să facem ermetizarea, să schimbăm ușile. Cea mai joasă temperatură în încăperi a fost de 15 grade, când afară într-adevăr era ger», ne-a declarat primarul Iurie Porcescu. 

«Am făcut un parteneriat public-privat»

Primarul spune că nu știa că pe numele său este deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu. El afirmă că știe doar că este verificat de Comisia Națională de Integritate în ce privește conflictul de interese în care s-a aflat atunci când a semnat contracte cu firma fiului său. Iurie Porcescu ne-a explicat că Primăria a selectat firma «Portjiovit-Plus» SRL, deținută de fiul său, pentru a forma un parteneriat public privat, cu scopul de a îmbunătăți întreținerea gimnaziului și grădiniței din localitate. El spune că în prezent cele două instituții au datorii față de această firmă și nu se știe cum vor fi încălzite cele două instituții în următorul sezon rece. «Au spus că suma este exagerată. Dar puteți face un calcul: clădirea gimnaziului are 4 mii de metri pătrați, împărțit la 200 de copii. Dacă facem comparație cu alte instituții, unde în același spațiu de 4 mii de metri pătrați învață 600 sau 1000 de copii, sigur că iese mai ieftin, de exemplu 50 de lei pe lună pentru încălzire. La noi a ieșit câte 100 de lei, de exemplu. De aceea ni s-a spus că sumele sunt exagerate», a mai explicat primarul.

CNI a constatat că primarul s-a aflat în conflict de interese

În ședința de joi, 28 aprilie, CNI a examinat cazul și a constatat că Iurie Porcescu s-a aflat în situație de conflict de interese atunci când în anii 2013-2014 a încheiat mai multe contracte cu firma fiului său, «Portjiovit-Plus» SRL, în urma concursurilor de achiziții. Firma a fost contractată pentru prestarea diverselor servicii - de la reparația capitală a grădiniței până la reparația drumului sau livrarea de biocombustibil. În total, CNI a constatat că Primăria Dumbrăvița i-a achitat firmei fiului primarului 1,4 milioane de lei. Anterior, primarul a declarat pentru Moldova Curată că singura sa greșeală este că nu a știut că trebuie să declare, în timp de 3 zile, la CNI, faptul că are de luat decizii în favoarea unei persoane apropiate, așa cum prevede legea. 

Potrivit actului de constatare, CNI va sesiza Centrul Național Anticorupție pentru aplicarea unei amenzi pentru nedeclararea conflictului de interese. De asemenea, CNI a anunțat că va sesiza și Procuratura Generală pentru a examina acțiunile primarului prin prisma Codului Penal, dar și Agenția Achiziții Publice. Dacă actul CNI va rămâne în vigoare, CNI ar putea cere în instanță anularea contractelor încheiate în situație de conflict de interese și restituirea banilor în bugetul primăriei.

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

O instituție publică a fost obligată de instanță să pre...

Asociaţia Presei Independente (API) a câștigat în primă instanță procesul cu Unitatea consolidată pentru implementarea şi monitorizarea Programului de restructurare a sectorului vitivinicol (UCIMPRSVV), care a refuzat să ofere declarațiile de avere ale directorului Iurie Brumărel.  API a solicitat declarațiile depuse de Brumărel pentru anii 2012-2013, însă instituția nu a răspuns solicitării. Acum, Unitatea este obligată prin decizia Judecătoriei Buiucani din municipiul Chișinău să ofere acces la aceste declarații.

02 octombrie 2016
998
Arhiva

Ana Dabija: „Nu avem tortură în penitenciare. Sunt doar...

Directorul Departamentului  Instituțiilor Penitenciare Ana Dabija  susține că tortura nu reprezintă un fenomen în cadrul instituțiilor penitenciare din R. Moldova.

03 februarie 2014
961
Arhiva

Magistratul care nu declară prețul mașinilor sale, prop...

Magistratul Radu Țurcanu, care nu indică în declarațiile de avere pentru ultimii ani prețul mașinilor pe care le deține, ar urma să fie avansat în funcție. Consiliul Superior al Magistraturii l-a ales astăzi, în urma unui concurs, președinte al nou-formatei Judecătorii a municipiului Chișinău. Candidatura sa urmează să fie aprobată de președintele Igor Dodon. La funcția de vicepreședinți ai acestei instanțe CSM i-a propus pe Oleg Melniciuc și Dorin Dulghier. Cei doi au condus până acum Judecătoria sectorului Râșcani și, respectiv, Judecătoria sectorului Buiucani.

07 martie 2017
842
Arhiva

Primarul din Bleșteni a declarat un eventual conflict d...

În comuna Bleșteni din raionul Edineț primarul și-a angajat sora în calitate de directoare a Centrului comunitar pentru persoane în etate. Alesul local spune că în sat nimeni nu ar lucra cu un salariu atât de mic, de doar circa o mie de lei, de aceea și-a numit sora în această funcție. După aproape un an de la angajare, primarul s-a „spovedit” la Comisia Națională de Integritate (CNI).

30 decembrie 2015
1213
Arhiva

Pentru cine votăm la alegeri? Maia Sandu: tehnocratul c...

Maia Sandu este candidatul „Partidului Acțiune și Solidaritate” (PAS) înregistrat de CEC cu nr. 7 în cursa prezidențială. Este economist de profesie. În 1994–1998, 2005–2006 activează în cadrul Ministerul Economiei, în 1998–2005 — economist, Oficiul Băncii Mondiale în Moldova, din 2007 — coordonator de program, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, în 2010–2012 — consilier al directorului executiv, Banca Mondială, Washington DC, SUA. În 2012–2015 — ministru al Educaţiei în guvernele Filat 2 şi Leancă. 2014–2015 — membră a PLDM. Din 2016 — preşedinte al PAS[1].

14 octombrie 2016
916
Arhiva

Acasă soţ şi soţie, la primărie angajator şi angajată

Iurie Buga, primarul comunei Micleşti din raionul Criuleni, continuă să lucreze cu soţia sa, care este contabilă la primărie. Deşi membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au examinat acest caz cu doi ani în urmă și au clasat cauza, totuși experții anticorupție spun că la mijloc ar putea fi un conflict de interese, deoarece primarul este autoritatea în subordinea căruia se află angajaţii primăriei.

13 martie 2016
1074