INTERVIU cu Procurorul General al României, Augustin Lazăr: ”Conflictele de interese trebuie sancționate penal și combătute cu fermitate”

Arhiva 30 august 2018 773
Augustin Lazăr, Procurorul General al României

Conflictul de interese trebuie combătut ferm și sancționat penal, a declarat Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României, Augustin Lazăr, într-un interviu pentru Moldova Curată. El a vorbit despre gravitatea acestui tip de infracțiune și necesitatea ca autoritățile statului să acționeze cu fermitate pentru combaterea și prevenirea conflictului de interese.



Augustin Lazăr a făcut referire la licitațiile publice fraudate prin tolerarea conflictelor de interese, precum și la situațiile în care funcționarii și demnitarii favorizează anumite companii la care intenționează să se retragă după pensionare.

”Există o Directivă europeană care recomandă să se combată ferm conflictul de interese. Și recomandările europene trebuie urmate, dacă cineva vrea să intre în Uniunea Europeană. Directiva europeană recomandă să se sancționeze penal conflictul de interese, fiindcă simple sancțiuni cu caracter administrativ nu sunt de natură să inhibe astfel de fapte. Dar se mai recomandă să se acționeze și preventiv (...) Apropo, știți cum s-a introdus noțiunea de ”conflict de interese”? S-a făcut un studiu și s-a stabilit că circa 70-80 la sută din fondurile, din bugetele consiliilor locale și județene, erau drenate către firmele anumitor persoane, care erau în acord cu consilierii ori erau firme la care unii consilieri lucraseră mai înainte și rămăseseră la soțiile lor. Chestii din astea. 70-80 la sută! Să drenezi atâția bani către firmele proprii, asta înseamnă că omoară concurența, dezvoltă corupția și degeaba vine cutare om de afaceri care e harnic și vrea să facă treabă, că nu are ocazia, el e scos din circuitul acesta”, a subliniat procurorul general al României.

Menționăm că Augustin Lazăr este autorul unui volum numit ”Conflictul de interese. Teorie și jurisprudență. Studii de drept comparat”, lansat în 2017. Procurorul general al României și-a lansat la Chișinău, la Salonul Internațional de Carte Bookfest, un alt studiu - ”Protecția juridică a patrimoniului cultural și natural”.

Natalia Enache



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Parlamentul este acuzat de furt

Parlamentul este acuzat că ar fi furat statului 12 milioane de lei printr-o lege adoptată la ultima ședință a Legislativului din această sesiune. Documentul prevede scutirea de plata impozitelor și a taxelor de stat a companiei de construcții „Glorinal”, despre care se spune că ar aparține lui Oleg Voronin, fiul liderului comunist. Deputații care au venit cu această inițiativă afirmă că aceasta a fost singura soluție de a scăpa Mănăstirea Curchi de datoriile pe care le avea față de acest agent economic încă de pe timpul guvernării comuniste. Guvernul însă nu a văzut cu ochi buni intenția parlamentarilor.

15 iulie 2013
1293
Arhiva

Contractele de achiziţionare a pâinii semnate de primar...

Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat în baza unui articol publicat în luna februarie pe www.moldovacurata.md şi a constatat că primarul oraşului Ialoveni, Gheorghe Caracuian, a încălcat regimul conflictului de interese. Moldova Curată a descoperit că Primăria a cumpărat pâine pentru grădiniţele din localitate de la firma condusă de ginerele primarului. Astfel, Gheorghe Caracuian urmează să fie sancţionat contravenţional, iar contractul de achiziţie a pâinii ar putea fi anulat.

05 iunie 2014
867
Arhiva

Deputatul Grigore Repeșciuc a acumulat zeci de mii de l...

Deputatul democrat Grigore Repeșciuc, acum degrevat deoarece candidează la un nou mandat de primar al orașului Căușeni, s-a pomenit acționat in judecată de către Intreprinderea municipală de gestionare a fondului locativ nr. 15 din Chișinău, pentru neplata datoriilor la utilități. Datoria a ajuns la peste 40 de mii de lei, ne-a spus jurista Intrepinderii, iar prima ședință de judecată in acest litigiu ar urma să aibă loc pe 30 octombrie 2019. De cealaltă parte, Grigore Repeșciuc spune că a aflat de la noi despre aceste datorii.

14 octombrie 2019
1188
Arhiva

Interesele opace ale judecătorilor

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu face publice declaraţiile de interese personale ale judecătorilor, deşi legislaţia îl obligă să le plaseze pe pagina sa web. Experţii insistă ca instituţia trebuie să transparentizeze interesele judecătorilor.

12 iunie 2015
882
Arhiva

Profil candidat: Alla Dolință

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
1942
Arhiva

Fostul premier Vlad Filat a fost eliberat. El a plecat...

Fostul premier Vlad Filat, condamnat in anul 2016 la 9 ani de inchisoare pentru abuz de putere, și deținut până in prezent la Penitenciarul nr. 13 din Chișinău a fost eliberat. Decizia a fost luată cu puțin timp in urmă, la ședința din dosarul său ținută astăzi la Curtea de Apel Chișinău.  

03 decembrie 2019
1103