Teren vândut în conflict de interese, rămas în proprietatea cumpărătorului

Arhiva 16 decembrie 2015 106
Primarul satului Racovăț, Mihail Mitrofan

Anatolie Mitrofan, nepotul primarului satului Racovăț, Soroca, s-a ales cu 20 de hectare de teren în urma unei licitații la care unchiul său a fost președinte al Comisiei. Chiar dacă licitația a fost ulterior anulată, iar CNI a constatat că primarul Mihail Mitrofan s-a aflat în conflict de interese, terenul nu a fost retras din cauza întârzierii procedurilor juridice. Mihail Mitrofan a fost verificat de CNI în vara anului 2014. La 18 septembrie 2015 Comisia a emis un act de constatare în care a stabilit că la 11 iunie 2012, adică la un an după ce a preluat funcția, Mihail Mitrofan a  devenit președintele Comisiei care a organizat o licitație pentru înstrăinarea unui teren public. La licitație a fost scos un lot de 20 de hectare, iar membri ai Comisiei au fost 4 angajați ai Primăriei. 

Licitație cu un singur participant

Singurul participant a fost Anatolie Mitrofan, fiul fratelui primarului, iar Mihail Mitrofan a semnat, în calitate de președinte al Comisiei de licitație, toate actele de concurs și, la final, contractul de vânzare-cumpărare. Terenul a fost vândut cu o sumă de aproape 330 de mii de lei.

«Nu eu am decis, Consiliul local a decis să vândă acest teren, eu doar am executat», ne-a spus Mihail Mitrofan. Și avocatul său, Valentin Ciuhrii, ne-a confirmat că toată procedura de organizare a licitației a fost respectată. «S-a dat anunț în Monitorul Oficial cu privire la licitație, toată procedura a fost respectată. Primarul a încălcat legea prin faptul că după ce a câștigat nepotul său, trebuia să anunțe CNI, în termen de 3 zile, că are de semnat contractul de vânzare-cumpărare. Asta este singura greșeală. Știți că în sate oamenii nu prea cunosc legislația. El nu a știut că trebuie să anunțe. Dacă știa, anunța. Cumpărătorul a plătit toată suma, așa cum se cuvine, bugetul nu a fost prejudiciat», ne-a spus avocatul.

Licitație anulată, dar terenul - adjudecat

Inițial, primarul a atacat actul de constatare al CNI în instanță, însă procesul a fost scos de pe rol pentru neprezentare, iar avocatul care îl reprezintă în instanță pe Mihail Mitrofan spune că nu avea rost să atace în continuare actul, de vreme ce licitația a fost anulată prin hotărârea instanței de judecată.

Între timp, Anatolie Mitrofan a intrat în posesia terenului, a perfectat actele cadastrale și cele de proprietate, chiar dacă instanța de judecată a anulat licitația. Motivul - instanța de la Soroca nu a trimis la timp la executare hotărârea referitoare la anularea licitației. «În contenciosul administrativ executarea se face prin hotărâre, nu prin titlu executoriu. În termen de 3 zile până intră în vigoare hotărârea emisă în contencios administrativ instanța o remite spre executare. După ce o remite se transmite dosarul și se ia la evidență de instanța de drept comun, adică de Cancelarie, care duce evidența executării. Și dacă nu se execută în 15-20 de zile, hotărârea se transmite la executare la executorul judecătoresc. Ceea ce nu s-a făcut. Termenii de executare au expirat, repunerea nu este posibilă și nici o altă hotărâre nu este posibilă. Deci terenul rămâne în proprietatea cumpărătorului pentru că nu este posibil de executat hotărârea referitoare la anularea licitației. Au expirat termenele de executare», ne-a mai explicat Valentin Ciuhrii. Astfel, cele 20 de hectare de teren, aflate la câțiva kilometri de satul Racovăț, unde a fost o livadă, sunt acum împădurite cu salcâmi.

Averi nedeclarate și litigiu în instanță

Pe numele primarului satului Racovăț CNI a mai emis un act de constatare, de această dată referitor la nedeclararea averilor. În luna octombrie 2015, Comisia a solicitat Procuraturii Genarale să deschidă un dosar penal pentru fals în declarații, întrucât Mihail Mitrofan nu și-ar fi declarat toate veniturile și bunurile pe care le deține - salariul soției, câteva conturi bancare, un apartament în orașul Soroca și cateva vehicole. Avocatul său a atacat și acest act în instanță, întrucât ar fi fost scăpate din vedere bunuri vechi, de care primarul nici nu își mai amintește. 

Mihail Mitrofan este primar la Racovăț la al doilea mandat. La alegerile din vara 2015 el a ajuns în turul doi cu liberal-democratul Mihai Andrieș. În seara zilei de 25 iunie, adică la câteva zile înainte de alegeri, Andrieș a fost bătut de către trei persoane, apoi a declarat că acestea erau Mihail Mitrofan și doi nepoți ai săi. Pe numele lui Mitrofan a fost deschis un dosar penal pentru huliganism. Primarul, care este membru al formațiunii Partidul Nostru, spune că toate necazurile i se trag de la concurenții politici și că acest dosar este și el o comandă politică. «De atunci, din luna iunie, nu am mai fost nici chemat la poliție, nici audiat, nimic. Oare nu e clar că nu au ce să îmi incrimineze?» ne-a spus Mihail Mitrofan. 

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Viceministrul Sănătății, luat la ochi de CNI

Comisia Națională de Integritate s-a autosesizat dintr-un articol publicat de portalul „Moldova Curată” și a inițiat un control din oficiu privind încălcarea regimului juridic al conflictului de interese de către viceministrul Sănătății, Octavian Grama.

20 august 2013
124
Arhiva

Standarde duble la CNI

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) aplică legislația diferit pentru același fel de dosare. În cazurile a doi şefi ai Inspectoratelor Fiscale (IFS) din Ungheni şi Cahul, care dețineau şi funcţiile elective de consilieri, opiniile CNI au fost diferite. Într-un caz s-a stabilit că funcţionarul a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii de funcţii, iar în al doilea - CNI se mai gândeşte dacă deținerea concomitentă a două funcții este sau nu o încălcare de lege.

12 octombrie 2015
108
Arhiva

Împrumut de zeci de mii de euro de la rude pentru procu...

Șeful secției combaterea traficului de persoane din cadrul Procuraturii Generale, Eduard Bulat, investește anual sute de mii de lei în construcția unui apartament, iar sumele depășesc veniturile sale oficiale. Este vorba despre un apartament dintr-un bloc situat pe strada Melestiu din capitală, în care au primit locuințe la jumătate de preţ mai mulţi procurori.

25 aprilie 2016
91
Arhiva

Preşedintele CNI: „Vom rămâne la sapă de lemn, dacă nu...

Persoanele cu funcţii de răspundere în serviciul public ar putea avea posibilitatea, începând cu anul viitor, să-şi declare veniturile şi proprietăţile în formă electronică, printr-un program special numit „E-integritate”. Specialiştii afirmă că această modalitate va elimina erorile comise fără intenţie sau cu bună ştiinţă de către subiecţi, deoarece programul va include câmpuri de date obligatorii. Dacă acestea nu vor fi completate, declaraţia nu va putea fi recepţionată. Preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) spune însă declararea electronică va fi posibilă de la anul viitor doar în situaţia în care deputaţii vor vota proiectele de lege care presupun reformarea CNI, dar şi modificarea formularului de declarare a averilor şi intereselor personale.

13 martie 2015
86
Arhiva

Primar în conflict de interese și cu dosar penal

Primarul comunei Dumbrăvița, raionul Sângerei, Iurie Porcescu, în privința căruia Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat, în ședința de joi, 28 aprilie, existența situației de conflict de interese, s-a ales între timp și cu un dosar penal pentru abuz în serviciu. Primarul a încheiat contracte de prestări servicii cu firma fiului său. Consiliul Raional Sângerei a depus o sesizare la Procuratura raionului, solicitând o investigație, după ce gimnaziul din sat, care a primit căldură de la firma fului primarului, s-ar fi pomenit cu facturi prea mari la încălzire.

25 aprilie 2016
99
Arhiva

Profil candidat: Corneliu Furculita

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
316