Teren vândut în conflict de interese, rămas în proprietatea cumpărătorului

Arhiva 16 decembrie 2015 1120
Primarul satului Racovăț, Mihail Mitrofan

Anatolie Mitrofan, nepotul primarului satului Racovăț, Soroca, s-a ales cu 20 de hectare de teren în urma unei licitații la care unchiul său a fost președinte al Comisiei. Chiar dacă licitația a fost ulterior anulată, iar CNI a constatat că primarul Mihail Mitrofan s-a aflat în conflict de interese, terenul nu a fost retras din cauza întârzierii procedurilor juridice. Mihail Mitrofan a fost verificat de CNI în vara anului 2014. La 18 septembrie 2015 Comisia a emis un act de constatare în care a stabilit că la 11 iunie 2012, adică la un an după ce a preluat funcția, Mihail Mitrofan a  devenit președintele Comisiei care a organizat o licitație pentru înstrăinarea unui teren public. La licitație a fost scos un lot de 20 de hectare, iar membri ai Comisiei au fost 4 angajați ai Primăriei. 

Licitație cu un singur participant

Singurul participant a fost Anatolie Mitrofan, fiul fratelui primarului, iar Mihail Mitrofan a semnat, în calitate de președinte al Comisiei de licitație, toate actele de concurs și, la final, contractul de vânzare-cumpărare. Terenul a fost vândut cu o sumă de aproape 330 de mii de lei.

«Nu eu am decis, Consiliul local a decis să vândă acest teren, eu doar am executat», ne-a spus Mihail Mitrofan. Și avocatul său, Valentin Ciuhrii, ne-a confirmat că toată procedura de organizare a licitației a fost respectată. «S-a dat anunț în Monitorul Oficial cu privire la licitație, toată procedura a fost respectată. Primarul a încălcat legea prin faptul că după ce a câștigat nepotul său, trebuia să anunțe CNI, în termen de 3 zile, că are de semnat contractul de vânzare-cumpărare. Asta este singura greșeală. Știți că în sate oamenii nu prea cunosc legislația. El nu a știut că trebuie să anunțe. Dacă știa, anunța. Cumpărătorul a plătit toată suma, așa cum se cuvine, bugetul nu a fost prejudiciat», ne-a spus avocatul.

Licitație anulată, dar terenul - adjudecat

Inițial, primarul a atacat actul de constatare al CNI în instanță, însă procesul a fost scos de pe rol pentru neprezentare, iar avocatul care îl reprezintă în instanță pe Mihail Mitrofan spune că nu avea rost să atace în continuare actul, de vreme ce licitația a fost anulată prin hotărârea instanței de judecată.

Între timp, Anatolie Mitrofan a intrat în posesia terenului, a perfectat actele cadastrale și cele de proprietate, chiar dacă instanța de judecată a anulat licitația. Motivul - instanța de la Soroca nu a trimis la timp la executare hotărârea referitoare la anularea licitației. «În contenciosul administrativ executarea se face prin hotărâre, nu prin titlu executoriu. În termen de 3 zile până intră în vigoare hotărârea emisă în contencios administrativ instanța o remite spre executare. După ce o remite se transmite dosarul și se ia la evidență de instanța de drept comun, adică de Cancelarie, care duce evidența executării. Și dacă nu se execută în 15-20 de zile, hotărârea se transmite la executare la executorul judecătoresc. Ceea ce nu s-a făcut. Termenii de executare au expirat, repunerea nu este posibilă și nici o altă hotărâre nu este posibilă. Deci terenul rămâne în proprietatea cumpărătorului pentru că nu este posibil de executat hotărârea referitoare la anularea licitației. Au expirat termenele de executare», ne-a mai explicat Valentin Ciuhrii. Astfel, cele 20 de hectare de teren, aflate la câțiva kilometri de satul Racovăț, unde a fost o livadă, sunt acum împădurite cu salcâmi.

Averi nedeclarate și litigiu în instanță

Pe numele primarului satului Racovăț CNI a mai emis un act de constatare, de această dată referitor la nedeclararea averilor. În luna octombrie 2015, Comisia a solicitat Procuraturii Genarale să deschidă un dosar penal pentru fals în declarații, întrucât Mihail Mitrofan nu și-ar fi declarat toate veniturile și bunurile pe care le deține - salariul soției, câteva conturi bancare, un apartament în orașul Soroca și cateva vehicole. Avocatul său a atacat și acest act în instanță, întrucât ar fi fost scăpate din vedere bunuri vechi, de care primarul nici nu își mai amintește. 

Mihail Mitrofan este primar la Racovăț la al doilea mandat. La alegerile din vara 2015 el a ajuns în turul doi cu liberal-democratul Mihai Andrieș. În seara zilei de 25 iunie, adică la câteva zile înainte de alegeri, Andrieș a fost bătut de către trei persoane, apoi a declarat că acestea erau Mihail Mitrofan și doi nepoți ai săi. Pe numele lui Mitrofan a fost deschis un dosar penal pentru huliganism. Primarul, care este membru al formațiunii Partidul Nostru, spune că toate necazurile i se trag de la concurenții politici și că acest dosar este și el o comandă politică. «De atunci, din luna iunie, nu am mai fost nici chemat la poliție, nici audiat, nimic. Oare nu e clar că nu au ce să îmi incrimineze?» ne-a spus Mihail Mitrofan. 

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Remus Ciobanu

Integritatea în activitatea politică

23 ianuarie 2019
1034
Arhiva

ANI i-a plătit 5 mii de lei despăgubire unui procuror s...

Procurorul sectorului Buiucani al capitalei, Igor Demciucin, a câştigat la Curtea Supremă de Justiţie litigiul împotriva Autorităţii Naţionale de Integritate, succesoarea Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). Instituţia a fost obligată să-i plătească procurorului un prejudiciu moral de 5 mii de lei, pentru că nu ar fi avut dreptate atunci când a constatat că omul legii a inclus date false în declaraţia de avere. Procurorul s-a plâns în instanţă că CNI i-ar fi lezat grav onoarea şi demnitatea şi a cerut de la actuala ANI un prejudiciu moral de 300 de mii de lei. Magistraţii au redus suma la 5 mii de lei.

26 mai 2017
1174
Arhiva

Președintele Adunării Populare de la Comrat, declarat i...

Preşedintele Adunării Populare a Autonomiei Găgăuze, Dmitri Constantinov, care a deținut în același timp și funcția de administrator al Fabricii de spirt din Comrat SRL „Comvincom”, vrea să dovedească și la Curtea Supremă ca CNI nu a avut dreptate atunci când a stabilit că s-a aflat în situație de incompatibilitate. Constantinov a câștigat procesul cu CNI în prima instanță, dar l-a pierdut la Curtea de Apel. Avocatul său, Vitalie Nagacevschi, spune că alesul nu a fost remunerat pentru activitatea la întreprindere, de aceea incompatibilitatea nu ar fi existat. În plus, Constantinov şi-a dat demisia din funcţia de administrator la 18 aprilie 2013, după ce CNI a pornit controlul pe numele lui.

21 ianuarie 2016
826
Arhiva

Profil candidat:Lilian Carp

Integritatea în activitatea politică

03 februarie 2019
1176
Arhiva

Reprezentanţii societăţii civile în componenţa viitorul...

Ministerul Justiţiei a publicat pe pagina sa web proiectul hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Regulamentului privind selectarea reprezentanţilor societăţii civile în Consiliul de Integritate. Potrivit acestui document, reprezentanţii societăţii civile, membri ai Consiliului de Integritate din cadrul ANI, vor fi aleşi de Ministerul Justiţiei. Experţii în domeniu cer însă Ministerului Justiţiei să nu monopolizeze această Comisie şi să includă în componenţa ei şi membri ai organizaţiilor neguvernamentale.

12 august 2016
805
Arhiva

Profil candidat: Valerian Cristea

Integritatea în activitatea politică

20 februarie 2019
1404