Primari cu premii acordate de ei înșiși

Arhiva 24 decembrie 2015 1046

Doi primari din raionul Criuleni au emis dispoziții prin care și-au fixat premii de peste 2 mii de lei cu ocazia unor sărbători, chiar dacă Legea cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar prevede că astfel de decizii pot fi luate doar de către organul deliberativ, adică de către Consiliul local. La intervenția Oficiului Teritorial Chișinău (OTC) al Cancelariei de Stat, ambele dispoziții de acordare a premiilor au fost anulate, doar că banii au rămas la primari.«Se acordă premiu pentru muncă îndelungată și ireproșabilă, atitudine conștiincioasă față de exercitarea sarcinilor…» - a scris despre sine în propria dispoziție Pavlina Telișcev, primarul satului Dolinnoe din raionul Criuleni. Ea și-a acordat un premiu de 2500 de lei, adică jumătate din salariul de funcție, cu ocazia Hramului localității. Prin aceeași dispoziție, emisă la 14 august 2015, a fost premiată cu 610 lei și contabila Primăriei, executarea fiind pusă în sarcina contabilei-șefe. Pavlina Telișcev și-a anulat însă dispoziția în luna octombrie, la câteva zile după ce a primit notificarea de la OTC, care a subliniat că documentul a fost emis cu depășirea atribuțiilor. 

Primarul satului Izbiște, Ion Plămădeală

Banii însă i-au fost acordați primarului printr-o nouă decizie, deja a Consiliului Local. Pavlina Telișcev spune că nu ea a decis că i se cuvine un premiu, ci Consiliul. Ea se plânge că aleșii locali au salarii foarte mici, raportate la munca pe care o fac.  "Primarii au retribuții atât de mici, nu ca miniștrii, nu avem suplimente la salarii. Dar ce responsabilitate cade asupra primarului! Să vă spun sincer, astăzi încă nu am reușit să mănânc. Localitatea mea are, oficial, ceva mai mult de o mie de locuitori, însă neoficial aici locuiesc mult mai mulți oameni, întrucât ne aflăm la câțiva kilometri de capitală. Primarul rezolvă problemele tuturor oamenilor, nu doar ale celor care locuiesc aici oficial. Eu ridic lunar 5 mii de lei. Și iată atunci când, o dată la doi ani, urma să primesc și eu un premiu cât jumătate din salariul meu lunar, mi-au făcut notificare. E oarecum jignitor. Acum e sfârșit de an, nu am luat niciun premiu cu această ocazie pentru că nu avem dreptul", a spus Pavlina Telișcev pentru Moldova Curată.

Un alt primar însă, din același raion, a refuzat să-și anuleze propria dispoziție. Ion Plămădeală, primar la al doilea mandat în satul Izbiște, și-a acordat un premiu mai mare, de 5 200 de lei, la 2 februarie 2015, cu ocazia Zilei Autonomiei Locale și a lucrătorului din APL. El a invocat Legea privind funcția publică și statutul funcționarului public și Legea cu privire la salarizarea funcționarilor publici. «Legislația prevede acordarea, cu ocazia sărbătorilor, unor asemenea premii. Ne-am bazat și pe Regulamentul intern cu privire la premiere. Ni s-a spus însă că în el trebuia să fie scrisă și însăși suma premiului. Adică numai regulamentul nu era suficient. Respectiv, după ce am primit notificarea de la Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat, am propus Consiliului să adauge suma în Regulament și s-a aprobat», ne-a spus Ion Plămădeală. 

Primarul afirmă că a informat OTC despre modificarea Regulamentului și nu a restituit banii, întrucât astfel dispoziția devenea legală. De aceea a refuzat să o anuleze. Oficiul însă a insistat ca documentul să fie abrogat, lucru care a și fost făcut de către instanță.

«Nu am abrogat dispoziția pentru că am făcut trimitere la prevederile legislație care permit emiterea unor astfel de dispoziții. Dacă membrii consiliului ar fi refuzat să aprobe modificarea, adică să indice suma în Regulament, desigur că ar fi trebuit să întorc banii. Pe viitor deja voi ține cont de asta. Ca să nu mai intru în procese de judecată, atunci când vor fi zile de sărbătoare sau alte motive prevăzute de Codul Muncii, voi propune Consiliului astfel de decizii. Dacă va aproba bine, dacă nu, nu», a conchis Ion Plămădeală. 

Legea cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar prevede, la articolul 8, că «mărimea premiilor cu prilejul jubileelor, sărbătorilor profesionale şi al zilelor de sărbătoare nelucrătoare pentru persoanele care deţin funcţii de demnitate publică din cadrul administraţiei publice locale se stabileşte prin decizie  a autorităţii locale deliberative».

Experta anticorupție Mariana Kalughin spune că, în conformitate cu această lege, primarii pot beneficia de premii cu prilejul jubileelor, sărbătorilor profesionale şi al zilelor de sărbătoare nelucrătoare, care se plătesc din contul economiei mijloacelor pentru retribuirea muncii, alocate pe anul respectiv. ”Potrivit acestei legi, cuantumul premiului unic nu va depăşi salariul lunar (salariul de funcţie) al salariatului premiat. Mărimea premiilor se stabileşte prin decizia autorităţii locale deliberative. Încălcarea respectivelor prevederi este una condamnabilă, mai ales că una dintre misiunile aleșilor locali de a veghea asupra integrității procesului de gestionare a finanțelor publice locale. Administrarea bugetului local este una dintre cele mai esențiale și sensibile atribuții ale autorităților publice locale. Modul în care aceste atribuții sunt exercitate servește drept hârtie de turnesol la evaluarea integrității puterii locale. Evident, asemenea cazuri generează dubii în partea ce ține de probitatea persoanelor vizate. În opinia mea, cazurile trebuie să fie cât mai mult mediatizate, pentru a oferi comunității locale șansa unei decizii corecte în electorale”, susține experta anticorupție.

Pavlina Telișcev reprezintă Partidul Comuniștilor și conduce satul Dolinnoe fiind deja la al treilea mandat, iar Ion Plămădeală este primar la Izbiște din partea Partidului Democrat și este la al doilea mandat. Ambii au fost realeși la ultimele alegeri din primul tur. 

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

După Pitic şi Brânzaniuc, directorul Poştei Moldovei, c...

Comisia Naţională de Integritate a clasat, în şedinţa din 28 iulie, dosarul lui Serghei Nastas, directorul general al Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”. El era bănuit că nu şi-a declarat afacerile deţinute în Spania. Membrii CNI argumentează că Nastas ar fi comis abaterea fără intenţie.

28 iulie 2016
867
Arhiva

Profil candidat: Fiodor Covalji

Integritatea în activitatea politică

13 februarie 2019
903
Arhiva

În atenţia jurnaliştilor de la instituţiile mass-media...

Asociaţia Presei Independente (API) anunţă înscrierea jurnaliştilor de la instituţiile mass-media locale şi naţionale la trainingul specializat la tema integrităţii persoanelor  cu funcţii publice.

06 februarie 2015
952
Arhiva

Profil candidat: Octavian Țîcu

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
931
Arhiva

INTERVIU// Cristina Țărnă: ”Chiar cu toată asistența ex...

Problema cadrelor și comunicarea cu presa par ar fi, în prezent, cele mai grave probleme ale Autorității Naționale de Integritate (ANI), în opinia Cristinei Țărnă, expertă anticorupție, fostă directoarea adjunctă în cadrul Centrului Național Anticorupție.

08 februarie 2019
920
Arhiva

Iniţiative de contracarare a spălării banilor publici

Documentele naţionale şi internaţionale în domeniu atestă o îngrijorare vădită în legătură cu extinderea fenomenului de spălare a banilor şi cel al finanţării terorismului. Circulaţia capitalului, inclusiv fluxurile băneşti de origine suspectă, ia amploare. Sunt pe larg utilizate tehnologiile informaţionale alternative pentru transfer, care, în majoritatea cazurilor, privează de informaţie organele de supraveghere. O parte substanţială a capitalurilor provenite din activităţi ilicite ajung în sectorul economic legal. Activitatea criminală transnaţională profită uşor, pe de o parte, de nivelul sporit de organizare, iar pe de altă parte, de suportul informaţional şi financiar. Odată cu integrarea sistemului financiar şi celui nefinanciar naţional în economia mondială, aceste riscuri devin proprii şi Republicii Moldova.

17 ianuarie 2015
832