Primăria Chișinău, acuzată că a plătit salariu unui funcționar public care nu se afla în țară

2013-2018 7 februarie 2016 245
Gabriela Ciumac

Primăria Chișinău este acuzată că ar fi prejudiciat bugetul public cu circa 350 de mii de lei, pe care i-a plătit drept salariu și cheltuieli de deplasare unei angajate care nu se afla în țară. Este vorba despre Gabriela Ciumac, șefa Direcției relații externe, cooperare regională și integrare europeană din cadrul Primăriei. Aceasta își ridica salariul chiar dacă de facto, nu era la serviciu și activa în calitate de ofițer de credite la Banca Europeană de Investiții (BEI) din Luxembourg. Acum Inspecția Financiară din cadrul Ministerului Finanțelor cere municipalității returnarea banilor în visteria publică.Gabriela Ciumac a fost angajată la Primăria Chișinău în anul 2008 în calitate de șefă a Direcției Relații Externe, Cooperare Regională și Integrare Europeană. De doi ani aceasta activează în cadrul BEI în calitate de ofițer de credit, dar figurează în acte și ca angajată a primăriei.

Dorin Chirtoacă și Gabriela Ciumac

Constatarea aparține Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a studiat această situație și a stabilit că funcționara nu a admis o incompatibilitate de funcții, deoarece activitatea Băncii Europene de Investiții nu este subordonată Primăriei Chișinău.

228 de mii de lei, bani publici, plătiți pentru cheltuieli de transport, cazare și asigurare medicală

În schimb, CNI ar fi depistat alte nereguli.  Potrivit actului de constatare emis de Comisie, în anul 2015 primarul Dorin Chirtoacă a semnat cinci dispoziții de delegare a Gabrielei Ciumac la BEI, potrivit cărora angajata primăriei s-a aflat acolo circa 270 de zile. Mai mult, CNI mai spune că potrivit acelorași dispoziții, o parte din cheltuielile de cazare, transport internațional, transport local și asigurare medicală ale Gabrielei Ciumac erau achitate din bugetul local. „Direcția management financiar a Primăriei va achita doamnei Gabriela Ciumac, în avans, în valuta țării respective, 10% din norma pentru cazare pentru perioada deplasării și va suporta cheltuielile pentru transportul internațional, transportul local, asigurarea medicală obligatorie în străinătate. Banca Europeană de Investiții va acorda delegatului mijloace financiare sub formă de indemnizație pentru perioada respectivă, se spune în dispozițiile semnate de primar, informația fiind citată de CNI. 

Membrii Comisiei au sesizat Inspecția Financiară pentru a verifica legalitatea acțiunilor Primăriei. Astfel, s-a stabilit că Gabriela Ciumac a fost delegată în străinătate în lipsa unei decizii a Consiliului Municipal, iar în consecință bugetul municipiului Chișinău a fost prejudiciat cu circa 228 de mii de lei, bani alocați pentru transport, cazare, asigurare medicală etc.

Salariul lunar de șapte mii de lei

Totodată, controlului efectuat de IF a mai arătat că în perioada iunie 2014 - decembrie 2015, Gabriela Ciumac a ridicat, nejustificat, salarii în sumă totală de circa 122 de mii de lei, adică în jur de șapte mii de lei lunar.

Atât CNI, cât și Inspecția Financiară susțin că Gabriela Ciumac nu putea fi delegată la Banca Europeană de Investiții în baza Regulamentului cu privire la delegarea salariaților entităților din Republica Moldova. Potrivit celor două structuri, activitatea de ofițer de credit nu constituie obligaţiune de muncă în afara locului de muncă permanent al persoanei vizate, prin urmare nu poate fi atribuită la noțiunea de deplasare în interes de serviciu. „Circumstanțele mai sus-elucidate confirmă faptul că subiectul controlului a desfășurat o altă activitate remunerată în cadrul Băncii Europene de Investiții, unde a primit indemnizații, în paralel cu funcția publică pe care o deține în cadrul Primăriei municipiului Chișinău, dar pe care nu a exercitat-o de facto - șef al Direcției Relații Externe, Cooperare Regională și Integrare Europeană, dar pentru care a fost remunerată cu salariu, se spune în actul CNI.

Funcționarii din cadrul APL pot fi delegați doar de către Consiliul local, dar nu de primar

Cele două instituții fac trimitere la același Regulament invocat în toate dispozițiile cu privire la deplasarea Gabrielei Ciumac la Luxembourg, care prevede că “delegarea în străinătate a conducătorilor autorităţilor administraţiei publice locale şi a funcţionarilor publici din cadrul acestora se efectuează în baza deciziei consiliului autorităţii respective”. Astfel, CNI notează că deciziile referitoare la delegarea Gabrielei Ciumac ar fi trebuit luate de către Consiliul Municipal Chișinău și nu de către primar.

Prejudiciu de 350 de mii de lei

Inspecția financiară solicită Primăriei Chișinău să întreprindă măsuri de recuperare a cheltuielilor de delegare și a plăților salariale în sumă de 350 de mii de lei, achitate neîtemeiat din mijloace publice.

Gabriela Ciumac menționează pentru Moldova Curată că, înainte de a ocupa poziția de ofițer de credite la BEI, s-a consultat cu reprezentanți ai Cancelariei de Stat, care supraveghează activitatea administrației locale. Aceștia i-ar fi explicat că delegarea la această insituție financiară și păstrarea funcției din Primărie nu reprezintă nicio încălcare de lege. Mai mult, funcționara spune că este dezamăgită de faptul că CNI a verificat această situație fără să-i ceară dreptul la replică.

Președintele CNI, Anatolie Donciu, o contrazice însă și afirmă că în procesul de verificare, toți subiecții declarării sunt informați despre controlul inițiat pe numele lor. “Poate nu am căutat-o în Luxembourg, însă cu siguranță informația i-a fost expediată prin poștă la locul de muncă”, afirmă Donciu.

Delegare versus detașare

Primarul Dorin Chirtoacă declară pentru Moldova Curată că Gabriela Ciumac a fost de fapt detașată la BEI. “Noi am depus contestație, fiindcă nu suntem de acord cu cele menționate nici de CNI și nici de IF. Doamna Ciumac a fost invitată să lucreze la BEI, ceea ce în mod normal ne onorează, atât pe Primăria municipiul Chișinău, cât și pe Republica Moldova în ansamblu. Formula de asigurare a acestei misiuni, prin prisma legislației noastre, dar și europene, a fost posibilă ca detașare de la serviciul de bază la BEI. O altă formulă noi nu am găsit”, spune primarul.

Alesul local precizează însă că se simte dezamăgit de această situație. “E un caz unic pentru toată Moldova, nu mai există o altă persoană din țară care să beneficieze de o astfel de oportunitate. La noi totul e pe dos, atunci când avem ocazia la nivel internațional să ne afirmăm, ne trezim cu dosare administrative sau dosare penale. Și invers, când la noi se fură și se discreditează instituțiile statului, unii nu au nici o treabă. Vă spun sincer, mă întristează toată chestiunea aceasta”, adăugă primarul.

În caz de detaşare, persoana va fi salariată de unitatea la care va lucra

Potrivit articolului 72 al Codului Muncii, salarizarea, în caz de detaşare, va fi efectuată de unitatea la care va lucra salariatul. În cazul în care aceasta se află în imposibilitate de plată, obligaţia de retribuire a muncii prestate revine unităţii care a dispus detaşarea cu dreptul la acţiune de regres împotriva unităţii în care a fost detaşat salariatul.

În cazul Gabrielei Ciumac, potrivit IF, dar și CNI, funcționara a beneficiat și de salariul plătit de primărie, dar și de o indemnizație în valută plătită de BEI.

Persoanei delegate i se va păstra salariul mediul lunar pe perioada deplasării

Potrivit Regulamentului cu privire la delegarea salariaţilor entităţilor din Republica Moldova  în cazul delegării persoana beneficiază de salariu și de alte cheltuieli de transport și cazare. “Salariatului delegat în interes de serviciu i se păstrează locul de muncă (funcţia) şi salariul mediu lunar pentru timpul deplasării, inclusiv pentru timpul aflării în drum. De asemenea, salariatului delegat i se achită cheltuielile de transport până la locul de destinaţie şi retur – spre locul permanent de muncă cu transportul aerian, feroviar, naval, transportul auto public, cu excepţia taximetrelor, la tarifele clasei economice, incluzînd plata pentru asigurarea de stat a pasagerului la transport şi pentru serviciul prestat la vânzarea preliminară a biletelor de călătorie. Totodată, persoanei i se compensează cheltuielile efective pentru locaţiune, inclusiv pentru serviciile obligatorii prestate în hoteluri”, prevede documentul.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Electorala 2019: Petru Burduja, figurant în dosarul ban...

Consilierul socialist în Consiliul Municipal Chișinău Petru Burduja urmează să candideze la alegerile parlamentare în circumscripția nr. 30, Ciocana. El administrează SRL ”Exclusiv Media”, compania fondată de deputatul socialist Corneliu Furculiță și care a primit 1,5 mln de euro drept împrumut de la o companie înregistrată în zona offshore din Bahamas. Petru Burduja este cel care, în calitate de administrator, a mers la bancă și a ridicat 20 de milioane de lei cash din acel împrumut, care ulterior au fost dați unor membri de partid. Toate acestea le-a descoperit proiectul RISE Moldova într-o investigație publicată în anul 2016. Acum, această tranzacție este investigată de Procuratura Anticorupție, chiar dacă cei care au realizat-o susțin că totul a fost făcut perfect legal.

13 noiembrie 2018
310
2013-2018

Câteva organizații culturale care au susținut votul uni...

În acest an, Ministerul Educației Culturii și Cercetării, condus de ministra democrată Monica Babuc, a alocat în jur de 4 milioane de lei pentru activitatea a zeci de fundații și asociații culturale, de două ori mai mult decât anul trecut. O bună parte dintre beneficiare sunt conduse de lideri ai Partidului Democrat (PDM) sau sunt fundații care anul trecut au susținut proiectul de lege de schimbare a sistemului uninominal. Chiar dacă unii conducători ai acestor organizații sunt lideri activi a PDM, conducerea MECC susține că îi este imposibil să identifice eventualii membri de partid din fiecare asociație.

30 septembrie 2018
286
2013-2018

Electorala 2019: deputatul socialist Grigore Novac, car...

Deputatul socialist Grigore Novac (35 de ani), despre care Partidul Socialiștilor a anunțat că va candida la alegerile parlamentare, a obținut un teren (în anul 2011) de la Primăria Stăuceni prin intermediul unui act de căsătorie fictivă. Deși deputatul neagă acest lucru, Primăria Stăuceni a informat, la solicitare, presa, că Novac a obținut terenul gratuit, în baza articolului din Codul Funciar referitor la familiile tinere. Astfel ar fi procedat și alti doi socialiști, Marina Rădvan și Vladimir Odnostalco. Acea acordare de terenuri de către Primăria Stăuceni este în prezent investigată de CNA, în cadrul unei cauze penale. Grigore Novac a donat partidului, în diferite perioade, mai mulți bani decât a declarat legal, însă spune că acestea sunt venituri obținute anterior, din munca peste hotare.

18 decembrie 2018
1757
2013-2018

Formarea ANI întârzie. Foștii membri sunt în funcții și...

Comisia Națională de Integritate (CNI) nu mai există din luna august anul trecut, însă membrii ei continuă să ridice salarii, deși, practic, nu au nicio activitate. Majoritatea din cei 5 membri cu care am discutat au răspuns evaziv la întrebarea cu ce s-au ocupat în aceste luni în care au fost remunerați ca și pe vremea când examinau cazuri și participau la ședințele săptămânale. Pe de altă parte, legea prevede că ei rămân în funcții până la crearea noii Autorități Naționale de Integritate. 

28 mai 2017
215
2013-2018

Încă un primar a scăpat de sancţiune: CNI a constatat c...

Iurie Buga, primarul comunei Micleşti din raionul Criuleni, a admis un conflict de interese, deoarece o are în subordine pe soţia sa, care este contabilă. Chiar dacă au constatat că alesul local a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au clasat cazul, motivând că primarul a soluţionat acest caz. În realitate, nu a fost aplicată niciuna dintre soluţiile prevăzute de lege pentru coflictul de interese.

20 mai 2016
340
2013-2018

Clădire din Nucleul Istoric al Chișinăului, ”hăcuită” d...

Un edificiu din centrul capitalei, înscris în Registrul Monumentelor Istorice de categorie locală, este demolat în prezent, cu permisiunea autorităților, iar în locul lui se va ridica un bloc pentru oficii. Este vorba despre clădirea în care și-a avut anterior sediul Consiliul Coordonator al Audiovizualului, situată la intersecția străzilor Mihai Eminescu și Alexei Șciusev. Deși legislația națională interzice ca edificiile cu statut de monument istoric să fie înstrăinate, prin derogare de la lege, clădirea a ajuns din proprietatea statului în proprietatea unor firme fondate de persoane cu afaceri în domeniul cărnii.

31 octombrie 2017
500