Primar în conflict de interese și cu dosar penal
Primarul comunei Dumbrăvița, raionul Sângerei, Iurie Porcescu, în privința căruia Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat, în ședința de joi, 28 aprilie, existența situației de conflict de interese, s-a ales între timp și cu un dosar penal pentru abuz în serviciu. Primarul a încheiat contracte de prestări servicii cu firma fiului său. Consiliul Raional Sângerei a depus o sesizare la Procuratura raionului, solicitând o investigație, după ce gimnaziul din sat, care a primit căldură de la firma fului primarului, s-ar fi pomenit cu facturi prea mari la încălzire.
Procurorul raionului Sângerei, Adrian Bordeianu, a declarat pentru Moldova Curată că urmărirea penală a fost pornită la începutul lunii aprilie, pentru abuz în serviciu. «Primele materiale pe acest caz au ajuns la noi de la Consiliul Raional, atât în privința școlii, cât și a grădiniței. Sumele înaintate spre plată erau destul de mari, în timp ce temperatura în încăperi nu corespundea normelor, fapt care a fost confirmat și de Centrul de Medicină Preventivă», ne-a spus Adrian Bordeianu. Potrivit lui, dosarul însă a fost trimis la CNA «din cauza măsurilor care nu suportau amânare», iar urmărirea penală va fi condusă de Procuratura Anticorupție.
Primarul, la rândul său, spune că nu a comis nimic ilegal. «Fiecare interpretează cum vrea. Când cazangeria a fost dată în exploatare s-a calculat ce cantitate de brichete se consumă pentru o gigacalorie. Respectiv, noi stabilim plata reieșind din toate calculele acestea și facem. Dacă nu le ajunge căldură este cu totul altă chestiune. Acolo într-adevăr încăperile nu au fost încălzite la nivel de 20 de grade, cum cere Centrul de Medicină Preventivă, conform condițiilor europene. Ca să ajungem la așa condiții trebuie să facem ermetizarea, să schimbăm ușile. Cea mai joasă temperatură în încăperi a fost de 15 grade, când afară într-adevăr era ger», ne-a declarat primarul Iurie Porcescu.
«Am făcut un parteneriat public-privat»
Primarul spune că nu știa că pe numele său este deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu. El afirmă că știe doar că este verificat de Comisia Națională de Integritate în ce privește conflictul de interese în care s-a aflat atunci când a semnat contracte cu firma fiului său. Iurie Porcescu ne-a explicat că Primăria a selectat firma «Portjiovit-Plus» SRL, deținută de fiul său, pentru a forma un parteneriat public privat, cu scopul de a îmbunătăți întreținerea gimnaziului și grădiniței din localitate. El spune că în prezent cele două instituții au datorii față de această firmă și nu se știe cum vor fi încălzite cele două instituții în următorul sezon rece. «Au spus că suma este exagerată. Dar puteți face un calcul: clădirea gimnaziului are 4 mii de metri pătrați, împărțit la 200 de copii. Dacă facem comparație cu alte instituții, unde în același spațiu de 4 mii de metri pătrați învață 600 sau 1000 de copii, sigur că iese mai ieftin, de exemplu 50 de lei pe lună pentru încălzire. La noi a ieșit câte 100 de lei, de exemplu. De aceea ni s-a spus că sumele sunt exagerate», a mai explicat primarul.
CNI a constatat că primarul s-a aflat în conflict de interese
În ședința de joi, 28 aprilie, CNI a examinat cazul și a constatat că Iurie Porcescu s-a aflat în situație de conflict de interese atunci când în anii 2013-2014 a încheiat mai multe contracte cu firma fiului său, «Portjiovit-Plus» SRL, în urma concursurilor de achiziții. Firma a fost contractată pentru prestarea diverselor servicii - de la reparația capitală a grădiniței până la reparația drumului sau livrarea de biocombustibil. În total, CNI a constatat că Primăria Dumbrăvița i-a achitat firmei fiului primarului 1,4 milioane de lei. Anterior, primarul a declarat pentru Moldova Curată că singura sa greșeală este că nu a știut că trebuie să declare, în timp de 3 zile, la CNI, faptul că are de luat decizii în favoarea unei persoane apropiate, așa cum prevede legea.
Potrivit actului de constatare, CNI va sesiza Centrul Național Anticorupție pentru aplicarea unei amenzi pentru nedeclararea conflictului de interese. De asemenea, CNI a anunțat că va sesiza și Procuratura Generală pentru a examina acțiunile primarului prin prisma Codului Penal, dar și Agenția Achiziții Publice. Dacă actul CNI va rămâne în vigoare, CNI ar putea cere în instanță anularea contractelor încheiate în situație de conflict de interese și restituirea banilor în bugetul primăriei.
Viorica Manole
Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Un magistrat fără imunitate, propus pentru conferirea u...
Gheorghe Muntean, magistratul de la Judecătoria Comercială de Circumscripţie, căruia i s-a retras imunitatea în anul 2013, a fost propus de către instanţa unde activează pentru a i se oferi titlul onorific de „Veteran al sistemului judiciar”. Unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au solicitat amânarea examinării acestei propuneri, până când se va stabili dacă în prezent magistratul este sau nu urmărit penal.
Un deputat din autonomia găgăuză intenţionează să modif...
Ivan Burgudji, deputat în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze, iniţiază în regiune consultări publice cu scopul de a modifica câteva prevederi din Codul Electoral al autonomiei găgăuze. Deputatul vrea ca numărul de circumscripţii electorale să fie redus: de la 35, câte sunt în prezent, la cinci, dar să fie schimbată şi procedura de alegere a deputaţilor. Burgudji spune că amendamentele ar fi cerute de Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), care obligă Adunarea Populară să ajusteze legislaţia electorală la articolul 38 din Constituţie. Argumentul este combătut de Curte.
Incompatibilitate de funcţii? Preşedintele raionului Şt...
Nicolae Molozea, preşedintele raionului Ştefan Vodă, deţine în prezent şi funcţia de administrator al unei firme, fapt interzis de lege. Actualul demnitar ar fi fost în incompatibilitate de funcţii şi atunci când era deputat, după alegerile parlamentare din noiembrie 2014. Nicolae Molozea spune însă că el este administrator doar în acte, în realitate această firmă nu activează.
Aici așteptăm comentariul tău!