Primăria Chișinău, acuzată că a plătit salariu unui funcționar public care nu se afla în țară
Primăria Chișinău este acuzată că ar fi prejudiciat bugetul public cu circa 350 de mii de lei, pe care i-a plătit drept salariu și cheltuieli de deplasare unei angajate care nu se afla în țară. Este vorba despre Gabriela Ciumac, șefa Direcției relații externe, cooperare regională și integrare europeană din cadrul Primăriei. Aceasta își ridica salariul chiar dacă de facto, nu era la serviciu și activa în calitate de ofițer de credite la Banca Europeană de Investiții (BEI) din Luxembourg. Acum Inspecția Financiară din cadrul Ministerului Finanțelor cere municipalității returnarea banilor în visteria publică.
Gabriela Ciumac a fost angajată la Primăria Chișinău în anul 2008 în calitate de șefă a Direcției Relații Externe, Cooperare Regională și Integrare Europeană. De doi ani aceasta activează în cadrul BEI în calitate de ofițer de credit, dar figurează în acte și ca angajată a primăriei.
Constatarea aparține Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a studiat această situație și a stabilit că funcționara nu a admis o incompatibilitate de funcții, deoarece activitatea Băncii Europene de Investiții nu este subordonată Primăriei Chișinău.
228 de mii de lei, bani publici, plătiți pentru cheltuieli de transport, cazare și asigurare medicală
În schimb, CNI ar fi depistat alte nereguli. Potrivit actului de constatare emis de Comisie, în anul 2015 primarul Dorin Chirtoacă a semnat cinci dispoziții de delegare a Gabrielei Ciumac la BEI, potrivit cărora angajata primăriei s-a aflat acolo circa 270 de zile. Mai mult, CNI mai spune că potrivit acelorași dispoziții, o parte din cheltuielile de cazare, transport internațional, transport local și asigurare medicală ale Gabrielei Ciumac erau achitate din bugetul local. „Direcția management financiar a Primăriei va achita doamnei Gabriela Ciumac, în avans, în valuta țării respective, 10% din norma pentru cazare pentru perioada deplasării și va suporta cheltuielile pentru transportul internațional, transportul local, asigurarea medicală obligatorie în străinătate. Banca Europeană de Investiții va acorda delegatului mijloace financiare sub formă de indemnizație pentru perioada respectivă”, se spune în dispozițiile semnate de primar, informația fiind citată de CNI.
Membrii Comisiei au sesizat Inspecția Financiară pentru a verifica legalitatea acțiunilor Primăriei. Astfel, s-a stabilit că Gabriela Ciumac a fost delegată în străinătate în lipsa unei decizii a Consiliului Municipal, iar în consecință bugetul municipiului Chișinău a fost prejudiciat cu circa 228 de mii de lei, bani alocați pentru transport, cazare, asigurare medicală etc.
Salariul lunar de șapte mii de lei
Totodată, controlului efectuat de IF a mai arătat că în perioada iunie 2014 - decembrie 2015, Gabriela Ciumac a ridicat, nejustificat, salarii în sumă totală de circa 122 de mii de lei, adică în jur de șapte mii de lei lunar.
Atât CNI, cât și Inspecția Financiară susțin că Gabriela Ciumac nu putea fi delegată la Banca Europeană de Investiții în baza Regulamentului cu privire la delegarea salariaților entităților din Republica Moldova. Potrivit celor două structuri, activitatea de ofițer de credit nu constituie obligaţiune de muncă în afara locului de muncă permanent al persoanei vizate, prin urmare nu poate fi atribuită la noțiunea de deplasare în interes de serviciu. „Circumstanțele mai sus-elucidate confirmă faptul că subiectul controlului a desfășurat o altă activitate remunerată în cadrul Băncii Europene de Investiții, unde a primit indemnizații, în paralel cu funcția publică pe care o deține în cadrul Primăriei municipiului Chișinău, dar pe care nu a exercitat-o de facto - șef al Direcției Relații Externe, Cooperare Regională și Integrare Europeană, dar pentru care a fost remunerată cu salariu”, se spune în actul CNI.
Funcționarii din cadrul APL pot fi delegați doar de către Consiliul local, dar nu de primar
Cele două instituții fac trimitere la același Regulament invocat în toate dispozițiile cu privire la deplasarea Gabrielei Ciumac la Luxembourg, care prevede că “delegarea în străinătate a conducătorilor autorităţilor administraţiei publice locale şi a funcţionarilor publici din cadrul acestora se efectuează în baza deciziei consiliului autorităţii respective”. Astfel, CNI notează că deciziile referitoare la delegarea Gabrielei Ciumac ar fi trebuit luate de către Consiliul Municipal Chișinău și nu de către primar.
Prejudiciu de 350 de mii de lei
Inspecția financiară solicită Primăriei Chișinău să întreprindă măsuri de recuperare a cheltuielilor de delegare și a plăților salariale în sumă de 350 de mii de lei, achitate neîtemeiat din mijloace publice.
Gabriela Ciumac menționează pentru Moldova Curată că, înainte de a ocupa poziția de ofițer de credite la BEI, s-a consultat cu reprezentanți ai Cancelariei de Stat, care supraveghează activitatea administrației locale. Aceștia i-ar fi explicat că delegarea la această insituție financiară și păstrarea funcției din Primărie nu reprezintă nicio încălcare de lege. Mai mult, funcționara spune că este dezamăgită de faptul că CNI a verificat această situație fără să-i ceară dreptul la replică.
Președintele CNI, Anatolie Donciu, o contrazice însă și afirmă că în procesul de verificare, toți subiecții declarării sunt informați despre controlul inițiat pe numele lor. “Poate nu am căutat-o în Luxembourg, însă cu siguranță informația i-a fost expediată prin poștă la locul de muncă”, afirmă Donciu.
Delegare versus detașare
Primarul Dorin Chirtoacă declară pentru Moldova Curată că Gabriela Ciumac a fost de fapt detașată la BEI. “Noi am depus contestație, fiindcă nu suntem de acord cu cele menționate nici de CNI și nici de IF. Doamna Ciumac a fost invitată să lucreze la BEI, ceea ce în mod normal ne onorează, atât pe Primăria municipiul Chișinău, cât și pe Republica Moldova în ansamblu. Formula de asigurare a acestei misiuni, prin prisma legislației noastre, dar și europene, a fost posibilă ca detașare de la serviciul de bază la BEI. O altă formulă noi nu am găsit”, spune primarul.
Alesul local precizează însă că se simte dezamăgit de această situație. “E un caz unic pentru toată Moldova, nu mai există o altă persoană din țară care să beneficieze de o astfel de oportunitate. La noi totul e pe dos, atunci când avem ocazia la nivel internațional să ne afirmăm, ne trezim cu dosare administrative sau dosare penale. Și invers, când la noi se fură și se discreditează instituțiile statului, unii nu au nici o treabă. Vă spun sincer, mă întristează toată chestiunea aceasta”, adăugă primarul.
În caz de detaşare, persoana va fi salariată de unitatea la care va lucra
Potrivit articolului 72 al Codului Muncii, salarizarea, în caz de detaşare, va fi efectuată de unitatea la care va lucra salariatul. În cazul în care aceasta se află în imposibilitate de plată, obligaţia de retribuire a muncii prestate revine unităţii care a dispus detaşarea cu dreptul la acţiune de regres împotriva unităţii în care a fost detaşat salariatul.
În cazul Gabrielei Ciumac, potrivit IF, dar și CNI, funcționara a beneficiat și de salariul plătit de primărie, dar și de o indemnizație în valută plătită de BEI.
Persoanei delegate i se va păstra salariul mediul lunar pe perioada deplasării
Potrivit Regulamentului cu privire la delegarea salariaţilor entităţilor din Republica Moldova în cazul delegării persoana beneficiază de salariu și de alte cheltuieli de transport și cazare. “Salariatului delegat în interes de serviciu i se păstrează locul de muncă (funcţia) şi salariul mediu lunar pentru timpul deplasării, inclusiv pentru timpul aflării în drum. De asemenea, salariatului delegat i se achită cheltuielile de transport până la locul de destinaţie şi retur – spre locul permanent de muncă cu transportul aerian, feroviar, naval, transportul auto public, cu excepţia taximetrelor, la tarifele clasei economice, incluzînd plata pentru asigurarea de stat a pasagerului la transport şi pentru serviciul prestat la vânzarea preliminară a biletelor de călătorie. Totodată, persoanei i se compensează cheltuielile efective pentru locaţiune, inclusiv pentru serviciile obligatorii prestate în hoteluri”, prevede documentul.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Averea familiei deputatului Vremea: casă nefinalizată c...
Deputatul democrat Igor Vremea trăiește cu familia sa într-o casă impunătoare situată în orașul Durlești din municipiul Chișinău. Deși stă acolo de mai mulți ani, casa figurează în acte ca imobil care încă nu a fost dat în exploatare, iar din anul 2009, de când Vremea a ajuns în Parlament, imobilul este nefinalizat în declarațiile de avere.
Magistratul Sergiu Arnăut are pe conturi sume care depă...
Judecătorul Curții de Apel Chișinău Sergiu Arnăut, ajuns în trecut în atenția CNI și a procurorilor anticorupție pentru nedeclararea casei în care locuiește, a declarat pentru anul trecut, 2016, sume de bani care depășesc veniturile sale legale. Arnăut ridică atât salariu, cât și pensie, însă nici cumulate, aceste venituri nu ajung la mărimea sumei de pe conturile sale. Solicitat să explice proveniența banilor, judecătorul a evitat răspunsul, însă ne-a sugerat să nu „interpretăm eronat”.
Valoarea unor declarații de integritate ale miniștrilor...
Doi dintre cei 19 membri ai Guvernului Filip care au semnat declarații de integritate la învestire se află acum în arest, bănuiți de fapte de corupție. Totuși, în acele declarații pe propria răspundere ei au afirmat că nu au comis nimic ilegal, nu s-au aflat în conflicte de interese și nu vor accepta nici un fel de sugestii sau influențe în activitatea lor. Moldova Curată a analizat situația actuala a fiecărui semnatar ale acelor declarații (care au doar valoare morală, nicidecum juridică), la mai mult de un an de la depunere.
Firma unui funcţionar AIPA a primit fonduri de la stat...
Eugeniu Cernogal, funcţionar public din cadrul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) şi-a fondat o firmă şi a beneficiat de subvenţii de la stat în valoare de circa 2 milioane 750 de mii de lei. Colegii săi de direcţie au fost în teritoriu ca să verifice veridicitatea informaţiei prezentate la AIPA. Acum funcţionarul este subiectul unui control iniţiat de Comisia Naţională de Integritate (CNI), fiind suspectat de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese.
Primăria rudelor la Bogzești
Primarul comunei Bogzești din raionul Telenești lucrează, atât la primărie, cât și în consiliu, cu rudele sale: soră, cumnat, fin, naș. Unii dintre ei lucrează, în același timp, și la firmele primarului. În anul 2016 Comisia Națională de Integritate a constatat situație de conflict de interese în privința primarului și surorii sale, Aurelia Sclifos, care este contabilă-șefă la Primărie. Cu toate acestea, primarul (reprezentant al PDM) nu a fost amendat și conflictul nu a fost soluționat. Cei doi continuă să lucreze împreună. Vasile Ozun a refuzat să ne comenteze această situație, iar sora și cumnatul său s-au supărat că abordăm subiectul, spunând că primarul face multe lucruri bune pentru sat.
Aici așteptăm comentariul tău!