Primăria Chişinău „autorizează” interesele arhitectului-şef adjunct al capitalei
În anii 2013 şi 2014, Radu Blaj, şeful adjunct al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a Primăriei Chişinău, a contrasemnat şi avizat 65 de acte pentru construcţia unor imobile proiectate de întreprinderea „ART-CONSULTGRUP”, în care soţia sa şi fratele său deţin cote-părţi. La sfârşitul lunii decembrie 2014, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că funcţionarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Experţi anticorupţie susţin însă că Radu Blaj ar putea fi suspectat şi de abuz de putere, fiindcă a semnat mai multe documente, ştiind că se află în conflict de interese, iar primăria ar trebui să dea explicaţii pe marginea acestui caz.
În municipiul Chişinău, pe strada str. Bogdan Voievod 2, la intersecţia cu bulevardul Moscovei, sunt în toi lucrările de construcţie a trei blocuri locative. Locuitorii din preajmă sunt nemulţumiţi de lucrări şi spun că atunci când clădirile vor fi ridicate, aici nu va mai fi spaţiu, inclusiv teren de joacă pentru copii.
Primăria, acţionată în judecată
Sergiu Siminică, locuitor de pe strada Bogdan Voievod, spune că beneficiar al proiectului cu titlul „Blocuri locative în complex cu obiective de menire social-culturală şi parcări auto” ar fi firma SRL. „CAND-VAS”. Potrivit lui, Primăria Chişinău a eliberat autorizaţia de construcţie a acestor blocuri fără a ţine cont de documentaţia de urbanism şi de amenajare a teritoriului. „Firma de construcţie nu are acordurile autentificate notarial ale coproprietarilor de imobile din imediata apropriere, iar Primăria a închis ochii şi nu a văzut această ilegalitate”, spune Sergiu Siminică, care, împreună cu alţi locatari din blocurile vecine, a dat Primăria în judecată. Ei au cerut anularea autorizaţiei de construcţie, pe motiv că aceasta ar fi fost eliberată ilegal.
Proiectări semnate în familie
Primăria a eliberat autorizaţia de construcţie a celor trei blocuri de locuit în luna august 2013. Documentul a fost semnat de către viceprimarul Nistor Grozavu, secretarul Consiliului Municipal Valeriu Didencu şi arhitectul-şef adjunct al capitalei, Radu Blaj. Valeriu Didencu ne-a spus că a semnat acea autorizaţie, după ce documentul a fost avizat de către Direcţia generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a capitalei, iar aceasta, la rândul ei, a verificat documentaţia de proiect, elaborată de firma „ART-CONSULTGRUP”.
Această firmă nu îi este străină însă lui Radu Blaj. Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, rude de-ale funcţionarului au cote-părţi în această firmă. Tamara Blaj, soţia lui Radu Blaj, are o pătrime din acţiuni, iar fratele acestuia, Vitalie Blaj – 20 la sută. Firma „ART-CONSULTGRUP” a elaborat documentele necesare pentru mai multe proiecte ale căror autorizaţii au fost eliberate de către Primăria Chişinău, cu aceiaşi funcţionari publici cosemnatari: Nistor Grozavu, Valeriu Didencu şi Radu Blaj.
Moldova Curată a intrat în posesia copiilor câtorva autorizaţii contrasemnate de Radu Blaj, în care documentaţia de proiect a fost elaborată de „ART-CONSULTGRUP”.
Astfel, la 30 aprilie 2013, Radu Blaj, în calitate de arhitect-şef interimar, a autorizat executarea lucrărilor de construcţie a trei case de locuit individuale în cartierul locativ „Bucovina” din municipiul Chişinău.
Şi în anul 2014 arhitectul a semnat o autorizaţie, a cărei documentaţie de proiect a fost elaborată de firma în care soţia sa şi fratele său deţin cote-părţi. Astfel, în luna septembrie anul trecut acesta a semnat autorizarea construcţiei unui bloc pe strada „Bariera Orhei” din sectorul Râşcani al capitalei.
Întrebat dacă a ştiut că firma „ART-CONSULTGRUP” are legătură cu familia lui Radu Blaj, Valeriu Didencu, secretarul Consiliului Municipal, a răspuns că află abia acum. „Dacă este adevărat ceea ce îmi spuneţi, cred că domnul Blaj trebuia să se abţină de la semnarea acestor documente, deoarece la mijloc este un conflict de interese”, spune Valeriu Didencu.
Conflict de interese şi abuz de putere?
De aceeaşi opinie sunt şi membrii CNI, care au constatat la 30 decembrie 2014 că Radu Blaj a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. CNI argumentează că funcţionarul, în perioada 2013-2014, a contrasemnat şi avizat 65 de acte ce ţin de construcţia unor imobile proiectate de întreprinderea în care soţia sa şi fratele său deţin cote-părţi. În plus, arhitectul nu a informat în termen de 3 zile de la data constatării, în scris, şefului ierarhic superior, despre această situaţie.
Solicitat de Moldova Curată, Radu Blaj a refuzat să spună dacă i-a informat pe superiorii săi despre relaţia sa cu firma „ART-CONSULTGRUP”, însă a declarat că actul CNI nu conţine date veridice şi-l va ataca în instanţă.
Experta anticorupţie Mariana Kalughin crede însă, că în acest caz, funcţionarul poate fi suspectat şi de abuz în serviciu. „În opinia mea, funcţionarul a încălcat regimul conflictului de interese, deoarece nu a declarat relaţia sa cu firma care elabora proiectările, însă abuzul în serviciu poate fi manifestat prin faptul că a semnat acele autorizări, fiind deja în situaţia conflictului de interese”, susţine experta.
Cât priveşte actele semnate de Radu Blaj fiind în situaţie de conflict de interese, consilierul primarului, Vadim Brânzaniuc, ne-a declarat că Dorin Chirtoacă i-a cerut arhitectului adjunct explicaţii. „Vom vedea care va fi răspunsul dat de Radu Blaj, iar Primăria vă va informa în viitorul apropiat despre această situaţie”, ne-a spus Vadim Brânzaniuc.
Potrivit Codului Penal al Republicii Moldova, abuzul de putere sau abuzul în serviciu este definit drept folosirea intenţionată de către o persoană cu funcţie de răspundere a situaţiei de serviciu, în interes material ori în alte interese personale, dacă aceasta a cauzat daune în proporţii considerabile intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice. Abuzul de putere se pedepseşte cu amendă cuprinsă între trei mii şi opt mii de lei sau cu închisoare de până la trei ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Ziarul de Gardă: Imperiul şi conexiunile lui Gofman, ce...
Mihail Gofman, şeful adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (SPCB), este unul dintre cei mai bogaţi angajaţi de la CNA. Oficial, a declarat o avere de 3,8 milioane de lei, însă în realitate averea sa ar fi de 10 ori mai mare. ZdG a identificat tranzacţiile dubioase pe care le-a făcut acesta la începutul anului 2013.
Conflicte de interese, protectionism și afaceri camufl...
Familia primarului PDM de la Bogzești, Telenești, Vasile Ozun, deține trei firme de construcții care câștigă constant contracte de zeci de milioane de lei la concursurile de achiziții publice. O firmă este trecută în acte pe numele său, una - pe al fiului și a treia - pe numele fostei soții. Recent Consiliul Concurenței le-a amenadat pe toate trei cu sute de mii de lei pentru înțelegeri de cartel. Amenzile însă nu au schimbat nimic. Cel puțin două firme continuă să participe împreună la concursurile publice de achiziții. O relație deosebită cele trei întreprinderi o au cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, unde memoria instituțională e scurtă. În anul 2016 una dintre firme a fost obligată de judecată să restituie banii pe care Ministerul îi plătise pentru proiectarea sediului Teatrului „Eugene Ionesco”, deoarece lucrările nu fuseseră executate. Acesta este temei de introducere a firmei în lista neagră a achizițiilor publice. Ministerul însă a uitat. În luna mai 2018 i-a încredințat două contracte de 32 de milioane de lei pentru reconstrucția unei instituții de învățământ. O altă firmă, cea a fiului, este singura care câștigă licitațiile pentru lucrări de construcție la Primăria Bogzești. Legea spune că o astfel de relație reprezintă conflict de interese.
Cazul primarului oraşului Ungheni: Judecătoria Râşcani...
Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni, a câştigat în prima instanţă procesul cu Comisia Naţională de Integritate (CNI), care a constatat acum doi ani că edilul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese când a cumpărat pentru Primărie rechizite de birou de la firma soţiei. CNI s-a autosesizat în baza unei investigaţii de pe Moldova Curată.
Judecător de la Comrat: Firme nedeclarate și o piață co...
Magistratul Valeriu Hudoba de la Judecătoria Comrat a evitat să raporteze în ultima sa declarație de avere disponibilă, cea pentru 2016, două firme fondate de soția sa. Una dintre cele două afaceri administrează o piață comercială din Comrat, pe care judecătorul a procurat-o acum aproape doi ani, de la un fost deputat liberal-democrat, în prezent consilier municipal în cel mai mare oraș din Găgăuzia. Valeriu Hudoba nu a indicat venitul încasat din darea în locațiune a spațiilor de pe teritoriul pieței, motivând că veniturile ajung în conturile firmei și nu direct în cele ale familiei sale. În același timp, judecătorul nu a raportat și un apartament de 50 de metri pătrați, unde este înscris încă din 1999.
Lilia Pogolșa și-a cumpărat un apartament de 3 milioane...
Viceministra Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa, și-a cumpărat anul trecut un apartament care valorează, în acte, 3 milioane de lei. În același timp, ea a vândut, tot anul trecut, un teren, cu 40 de mii de lei. Acest teren însă nu apare în declarațiile de avere din anii precedenți ai funcționarei. Numele Liliei Pogolșa figurează, potrivit datelor Procuraturii Anticorupție, într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită, însă deocamdată procuratura nu oferă alte detalii. Lilia Pogolșa, la rândul ei, a refuzat să ofere un răspuns la întrebările noastre referitoare la aceste fapte.
Primăria Ungheni continuă să cumpere mărfuri de la firm...
Primăria Ungheni continuă să procure bunuri de la firma „Aledex-Info”, care aparține soției primarului, chiar dacă acum doi ani Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit că edilul a admis un conflict de interese când achiziționa pentru Primărie produse de birotică de la firma familiei. În timp ce Alexandru Ambros se judecă pentru anularea actului CNI, Primăria a găsit o modalitate mai „sigură” de a continua tranzacțiile cu „Aledex-Info”: nu mai organizează concursuri de achiziții, ci încheie contracte directe, de mică valoare. În anul 2015, datorită acestor contracte, Primăria Ungheni a virat pe contul „Aledex-Info” 103 702 lei și a cumpărat rechizite de birou, broșuri, blanchete de contabilitate etc.
Aici așteptăm comentariul tău!