Orașul Ocnița: actualul primar nu mai candidează, dar susține tot un comunist, care va lupta cu 7 adversari

Alegeri locale 5 iunie 2015 534
Ion Ciumac la o ceremonie religioasa

Pentru conducerea orașului Ocnița care are ceva mai mult de nouă mii de locuitori, concurează opt persoane. Localitatea a fost condusă până în prezent de un reprezentant al Partidului Comuniștilor, care însă nu mai candidează. Astfel, cum tradițional în acest oraș la alegeri câștigă partidele de stânga, acum cei mai activi sunt reprezentanții comuniștilor și socialiștilor.Candidatul socialiștilor este șef al Direcției raionale agricultură 

Candidatul PDM, Igor Voleac

Partidul Socialiștilor a mizat la Ocnița pe șeful direcției agricultură din cadrul Consiliului Raional, Ion Ciumac. Candidatul PSRM, care afirmă că nu este membru al acestui partid, a fost numit în funcție în octombrie 2012. Anterior a fost șef al Direcției Financiare a Consiliului Raional timp de nouă ani și 14 ani a fost șef la Inspectoratul Fiscal de Stat din Ocnița. A studiat la Universitatea de Stat în anii 1978-1982. Mai candidează și la funcția de consilier, fiind cu numărul 26 pe lista PSRM.

Pentru anii 2013-2014 indică un salariu de 154 mii lei și alte 125 de mii de lei din pensie. În declarația depusă la CNI pentru anul 2013, indică faptul că deține patru terenuri agricole obținute prin donație și un teren intravilan cumpărat, pe când în declarația depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție nu sunt înscrise toate terenurile, ci doar un lot agricol de peste 2 ha în satul Lencăuți, raionul Ocnița, și unul extravilan, de 0,19 ha, în orașul Ocnița. Candidatul a explicat în acest sens că deține două terenuri agricole moștenite de la părinți, unul al său și altul al soției, dar că ar fi uitat să indice unul dintre terenuri.

Ion Ciumac mai deține o casă de locuit în orașul Ocnița cumpărată în 2000, cu valoarea de 94 de mii de lei și suprafața de 98 m. p. Are un automobil VAZ, cumpărat în 2008, iar recent spune că a vândut un alt automobil, un Ford cumpărat în 2010, care apărea în declarația sa pentru anul 2013, dar nu era înregistrat pe numele lui. A mai indicat că are deschise pe numele său două depozite bancare de câte 20 400 lei și 2000 lei și un cont curent cu 480 de lei pe el.

Numele soției sale, Ludmila Ciumac, apare într-o listă a beneficiarilor de material semincer de porumb din raionul Ocnița (satul Lencăuți, unde își are terenul agricol Ion Ciumac), în cadrul proiectului FAO – Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite, în aprilie 2009. Ion Ciumac a declarat pentru Moldova Curată că nu a primit niciodată ajutor de acest fel, pentru că lotul de teren ar fi dat în arendă.

Deși nu este membru de partid, Ciumac a participat la o cursă auto, organizată de PSRM la 11 mai 2015, cu ocazia Zilei Victoriei. 

PCRM mizează pe un director de liceu

Actualul primar al orașului, Galina Zalevscaia, care a reprezentat Partidul Comuniștilor, nu candidează, dar îl susține pe reprezentantul PCRM, Alexandr Crivoi, după cum afirmă contracandidații acestuia. Candidatul comuniștilor este directorul liceului teoretic cu predare în limba rusă ”Sf. Gheorghe Biruitorul” din Ocnița, din 2006, și a fost reales prin concurs în 2012. El este profesor de educație fizică, disciplină pe care o predă atât în cadrul instituției pe care o conduce, cât și în cadrul școlii sportive din raion.

În anul 2011 Alexandr Crivoi a fost ales consilier raional din partea PCRM. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 a candidat pe lista comuniștilor pe locul 82.

Solicitat de Moldova Curată, Alexandr Crivoi a declarat că a devenit membru de partid acum 6-7 ani, adăugând că a făcut donații formațiunii din care face parte, dar nu își amintește exact când, la alegerile parlamentare din 2014 sau la cele din 2009. Sumele au variat între 5 și 10 mii de lei din veniturile proprii, a menționat Alexandr Crivoi.

Pentru anii 2013-2014 a declarat un venit de 160 de mii de lei din salariul de director și 42 de mii de lei din activitatea didactică. Alte 2530 de lei le-a obținut din activitatea de consilier raional. Deține două terenuri de 0, 35 ha în total, în valoare de aproximativ 4400 lei, unul primit prin moștenire. Nu are automobil.

Candidatul PDM este donator constant pentru partidul său

Partidul Democrat (PDM) l-a propus la funcția de primar al orașului Ocnița pe Igor Voleac, angajat la Întreprinderea de Stat Cadastru și președinte al Organizației Tinerilor Democrați Ocnița. Are 35 de ani și este căsătorit.

Igor Voleac este un donator constant pentru partidul din care face parte. A donat 10 mii de lei în cadrul actualei campanii electorale, potrivit raportului financiar al PDM depus la CEC. O donație de 10 mii de lei din partea lui Igor Voleac se regăsește și în raportul financiar al PDM pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014.

Candidatul spune că a plătit și cotizații pe parcursul anului, fiind membru de partid din 2010.

Pentru ultimii doi ani Igor Voleac a declarat venituri de 215 mii lei din salariul de bază și alte 206 mii de lei din alte surse. Solicitat de Moldova Curată, candidatul a declarat că venitul suplimentar îl are dintr-o gospodărie țărănească pe care a deschis-o în localitatea Hădărăuți, la 14 km de Ocnița. În declarația depusă în calitate de candidat la funcția de primar a indicat că deține în acea localitate două terenuri agricole cu suprafețe ceva mai mari de un hectar fiecare. Igor Voleac spune că are, de fapt, mai multe terenuri, cu o suprafață totală de aproximativ 20 ha, dar nu le-a scris în declarație pentru că nu a avut spațiu. Totodată, are înregistrată o gospodărie țărănească, ce a câștigat și câteva licitații pentru livrarea produselor alimentare către Școala Internat Auxiliară din Grinăuți, raionul Ocnița. 

Candidatul a mai declarat că are și o întreprindere individuală, dar nici aceasta, la fel ca și gospodăria țărănească, nu este indicată în declarația sa depusă la Consiliul Electoral.

Igor Voleac spune că a locuit peste hotare timp de 6 ani, iar în 2009 s-a întors. La Cadastru este angajat din 2011. Deține un apartament de 74 m. p. la Chișinău și un automobil Mercedes Benz. La Ocnița a declarat că locuiește într-o casă înregistrată pe numele mamei sale.

Mai candidează un reprezentat al CNAM, un bancher, doi pensionari și un independent, fost consilier comunist

Candidatul PLDM la Ocnița este Serghei Rotari, director al Agenţiei Teritoriale Bălți a Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, dar și vicepreşedinte al organizației teritoriale PLDM. De la locul de muncă de bază Serghei Rotari a obținut un venit de 233 mii lei și de la locul de muncă prin cumul – 106 mii de lei. Deține două terenuri de construcție în Ocnița, de 0,0599 ha și 0,0799 ha și un automobil Mercedes, dar nu indică în declarația sa pe venit nicio casă.

Un alt candidat este Petru Cojocaru, din partea formațiunii Partidul Nostru. Este directorul filialei de la Edineț a Băncii Sociale. Declară un venit din salariu pentru ultimii 2 ani de 94 mii lei, iar din alte surse – 16 mii lei. Are un apartament de 49 m. p. în Ocnița și un automobil Dacia.

Din partea Partidului Popular candidează pensionarul Ivan Sacaluș, cu un venit din pensie de 33 de mii de lei pentru ultimii doi ani și din arenda unor bunuri – 2200 lei. Proprietățile nu sunt indicate în declarația de venit depusă la Consiliul Electoral, în care se menționează că lista lor se anexează. Are trei automobile: VAZ, Moscvici și Ford Galaxy.

Anatolie Brumari este candidat independent, fiind șef de secție la o întreprindere din Edineț ”Klassika Force” SRL. Venituri de la locul de muncă sunt declarate în valoare de 119 mii lei, 132 de mii de lei – din alte surse și 1900 lei din înstrăinarea unui bun, pentru anii 2013 - 2014. Are o casă de locuit de 164 m. p. în Ocnița și mai indică și alte patru imobile, cu o suprafață totală de 182 m. p., fără să specifice despre ce este vorba. Are un automobil Scoda Superb și o remorcă. A fost ales în 2011 consilier raional pe lista PCRM. În declarația pe venit pentru 2012 nu indică nici un venit de la locul de muncă, doar pensia de 60 mii lei și indemnizația de la Consiliul raional de 2250 lei. În aceeași declarație nu indică bunuri imobile și nici automobile, iar declarația pentru 2013 nu este pe portalul declarațiilor al Comisiei Naționale de Integritate.

Și Mișcarea Populară ”Antimafie” a propus un candidat la primăria orașului Ocnița, pe Vasile Lîsîi. Potrivit declarației sale la Consiliul Electoral, este șomer, dar arată un venit de 672 mii de lei din arenda unui bun și 48 de mii de lei din alte surse legale. Are o casă de 140 mp la Ocnița și un automobil BMW. A candidat pe lista ”Antimafie” și la alegerile parlamentarele din 2014, unde este menționat ca medic pensionar.

Natalia Enache


 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

Zece pentru oraşul Cimişlia

Fotoliul de primar al oraşului Cimişlia este râvnit de zece candidaţi. Este vorba despre: actualul primar Gheorghe Răileanu (PLDM); Olga Coptu -  şefa Direcției Relații Internaționale, Integrare Europeană și Diaspora din cadrul Biroului Relații Interetnice (PDM); Sergiu Suhan – directorul interimar al Şcolii Profesionale din Cimişlia (PL); Inga Sibova – inginer mecanic Filiala „Cimişlia-gaz” (PCRM);  Dumitru Crăciunel - candidat independent; Andrei Prisăcaru - Partidul Verde-Ecologist(PVE); Dumitru Untilă - Partidul Nostru (PN); Vasile Melinte - (PPEM); Vladislav Nijiberschi -  Partidul „Renaştere” şi Grigore Bârsă de la PSRM. Majoritatea candidaţilor promit că Cimişlia va deveni un oraş modern.

18 mai 2015
414
2015

Peste 100 de candidaţi la funcţia de primar au fost mon...

În perioada 18 mai-12 iunie 2015, pe portalul www.moldovacurata.md au fost publicate 36 de mini-investigaţii jurnalistice despre candidaţii la funcţia de primar din oraşe şi municipii, care au şanse mari de a câştiga alegerile în aceste localităţi. În total, la rubrica „Alegerile locale 2015: Cunoaşte-ţi candidatul!” au fost publicate profilurile a peste 100 de candidaţi din municipiile Chişinău, Bălţi, Comrat şi oraşele de reşedinţă ale raioanelor.

12 iunie 2015
444
2015

Nouă candidați aspiră la funcția de primar al orașului...

Printre candidații la funcția de primar al orașului Basarabeasca, localitate cu peste 12 mii de oameni, unul a fost inițiatorul referendumului privind orientarea politicii externe a țării spre Uniunea Vamală - candidatul Partidului Socialiștilor (PSRM), Piotr Pușcari, iar alţi sunt susținători ai acestei inițiative, între care, actualul primar, reprezentantul PCRM, Nicolai Nicolaev. Candidatul PLDM, Vasile Guzun, este vicepreședintele raionului, demis pentru că ar fi venit beat la serviciu, dar restabilit prin hotărâre judecătorească.

09 iunie 2015
377
2015

Glodeni: primarul și subalternul său sunt adversari în...

În lupta pentru fotoliul de primar al orașului Glodeni s-au înscris șapte candidați: Marian Țărnă de la Partidul Socialiștilor; Stela Onuțu de la ”Partidul Nostru”; Iurie Budcenco de la Partidul Democrat; Iulian Scripcaru de la Partidul Liberal; Iulian Bogdan de la Partidul Comuniștilor; Petru Grijuc de la ”Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” și Tudor Grozavu de la Partidul Liberal Democrat. Ultimele scrutine arată că alegătorii orașului Glodeni dau preferință partidelor de stînga. Primăria Glodeni este condusă de mai mult timp de reprezentanți ai PCRM, însă, la ultimele alegeri parlamentare, din luna noiembrie 2014, în orașul Glodeni victoria a fost de partea PSRM. Vom prezenta candidații desemnați de aceste două formațiuni politice.

28 mai 2015
1062