Mașinile primăriei Hâncești sunt alimentate cu produse petroliere de la firma fiului primarului, Alexandru Botnari

2013-2018 14 februarie 2018 530

Firma PETROCUB&CO SRL, specializată în comercializarea produselor petroliere și în care are acțiuni fiul primarului orașului Hâncești, Alexandru Botnari, a câștigat în doar doi ani contracte de circa 2,5 milioane de lei la licitațiile organizate de stat. Două dintre aceste contracte, în valoare de circa 400 de mii de lei, au fost încheiate chiar cu Primăria Hâncești. Alexandru Botnari spune că aceste concursuri de achiziții au fost transparente, că el nu a făcut parte din comisia de selectare a agentului economic, ci doar a semnat contractele de procurare a produselor petroliere.În anul 2002 firma PETROCUB&CO SRL a fost fondată de Alexandru Botnari, primarul de Hâncești, alături de alte cinci persoane. În prezent însă acțiunile primarului sunt deținute de fiul său, care are același nume, Alexandru Botnari. Potrivit portalului Openmoney.md, această firmă, cu sediul în orașul Hâncești, are activități precum ”importul şi (sau) comercializarea preparatelor chimice şi biologice pentru protecţia plantelor şi a stimulatoarelor de creştere a plantelor, importul şi/sau comercializarea cu ridicata şi/sau cu amănuntul a benzinei, motorinei şi/sau a gazului lichefiat la staţiile de alimentare”.

Contracte ”grase” cu instituții ale statului

Potrivit portalului Agenției Achiziții Publice, in anul 2016, firma a câștigat concursuri publice la câteva instituții de stat. În luna martie 2016, Institutul de Fitotehnie Porumbeni a încheiat un contract de circa 832 de mii de lei. Peste un an, în februarie 2017, Institutul de Fitotehnie Porumbeni a avut din nou nevoie de carburanți, dar nu a schimbat agentul economic. Firma a beneficiat de un nou contract, de această dată de peste 911 de mii de lei. Întrebat cum se face că doi ani la rând instituția a încheiat contracte cu aceeași firmă, Pintilie Pârvan, fostul director al Institutului de Fitotehnie Porumbeni a declarat că toate concursurile de achiziții au fost realizate într-un mod corect, însă acum nu mai conduce această instituție ca să ne poată da detalii.

Încheierea consecutivă a contractelor cu aceeași firmă se constată și la Întreprinderea pentru silvicultură ”Hâncești-Silva”. Astfel, în anul trecut în luna ianuarie, dar și la începutul anului curent, întreprinderea a încheiat cu firma PETROCUB&CO SRL două contracte în valoare totală de circa 400 de mii de lei.

Gheorghe Rotaru, directorul Întreprinderii pentru silvicultură ”Hâncești-Silva”, a declarat pentru Moldova Curată că în acești doi ani, în afară de compania PETROCUB&CO SRL, întreprinderea mai cumpără produse petroliere de la un alt agent economic, doar că firma apropiată primarului are puncte de aprovizionare și în localitățile îndepărtate ale raionului, spre deosebire de alți ofertanți.

Alte două contracte, în valoare totală de 336 de mii de lei, au fost câștigate de PETROCUB&CO SRL în anii 2016 și 2017, atunci când Primăria orașului Hâncești a anunțat concursuri publice de achiziționare a produselor petroliere. Noua lege privind achizițiile publice prevede expres că autoritatea contractantă este obligată să evite apariția unui conflict de interese, pentru a nu admite concurența neloială.

Alexandru Botnari: ”Eu nu particip în comisie, doar semnez contractele”

Primarul ne-a asigurat că nu poate fi vorba de un conflict de interese, deoarece el nu a făcut parte din comisia de selectare a ofertantului, ci doar a încheiat contractele de achiziții. ”Eu nu particip în comisie când e vorba de vreo rudă, pentru a nu fi în conflict de interese. Doar semnez contractele. Înainte de a fi primar, am avut aici 56% din acțiuni. La moment, de circa trei ani, i-am donat feciorului, care deține doar 8 la sută”.

Alexandru Botnari a menționat că, prin intermediul acestei firme, primăria a fost ajutată în ultima perioadă. ”Firma ”Petrocub” este finanțatorul clubului sportiv local ”Petrocub”, care finanțează echipa de fotbal în divizia națională de Judo, unde avem campioni europeni, iar costurile depășesc suma de un milion de lei. Cu trei luni în urmă, firma ”Petrocub” a donat Primăriei o mașină specială care curăță străzile, în sumă de 30 de mii de euro. Firma este un agent economic local, iar toate impozitele rămân aici, în bugetul local, dar nu la Chișinău, precum alte companii petroliere”, a precizat primarul.

Edilul a mai specificat că este păgubaș de când este în funcția de primar. ”Prin funcția pe care o dețin de 15 ani, cea de primar, eu și familia mea am avut doar de pierdut, dar nu de câștigat. Puteți verifica orice”, a conchis alesul local.

Expertă anticorupție: ”Primarul a încălcat prevederile legale referitoare la modul de declarare și soluționare a conflictului de interese”

În opinia expertei anticorupție Mariana Kalughin, primarul ar fi încheiat acele contracte fiind în conflict de interese. ”Prin semnarea unui contract se înțelege încheierea unui act juridic. În sensul art. 12 alin. (3) din Legea nr. 133 din 17.06.2016 privind declararea averii și intereselor personale, conflictul de interese real apare în cazul în care subiectul declarării este chemat să încheie direct un act juridic, în care are interese personale și care influențează sau pot influența exercitarea imparțială și obiectivă a mandatului. Astfel, prin semnarea contractului, primarul a încheiat un act juridic, încălcând prevederile legale referitoare la modul de declarare și soluționare a conflictului de interese. Potrivit art. 12 alin. (7) din legea menționată, primarul avea obligația să informeze Autoritatea Națională de Integritate (ANI) imediat, dar nu mai târziu de trei zile de la data constatării, despre situația de conflict de interese real în care se afla”, a specificat experta.

ANI ar putea examina acest caz

Întrebat dacă în acest caz poate fi vorba de un eventual conflict de interese, când Primăria orașului Hâncești a încheiat contracte publice cu firma fondată de primar, iar după mai mulți ani acțiunile sunt donate fiului său, Eugeniu Vițu, șeful serviciului comunicare din cadrul Autorității Naționale de Integritate, a declarat pentru Moldova Curată că, aparent, este un conflict de interese, însă cazul poate fi examinat de instituție doar când vor fi selectați inspectorii de integritate.

Alexandru Botnari deține funcția de primar din anul 2003. Inițial a candidat independent, iar din anul 2009 face parte din echipa Partidului Democrat. Recent, Alexandru Botnari a câștigat distincția ”Omul Anului 2017”, la categoria ”Administrație Publică”, desemnat de o revistă mondenă din Moldova.

Lilia Zaharia

Această investigație apare în cadrul Proiectului „Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația Presei Independente,   cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.

Alexandru Botnari conduce Primăria Hâncești de 15 ani.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Businessuri ascunse în Legislativ

Mai mulți deputați din actualul Parlament „uită” să își treacă în declarația de avere afaceri pe care le dețin

04 octombrie 2013
611
2013-2018

Electorala 2019: candidatul socialiștilor pentru circum...

Deputatul socialist Oleg Lipskii, care este și  vicepreședinte al Uniunii Transportatorilor și Drumarilor din Moldova, dar și asociat în cel puțin două companii de transport, este autorul mai multor inițiative legislative calificate drept problematice de către Centrul Național Anticorupție. În rapoartele de expertiză ale acestor proiecte, CNA a stabilit că a fost identificat un risc sporit de coruptibilitate, de activitate în detrimentul interesului de stat sau de atingere drepturilor fundamentale ale omului, consacrate de Constituție.

12 noiembrie 2018
585
2013-2018

Registrul cadourilor? Nu, nu am auzit

Din februarie 2012, au intrat în vigoare modificarile operate în Codul de conduita a functionarului public si în legislatia cu privire la conflictul de interese care se refera la „atentiile” primite de angajatii din serviciul public, precum si tinerea evidentei acestora într-un registru, care, de altfel, este public.

12 iulie 2013
467
2013-2018

Membrul CCA Artur Cozma: salariu de 6 mii de lei la sta...

Unul dintre membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Artur Cozma, fost ambasador în Israel și fost ministru al Culturii, și-a cumpărat într-un singur an (2015) două autoturisme: un Mercedes E220 (fabricat în anul 2010) și un Range Rover Sport nou-nouț, fabricat în 2015. Pe ambele mașini familia Cozma a plătit 1 584 983 de lei, sumă care depășește vădit veniturile indicate în declarația de avere. Mercedes-ul a costat 250 de mii de lei, iar al doilea autoturism - 1 334 983 de lei. 

18 iunie 2017
517