CNI criticată: a clasat un caz evident de conflict de interese

2013-2018 22 august 2014 864
Tatiana Zagorschi

La începutul acestui an, şefa Direcţiei Finanţe a Consiliului Raional (CR) Cahul și-a angajat fiica în structura pe care o conducea, iar a doua zi s-a transferat într-o altă direcție. Comisia Naţională de Integritate (CNI) nu a văzut un conflict de interese în această situație, argumentând că mama a soluţionat conflictul, transferându-se în altă funcţie. Experţii anticorupție susţin însă că CNI a luat o decizie incorectă, întrucât este vădit interesul de a promova o rudă într-o funcție publică și, în plus, a fost încălcat și Codul Muncii.



În luna februarie 2014, Tatiana Zagorschi, în calitate de şefă a Direcţiei Finanţe a Consiliului Raional Cahul, a solicitat Primăriei satului Lebedenco să o transfere pe fiica sa, Ina Zagorschi, care lucra acolo în funcția de contabil-șef, la Direcţia Finanţe. În solicitatare, Tatiana Zagorschi nu menţiona însă ce funcţie va ocupa fiica ei.

De menționat că potrivit Fișei de post a Tatianei Zagorschi, aceasta, în calitate de șefă de Direcție, putea angaja și demite personalul din cadrul instituției pe care o conduce.

La 25 februarie, primarul din Lebedenco a semnat cererea de transfer, iar a doua zi Tatiana Zagorschi a emis un Ordin cu privire la numirea în funcţie publică prin transfer a Inei Zagorschi, în calitate de specialist principal în Secţia elaborarea şi admnistrarea bugetului a Direcţiei Finanţe a CR Cahul. „Atunci când a fost angajată la Primăria din Lebedenco, Ina şi-a asumat responsabilitatea să lucreze până la sfârşitul mandatului meu de primar, însă după câteva luni, a solicitat transferul la Cahul. Eu am întrebat-o ce funcţie va ocupa la CR şi mi-a răspuns că va fi contabilă”, a spus pentru Moldova Curată Tatiana Pinti, primarul satului Lebedenco. Ea a precizat că a atenţionat-o pe Ina Zagorschi că nu poate activa într-o funcţie superioară, deoarece, având puţină experienţă de muncă, nu are evaluările necesare unui funcţionar public. „La primărie a fost evaluată doar o singură dată, prin urmare, nu putea cu o singură evaluare să fie angajată într-o funcţie superioară”, a explicat primarul din Lebedenco.

Dintr-o funcţie de conducere în alta

A doua zi după ce și-a angajat fiica, Tatiana Zagorschi a fost transferată, prin Decizia CR, într-o altă direcție - Economie, unde tot ocupă funcția de șefă.

În luna martie, Oficiul Teritorial Cahul al Cancelariei de Stat a sesizat CNI, invocând un eventual conflict de interese.

În luna mai, însă, membrii CNI au emis un act de constatare prin care au clasat cazul, motivând că Tatiana Zagorschi a soluţionat rapid conflictul de interese, prin urmare, aceasta nu va fi sancţionată.

Tatiana Zagorschi a declarat pentru Moldova Curată că este mulţumită de decizia CNI, argumentând că a procedat corect atunci când şi-a angajat fiica în direcția pe care o conducea. „Fiica mea trăia în oraş, dar lucra la Lebedenco, satul fiind departe de centrul raional. Aşa că am hotărât să fie transferată, ca să nu mai parcurgă zilnic acea distanţă. Pentru ca fiica să nu fie în subordinea mea, am fost transferată la Direcţia Economie, unde funcţia de şefă era vacantă. Şi CNI a constatat că nu a fost conflict de interese”, a spus Tatiana Zagorschi.

Decizia CNI, incorectă?

Experta anticorupţie Mariana Kalughin explică însă că membrii CNI au emis o decizie incorectă, deoarece angajarea a fost făcută cu bună ştiinţă de către părţi, iar conflictul de interese este la vedere. „Este clar că tot procesul de angajare a fost organizat. În acest caz, atât mama, cât şi fiica, având statut de funcţionar public, ar trebui sancţionate pentru admiterea conflictului de interese”, afirmă Mariana Kalughin. Experta susţine că CNI ar trebui să reexamineze acest caz.

Actul CNI poate fi contestat doar în instanţă

Leonid Morari, membru CNI, explică însă că o modalitate de soluţionare a conflictului de interese o constituie şi transferul dintr-o funcţie în alta: „Doamna Zagorschi a soluţionat rapid conflictul de interese, de aceea cazul a fost clasat”. La rândul său, Anatolie Donciu, preşedintele CNI, susține că actualul cadru legislativ nu permite membrilor Comisiei să reexamineze un caz, odată ce a fost luată o decizie finală. „Ştiţi că actul CNI poate fi contestat doar în instanţa de judecată, iar magistraţii pot decide finalitatea lui”, a precizat preşedintele CNI.

Cazul va fi luat în vizor de către Inspecţia Muncii

Anatolie Donciu a mai declarat însă că acest caz ar trebui examinat şi de Inspecţia Muncii, care va analiza legalitatea angajării unei persoane publice prin transfer. „În acest caz, ocuparea unui post public trebuie făcută doar prin concurs. Dacă conflictul de interese a fost soluţionat, cazul ar trebui cercetat şi din perspectiva respectării Codului Muncii”, a menţionat Donciu.

La rândul său, Iurie Crăciuneac, şeful oficiului teritorial Cahul al Inspecției Muncii, a declarat pentru Moldova Curată că transferul dintr-o funcţie publică în alta se poate face doar în cadrul aceleiaşi instituţii. „În acest caz, primăria Lebedenco şi Consiliul raional Cahul sunt două instituţii publice diferite, având angajatori diferiţi. Prin urmare, funcţia de specialist principal în cadrul Direcţiei Finanţe trebuia ocupată doar prin concurs public, așa este menționat și în Codului Muncii”, a explicat Iurie Crăciuneac. El a precizat că situaţia va fi examinată de către instituţia pe care o conduce doar în baza unei petiţii.

Moldova Curată va sesiza Inspecţia de Stat a Muncii pentru a cerceta legalitatea angajării fiicei de către mamă în cadrul aceleiaşi instituţii publice.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Arapu şi Bănăruc, tratați diferențiat de către Curtea d...

Doi demnitari care s-au dus la nunta șefului Serviciului Vamal cu mașina de serviciu, au obținut în instanță decizii diferite pentru același cap de acuzare - conflict de interese. În cazul secretarului general adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, Curtea de Apel (CA) Chișinău a lăsat în vigoare decizia Comisiei Naționale de Integritate (CNA) prin care s-a constatat conflict de interese, iar în cazul ministrului Finanțelor, Anatol Arapu, CA a trimis dosarul la reexaminare. Ambii au același avocat. Chiar dacă există o hotărâre definitivă a instanței, Bănăruc ar putea cere reexaminarea cauzei sale după modelul dosarului lui Anatol Arapu.

31 iulie 2014
1009
2013-2018

Magistrați cu case de milioane

Cu venituri de circa zece mii de lei pe lună, mai toți judecătorii Curții Constituționale (CC) locuiesc în vile de sute de metri pătrați și țin în garaje mașini de lux. De cele mai multe ori, însă, proprietățile sunt înregistrate pe numele soțiilor sau ale soților.

29 aprilie 2013
914
2013-2018

Căldură ”familială” la Î.M „Rețele Termice”

Un grup de opt consilieri ai Consiliului orășenesc Călărași au expediat în luna martie curent la Procuratura Călărași și la Procuratura Anticorupție o scrisoare în care reclamau abuzuri. Potrivit consilierilor, directorul Întreprinderii Municipale „Rețele Termice” din Călărași, instituție ce a fost fondată de către Consiliul orășenesc, și-a angajat la această întreprindere soția, fiul și fiica, iar aceștia ar fi remunerați cu salarii ce variază între șase și nouă mii de lei pe lună. Directorul neagă acuzațiile și spune că ar fi vorba de ”o răfuială politică”.

29 aprilie 2013
892
2013-2018

Firma soției șefului de la „Cadastru” a încasat milioan...

Firma soției șefului Agenției Relații Funciare și Cadastru, Anatolie Ghilaș, a cîștigat în anii 2012 și 2013 două licitații, în urma cărora a încheiat contracte de peste 183 de milioane de lei pentru reparația drumului Rezina-Orhei-Călărași. Potrivit auditului Curții de Conturi, firma a executat lucrări la prețuri majorate și încălcând termenele de executare. Contrar acestor nereguli, Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) nu a aplicat nicio sancțiune companiei ce nu și-a onorat nici până în acest moment obligațiile contractuale.

06 iunie 2014
834
2013-2018

Magistraţii de la CSJ au stabilit că Nistor Grozavu s-a...

Reacţia secretarului CMC: „E o chestie personală a viceprimarului”

15 mai 2017
1315
2013-2018

Acuzații noi în dosarul șefului Direcției Educație a se...

În dosarul deschis de procurori în anul 2014 pe numele lui Ion Vrânceanu, șeful Direcției Educație a sectorului Buiucani din Chișinău, apar noi probe care în prezent sunt examinate și analizate de magistratul Silvia Gârbu de la Judecătoria Buiucani. Astfel, pe lângă acuzațiile de îmbogățire ilicită și fals în decarația de avere, Ion Vrânceanu este învinuit și de depășirea atribuțiilor de serviciu. S-a descoperit că în anul 2014, timp de câteva luni, în două instituții de învățământ din sectorul Buiucani o școală auto a închiriat spații și chiar a predat ore de șoferie, doar în baza unor înțelegeri verbale, fără ca actele necesare să fie întocmite și fără achitarea unor plăți legale.

20 ianuarie 2016
862