Primari cu premii acordate de ei înșiși

Arhiva 24 decembrie 2015 1218

Doi primari din raionul Criuleni au emis dispoziții prin care și-au fixat premii de peste 2 mii de lei cu ocazia unor sărbători, chiar dacă Legea cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar prevede că astfel de decizii pot fi luate doar de către organul deliberativ, adică de către Consiliul local. La intervenția Oficiului Teritorial Chișinău (OTC) al Cancelariei de Stat, ambele dispoziții de acordare a premiilor au fost anulate, doar că banii au rămas la primari.«Se acordă premiu pentru muncă îndelungată și ireproșabilă, atitudine conștiincioasă față de exercitarea sarcinilor…» - a scris despre sine în propria dispoziție Pavlina Telișcev, primarul satului Dolinnoe din raionul Criuleni. Ea și-a acordat un premiu de 2500 de lei, adică jumătate din salariul de funcție, cu ocazia Hramului localității. Prin aceeași dispoziție, emisă la 14 august 2015, a fost premiată cu 610 lei și contabila Primăriei, executarea fiind pusă în sarcina contabilei-șefe. Pavlina Telișcev și-a anulat însă dispoziția în luna octombrie, la câteva zile după ce a primit notificarea de la OTC, care a subliniat că documentul a fost emis cu depășirea atribuțiilor. 

Primarul satului Izbiște, Ion Plămădeală

Banii însă i-au fost acordați primarului printr-o nouă decizie, deja a Consiliului Local. Pavlina Telișcev spune că nu ea a decis că i se cuvine un premiu, ci Consiliul. Ea se plânge că aleșii locali au salarii foarte mici, raportate la munca pe care o fac.  "Primarii au retribuții atât de mici, nu ca miniștrii, nu avem suplimente la salarii. Dar ce responsabilitate cade asupra primarului! Să vă spun sincer, astăzi încă nu am reușit să mănânc. Localitatea mea are, oficial, ceva mai mult de o mie de locuitori, însă neoficial aici locuiesc mult mai mulți oameni, întrucât ne aflăm la câțiva kilometri de capitală. Primarul rezolvă problemele tuturor oamenilor, nu doar ale celor care locuiesc aici oficial. Eu ridic lunar 5 mii de lei. Și iată atunci când, o dată la doi ani, urma să primesc și eu un premiu cât jumătate din salariul meu lunar, mi-au făcut notificare. E oarecum jignitor. Acum e sfârșit de an, nu am luat niciun premiu cu această ocazie pentru că nu avem dreptul", a spus Pavlina Telișcev pentru Moldova Curată.

Un alt primar însă, din același raion, a refuzat să-și anuleze propria dispoziție. Ion Plămădeală, primar la al doilea mandat în satul Izbiște, și-a acordat un premiu mai mare, de 5 200 de lei, la 2 februarie 2015, cu ocazia Zilei Autonomiei Locale și a lucrătorului din APL. El a invocat Legea privind funcția publică și statutul funcționarului public și Legea cu privire la salarizarea funcționarilor publici. «Legislația prevede acordarea, cu ocazia sărbătorilor, unor asemenea premii. Ne-am bazat și pe Regulamentul intern cu privire la premiere. Ni s-a spus însă că în el trebuia să fie scrisă și însăși suma premiului. Adică numai regulamentul nu era suficient. Respectiv, după ce am primit notificarea de la Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat, am propus Consiliului să adauge suma în Regulament și s-a aprobat», ne-a spus Ion Plămădeală. 

Primarul afirmă că a informat OTC despre modificarea Regulamentului și nu a restituit banii, întrucât astfel dispoziția devenea legală. De aceea a refuzat să o anuleze. Oficiul însă a insistat ca documentul să fie abrogat, lucru care a și fost făcut de către instanță.

«Nu am abrogat dispoziția pentru că am făcut trimitere la prevederile legislație care permit emiterea unor astfel de dispoziții. Dacă membrii consiliului ar fi refuzat să aprobe modificarea, adică să indice suma în Regulament, desigur că ar fi trebuit să întorc banii. Pe viitor deja voi ține cont de asta. Ca să nu mai intru în procese de judecată, atunci când vor fi zile de sărbătoare sau alte motive prevăzute de Codul Muncii, voi propune Consiliului astfel de decizii. Dacă va aproba bine, dacă nu, nu», a conchis Ion Plămădeală. 

Legea cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar prevede, la articolul 8, că «mărimea premiilor cu prilejul jubileelor, sărbătorilor profesionale şi al zilelor de sărbătoare nelucrătoare pentru persoanele care deţin funcţii de demnitate publică din cadrul administraţiei publice locale se stabileşte prin decizie  a autorităţii locale deliberative».

Experta anticorupție Mariana Kalughin spune că, în conformitate cu această lege, primarii pot beneficia de premii cu prilejul jubileelor, sărbătorilor profesionale şi al zilelor de sărbătoare nelucrătoare, care se plătesc din contul economiei mijloacelor pentru retribuirea muncii, alocate pe anul respectiv. ”Potrivit acestei legi, cuantumul premiului unic nu va depăşi salariul lunar (salariul de funcţie) al salariatului premiat. Mărimea premiilor se stabileşte prin decizia autorităţii locale deliberative. Încălcarea respectivelor prevederi este una condamnabilă, mai ales că una dintre misiunile aleșilor locali de a veghea asupra integrității procesului de gestionare a finanțelor publice locale. Administrarea bugetului local este una dintre cele mai esențiale și sensibile atribuții ale autorităților publice locale. Modul în care aceste atribuții sunt exercitate servește drept hârtie de turnesol la evaluarea integrității puterii locale. Evident, asemenea cazuri generează dubii în partea ce ține de probitatea persoanelor vizate. În opinia mea, cazurile trebuie să fie cât mai mult mediatizate, pentru a oferi comunității locale șansa unei decizii corecte în electorale”, susține experta anticorupție.

Pavlina Telișcev reprezintă Partidul Comuniștilor și conduce satul Dolinnoe fiind deja la al treilea mandat, iar Ion Plămădeală este primar la Izbiște din partea Partidului Democrat și este la al doilea mandat. Ambii au fost realeși la ultimele alegeri din primul tur. 

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Igor Munteanu

Integritatea în activitatea politică

18 ianuarie 2019
990
Arhiva

Pe urmele miliardului. În buzunarele cui au ajuns banii...

Aproape nouă din cei 14,2 miliarde de lei, acordaţi în noiembrie 2014 şi martie 2015 de Guvernul Republicii Moldova Băncii de Economii (BEM), Băncii Sociale (BS) şi Unibank, în baza unor hotărâri secrete, au  ajuns în buzunarele a 0,87% din deponenţii celor trei bănci. Este vorba despre 1.400 de persoane fizice, milionari şi 19.685 de companii private. Banii le-au fost acordaţi în baza deciziilor unei comisii speciale, create de Guvern, a cărei componenţă este ţinută în mare secret. Centrul de Investigaţii Jurnalistice a reuşit să afle numele câtorva dintre membrii acestei comisii. Unii dintre ei s-au ales între timp cu funcţii publice importante. Deşi modul în care au fost luate cele două decizii de acordare a garanţiilor de stat ridică multiple semne de întrebare, procurorii nu au pornită nicio anchetă pe acest episod din „furtul miliardului”. Între timp, în cei doi ani de la lichidarea băncilor s-a reuşit recuperarea a doar 2% din banii fraudaţi. 12 miliarde de lei urmează să fie recuperaţi de la patru companii din aşa-numitul „grupul Şor”, în baza unor hotărâri judecătoreşti care însă nu prevăd niciun mecanism de restituire a banilor. 

18 septembrie 2017
873
Arhiva

Fondurile regeşti de la Regina Maria ar putea fi întoar...

Cele trei contracte de achiziţii publice semnate în anii 2011 - 2012 de către primăria comunei Regina Maria, raionul Soroca, cu firma soţiei fostului primar ar putea fi anulate. Instanţa de apel a menţinut decizia instanţei de fond, potrivit căreia fostul primar Oleg Nastas a încălcat regimul conflictului de interese atunci când a ales firma condusă de soţia sa drept câştigătoare a trei tendere.

14 septembrie 2015
1467
Arhiva

Profil candidat: Radu Rebeja

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1551
Arhiva

De ce Guvernul nu organizează un concurs transparent la...

În timp ce reprezentanţii mai multor organizaţii nonguvernamentale acuză Guvernul că nu vrea să organizeze un proces transparent de numire a judecătorilor Curţii Constituţionale, autorităţile se spală pe mâini şi spun că, pe viitor, la perfectarea legislaţiei, vor ţine cont de sugestiile şi criticile societăţii civile. În context, Victor Puşcaş, fost preşedinte al înaltei instanţe, ţine partea ONG-urilor şi afirmă că procedura prin care Executivul numeşte magistraţii la Curte „este nedemocratică şi chiar periculoasă pentru societate”.

22 octombrie 2014
1201
Arhiva

Profil candidat: Grigorii Uzun

Integritatea în activitatea politică

13 februarie 2019
2104