Primăria oraşului Călaraşi a făcut achiziţii de la magazinul primarului

Arhiva 23 ianuarie 2015 971
Nicolae Melnic

În anul 2013, Primăria oraşului Călăraşi a cumpărat un televizor, două fotolii şi un frigider de la magazinul primarului Nicolae Melnic, care a semnat trei contracte de achiziții a bunurilor de mică valoare în sumă totală de 13 900 lei. Primarul este fondatorul firmei SRL “Nicolae Melnic”, iar soţia sa, Natalia Melnic, administrator. Edilul motivează achiziţiile prin faptul că în oraşul Călăraşi nu erau la moment alte magazine de electrocasnice.Prima achiziţie făcută de Primăria Călăraşi a fost un televizor în valoare de 5600 de lei. Potrivit Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), care a examinat acest caz, televizorul a fost cumpărat în luna septembrie 2013.

O lună mai târziu, în octombrie 2013, Primăria a cumpărat de la aceeaşi firmă un frigider în valoare de 3900 de lei, iar în luna decembrie – două fotolii, valoarea totală a contractului fiind de 4400 de lei. Astfel, în doar patru luni, Primăria Călaraşi a transferat din bugetul public pe contul firmei la care primarul este fondator suma totală de 13 900 de lei.

Televizorul, premiul mare pentru Campionatul Internațional la Motocros

Solicitat de Moldova Curată, primarul a explicat care au fost motivele care l-au făcut să cumpere aceste bunuri de la firma sa. „În luna septembrie, Primăria oraşului a organizat Campionatul Internațional la Motocros şi aveam nevoie urgent de un premiu. Acel televizor a fost premiul mare. Noi am cumpărat de unde era preţul cel mai mic”, explică primarul.

Frigider pentru Stadionul orăşenesc și fotolii pentru Primărie

Cât priveşte frigiderul, alesul local spune că acesta era destinat Stadionului orăşenesc şi că directorul Stadionului a fost cel care a ales locul de unde poate fi cumpărat, deoarece în oraş nu era un alt magazin specializat în electrocasnice. La rândul său, Alexandru Burcă, directorul Stadionului, confirmă că a studiat ofertele şi a ales ca frigiderul să fie cumpărat de la magazinul familiei primarului. „Eu l-am ales, însă Primăria a achitat totul”, spune directorul Stadionului.

Şi pentru fotolii edilul are o explicaţie. El afirmă că piesele de mobilier au fost cumpărate pentru Primărie, dar pentru că era sfârşit de an bugetar, acestea au fost cumpărate dintr-un magazin din localitate pentru a putea fi efectuat transferul de bani în aceeaşi perioadă.

Actele de achiziţii ar putea fi anulate

Actul CNI privind constatarea conflictului de interese a fost expediat la CNA, pentru ca Nicolae Melnic să fie sancţionat. Edilul însă nu a fost amendat, CNA invocând motivul expirării termenului de prescripţie.

Cristina Dumbravan, consultantă în cadrul Serviciului de informare al CNI, a declarat pentru Moldova Curată că actul CNI urmează a fi expediat în judecată, solicitând-se ca cele trei contracte de achiziţii semnate de Primărie şi firma familiei primarului să fie anulate.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Interese cu „tensiune înaltă”

O firmă fondată de Mihail Stratan, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE) a câştigat o licitaţie publică de achiziţionare a echipamentului energetic, în valoare de peste 44 mii de euro, destinat AEE. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că funcţionarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Directorul Agenţiei a contestat actul CNI în judecată, calificându-l drept „aberaţie”.

11 martie 2014
1197
Arhiva

Prima condamnare la închisoare, pentru acte de corupți...

Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație (FNSAA) „Agroindsind”, Sergiu Bernevec, a fost condamnat marți, 2 mai 2017, la 9 ani de închisoare cu executare pentru abuz de serviciu și delapidarea averii străine. Adjunctul acestuia, Sergiu Boța, a fost condamnat și el la 8 ani de închisoare cu executare, pentru un singur capăt de acuzare - delapidarea averii străine. Cei doi nu au fost însă încarcerați, deoarece sentința, dată de prima instanță, nu este executorie, urmând ca un titlu executoriu să fie emis după decizia Curții de Apel în acest proces. 

02 mai 2017
871
Arhiva

Judecător împroprietărit de CSM cu apartament ieftin, s...

18 octombrie 2016
788
Arhiva

Profil candidat: Ion Leucă

Integritate în activitatea politică

09 februarie 2019
1399
Arhiva

INTERVIU// Alina Mungiu–Pippidi: ”Corupția din Republic...

Corupția sistemică, așa cum este în Republica Moldova, nu poate fi combătută doar prin adoptatea unor legi și instituirea unor structuri anticorupție, susține politologul din România Alina Mungiu-Pippidi, expertă în politici publice, buna guvernare, lupta anticorupție și democratizare, autoare a volumului ”În căutarea bunei guvernări: Cum au scăpat alte ţări de corupţie?”.

01 octombrie 2018
808
Arhiva

O instituție publică a fost obligată de instanță să pre...

Asociaţia Presei Independente (API) a câștigat în primă instanță procesul cu Unitatea consolidată pentru implementarea şi monitorizarea Programului de restructurare a sectorului vitivinicol (UCIMPRSVV), care a refuzat să ofere declarațiile de avere ale directorului Iurie Brumărel.  API a solicitat declarațiile depuse de Brumărel pentru anii 2012-2013, însă instituția nu a răspuns solicitării. Acum, Unitatea este obligată prin decizia Judecătoriei Buiucani din municipiul Chișinău să ofere acces la aceste declarații.

02 octombrie 2016
945