Primăria oraşului Călaraşi a făcut achiziţii de la magazinul primarului

Arhiva 23 ianuarie 2015 772
Nicolae Melnic

În anul 2013, Primăria oraşului Călăraşi a cumpărat un televizor, două fotolii şi un frigider de la magazinul primarului Nicolae Melnic, care a semnat trei contracte de achiziții a bunurilor de mică valoare în sumă totală de 13 900 lei. Primarul este fondatorul firmei SRL “Nicolae Melnic”, iar soţia sa, Natalia Melnic, administrator. Edilul motivează achiziţiile prin faptul că în oraşul Călăraşi nu erau la moment alte magazine de electrocasnice.Prima achiziţie făcută de Primăria Călăraşi a fost un televizor în valoare de 5600 de lei. Potrivit Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), care a examinat acest caz, televizorul a fost cumpărat în luna septembrie 2013.

O lună mai târziu, în octombrie 2013, Primăria a cumpărat de la aceeaşi firmă un frigider în valoare de 3900 de lei, iar în luna decembrie – două fotolii, valoarea totală a contractului fiind de 4400 de lei. Astfel, în doar patru luni, Primăria Călaraşi a transferat din bugetul public pe contul firmei la care primarul este fondator suma totală de 13 900 de lei.

Televizorul, premiul mare pentru Campionatul Internațional la Motocros

Solicitat de Moldova Curată, primarul a explicat care au fost motivele care l-au făcut să cumpere aceste bunuri de la firma sa. „În luna septembrie, Primăria oraşului a organizat Campionatul Internațional la Motocros şi aveam nevoie urgent de un premiu. Acel televizor a fost premiul mare. Noi am cumpărat de unde era preţul cel mai mic”, explică primarul.

Frigider pentru Stadionul orăşenesc și fotolii pentru Primărie

Cât priveşte frigiderul, alesul local spune că acesta era destinat Stadionului orăşenesc şi că directorul Stadionului a fost cel care a ales locul de unde poate fi cumpărat, deoarece în oraş nu era un alt magazin specializat în electrocasnice. La rândul său, Alexandru Burcă, directorul Stadionului, confirmă că a studiat ofertele şi a ales ca frigiderul să fie cumpărat de la magazinul familiei primarului. „Eu l-am ales, însă Primăria a achitat totul”, spune directorul Stadionului.

Şi pentru fotolii edilul are o explicaţie. El afirmă că piesele de mobilier au fost cumpărate pentru Primărie, dar pentru că era sfârşit de an bugetar, acestea au fost cumpărate dintr-un magazin din localitate pentru a putea fi efectuat transferul de bani în aceeaşi perioadă.

Actele de achiziţii ar putea fi anulate

Actul CNI privind constatarea conflictului de interese a fost expediat la CNA, pentru ca Nicolae Melnic să fie sancţionat. Edilul însă nu a fost amendat, CNA invocând motivul expirării termenului de prescripţie.

Cristina Dumbravan, consultantă în cadrul Serviciului de informare al CNI, a declarat pentru Moldova Curată că actul CNI urmează a fi expediat în judecată, solicitând-se ca cele trei contracte de achiziţii semnate de Primărie şi firma familiei primarului să fie anulate.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Șefa Direcției Cultură a autonomiei găgăuze: „Nu am act...

Șefa Direcției Cultură a Executivului autonomiei găgăuze, Marina Semionova, despre care jurnaliștii din regiune au scris că ar avea o activitate paralelă cu cea de funcționar public, susține că nu defășoară activități de antreprenoriat. Ea afirmă că într-adevăr a prestat servicii de regizare și moderare a ceremoniilor până a veni în funcția publică, adică acum un an și jumătate. Portalul regional Nokta.md a publicat un video preluat de pe Facebook, în care ar apărea Marina Semionova moderând o nuntă. Un expert anticorupție spune că legislația ar permite funcționarilor prestarea unor servicii în afara orelor de program. Portalul Moldova Curată va sesiza Autoritatea Națională de Integritate să verifice această situație.

09 august 2018
600
Arhiva

Profil electoral: Alexandru Leșan, candidatul PDM pentr...

Alexandru Leșan este candidatul Partidului Democrat pentru funcția de primar al comunei Coșnița, raionul Dubăsari.

19 octombrie 2019
802
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Cum procedăm atunci când autoritatea publică nu ne ofer...

Întrebare: Sunt reprezentantă a unui ONG care acorda suport persoanelor cu dizabilități din orașul Criuleni. Am solicitat informații de la Spitalul raional Criuleni referitoare la serviciile care au fost acordate unei persoane cu dizabilități severe de vedere. Persoana respectivă a fost transportată din satul Mășcăuți la Spital din Criuleni, cu ambulanța, pe timp de noapte, pentru examinare psihiatrică și narcologică,  deoarece a devenit agresivă, violentă cu familia și cu cei din jur. Deși până acum nu a fost la evidența spitalului de psihiatrie, există bănuieli că aceasta suferă  și de anumite dereglări psihice. În aceeași noapte, la scurt timp după ce a fost adusă la spital, ea a fost trimisă acasă fără a fi însoțită de cineva, fără transport etc. Persoana respectivă este în continuare agresivă.

02 noiembrie 2017
743
Arhiva

INTERVIU// Avocatul poporului: ”Corupția a ajuns la un...

”În 2015, când am fost numit în funcție, m-a mirat foarte mult aprecierea dată de Departamentul de Stat al SUA, pentru că raportul începea cu Moldova. M-a mirat fraza: ”Corupția în Republica Moldova este cea mai gravă încălcare a drepturilor omului”. Prin urmare, corupția a ajuns la un așa nivel încât afectează drepturile omului”, a declarat Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. Ombudsmanul a accentuat că nu atât legislația, cât actorii din sistemul de justiție creează situații de corupție.

01 noiembrie 2018
589