Autorităţile din raionul Cantemir nu pot împărţi banii statului

2013-2018 26 decembrie 2013 391

Peste 60 de copii din satul Porumbeşti, raionul Cantemir, nu merg la grădiniţă, deoarece instituţia preşcolară nu are suficiente locuri. O nouă grădiniţă ar fi putut fi construită încă în anul 2009, dacă autorităţile raionale şi cele locale nu se certau. Divergenţele dintre autorităţi continuă şi astăzi, deoarece conducerea raionului şi cea a satului nu pot împărţi banii alocaţi din bugetul public naţional pentru construcţia grădiniţei.
În satul Porumbeşti din raionul Cantemir sunt circa 120 de copii de vârstă preşcolară. Jumătate dintre aceştia, însă, nu frecventează grădiniţa din localitate, deoarece instituţia are o capacitate de doar 60 de locuri. Oxana Macaria, o locuitoare din Porumbeşti, spune că îşi ţine feciorul acasă, fiindcă directoarea i-a spus că nu sunt locuri disponibile. Familia Onilă din aceeaşi localitate a luat o decizie importantă pentru fetiţa lor la începutul anului şcolar. Deoarece în grădiniţă nu sunt locuri, aceştia au decis ca fetiţa, de numai trei ani şi jumătate, să frecventeze grădiniţa din localitatea bunicilor copilei, tocmai în raionul Nisporeni. „Ce era să facem? Educaţia copilei este foarte importantă pentru noi. Când va fi un loc disponibil aici, o vom aduce acasă”, afirmă Gabriel Onilă, tatăl fetiţei.

„Într-adevăr, nu sunt locuri în grădiniţă, vin părinţii şi ne roagă să le luăm copiii, însă nu avem posibilitate. Sunt înmatriculaţi la grădiniţa din sat doar copiii din familii social-vulnerabile şi copiii cu vârstele cuprinse între cinci şi şapte ani, fiindcă îi pregătim de şcoală”, afirmă Gheorghina Pleşu, directoarea grădiniţiei din satul Porumbeşti.

Grădiniţa - motiv de ceartă între autorităţi

„Grădiniţă nouă trebuia să avem din anul 2009, dacă acest Consiliu Raional (CR) Cantemir nu punea beţe în roate atunci când din bugetul de stat trebuiau să fie alocate circa 800 de mii de lei. Conducerea raionului nu a depus în termen dosarul la Agenţia Achiziţii Publice, deşi noi am solicitat de mai multe ori acest lucru. Termenul a fost depăşit, iar banii din bugetul statului destinaţi pentru construcţia grădiniţei nu au mai fost alocaţi. De atunci, cred că avem zeci de solicitări la Guvern pentru a planifica mijloace financiare pentru construcţia unei instituţii preşcolare mai mari. Abia în acest an au fost planificaţi bani. Problema este că preşedintele raionului doreşte ca să fie autoritatea contractantă pentru acest obiectiv”, susţine Tudor Munteanu, primarul satului Porumbeşti, care este membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Andrei Malaşevschi, preşedintele raionului Cantemir, neagă, însă, cele spuse de primar. „Situaţia este alta. În anul 2009, în bugetul de stat erau prevăzute 800 de mii de lei pentru începerea construcţiei grădiniţei din Porumbeşti. În acel an, a fost efectuată şi o licitaţie publică, în urma căreia a fost ales agentul economic care trebuia să construiască obiectivul. Însă, spre sfârşitul anului, banii planificaţi pentru grădiniţă nu au mai fost alocaţi din motive obiective”, afirmă Andrei Malaşevschi, cel care deţinea şi în anul 2009 preşedinţia raionului. Amintim că acesta a fost ales preşedinte când era membru al Partidului Democrat din Moldova. În prezent, Malaşevschi susţine că nu este membru al vreunui partid politic.

Licitaţie fără bani

La începutul anului curent, în bugetul de stat nu erau prevăzute resurse financiare pentru construcţia grădiniţei din Porumbeşti. După rectificarea bugetului de stat, pentru această localitate au fost planificate 2,5 milioane de lei. Astfel, în luna septembrie curent, primăria din localitate a desfăşurat o licitaţie publică şi a ales agentul economic care va construi instituţia preşcolară. Potrivit procesului-verbal privind executarea lucrărilor, „Construcţia grădiniţei de copii pentru 75 de locuri  din satul Porumbeşti”, la concurs au participat trei agenţi economici: SC „Interacroprim” SRL; „Lozval Construct” SRL şi „Carpeni” SRL, ultima firmă fiind aleasă câştigătoarea licitaţiei.

Concurs câştigat de firma unui deputat

Anterior, Sergiu Mocanu, liderul Mişcării „Antimafie”, a declarat într-o conferinţă de presă că firma „Carpeni” SRL este a deputatului PLDM, Ivan Ionaş, iar licitaţia de la Porumbeşti a fost câştigată în mod fraudulos, pentru ca deputatul să pună mâna pe banii statului. Deputatul Ivan Ionaş a declarat pentru Moldova Curată că ele este doar fondatorul firmei „Carpeni” SRL, nu şi administratorul ei. „A fost un concurs la care firma a participat, a câştigat şi punct. Eu sunt fondatorul acestei societăţi cu răspundere limitată”, spune deputatul PLDM.

Grădiniţa va fi construită cu peste şapte milioane de lei

Elena Nicolau, secretarul Consiliului local din Porumbeşti, cea care a fost şi secretarul grupului de lucru la licitaţie, afirmă că acest concurs s-a desfăşurat fără abateri de la regulament, alegându-se câştigător agentul economic care a propus cel mai mic preţ. Menţionăm că firma „Carpeni” SRL înaintat la concurs oferta de circa 7, 357 milioane de lei.

Un alt participant la licitaţie, conducătorul SC „Interagroprim” SRL, Valentin Istrati, afirmă că nu are obiecţii la desfăşurarea concursului de la Porumbeşti. „În caietul de sarcini era specificat faptul că va fi aleasă oferta care va fi cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Eu am propus o sumă mai mare şi nu am fost ales”, afirmă agentul economic.

După rectificarea bugetului de stat, pentru construcţia grădiniţei din satul Porumbeşti au fost planificate 2,5 milioane de lei, bani care, potrivit preşedintelui de raion, încă nu au fost alocaţi, deşi licitaţia a fost făcută şi lucrările de construcţie au fost începute. Primarul localităţii susţine că agentul economic va construi grădiniţa timp de un an de zile. Acest termen presupune 12 luni lucrătoare, dar nu 12 luni consecutive de la atribuirea contractului. Cum vin banii, lucrările vor continua”, susţine Tudor Munteanu. Aceasta menţionează că, în prezent, se lucrează la construcţia fundamentului instituţiei.
Viorel Moşneaga, director adjunct la Agenţia Achiziţii Publice, susţine că, atunci când este vorba de lucrări, este permisă organizarea unei licitaţii publice fără a fi toţi banii în contul autorităţii contractante.

Cazul grădiniţei din Porumbeşti, pe masa Procuraturii

Adrian Procoavă, procurorul raionului Cantemir, susţine că Procuratura Generală a primit o petiţie din partea deputatutlui PLDM Ion Balan, precum că cele 2,5 milioane de lei ar fi fost transferate pe contul CR Cantemir, însă conducerea raionului nu doreşte să transmită banii autorităţilor din Porumbeşti. Andrei Malaşevschi spune, însă, ca banii nu au ajuns încă la CR Cantemir. „Am solicitat primarului din Porumbeşti şi conducerii raionului să-mi prezinte toate documentele referitoare la construcţia acestui obiectiv. Acum, actele sunt examinate”, susţine procurorul din Cantemir.

La rândul său, deputatul Ion Balan afirmă că divergenţele dintre autorităţile raionale şi cele din Porumbeşti sunt de natură politică. „Eu cred că aici sunt interese de partid, interese care nu trebuie să existe când vine vorba de copii. Conducerea raionului, împreună cu şeful Direcţiei construcţii capitale, trebuiau să meargă în satul Porumbeşti, să inspecteze lucrările care s-au început, pentru ca să fie făcut transferul de la Ministerul Finanţelor. Acest lucru se tergiversează în mod intenţionat”, afirmă deputatul Balan.

Menţionăm că deputatul Ion Balan este originar din satul Lingura, raionul Cantemir, iar din anul 1998 şi până în anul 2007 a fost consilier în raionul Cantemir. Şi deputatul Ivan Ionaş a fost consilier raional în Cantemir.


Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Dosarul autobuzelor școlare s-ar putea solda cu nimic

La un an și jumătate de la deschiderea unei anchete penale în privința achiziționării frauduloase de către Ministerul Educației a aproape 100 de autobuze școlare, nu există nicio persoană pusă sub învinuire și nici nu a fost audiat vreun fost conducator din minister care s-a ocupat de tranzacții. Acum, Centrul Național Anticorupție (CNA), care efectuează acțiuni de anchetă, spune că până în prezent au fost audiați doar reprezentanții firmei care a livrat autobuzele.

13 iunie 2014
192
2013-2018

Ziarul CUVÂNTUL: SECRETE COMERCIALE sau Cum autorităţil...

O companie din Chișinău ar fi schimbat ușile și ferestrele la școlile și grădinițele din Rezina doar pe hârtie. Asta, după ce a câștigat o licitație publică de efectuare a lucrărilor într-un proiect ambițios de eficientizare a energiei termice al Consiliului Raional. Suma contractului: peste 18 mln de lei (!) În realitate, lucrările fie au fost realizate parțial în cadrul altor proiecte, fie nu au fost făcute defel. Președinta raionului, refuză să ne dea explicațiile de rigoare, făcând trimitere la "secretul comercial", deși în joc sunt puși bani publici.

16 februarie 2018
323
2013-2018

Posibil conflict de interese la Căușeni: primăria orașu...

Primăria orașului Căușeni a încheiat în ultimii doi ani cu firmele administrate de soția primarului și de socrul acestuia contracte în valoare de aproape un milion de lei. Una dintre firme distrează copiii orașului, oferindu-le acces la tobogane, iar alta – prestează servicii pentru asigurarea iluminatului stradal. Achizițiile s-au făcut prin concursuri publice. Primarul susține că actele au fost avizate de Agenția Achiziții Publice și că astfel, tranzacțiile au fost calificate legale, însă a refuzat să ne ofere copiile dărilor de seamă ale concursurilor publice.

08 noiembrie 2018
260
2013-2018

Milioane de lei ”conservate” în sistemul de canalizare...

Timp de doi ani, Primăriei comunei Dănceni din raionul Ialoveni i-au fost alocate peste 6,6 milioane de lei din Fondul Ecologic Național (FEN) pentru construcția sistemului de epurare și canalizare. Milioanele zac însă în pământ, fiind instalate doar țevile. Autoritățile Publice Locale (APL) din Dănceni spun că sistemul va fi funcțional când se vor găsi resursele necesare pentru finalizare, adică încă 15 milioane de lei. Între timp, Primăria Dănceni, dar și firma care s-a angajat să construiască sistemul, ”SRL “Levprocons”, sunt în atenția procurorilor anticorupție, ambele fiind învinuite de organizarea unui concurs public fictiv.

23 aprilie 2018
329
2013-2018

Fonduri regeşti pentru firma „casei”

Într-un raport recent al Curţii de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) este menţionat faptul că primarul comunei Regina Maria din raionul Soroca a desemnat drept câştigător, în cadrul unui concurs de achiziţie, firma care este condusă de soţia acestuia. Pe contul firmei a fost transferată suma de peste un milion de lei, bani ce erau necesari pentru renovarea a trei instituţii din localitate. După un control efectuat de CCRM s-a stabilit că, deşi a fost plătită toată suma necesară pentru efectuarea lucrărilor, agentul economic ar fi utilizat o parte din bani în alte scopuri. Primarul Oleg Nastas neagă că ar fi fost în conflict de interese în acest caz, afirmând că lucrările au fost tergiversate din motive întemeiate.

18 iulie 2013
381
2013-2018

Primarul din Clocuşna: acelaşi iaz, alt conflict de int...

Contractul de arendă a iazului semnat dintre Valentina Goreacii, soţia primarului satului Clocuşna din raionul Ocniţa și Primărie riscă să îi fie anulat pentru a doua oară. Motivul: la organizarea licitaţiei şi la încheierea tranzacţiei, soţul său, Ruslan Goreacii, nu a declarat în termen conflictul de interese în care s-a aflat. Soţia primarului a mai încheiat un astfel de contract în anul 2014. Atunci tranzacţia a fost anulată după ce Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că primarul s-a aflat în conflict de interese şi nu a declarat acest lucru.

28 iunie 2016
379