Primarul de la Bogzești refuză să-și concedieze sora și susține că va ataca în instanță actul CNI

Arhiva 20 iulie 2016 437
Vasile Ozun este cunoscut ca un susținător activ al echipei de fotbal a Primăriei Bogzești, FC Bogzești

Primarul comunei Bogzești din raionul Telenești, Vasile Ozun, muncește la Primărie deja de 13 ani împreună cu sora sa, care este contabil-șef și refuză să o elibereze din funcție pentru a soluționa conflictul de interese. O perioadă primarul l-a avut în subordine și pe nepotul său, fiul surorii, care însă a demisionat în luna mai 2016. Vasile Ozun susține că nu este de acord cu decizia Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care îi cere să soluționeze cumva coflictul de interese - să-și transfere sora în altă funcție sau să folosească altă variantă permisă de lege. Vasile Ozun este primar al comunei Bogzești din anul 2003. În prezent își exercită al 4-lea mandat, fiind ales din primul tur și reprezentând Partidul Democrat. La scurt timp după ce a preluat conducerea Primăriei, a angajat-o pe sora sa, Aurelia Sclifos, în funcția de contabilă, iar peste un an - a avansat-o la postul de contabil-șef. Atât la angajare, cât și pe parcursul activității, el a semnat în privința surorii sale mai multe acte - dispoziții de acordare a concediului, de acordare a ajutorului material - fără să declare interesul său personal la CNI. 

De asemenea, timp de trei ani - din luna mai 2013 și până în mai 2016 - la Primărie a muncit și nepotul primarului, Daniel Sclifos, în funcția de specialist pentru reglementarea problemelor funciare. Tânărul a primit și statut de funcționar public. Nici în acest caz primarul nu a depus la CNI declarațiile cuvenite, referitoare la interesele personale, înainte de semnarea actelor în privința rudelor.

În urma unei sesizări depuse de Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, CNI a pornit un control pe numele primarului și a constatat, în ședința din 7 iulie, că alesul local s-a aflat în conflict de interese în cazul nepotului și se mai află, în cazul surorii. CNI urmează să solicite, conform procedurii, Centrului Național Anticorupție să-i aplice o amendă lui Vasile Ozun, dar, dar în același timp, îi cere primarului să soluționeze conflictul de interese. Legea prevede câteva modalități de soluționare, între care transferarea persoanei apropiate la o altă funcție sau lichidarea interesului personal.

Solicitat de Moldova Curată, Vasile Ozun a declarat că până la controlul CNI nimeni nu l-a informat că ar comite o abatere de la lege. „O singură dată Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat ne-a solicitat actele de angajare a surorii. Le-am prezentat, tot așa cum le-am prezentat și acum la CNI și atât. Nimeni nu ne-a mai spus nimic. Acum aflu că nu e voie. Vom contesta actul în instanța de judecată. Există acte internaționale ratificate de către Republica Moldova, care protejează angajații administrației publice locale, la ele vom face referire”, ne-a spus primarul.

Cât despre nepotul său, Vasile Ozun spune că acesta a fost angajat pentru că nu erau alte candidaturi în localitate. „El tocmai absolvise studiile și a fost angajat ca să facă măsurări în sat. În același timp, a căpătat și abilități, ca tânăr specialist. El deja a plecat din funcție. Nu din cauza controlului CNI”, a mai spus primarul. 

Firma primarului a prestat servicii pentru diferite instituții de stat, inclusiv pentru Primăria Bogzești

Tot la solicitarea Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat, CNI a verificat și averile lui Vasile Ozun, însă a clasat cazul, deoarece nu a găsit nicio abatere de la lege.  În declarația de avere pentru anul 2014, primarul indică faptul că este fondatorul (cota-parte - 100%) întreprinderii „OZTOR” SRL, care prestează servicii în domeniul construcțiilor. Verificarea CNI a arătat că în anii 2003-2016 Vasile Ozun nu a avut beneficii sub formă de dividende de la această firmă. 

Datele Agenției de Achiziții Publice arată că SRL „OZTOR” a câștigat în anii 2011-2015 în total 22 de contracte de achiziții, în baza cărora a prestat servicii de reparații a imobilelor sau construcție a drumurilor în diferite localități ale Republicii Moldova. Două dintre aceste concursuri de achiziții au fost organizate de către Primăria Bogzești, în timp ce Vasile Ozun ocupa funcția de primar. În baza unuia dintre contracte, obținut în anul 2011, „OZTOR” SRL se angaja să efectueze lucrări de confecționare și instalare a geamurilor (valoarea - 149 de mii de lei), iar în cazul celui de-al doilea contract (în valoare de 135, 981 mii de lei), încheiat în anul 2014, - să repare capital drumul „ce leagă instituțiile de menire socială: Casa de Cultură, Centrul Medical, Biserica”. 

Portalul Moldova Curată va sesiza Comisia Națională de Integritate pentru a verifica dacă și în aceste două cazuri primarul s-a aflat sau nu în situație de conflict de interese. 

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Noua secretară de stat la Mediu e vechea ministră verif...

Noua secretară de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului este vechea viceministră, apoi ministră liberală Valentina Țapiș. Funcționara s-a aflat în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (în prezent - ANI) în anul 2014, după ce Moldova Curată a scris că ea nu-și declarase, doi ani mai devreme, toate averile. Pe atunci viceministră a Mediului, Valentina Țapiș omisese din declarația de avere o casă construită în curtea locuinței sale din suburbia Codru a capitalei. Atunci funcționara a spus că în acea casă locuiește tatăl său și că din acest motiv a uitat să o indice. 

20 decembrie 2017
355
Arhiva

Un magistrat fără imunitate, propus pentru conferirea u...

Gheorghe Muntean, magistratul de la Judecătoria Comercială de Circumscripţie, căruia i s-a retras imunitatea în anul 2013, a fost propus de către instanţa unde activează pentru a i se oferi titlul onorific de „Veteran al sistemului judiciar”. Unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au solicitat amânarea examinării acestei propuneri, până când se va stabili dacă în prezent magistratul este sau nu urmărit penal.

15 decembrie 2015
349
Arhiva

API prezintă un raport de monitorizare a eficienței sis...

Miercuri, 23 octombrie 2019, Asociația Presei Independente (API) va prezenta rezultatele primului raport de monitorizare a eficienței sistemului național de control al averilor și intereselor persoanelor cu funcții publice și a activității Autorității Naționale de Integritate (ANI). În raport este evaluat cadrul legislativ și normativ care reglementează acest domeniu și sunt formulate recomandări pentru sporirea eficienței și eliminarea disfuncționalităților.

19 octombrie 2019
476
Arhiva

Masa rotundă: “Testarea la poligraf: un deceniu de eșec...

Asociația Presei Independente (API) și portalul MoldovaCurata.md vă invită la masa rotundă “Testarea la poligraf: un deceniu de eșecuri sau  de reușite?”. Evenimentul va avea loc luni, 19 februarie 2018, ora 14.00, în sala de conferințe a Hotelului „Jolly Alon” (mun. Chișinău, str. Maria Cebotari 37).

08 februarie 2018
321