Teren vândut în conflict de interese, rămas în proprietatea cumpărătorului

Arhiva 16 decembrie 2015 1095
Primarul satului Racovăț, Mihail Mitrofan

Anatolie Mitrofan, nepotul primarului satului Racovăț, Soroca, s-a ales cu 20 de hectare de teren în urma unei licitații la care unchiul său a fost președinte al Comisiei. Chiar dacă licitația a fost ulterior anulată, iar CNI a constatat că primarul Mihail Mitrofan s-a aflat în conflict de interese, terenul nu a fost retras din cauza întârzierii procedurilor juridice. 



Mihail Mitrofan a fost verificat de CNI în vara anului 2014. La 18 septembrie 2015 Comisia a emis un act de constatare în care a stabilit că la 11 iunie 2012, adică la un an după ce a preluat funcția, Mihail Mitrofan a  devenit președintele Comisiei care a organizat o licitație pentru înstrăinarea unui teren public. La licitație a fost scos un lot de 20 de hectare, iar membri ai Comisiei au fost 4 angajați ai Primăriei. 

Licitație cu un singur participant

Singurul participant a fost Anatolie Mitrofan, fiul fratelui primarului, iar Mihail Mitrofan a semnat, în calitate de președinte al Comisiei de licitație, toate actele de concurs și, la final, contractul de vânzare-cumpărare. Terenul a fost vândut cu o sumă de aproape 330 de mii de lei.

«Nu eu am decis, Consiliul local a decis să vândă acest teren, eu doar am executat», ne-a spus Mihail Mitrofan. Și avocatul său, Valentin Ciuhrii, ne-a confirmat că toată procedura de organizare a licitației a fost respectată. «S-a dat anunț în Monitorul Oficial cu privire la licitație, toată procedura a fost respectată. Primarul a încălcat legea prin faptul că după ce a câștigat nepotul său, trebuia să anunțe CNI, în termen de 3 zile, că are de semnat contractul de vânzare-cumpărare. Asta este singura greșeală. Știți că în sate oamenii nu prea cunosc legislația. El nu a știut că trebuie să anunțe. Dacă știa, anunța. Cumpărătorul a plătit toată suma, așa cum se cuvine, bugetul nu a fost prejudiciat», ne-a spus avocatul.

Licitație anulată, dar terenul - adjudecat

Inițial, primarul a atacat actul de constatare al CNI în instanță, însă procesul a fost scos de pe rol pentru neprezentare, iar avocatul care îl reprezintă în instanță pe Mihail Mitrofan spune că nu avea rost să atace în continuare actul, de vreme ce licitația a fost anulată prin hotărârea instanței de judecată.

Între timp, Anatolie Mitrofan a intrat în posesia terenului, a perfectat actele cadastrale și cele de proprietate, chiar dacă instanța de judecată a anulat licitația. Motivul - instanța de la Soroca nu a trimis la timp la executare hotărârea referitoare la anularea licitației. «În contenciosul administrativ executarea se face prin hotărâre, nu prin titlu executoriu. În termen de 3 zile până intră în vigoare hotărârea emisă în contencios administrativ instanța o remite spre executare. După ce o remite se transmite dosarul și se ia la evidență de instanța de drept comun, adică de Cancelarie, care duce evidența executării. Și dacă nu se execută în 15-20 de zile, hotărârea se transmite la executare la executorul judecătoresc. Ceea ce nu s-a făcut. Termenii de executare au expirat, repunerea nu este posibilă și nici o altă hotărâre nu este posibilă. Deci terenul rămâne în proprietatea cumpărătorului pentru că nu este posibil de executat hotărârea referitoare la anularea licitației. Au expirat termenele de executare», ne-a mai explicat Valentin Ciuhrii. Astfel, cele 20 de hectare de teren, aflate la câțiva kilometri de satul Racovăț, unde a fost o livadă, sunt acum împădurite cu salcâmi.

Averi nedeclarate și litigiu în instanță

Pe numele primarului satului Racovăț CNI a mai emis un act de constatare, de această dată referitor la nedeclararea averilor. În luna octombrie 2015, Comisia a solicitat Procuraturii Genarale să deschidă un dosar penal pentru fals în declarații, întrucât Mihail Mitrofan nu și-ar fi declarat toate veniturile și bunurile pe care le deține - salariul soției, câteva conturi bancare, un apartament în orașul Soroca și cateva vehicole. Avocatul său a atacat și acest act în instanță, întrucât ar fi fost scăpate din vedere bunuri vechi, de care primarul nici nu își mai amintește. 

Mihail Mitrofan este primar la Racovăț la al doilea mandat. La alegerile din vara 2015 el a ajuns în turul doi cu liberal-democratul Mihai Andrieș. În seara zilei de 25 iunie, adică la câteva zile înainte de alegeri, Andrieș a fost bătut de către trei persoane, apoi a declarat că acestea erau Mihail Mitrofan și doi nepoți ai săi. Pe numele lui Mitrofan a fost deschis un dosar penal pentru huliganism. Primarul, care este membru al formațiunii Partidul Nostru, spune că toate necazurile i se trag de la concurenții politici și că acest dosar este și el o comandă politică. «De atunci, din luna iunie, nu am mai fost nici chemat la poliție, nici audiat, nimic. Oare nu e clar că nu au ce să îmi incrimineze?» ne-a spus Mihail Mitrofan. 

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Fii cu ochii pe autorități!/Campanii

Campania „Fii cu ochii pe autorități!”: întâlnire de in...

În cadrul campaniei de informare și încurajare a implicării civice „Fii cu ochii pe autorități!”, în orașul Rezina a avut loc o întâlnire cu cetățenii la tema transparenței decizionale și a accesului la informație. La acest eveniment, organizat de API și portalul MoldovaCurata.md, în parteneriat cu ziarul regional independent „Cuvântul”, au participat activiști civici, funcționari publici, jurnaliști, reprezentanți ai ONG-urilor locale, alți locuitori ai orașului și raionului Rezina.

27 septembrie 2017
1405
Arhiva

Date publice, dar ascunse în declaraţiile pe venit şi d...

Mai multe declarații de venituri și proprietăți, precum și de interese personale pentru anul 2014 au fost publicate cu erori. Astfel au fost divulgate datele personale ale demnitarilor care le-au depus sau, dimpotrivă, au fost acoperite date care nu au caracter personal. De exemplu, denumirile și adresele firmelor și companiilor la care dețin acțiuni unii funcționari au fost hașurate, fapt care face inutilă publicarea declarației.

25 decembrie 2015
788
Arhiva

Ruslan Caşu, candidatul la funcţia de procuror general...

Anul trecut,  Ruslan Caşu, procuror în cadrul Procuraturii Ciocana din municipiul Chişinău,a primit de la Primăria capitalei suma de circa 878 de mii de lei, în urma unei tranzacţii de împăcare într-un litigiu legat de repartizarea unui apartament. Procurorul spune că municipalitatea îi era datoare încă din anul 2009, atunci când a câştigat procesul la Curtea Supremă de Justiţie.

10 noiembrie 2016
2204
Arhiva

Profil candidat: Igor Vremea

Integritatea în activitate politică

21 ianuarie 2019
2093
Arhiva

Profil candidat: Alexandru Jizdan

Integritatea în activitatea politică

13 februarie 2019
1909
Arhiva

Profil candidat: Fiodor Covalji

Integritatea în activitatea politică

13 februarie 2019
1039