CNI criticată: a clasat un caz evident de conflict de interese

2013-2018 22 august 2014 1090
Tatiana Zagorschi

La începutul acestui an, şefa Direcţiei Finanţe a Consiliului Raional (CR) Cahul și-a angajat fiica în structura pe care o conducea, iar a doua zi s-a transferat într-o altă direcție. Comisia Naţională de Integritate (CNI) nu a văzut un conflict de interese în această situație, argumentând că mama a soluţionat conflictul, transferându-se în altă funcţie. Experţii anticorupție susţin însă că CNI a luat o decizie incorectă, întrucât este vădit interesul de a promova o rudă într-o funcție publică și, în plus, a fost încălcat și Codul Muncii.În luna februarie 2014, Tatiana Zagorschi, în calitate de şefă a Direcţiei Finanţe a Consiliului Raional Cahul, a solicitat Primăriei satului Lebedenco să o transfere pe fiica sa, Ina Zagorschi, care lucra acolo în funcția de contabil-șef, la Direcţia Finanţe. În solicitatare, Tatiana Zagorschi nu menţiona însă ce funcţie va ocupa fiica ei.

De menționat că potrivit Fișei de post a Tatianei Zagorschi, aceasta, în calitate de șefă de Direcție, putea angaja și demite personalul din cadrul instituției pe care o conduce.

La 25 februarie, primarul din Lebedenco a semnat cererea de transfer, iar a doua zi Tatiana Zagorschi a emis un Ordin cu privire la numirea în funcţie publică prin transfer a Inei Zagorschi, în calitate de specialist principal în Secţia elaborarea şi admnistrarea bugetului a Direcţiei Finanţe a CR Cahul. „Atunci când a fost angajată la Primăria din Lebedenco, Ina şi-a asumat responsabilitatea să lucreze până la sfârşitul mandatului meu de primar, însă după câteva luni, a solicitat transferul la Cahul. Eu am întrebat-o ce funcţie va ocupa la CR şi mi-a răspuns că va fi contabilă”, a spus pentru Moldova Curată Tatiana Pinti, primarul satului Lebedenco. Ea a precizat că a atenţionat-o pe Ina Zagorschi că nu poate activa într-o funcţie superioară, deoarece, având puţină experienţă de muncă, nu are evaluările necesare unui funcţionar public. „La primărie a fost evaluată doar o singură dată, prin urmare, nu putea cu o singură evaluare să fie angajată într-o funcţie superioară”, a explicat primarul din Lebedenco.

Dintr-o funcţie de conducere în alta

A doua zi după ce și-a angajat fiica, Tatiana Zagorschi a fost transferată, prin Decizia CR, într-o altă direcție - Economie, unde tot ocupă funcția de șefă.

În luna martie, Oficiul Teritorial Cahul al Cancelariei de Stat a sesizat CNI, invocând un eventual conflict de interese.

În luna mai, însă, membrii CNI au emis un act de constatare prin care au clasat cazul, motivând că Tatiana Zagorschi a soluţionat rapid conflictul de interese, prin urmare, aceasta nu va fi sancţionată.

Tatiana Zagorschi a declarat pentru Moldova Curată că este mulţumită de decizia CNI, argumentând că a procedat corect atunci când şi-a angajat fiica în direcția pe care o conducea. „Fiica mea trăia în oraş, dar lucra la Lebedenco, satul fiind departe de centrul raional. Aşa că am hotărât să fie transferată, ca să nu mai parcurgă zilnic acea distanţă. Pentru ca fiica să nu fie în subordinea mea, am fost transferată la Direcţia Economie, unde funcţia de şefă era vacantă. Şi CNI a constatat că nu a fost conflict de interese”, a spus Tatiana Zagorschi.

Decizia CNI, incorectă?

Experta anticorupţie Mariana Kalughin explică însă că membrii CNI au emis o decizie incorectă, deoarece angajarea a fost făcută cu bună ştiinţă de către părţi, iar conflictul de interese este la vedere. „Este clar că tot procesul de angajare a fost organizat. În acest caz, atât mama, cât şi fiica, având statut de funcţionar public, ar trebui sancţionate pentru admiterea conflictului de interese”, afirmă Mariana Kalughin. Experta susţine că CNI ar trebui să reexamineze acest caz.

Actul CNI poate fi contestat doar în instanţă

Leonid Morari, membru CNI, explică însă că o modalitate de soluţionare a conflictului de interese o constituie şi transferul dintr-o funcţie în alta: „Doamna Zagorschi a soluţionat rapid conflictul de interese, de aceea cazul a fost clasat”. La rândul său, Anatolie Donciu, preşedintele CNI, susține că actualul cadru legislativ nu permite membrilor Comisiei să reexamineze un caz, odată ce a fost luată o decizie finală. „Ştiţi că actul CNI poate fi contestat doar în instanţa de judecată, iar magistraţii pot decide finalitatea lui”, a precizat preşedintele CNI.

Cazul va fi luat în vizor de către Inspecţia Muncii

Anatolie Donciu a mai declarat însă că acest caz ar trebui examinat şi de Inspecţia Muncii, care va analiza legalitatea angajării unei persoane publice prin transfer. „În acest caz, ocuparea unui post public trebuie făcută doar prin concurs. Dacă conflictul de interese a fost soluţionat, cazul ar trebui cercetat şi din perspectiva respectării Codului Muncii”, a menţionat Donciu.

La rândul său, Iurie Crăciuneac, şeful oficiului teritorial Cahul al Inspecției Muncii, a declarat pentru Moldova Curată că transferul dintr-o funcţie publică în alta se poate face doar în cadrul aceleiaşi instituţii. „În acest caz, primăria Lebedenco şi Consiliul raional Cahul sunt două instituţii publice diferite, având angajatori diferiţi. Prin urmare, funcţia de specialist principal în cadrul Direcţiei Finanţe trebuia ocupată doar prin concurs public, așa este menționat și în Codului Muncii”, a explicat Iurie Crăciuneac. El a precizat că situaţia va fi examinată de către instituţia pe care o conduce doar în baza unei petiţii.

Moldova Curată va sesiza Inspecţia de Stat a Muncii pentru a cerceta legalitatea angajării fiicei de către mamă în cadrul aceleiaşi instituţii publice.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Dosarul licitațiilor trucate la DETS Buiucani: în timp...

Firma „Lovis Angro”, al cărui administrator este inculpat în unul dintre dosarele licitațiilor trucate în grădinițele din Chișinău, pare să aibă cel mai rodnic an la capitolul contracte cu statul. Faptul că administratorul Lilian Sofrone este judecat în prezent pentru complicitate la o schemă de fraudare a licitațiilor la Direcția Educației Buiucani nu servește drept temei pentru includerea companiei în lista de interdicții a Agenției Achiziții Publice. De asemenea, în mod paradoxal, acest fapt nu îi pune în gardă pe șefii instituțiilor de stat care organizează licitații și aleg drept câștigătoare anume această firmă. O altă companie care figurează în acest dosar, „Crinic Grup”, la fel nu este inclusă în lista de interdicții, dar nici nu are în ultimul timp licitații câștigate la stat.

22 octombrie 2017
1071
2013-2018

Firmele șefului secției construcții Telenești, favorite...

Bugetul raionului Telenești este o sursă continuă de venituri pentru firmele unor consilieri locali, primari din raion sau angajați ai administrației raionale. În domeniul construcțiilor și reparației de clădiri și cel al reparației drumurilor un segment aparte din licitațiile publice revine firmelor ce aparțin familiei șefului secției construcții, Iacob Stegărescu. Două întreprinderi ale familiei acestuia, „Maristecons” și „Prodpan”, câștigă în mod constant contracte de prestare a serviciilor, fie la primăriile din raion, fie la diferite instituții de stat subordonate Consiliului Raional. Iacob Stegărescu, chiar dacă nu face parte din comisiile de concurs în procesul de achiziții, este persoana care întocmește/avizează planurile anuale de reparații și autorizează lucrările. 

26 aprilie 2018
1584
2013-2018

Tranzacție descoperită la Primăria Chișinău: bani publi...

Trei apartamente pe care Primăria Chișinău le-a dat în anul 2013 la doi interpreți și unei judecătoare s-au dovedit a fi cu bucluc. Mai exact, cu probleme legate de respectarea legii. Astăzi această afacere face obiectul unui litigiu în judecată, fapt ce a developat o ilegalitate comisă prin complicitatea mai multor factori de decizie și subdiviziuni din Primăria Chișinău.

18 ianuarie 2018
1110
2013-2018

Primăria Ungheni continuă să cumpere mărfuri de la firm...

Primăria Ungheni continuă să procure bunuri de la firma „Aledex-Info”, care aparține soției primarului, chiar dacă acum doi ani Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit că edilul a admis un conflict de interese când achiziționa pentru Primărie produse de birotică de la firma familiei. În timp ce Alexandru Ambros se judecă pentru anularea actului CNI, Primăria a găsit o modalitate mai „sigură” de a  continua tranzacțiile cu „Aledex-Info”: nu mai organizează concursuri de achiziții, ci încheie contracte directe, de mică valoare. În anul 2015, datorită acestor contracte, Primăria Ungheni a virat pe contul „Aledex-Info” 103 702 lei și a cumpărat rechizite de birou, broșuri, blanchete de contabilitate etc.

25 mai 2016
1261
2013-2018

Firma deputatului democrat Eugeniu Nichiforciuc câștigă...

04 decembrie 2017
1066
2013-2018

Contracte cu statul ”reciclate” de firma condusă de so...

Timp de un un an, firma ”Ecostat” SRL condusă de Alexei Buliga, soțul deputatei democrate Valentina Buliga, a câștigat șapte contracte de achiziții publice în valoare de un milion 425 de mii de lei. Firma s-a angajat să colecteze, să transporte și să neutralizeze deșeurile medicale din cinci spitale din țară.

23 ianuarie 2018
1258