Teren vândut în conflict de interese, rămas în proprietatea cumpărătorului

Anatolie Mitrofan, nepotul primarului satului Racovăț, Soroca, s-a ales cu 20 de hectare de teren în urma unei licitații la care unchiul său a fost președinte al Comisiei. Chiar dacă licitația a fost ulterior anulată, iar CNI a constatat că primarul Mihail Mitrofan s-a aflat în conflict de interese, terenul nu a fost retras din cauza întârzierii procedurilor juridice.
Mihail Mitrofan a fost verificat de CNI în vara anului 2014. La 18 septembrie 2015 Comisia a emis un act de constatare în care a stabilit că la 11 iunie 2012, adică la un an după ce a preluat funcția, Mihail Mitrofan a devenit președintele Comisiei care a organizat o licitație pentru înstrăinarea unui teren public. La licitație a fost scos un lot de 20 de hectare, iar membri ai Comisiei au fost 4 angajați ai Primăriei.
Licitație cu un singur participant
Singurul participant a fost Anatolie Mitrofan, fiul fratelui primarului, iar Mihail Mitrofan a semnat, în calitate de președinte al Comisiei de licitație, toate actele de concurs și, la final, contractul de vânzare-cumpărare. Terenul a fost vândut cu o sumă de aproape 330 de mii de lei.
«Nu eu am decis, Consiliul local a decis să vândă acest teren, eu doar am executat», ne-a spus Mihail Mitrofan. Și avocatul său, Valentin Ciuhrii, ne-a confirmat că toată procedura de organizare a licitației a fost respectată. «S-a dat anunț în Monitorul Oficial cu privire la licitație, toată procedura a fost respectată. Primarul a încălcat legea prin faptul că după ce a câștigat nepotul său, trebuia să anunțe CNI, în termen de 3 zile, că are de semnat contractul de vânzare-cumpărare. Asta este singura greșeală. Știți că în sate oamenii nu prea cunosc legislația. El nu a știut că trebuie să anunțe. Dacă știa, anunța. Cumpărătorul a plătit toată suma, așa cum se cuvine, bugetul nu a fost prejudiciat», ne-a spus avocatul.
Licitație anulată, dar terenul - adjudecat
Inițial, primarul a atacat actul de constatare al CNI în instanță, însă procesul a fost scos de pe rol pentru neprezentare, iar avocatul care îl reprezintă în instanță pe Mihail Mitrofan spune că nu avea rost să atace în continuare actul, de vreme ce licitația a fost anulată prin hotărârea instanței de judecată.
Între timp, Anatolie Mitrofan a intrat în posesia terenului, a perfectat actele cadastrale și cele de proprietate, chiar dacă instanța de judecată a anulat licitația. Motivul - instanța de la Soroca nu a trimis la timp la executare hotărârea referitoare la anularea licitației. «În contenciosul administrativ executarea se face prin hotărâre, nu prin titlu executoriu. În termen de 3 zile până intră în vigoare hotărârea emisă în contencios administrativ instanța o remite spre executare. După ce o remite se transmite dosarul și se ia la evidență de instanța de drept comun, adică de Cancelarie, care duce evidența executării. Și dacă nu se execută în 15-20 de zile, hotărârea se transmite la executare la executorul judecătoresc. Ceea ce nu s-a făcut. Termenii de executare au expirat, repunerea nu este posibilă și nici o altă hotărâre nu este posibilă. Deci terenul rămâne în proprietatea cumpărătorului pentru că nu este posibil de executat hotărârea referitoare la anularea licitației. Au expirat termenele de executare», ne-a mai explicat Valentin Ciuhrii. Astfel, cele 20 de hectare de teren, aflate la câțiva kilometri de satul Racovăț, unde a fost o livadă, sunt acum împădurite cu salcâmi.
Averi nedeclarate și litigiu în instanță
Pe numele primarului satului Racovăț CNI a mai emis un act de constatare, de această dată referitor la nedeclararea averilor. În luna octombrie 2015, Comisia a solicitat Procuraturii Genarale să deschidă un dosar penal pentru fals în declarații, întrucât Mihail Mitrofan nu și-ar fi declarat toate veniturile și bunurile pe care le deține - salariul soției, câteva conturi bancare, un apartament în orașul Soroca și cateva vehicole. Avocatul său a atacat și acest act în instanță, întrucât ar fi fost scăpate din vedere bunuri vechi, de care primarul nici nu își mai amintește.
Mihail Mitrofan este primar la Racovăț la al doilea mandat. La alegerile din vara 2015 el a ajuns în turul doi cu liberal-democratul Mihai Andrieș. În seara zilei de 25 iunie, adică la câteva zile înainte de alegeri, Andrieș a fost bătut de către trei persoane, apoi a declarat că acestea erau Mihail Mitrofan și doi nepoți ai săi. Pe numele lui Mitrofan a fost deschis un dosar penal pentru huliganism. Primarul, care este membru al formațiunii Partidul Nostru, spune că toate necazurile i se trag de la concurenții politici și că acest dosar este și el o comandă politică. «De atunci, din luna iunie, nu am mai fost nici chemat la poliție, nici audiat, nimic. Oare nu e clar că nu au ce să îmi incrimineze?» ne-a spus Mihail Mitrofan.
Viorica Manole
Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Colectorii de declaraţii nu au respectat legea, iar CNI...
În cadrul fiecărei instituţii publice din ţară au fost desemnate persoane responsabile de colectarea, până la 31 martie, a declaraţiilor de avere şi de interese personale ale tuturor angajaţilor, subiecţi ai Legii privind declararea veniturilor şi proprietăţilor. După stocarea declaraţiilor, colectorii trebuiau să le expedieze Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) în termen de 20 de zile de la primire, împreună cu extrasul autentificat din registrul de evidenţă a declaraţiilor, precum şi informaţia privind încălcarea termenelor de declarare a veniturilor şi a proprietăţii. Anatolie Donciu, preşedintele CNI, susţine că 90 la sută dintre colectori nu au prezentat la Comisie documentul de evidenţă a declaraţiilor şi cel de încălcare a termenului declarării averii şi intereselor personale. Prin urmare, Donciu solicită sancţionarea acestora.
Fiica - ministră a Sănătăţii, mama - conducătoare a une...
Ministra Sănătăţii, Ruxanda Glavan, este suspectată de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese. Alianţa Anticorupţie a expediat o sesizare la Comisia Naţională de Integritate (CNI) în care menţionează că mama ministrei Sănătăţii, Anadela Glavan, care este şefa Asociaţiei Medicale Teritoriale (ATM) Centru din municipiul Chişinău, ar fi în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii (MS), condus de fiica sa.
Camera Înregistrării de Stat oferă informaţii învechite...
Camera Înregistrării de Stat (CÎS) a majorat acum mai mult de o lună tarifele pentru cei care solicită informaţii despre agenţii economici şi întreprinzătorii individuali din Republica Moldova. Deşi până anul trecut percepea taxe destul de mari pentru aceste informaţii, acum CÎS a dublat preţurile, chiar dacă unele date pe care le oferă sunt învechite şi nu au mai fost actualizate de circa patru ani. Este vorba despre informaţiile referitoare la veniturile obţinute de agenţii economici sau de către întreprinzătorii individuali.
CÂND GUVERNUL TACE, SOCIETATEA CIVILĂ CERE REPETAT
Un grup de asociații neguvernamentale a făcut astăzi un apel repetat către Guvern să inițieze o procedură corectă și transparentă de numire a unui judecător la Curtea Constituțională, întrucât există o funcție vacantă deja de 5 luni, cand a expirat mandatul lui Petru Răilean. Adresarea vine după ce un alt apel, făcut în octombrie 2014, a rămas fără răspuns.
Aici așteptăm comentariul tău!