Primăria oraşului Călaraşi a făcut achiziţii de la magazinul primarului

Arhiva 23 ianuarie 2015 1008
Nicolae Melnic

În anul 2013, Primăria oraşului Călăraşi a cumpărat un televizor, două fotolii şi un frigider de la magazinul primarului Nicolae Melnic, care a semnat trei contracte de achiziții a bunurilor de mică valoare în sumă totală de 13 900 lei. Primarul este fondatorul firmei SRL “Nicolae Melnic”, iar soţia sa, Natalia Melnic, administrator. Edilul motivează achiziţiile prin faptul că în oraşul Călăraşi nu erau la moment alte magazine de electrocasnice.



Prima achiziţie făcută de Primăria Călăraşi a fost un televizor în valoare de 5600 de lei. Potrivit Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), care a examinat acest caz, televizorul a fost cumpărat în luna septembrie 2013.

O lună mai târziu, în octombrie 2013, Primăria a cumpărat de la aceeaşi firmă un frigider în valoare de 3900 de lei, iar în luna decembrie – două fotolii, valoarea totală a contractului fiind de 4400 de lei. Astfel, în doar patru luni, Primăria Călaraşi a transferat din bugetul public pe contul firmei la care primarul este fondator suma totală de 13 900 de lei.

Televizorul, premiul mare pentru Campionatul Internațional la Motocros

Solicitat de Moldova Curată, primarul a explicat care au fost motivele care l-au făcut să cumpere aceste bunuri de la firma sa. „În luna septembrie, Primăria oraşului a organizat Campionatul Internațional la Motocros şi aveam nevoie urgent de un premiu. Acel televizor a fost premiul mare. Noi am cumpărat de unde era preţul cel mai mic”, explică primarul.

Frigider pentru Stadionul orăşenesc și fotolii pentru Primărie

Cât priveşte frigiderul, alesul local spune că acesta era destinat Stadionului orăşenesc şi că directorul Stadionului a fost cel care a ales locul de unde poate fi cumpărat, deoarece în oraş nu era un alt magazin specializat în electrocasnice. La rândul său, Alexandru Burcă, directorul Stadionului, confirmă că a studiat ofertele şi a ales ca frigiderul să fie cumpărat de la magazinul familiei primarului. „Eu l-am ales, însă Primăria a achitat totul”, spune directorul Stadionului.

Şi pentru fotolii edilul are o explicaţie. El afirmă că piesele de mobilier au fost cumpărate pentru Primărie, dar pentru că era sfârşit de an bugetar, acestea au fost cumpărate dintr-un magazin din localitate pentru a putea fi efectuat transferul de bani în aceeaşi perioadă.

Actele de achiziţii ar putea fi anulate

Actul CNI privind constatarea conflictului de interese a fost expediat la CNA, pentru ca Nicolae Melnic să fie sancţionat. Edilul însă nu a fost amendat, CNA invocând motivul expirării termenului de prescripţie.

Cristina Dumbravan, consultantă în cadrul Serviciului de informare al CNI, a declarat pentru Moldova Curată că actul CNI urmează a fi expediat în judecată, solicitând-se ca cele trei contracte de achiziţii semnate de Primărie şi firma familiei primarului să fie anulate.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Maria Culeșov

Integritatea în activitatea politică

09 februarie 2019
1098
Arhiva

Profil candidat: Sergiu Litvinenco

Integritatea în activitatea politică

25 ianuarie 2019
1261
Arhiva

Profil candidat: Roman Boțan

Integritate în activitatea politică

12 februarie 2019
1047
Arhiva

Moldova Curată – un an de supraveghere a integrităţii p...

Din luna aprilie 2013, de când Asociaţia Presei Independente a lansat portalul www.moldovacurata.md, am publicat o serie de articole în care au fost vizaţi mai mulţi demnitari şi funcţionari din cadrul autorităţilor publice centrale şi locale, care reprezintă toate partidele parlamentare. În această perioadă, unii subiecţi ai articolelor ne-au reproşat că materialele fac parte dintr-o campanie preelectorală de denigrare a lor. Acum, după un an de activitate, facem un prim bilanţ tocmai pentru a număra ”bobocii” pomeniţi şi pentru a argumenta că nimeni nu a fost menajat pe motiv că reprezintă guvernarea sau opoziţia. Astfel, de exemplu, dintre primarii vizaţi în articole, 12 au candidat din partea PLDM, 7 - de la PCRM, 6 de la PD, 5 de la PL şi 4 - independenţi. Iar dintre deputaţi, câte 3 de la PCRM, PD şi PLR , 2 sunt de la PLDM şi unul de la PL. 

30 aprilie 2014
1201
Arhiva

Profil candidat: Andrei Năstase

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
922
Arhiva

Vicepretor al sectorului Ciocana şi consilier local în...

Igor Moraru, unul dintre vicepretorii sectorului Ciocana din municipiul Chişinău, este, în acelaşi timp, consilier local în comuna Bubuieci din municipiu. El este suspectat de către primarul comunei că s-ar afla în incompatibilitate de funcţii. Vicepretorul spune însă că situaţia a fost examinată de către Comisia Electorală Centrală (CEC), care a stabilit că nu există nicio abatere de la lege. Experţii anticorupţie afirmă însă că CEC şi-a depăşit atribuţiile, deoarece incompatibilitatea de funcţii poate fi examinată doar de către Comisia Naţională de Integritate (CNI).

19 ianuarie 2016
2101