Primăria oraşului Leova: opt candidaţi – toţi sub umbrela partidelor politice

Alegeri locale 4 iunie 2015 1024
Vitalie Gargaun

În cursa pentru Primăria oraşului Leova nu s-a înscris nici un candidat independent – toţi cei opt pretendenţi sunt propuși de partide. Comuniștii l-au propus pe Eujenii Buraga; democraţii - pe Vitalie Gargaun, iar liberal-democraţii pe Alexandru Bujorean. Vor funcţia de primar şi candidaţii altor formaţiuni: Ion Tabac (PNL); Valentina Hinev (PP); Valicu Florea (PPEM); Vladimir Carcea (PSRM) şi Ala Florea (PL).Vitalie Gargaun (39 de ani) este originar din oraşul Leova. Este economist de profesie, absolvind în anul 1997 Academia de Studii Economice (ASEM). Din anul 2012 este administratorul Incubatorului de Afaceri din Leova, instituţie publică al cărei fondator este Consiliul Raional Leova (CR). La conducerea CR Leova se află, de asemenea un membru PDM - Efrosinia Greţu, preşedinta Organizaţiei Teritoriale a PDM din Leova.

Candidatul democrat a declarat la Consiliul Electoral de Circumscripţie Leova (CECE) că în ultimii doi ani (2013-2014) a obţinut un venit de peste 180 de mii de lei din activitatea de administrator al Incubatorului de Afaceri, dar şi din activitate didactică. Totodată, acesta indică faptul că este proprietarul unei case de locuit cu suprafaţa de peste 74 de metri pătraţi, al unui garaj şi al unui teren intravilan. Vitalie Gargaun mai este titularul unui autoturism de model Lada. El este căsătorit şi are un copil. Deţine şi cetăţenia Romaniei din anul 2011.

Alexabdru Bujorean

Eujenii Buraga – (61 de ani) este candidatul la funcţia de primar din partea PCRM, el fiind şi actualul primar al oraşului Leova. Candidatul PCRM este inginer constructor de profesie, iar postura de funcţionar public îi este foarte cunoscută. Eujenii Buraga a mai deţinut funcţia de primar al acestei localităţi între anii 1999 şi 2002.

După anul 2002, Eujenii Buraga a fost subprefect al județului Lăpușna. Ulterior însă, timp de patru ani (2003-2007), a fost preşedintele Consiliului Raional Leova.

Nepotism nesancţionat

În anul 2011 Eujenii Buraga a venit la primăria Leova din funcţia de prim secretar al Comitetului raional Leova al PCRM. Imediat şi-a adus nepotul, adică pe Iurie Stolearenco, fiul surorii sale, în calitate de viceprimar al oraşului, iar despre acest lucru Moldova Curată a scris în anul 2013. Propunerea de numire a sa a fost votată de 12 consilieri locali din fracţiunea Partidului Comuniştilor (PCRM), din care face parte şi primarul, şi viceprimarul oraşului Leova. Primarul a declarat însă pentru Moldova Curată că l-a propus pe nepotul său în această funcţie, deoarece acesta este ”băiat deştept şi ascultător”. „Nu o spun doar din simplul motiv că îi sunt unchi, dar chiar este un băiat deştept. A lucrat jurist la Casa de Asigurări Sociale. De ce să nu-l promovez? Cum la Chişinău lui Mihai Ghimpu i se permite să-şi laude nepotul, dar la Leova nu se poate?”, ne-a întrebat primarul.

Comisia Naţională de Integritate afirmă însă că în Primăria din Leova nu este vorba de un conflict de interese, deoarece legea interzice ca un funcţionar public să se afle în subordinea nemijlocită a unei rude directe (părinte, frate, soră, fiu, fiică) sau a unei rude prin afinitate (soţ/soţie, părinte, frate şi soră a soţului/soţiei).  Prin urmare, dacă „nepotul” nu este trecut în lege, atunci nepotismul nu poate fi sancţionat.

Timp de doi ani, Eujenii Buraga a obţinut un venit doar din salariul de funcţie, acesta constituind circa 180 de mii de lei. El deține o casă de locuit cu suprafaţa de 124 de m.p, două terenuri: unul agrar şi altul aferent casei, şi un automobil de marca Seat Toledo, fabricat în anul 2000.

Alexandru Bujorean (27 de ani) este în prezent şef-adjunct al Oficiului Teritorial Hânceşti al Cancelariei de Stat (OTC). Candidatul PLDM la funcţia de primar este finanţist de profesie, absolvind în anul 2010 ASEM, specializarea „Finanţe şi Bănci”. A devenit membru de partid fiind încă student, în anul 2008, iar în prezent este secretarul Organizaţiei Teritoriale Leova a PLDM. Până a veni în funcţia de conducere la OTC Hânceşti, Bujorean a fost preşedintele Uniunii Teritoriale Leova a Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură şi Alimentaţie „AGROINDSIND”.

A donat partidului patru salarii lunare

Alexandru Bujorean a avut în anii 2013-2014 un venit de circa 209 mii de lei din salariu. Tânărul candidat liberal-democrat nu are locuinţă, însă declară că este proprietarul unui autoturism de marca Mercedes C 180, fabricat în 1996. Acesta a menţionat pentru Moldova Curată că, într-adevăr, nu are locuinţă și că trăieşte în casa părinţilor săi, situată în oraşul Leova. În această campanie electorală, Bujorean a donat partidului 35 de mii de lei, această sumă echivalând cu circa patru salarii lunare ale funcţionarului. Asta în condiţiile în care pentru anul 2013 el declară un venit anual de 103 mii de lei, iar în 2014 – circa 106 mii. Alexandru Bujorean nu este căsătorit. 

Lilia Zaharia

Eujenii BuragaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

Primăria Ungheni este râvnită de şase bărbaţi

În cursa electorală pentru şefia oraşului Ungheni s-au înregistrat şase candidaţi, toţi fiind propuşi de către partide. Trei dintre ei sunt în funcţii publice: actualul primar al oraşului Alexandru Ambros de la Partidul Liberal Democrat (PLDM); vicepreşedintele raionului Petru Langa de la Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi actualul deputat din partea Partidului Socialiştilor (PSRM), Ghenadi Mitriuc. Fotoliul de primar este râvnit şi de antreprenorii Ion Scutaru de la Partidul Liberal (PL), de reprezentantul Partidului Popular (PP) Viorel Vrabie, dar şi de medicul Vladimir Popovici, propus de Partidul Comuniştilor (PCRM).

24 mai 2015
1039
2015

Trei funcționari și un ofițer în rezervă luptă pentru P...

Mihail Gnatiuc, actualul primar, candidat din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM), Efimia Bandalac, președintele raionului, din partea Partidului Liberal Democrat (PLDM), Aliona Babiuc, vicepreședintele raionului, candidatul Partidului Comuniștilor (PCRM) și pensionarul Vitalii Gorodinschi, care reprezintă Partidul Socialiștilor (PSRM) sunt cei patru pretendenți la șefia Primăriei Briceni, un oraș din nord-vestul țării cu o populație de aproape 9 mii de oameni.

21 mai 2015
1608
2015

Primari cu interese în turul doi

Chiar dacă au avut probleme de integritate în mandatele anterioare, câţiva candidaţi la funcţia de primar au fost totuși aleși de oamenii din localitățile lor la scrutinul din 14 iunie și au trecut în turul doi. Unii au admis conficte de interese, cumpărând produse pentru primărie de la propiile firme. 

16 iunie 2015
1266
2015

Un fost deputat, actualul primar și doi vameși candidea...

Un fost deputat comunist, actualul primar din partea Partidului Democrat și doi angajați ai Vamei se numără printre candidații la funcția de primar al orașului Ștefan Vodă. Comunistul se numără printre semnatarii unui demers prin care a cerut, alături de unii colegi, indentificarea unui teren pentru construcția de locuințe pentru parlamentari. Asta chiar dacă deținea la acel moment două case la Ștefan Vodă și un apartament la Chișinău. Unul dintre vameși, propus de PSRM, are proprietăți în România, chiar dacă face parte dintr-o formațiune pro-rusă.     

20 mai 2015
987
2015

Primarii care şi-au angajat rudele mai râvnesc un manda...

Câţiva primari din ţară care în mandatele anterioare au admis conflicte de interese, au câștigat deja noi mandate în urma alegerilor din 14 iunie, iar alţii aşteaptă turul doi.

21 iunie 2015
1168
2015

Criuleni: 10 candidați la un oraș de 10 mii de locuitor...

Zece candidaţi s-au lansat în cursa pentru fotoliul de primar al orașului  Criuleni. Opt dintre ei au fost propuşi de partide, iar doi sunt independenţi. Printre aceştia - un fost preşedinte de raion, un ex-primar, directori de întreprinderi şi chiar șeful Inspectoratului de Poliție al raionului Criuleni, care candidează pe lista PLDM.

19 mai 2015
2480