Mașinile primăriei Hâncești sunt alimentate cu produse petroliere de la firma fiului primarului, Alexandru Botnari

2013-2018 14 februarie 2018 1139

Firma PETROCUB&CO SRL, specializată în comercializarea produselor petroliere și în care are acțiuni fiul primarului orașului Hâncești, Alexandru Botnari, a câștigat în doar doi ani contracte de circa 2,5 milioane de lei la licitațiile organizate de stat. Două dintre aceste contracte, în valoare de circa 400 de mii de lei, au fost încheiate chiar cu Primăria Hâncești. Alexandru Botnari spune că aceste concursuri de achiziții au fost transparente, că el nu a făcut parte din comisia de selectare a agentului economic, ci doar a semnat contractele de procurare a produselor petroliere.În anul 2002 firma PETROCUB&CO SRL a fost fondată de Alexandru Botnari, primarul de Hâncești, alături de alte cinci persoane. În prezent însă acțiunile primarului sunt deținute de fiul său, care are același nume, Alexandru Botnari. Potrivit portalului Openmoney.md, această firmă, cu sediul în orașul Hâncești, are activități precum ”importul şi (sau) comercializarea preparatelor chimice şi biologice pentru protecţia plantelor şi a stimulatoarelor de creştere a plantelor, importul şi/sau comercializarea cu ridicata şi/sau cu amănuntul a benzinei, motorinei şi/sau a gazului lichefiat la staţiile de alimentare”.

Contracte ”grase” cu instituții ale statului

Potrivit portalului Agenției Achiziții Publice, in anul 2016, firma a câștigat concursuri publice la câteva instituții de stat. În luna martie 2016, Institutul de Fitotehnie Porumbeni a încheiat un contract de circa 832 de mii de lei. Peste un an, în februarie 2017, Institutul de Fitotehnie Porumbeni a avut din nou nevoie de carburanți, dar nu a schimbat agentul economic. Firma a beneficiat de un nou contract, de această dată de peste 911 de mii de lei. Întrebat cum se face că doi ani la rând instituția a încheiat contracte cu aceeași firmă, Pintilie Pârvan, fostul director al Institutului de Fitotehnie Porumbeni a declarat că toate concursurile de achiziții au fost realizate într-un mod corect, însă acum nu mai conduce această instituție ca să ne poată da detalii.

Încheierea consecutivă a contractelor cu aceeași firmă se constată și la Întreprinderea pentru silvicultură ”Hâncești-Silva”. Astfel, în anul trecut în luna ianuarie, dar și la începutul anului curent, întreprinderea a încheiat cu firma PETROCUB&CO SRL două contracte în valoare totală de circa 400 de mii de lei.

Gheorghe Rotaru, directorul Întreprinderii pentru silvicultură ”Hâncești-Silva”, a declarat pentru Moldova Curată că în acești doi ani, în afară de compania PETROCUB&CO SRL, întreprinderea mai cumpără produse petroliere de la un alt agent economic, doar că firma apropiată primarului are puncte de aprovizionare și în localitățile îndepărtate ale raionului, spre deosebire de alți ofertanți.

Alte două contracte, în valoare totală de 336 de mii de lei, au fost câștigate de PETROCUB&CO SRL în anii 2016 și 2017, atunci când Primăria orașului Hâncești a anunțat concursuri publice de achiziționare a produselor petroliere. Noua lege privind achizițiile publice prevede expres că autoritatea contractantă este obligată să evite apariția unui conflict de interese, pentru a nu admite concurența neloială.

Alexandru Botnari: ”Eu nu particip în comisie, doar semnez contractele”

Primarul ne-a asigurat că nu poate fi vorba de un conflict de interese, deoarece el nu a făcut parte din comisia de selectare a ofertantului, ci doar a încheiat contractele de achiziții. ”Eu nu particip în comisie când e vorba de vreo rudă, pentru a nu fi în conflict de interese. Doar semnez contractele. Înainte de a fi primar, am avut aici 56% din acțiuni. La moment, de circa trei ani, i-am donat feciorului, care deține doar 8 la sută”.

Alexandru Botnari a menționat că, prin intermediul acestei firme, primăria a fost ajutată în ultima perioadă. ”Firma ”Petrocub” este finanțatorul clubului sportiv local ”Petrocub”, care finanțează echipa de fotbal în divizia națională de Judo, unde avem campioni europeni, iar costurile depășesc suma de un milion de lei. Cu trei luni în urmă, firma ”Petrocub” a donat Primăriei o mașină specială care curăță străzile, în sumă de 30 de mii de euro. Firma este un agent economic local, iar toate impozitele rămân aici, în bugetul local, dar nu la Chișinău, precum alte companii petroliere”, a precizat primarul.

Edilul a mai specificat că este păgubaș de când este în funcția de primar. ”Prin funcția pe care o dețin de 15 ani, cea de primar, eu și familia mea am avut doar de pierdut, dar nu de câștigat. Puteți verifica orice”, a conchis alesul local.

Expertă anticorupție: ”Primarul a încălcat prevederile legale referitoare la modul de declarare și soluționare a conflictului de interese”

În opinia expertei anticorupție Mariana Kalughin, primarul ar fi încheiat acele contracte fiind în conflict de interese. ”Prin semnarea unui contract se înțelege încheierea unui act juridic. În sensul art. 12 alin. (3) din Legea nr. 133 din 17.06.2016 privind declararea averii și intereselor personale, conflictul de interese real apare în cazul în care subiectul declarării este chemat să încheie direct un act juridic, în care are interese personale și care influențează sau pot influența exercitarea imparțială și obiectivă a mandatului. Astfel, prin semnarea contractului, primarul a încheiat un act juridic, încălcând prevederile legale referitoare la modul de declarare și soluționare a conflictului de interese. Potrivit art. 12 alin. (7) din legea menționată, primarul avea obligația să informeze Autoritatea Națională de Integritate (ANI) imediat, dar nu mai târziu de trei zile de la data constatării, despre situația de conflict de interese real în care se afla”, a specificat experta.

ANI ar putea examina acest caz

Întrebat dacă în acest caz poate fi vorba de un eventual conflict de interese, când Primăria orașului Hâncești a încheiat contracte publice cu firma fondată de primar, iar după mai mulți ani acțiunile sunt donate fiului său, Eugeniu Vițu, șeful serviciului comunicare din cadrul Autorității Naționale de Integritate, a declarat pentru Moldova Curată că, aparent, este un conflict de interese, însă cazul poate fi examinat de instituție doar când vor fi selectați inspectorii de integritate.

Alexandru Botnari deține funcția de primar din anul 2003. Inițial a candidat independent, iar din anul 2009 face parte din echipa Partidului Democrat. Recent, Alexandru Botnari a câștigat distincția ”Omul Anului 2017”, la categoria ”Administrație Publică”, desemnat de o revistă mondenă din Moldova.

Lilia Zaharia

Această investigație apare în cadrul Proiectului „Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația Presei Independente,   cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.

Alexandru Botnari conduce Primăria Hâncești de 15 ani.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

După ce s-a reformat, ANI ignoră cererile de acces la i...

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) refuză să le ofere jurnaliștilor informații de interes public, argumentând că solicitările acestora nu sunt scrise pe foaie cu antet și nu conțin semnătura conducătorului instituției de presă. Asta chiar dacă legislația nu prevede astfel de rigori pentru cererile de acces la informațiile de interes public. Jurnaliștii, dar și unii juriști, consideră că acestea sunt pretexte de care s-ar folosi ilegal noua conducerea a ANI. În opinia lor, aceste practici periclitează activitatea reporterilor de investigație, în special înainte de alegerile parlamentare din februarie 2019.

21 octombrie 2018
1277
2013-2018

ELECTORALA 2019. Socialistul Petru Corduneanu refuză să...

Deputatul Petru Corduneanu (55 de ani), despre care Partidul Socialiștilor a anunțat recent că va candida la parlamentare  pe circumscripția uninominală Hâncești, refuză să răspundă la întrebări legate de averile sale și banii pe care i-a donat partidului în ultimele campanii electorale. El nu a răspuns la întrebările expediate prin mail, iar la telefon a declarat reporterului Moldova Curată că va vedea mai întâi dacă statutul său de deputat îi permite să răspundă la acele întrebări. Ulterior, timp de câteva zile, nu a mai răspuns la apeluri.

05 noiembrie 2018
1700
2013-2018

Bani publici ”plimbați” pe patru roți

Cu drumuri stricate, fără sisteme de apeduct și canalizare moderne, fără iluminare stradală, dar cu mașini noi la primărie. Așa arată mai mult de 20 de localități din țară care și-au cumpărat în primele nouă luni ale anului curent adevărate bijuterii pe roți. Dacă unii primari s-au mulțumit cu mașini mai ieftine, alții - au investit sute de mii de lei, din bani publici, pentru confort. Aleșii locali spun că au făcut achizițiile doar pentru binele localității.

29 octombrie 2017
1166
2013-2018

DEPUTAT ȘI MODERATOR LA TV: CONFLICT DE INTERESE? ÎN RO...

De câțiva ani, deputatul socialist Bogdan Țîrdea pregătește și moderarează o emisiune de opinie, intitulată ”НА САМОМ ДЕЛЕ”, difuzată cu regularitate de postul de televiziune NTV Moldova. Legislația îi permite unui ales al poporului să desfășoare doar activități remunerate didactice și științifice – alte funcții sunt incompatibile cu poziția sa. Bogdan Țîrdea spune însă că el nu este remunerat pentru această activitate. Experta anticorupție Mariana Kalughin este de părere că, din cauza legislatorului care nu a definit clar ce înseamnă activitate remunerată, subiecții declarării veniturilor ocolesc legea și acumulează capital politic.

11 septembrie 2018
1702
2013-2018

Reparația unui drum din Ialoveni a eșuat din cauza uno...

Primul segment al şoselei de centură a oraşului Chişinău, Drumul R6M1- Ialoveni, cu o lungime de 6,5 kilometri, nu a fost reconstruit din cauza unor licitații suspectate de trucaj și a unui management defectuos al Administrației de Stat a Drumurilor. Compania bulgară selectată pentru reparația acestui drum, deși a făcut doar 1,37% din lucrări, a ridicat 673.000 de euro. Cei implicați în acest scandal se acuză reciproc, iar drumul creează pericole mari de accidente.   

08 februarie 2018
1436
2013-2018

Funcționarul de la Primăria Chișinău care nu a indicat...

Fostul șef al Direcției Asistență Socială a Primăriei Chișinău, Valeriu Negru, urmărit penal pentru faptul că nu a indicat în declarația de venituri și proprietăți un bloc de locuit, a fost achitat acum câteva zile de către Curtea de Apel Chișinău. Sentința vine după ce prima instanță l-a recunoscut vinovat, însă a încetat procesul penal din cauza expirării termenului de prescripție. Procuratura Anticorupție intenționează să conteste hotărârea Curții de Apel la Curtea Supremă. 

08 martie 2018
867