ANI i-a plătit 5 mii de lei despăgubire unui procuror supărat de o decizie luată de fosta CNI

Arhiva 26 mai 2017 1511

Procurorul sectorului Buiucani al capitalei, Igor Demciucin, a câştigat la Curtea Supremă de Justiţie litigiul împotriva Autorităţii Naţionale de Integritate, succesoarea Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). Instituţia a fost obligată să-i plătească procurorului un prejudiciu moral de 5 mii de lei, pentru că nu ar fi avut dreptate atunci când a constatat că omul legii a inclus date false în declaraţia de avere. Procurorul s-a plâns în instanţă că CNI i-ar fi lezat grav onoarea şi demnitatea şi a cerut de la actuala ANI un prejudiciu moral de 300 de mii de lei. Magistraţii au redus suma la 5 mii de lei.



Anul trecut, în luna martie, membrii fostei CNI au depistat abateri în declaraţia de venituri şi proprietate pentru anul 2014 a lui Igor Demciucin. Procurorul a declarat că a cumpărat în anul 2013 un lot de pământ extravilan cu suprafaţa de peste 8 ari în oraşul Durleşti, municipiul Chişinău, cu suma de doar 1003 lei.

În anul 2014, procurorul a devenit proprietarul a unui autoturism de model Toyota Camry, fabricat în anul 2007, achiziţionat cu 15 mii de lei. Pe piaţa secundară preţul unui astfel de autoturism ajunge până la şapte mii de euro.

CNI a constatat însă că procurorul nu a declarat câteva conturi bancare, de aceea a sesizat Procuratura Generală, motivând că Igor Demciucin a indicat în declaraţia de avere date inexacte.

Daune morale de 300 de mii de lei

Procurorul însă a acţionat în judecată CNI, cerând anularea actului de constatare, argumentând că documentul ar fi ilegal şi neîntemeiat, deoarece, în urma controlului, membrii Comisiei nu au stabilit divergenţe.

Pe lângă anularea actului, Igor Demciucin a cerut repararea prejudiciului moral, solicitând de la CNI suma de 300 de mii de lei, motivând că după adoptarea actului de constatare, cazul său a fost mediatizat şi i-ar fi fost denigrat imaginea sa de procuror. „Ca urmare a publicării articolelor date în sursele mass-media, ca rezultat al emiterii ilegale a Actului de constatare de către Comisia Naţională de Integritate, în cadrul reprezentării învinuirii de stat în instanţele de judecată, părţile în proces în şedinţele de judecată au invocat faptul că pun la dubii integritatea acuzatorului de stat Demciucin Igor, astfel i-au cauzat un prejudiciu moral enorm, fiind denigrată ireversibil imaginea reclamantului ca procuror - persoană cu funcţie de demnitate publică, fapt care consideră că se va răsfrânge şi asupra carierei sale pe viitor, iar prejudiciul cauzat este ireparabil”, este menţionat în decizia Curţii Supreme de Justiţie.

În luna septembrie a anului trecut, Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău a admis parţial cererea procurorului, anulând actul CNI şi respingând suma invocată de procuror. Instanţa de fond a stabilit un prejudiciu moral de cinci mii de lei. Procurorul nu a fost mulţumit de suma stabilită şi a contestat decizia la Curtea de Apel Chişinău. În luna februarie curent, CA a respins apelul şi a menţinut hotărârea primei instanţe. Magistraţii de la CA Chişinău au decis că “mărimea prejudiciului moral solicitat de către Igor Demciucin în cuantum de 300 000 lei este excesivă şi exagerată, ţinând cont de miza procesului, de posibilităţile bugetului de stat, rezultate din starea de dezvoltare economico-socială a societăţii”.

ANI a pierdut procesul cu procurorul Igor Demciucin

Autoritatea Naţională de Integritate, reprezentată de jurista Svetlana Cotorobai, a depus  recurs la CSJ, prin care a cerut magistraţilor de la instanţa superioară să caseze ambele decizii, atât cea din instanţa de fond, cât şi cea de la apel.

În luna mai curent, CSJ însă a respins recursul, declarându-l inadmisibil. Jurista de la ANI a declarat pentru Moldova Curată că prin această hotărâre, actul ANI împotriva procurorului a fost anulat, instituţia plătindu-i lui Igor Demciucin despăgubiri morale de 5 mii de lei.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

MAI vrea să-şi testeze angajații, de rând cu CNA

La trei săptămâni de la demararea procesului de testare a integrităţii profesionale a funcționarilor publici, divergenţele dintre instituţii ies la iveală. Bunăoară, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) insistă să le fie acordat dreptul de a-şi verifica propriii angajaţi. Deocamdată, în baza noilor prevederi, împuternicirea de a desfăşura astfel de testări o au doar Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS). Conducerea Centrului deschide parantezele şi explică faptul că MAI încearcă astfel să obţină acces la baza de date a cazierelor integrităţii profesionale în privinţă poliţiştilor, pe care ar urma să o deţină CNA şi SIS. Acest lucru, consideră angajaţii Centrului, ar duce la deconspirări şi scurgeri de informaţie.

06 septembrie 2014
1354
Arhiva

Profil candidat: Constantin Botnari

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
1882
Arhiva

Au fost aleşi reprezentanţii societăţii civile în Consi...

Specialista în comunicare a Asociației Promo-Lex, Tatiana Pașcovschi și Dumitru Ţâra, fondatorul trustului media Realitatea, vor face parte din Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate și vor reprezenta societatea civilă. Ei au fost aleși în bază de concurs dintr-un total de 7 candidați, de către o Comisie formată de Ministerul Justiției, din care au făcut parte reprezentanți ai Ministerului, ai Uniunii Avocaților și  ai societății civile.  Tatiana Pașcovschi a acumulat  24 de puncte, iar Dumitru Țâra 26 de puncte. Candidații au fost apreciați în baza CV-ului depus, al scrisorii de motivare și a interviului, care a cuprins 6 întrebări. 

26 decembrie 2016
1300
Arhiva

CSM a propus spre avansare un judecător vizat de CEDO

Anul trecut, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îi propunea preşedintelui ţării să-i confere gradul superior de calificare unui judecător din cadrul Curţii Supreme de Justiţie. Acest grad este cel mai important pe care îl poate avea un judecător, ceea ce înseamnă şi un adaos salarial lunar de 400 de lei. Juriştii afirmă că magistraţii care sunt propuşi spre o astfel de promovare trebuie să aibă o experienţă de muncă bogată, dar şi succese remarcabile în domeniu. Preşedintele Nicolae Timofti, fost judecător şi el, a decis să nu-i acorde calificarea solicitată judecătorului Ghenadie Nicolaev.

29 aprilie 2013
1205
Arhiva

Averile vicepreşedintelui şi secretarului CEC vor fi an...

În şedinţa din 7 noiembrie 2013 a Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) vor fi discutate declaraţia de venituri şi proprietăţi pentru anul 2012 a lui Ştefan Urâtu, vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), şi a lui Andrei Volentir, secretarul CEC. Totodată, vor fi iniţiate două controale pe numele lui Igor Condrea, şef adjunct al unei direcţii în cadrul Inspectoratului Fiscal de Stat din Ialoveni, şi al lui Iurie Buga, primarul comunei Micleşti din raionul Criuleni.

06 noiembrie 2013
1452
Arhiva

(VIDEO) Ministrul Justiției: Presa nu mai este o sursă...

Presa nu mai este o sursă de informare veridică, de aceea Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu se va mai putea sesiza din materialele din mass-media, a declarat ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. El a argumentat în acest mod excluderea mijloacelor de informare în masă din legea referitoare la ANI, ca surse din care inspectorii de integritate se vor putea sesiza pentru a face controale.

12 august 2016
1005