Primarul din Ciripcău şi-a angajat fratele şi cumnata la grădiniţa din localitate

Arhiva 21 iulie 2016 1913
Mihail Donos, primarul din Ciripcău

Primarul comunei Ciripcău din raionul Floreşti şi-a angajat cumnata (soţia fratelui) în funcţia de directoare a grădiniţei din localitate.  Pe fratele său însă îl angajase mai înainte în calitate de paznic al instituţiei preşcolare. Mihail Donos spune că nu ţine cont de buchea legii atunci când vine vorba să apere interesele tinerei generaţii.



Ecaterina Donos a lucrat în calitate de directoare la grădiniţa ”Albinuţa” din satul Ciripcău timp de aproape 37 de ani, fiind angajată în acea instituţie din anul 1978.  Anul trecut însă aceasta s-a pensionat. În luna iunie curent, Ecaterina Donos a revenit la grădiniţă, în calitate de director interimar, dispoziţia de angajare fiind semnată de primarul comunei, Mihai Donos, care îi este cumnat.

Primarul din Ciripcău spune că şi-a angajat cumnata, deoarece nu avea altă soluţie.  El adaugă că în localitate nu există specialişti competenţi care ar putea prelua conducerea instituţiei preşcolare.

Întrebat dacă a declarat eventualul conflict de interese,  Mihail Donos precizează că pentru el nu contează ce spune legea, atât timp cât copiii din grădiniţă nu erau pe mâini bune. ”Dar nu mă interesează pe mine Comisia şi nici dacă e conflict de interese sau nu. Eu îmi fac griji pentru copii, pentru tânăra generaţie. Dacă era vorba de o fermă, atunci nu îmi băteam capul. Aici e vorba de copii, iar doamna Ecaterina lucrează directoare de mai mulţi de ani, pe atunci eu nu eram primar. Ea este temporar în această funcţie, că altă persoană din grădiniţă nu găsesc cine ar ţine interimatul. Tinerii nu vor să lucreze, dar doamna Ecaterina este la pensie”, argumentează alesul local.

Primarul menţionează că Ecaterina Donos va deţine interimatul atât timp cât se va găsi un director competent. ”Când am să găsesc persoana potrivită pentru funcţia de director, atunci am să anunţ concurs.  Până atunci însă va fi doamna Donos”, răspunde răspicat primarul.

Soţia - directoare, soţul - paznic

Cumnata alesului local din Ciripcău nu este singura rudă angajată de primar. Mihail Donos îşi exercită în prezent al doilea mandat de primar. Cu doi ani în urmă acesta l-a angajat pe fratele său, Ion Donos, în funcţia de paznic la grădiniţă. Ecaterina Donos afirmă că soţul său este bolnav şi nu poate executa munci grele, de aceea fratele-primar l-a angajat într-o funcţie care nu presupune mult efort fizic. ”În curând bărbatul meu se va pensiona. Cum credeţi, trebuia să stea acasă şi să ia pensie de 400 de lei? S-a dus la primărie, a cerut de lucru mai uşor şi primarul i-a dat”, specifică Ecaterina Donos. Ea este sigură că la mijloc nu este nici o ilegalitate, atât timp cât ea a fost angajată din lipsă de specialişti.

Reprezentanţii Comisiei Naţionale de Integritate afirmă însă că atât angajatorul (primarul), cât şi angajatul (directoarea de grădiniţă) erau obligaţi să declare conflictul de interese, fiindcă ambii sunt subiecţi ai declarării. Adela Griciuc, şefa Direcţiei control interese personale din cadrul CNI, precizează că instituţia s-ar putea sesiza pe marginea acestui caz, pentru a examina dacă alesul local a semnat sau nu acte în favoarea cumnatei, încălcând regimul juridic al conflictului de interese.

Primarul latifundiar

Mihail Donos este proprietarul a circa 134 de hectare de teren agricol, bunuri cumpărate în perioada anilor 2001-2013. Potrivit declaraţiei de avere pentru anul 2014, familia sa a avut un venit salarial de circa 90 de mii de lei.  Mihail Donos şi soţia sa au avut şi un venit total de circa 70 de mii de lei, obţinut din cativitatea de reprezentanţi în societăţi comerciale. Soţii Donos au primit şi pensie, valoarea totală pentru anul 2014 fiind de peste 25 de mii de lei. Alesul local mai declara în anul 2014 o casă de locuit de 99 m.p şi un spaţiu comercial de 45 m.p. Mihail Donos este proprietarul unui autoturism de marca Subaru Tribeca, procurat cu şase ani în urmă.

Alesul local din Ciripcău a câştigat alegerile locale de anul trecut, candidând pe lista Partidului Democrat. Acesta a fost singurul caz de la alegerile locale din 2015 din ţară, în care un candidat la funcţia de primar a obţinut 100% din voturi.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.

Lilia Zaharia

Ecaterina şi Ion Donos, cumnata şi fratele primarului din Ciripcău



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Marina Radvan

Integritatea în activitatea politică

27 ianuarie 2019
1909
Arhiva

Profil candidat: Demian Caraseni

Integritatea în activitatea politică

01 februarie 2019
1849
Arhiva

Procurorul General a sesizat CNI să verifice averea pro...

La 25 februarie curent, la un post de televiziune a fost difuzat un reportaj despre luxul în care trăieşte procurorul adjunct al sectorului Buiucani din capitală, Elena Neaga. În reportaj este menţionat că familia procurorului deţine  o casă cu trei nivele în centrul oraşului Străşeni. Pe un site de socializare, Elena Neaga a postat mai multe fotografii unde îşi etalează bunurile. Procurorul General a sesizat Comisia Naţională de Integritate (CNI) pentru a verifica averea familiei Neaga.

27 februarie 2014
1012
Arhiva

Ziarul de Gardă: Palatul şi relaţiile unei judecătoare...

Judecătoarea Tamara Chişca-Doneva de la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) şi soţul ei, Vasile Chişca, inspector principal la Vama Leuşeni, locuiesc într-o casă din sectorul Râşcani, cu două niveluri şi cu mansardă, estimată la 7- 8 milioane de lei. Împreună, ei mai deţin nouă terenuri, un automobil Hyundai Santa Fe, un Mercedes E 220 şi bonuri patrimoniale într-o societate pe acţiuni. Totodată, membrii familiei Chişca figurează în calitate de persoane afiliate în mai multe rapoarte ale BC Victoriabank prin intermediul unei firme, iar potrivit paginii web a unei companii germane, specializate în comercializarea hranei pentru câini şi pisici, pe adresa unde locuieşte magistrata este înregistrată o firmă din R. Moldova, reprezentantă a companiei germane „Happy Dog” („Câine fericit”).

17 martie 2014
1108
Arhiva

Cel mai bogat angajat al Centrului Naţional Anticorupţi...

Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), ar putea să revină în funcţie. Mihail Gofman, despre care Ziarul de Gardă a scris că ar fi cea mai bogată persoană de la CNA, cu avere înscrisă pe numele rudelor, a contestat în judecată decizia prin care a fost demis. În instanţă, ofiţerul CNA invocă faptul că atât membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), cât şi procurorii Anticorupţie au constatat anterior că el nu a încălcat legea. La rândul lor, reprezentanţii Centrului au cerut Parlamentului să anuleze actul CNI pentru că fiul lui Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei, care a semnat documentul, a fost subalternul angajatului demis. În acest fel, potrivit juriştilor, a fost admis un conflict de interese. 

02 decembrie 2014
1169
Arhiva

Eurodeputații așteaptă reformarea CNI și CNA

La reuniunea Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova, desfășurată la 15 martie la Bruxelles, primul ministru Pavel Filip a fost întrebat de către europarlamentari cum actualul Executiv își propune să combată corupția din țară și cum va fi elucidată frauda din sistemul bancar. De asemenea, eurodeputații au fost interesați să afle dacă și cum vor fi reformate Comisia Națională de Integritate și Centrul Național Anticorupție. Premierul nu a dat un răspuns exact, menționând că acest punct este o prioritate a actualei guvernări.

17 martie 2016
1132