Primarul din Bleșteni a declarat un eventual conflict de interese cu întârziere de un an

Arhiva 30 decembrie 2015 502
Imagine simbol

În comuna Bleșteni din raionul Edineț primarul și-a angajat sora în calitate de directoare a Centrului comunitar pentru persoane în etate. Alesul local spune că în sat nimeni nu ar lucra cu un salariu atât de mic, de doar circa o mie de lei, de aceea și-a numit sora în această funcție. După aproape un an de la angajare, primarul s-a spovedit la Comisia Națională de Integritate (CNI).Recent, Liviu Beltei, primarul comunei Bleșteni, a declarat la CNI despre faptul că sora sa, Rodica Cotiujenschi, lucrează în calitate de manager al Centrului comunitar pentru persoane în etate, o instituție aflată în gestiunea autorităților publice locale. Membrii CNI au hotărât să inițieze un control pe numele lui, motivând că acest conflict de interese nu a fost declarat în limitele legii. Astfel, în ședința CNI din 17 decembrie curent, membrii Comisiei au decis inițierea controlului pe numele primarului din Bleșteni, alesul local fiind suspectat de admiterea unui conflict de interese.

Primarul din Bleșteni: „Eu nu știu cine ar munci cu așa salariu...

Liviu Beltei este însă indignat de faptul că, deși a declarat acest eventual conflict de interese, totuși CNI a decis să verifice această situație. „Eu am declarat acest lucru, cu ce-am încalcat legea? Da, acest centru este în subordinea APL, însă nu am încălcat nimic”, afirmă alesul local. Întrebat care a fost modalitatea angajării surorii sale, primarul nu a putut da un răsuns sigur: „Pare-mi-se prin dispoziție, nu mai țin minte, a fost cu un an în urmă. Ea are un salariu de vreo 900 de lei sau chiar o mie, deplasați-vă la fața locului și veți vedea. Dacă cei de la Comisia de Integritate cred că asta-i o încălcare, e treaba lor. Eu am declarat, stimată doamnă”, spune primarul.

Liviu Beltei precizează că a ales-o pe sora sa, deoarece nimeni din comună nu ar lucra cu o asemenea remunerare. „Eu nu știu cine ar munci cu așa salariu, din cei 1400 de locuitori câți are comuna. Dacă aude sora mea asemenea lucruri, ea se eliberează din funcție”, mai menționează Liviu Beltei.

Nedeclararea conflictului de interese, cât și declararea tardivă a acestuia se sancționează

La rândul ei, Mariana Kalughin, expertă anticorupție, îl contrazice pe primar și spune că un conflict de interese se declară înainte de a lua decizia de angajare. „Primarul, din câte înțeleg, a declarat acest conflict după un an de la angajarea doamnei în funcția de manager al acelui Centru, care este în gestiunea APL, respectiv și a primarului. Atât nedeclararea conflictului de interese, cât și declararea tardivă a acestuia se sancționează. Contravenția trebuie aplicată în acest caz și el continuă să fie în conflict de interese, deoarece în raporturile contractuale de muncă cu sora sa, primarul ia decizii. În acest caz primarul trebuie să-l soluționeze. Să rămână în funcție sora sa sau el”, adaugă Mariana Kalughin.

La alegerile locale din acest an, primarul Liviu Beltei a fost reales, candidânt pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). În mandatul trecut, mai exact în anul 2012, Liviu Beltei a fost în mijlocul uni scandal în localitate. Atunci APL au desfăşurat o licitaţie cu strigare, la care au vândut un lot de pământ, clădirea fostei băi din sat, carcasa de fier a unei sere care se afla pe teritoriul şcolii, iar două terenuri agricole din extravilan au fost date în arendă. Mai mulţi locuitori se plângeau atunci că procedura de desfăşurare a licitaţiei nu a fost transparentă, iar doi dintre participanţii la concurs au cerut anularea licitaţiei. În ziua desfășurării licitației, primarul a interzis unui reporter să asiste la acel concurs public, motivând că acesta nu a fost invitat.

Lilia Zaharia

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

La Cojușna, primarul s-a „distanțat” de cumnata care îi...

Primarul comunei Cojușna din raionul Strășeni este bănuit că ar admite un conflict de interese, deoarece o are în subordine pe cumnata sa, care este directoarea Școlii de Arte din localitate. Primarul se jură că nu a știut că actualul cadru legislativ conține prevederi care ar interzice conflictul de interese.

14 aprilie 2016
374
Arhiva

La Taraclia: tata - președinte, fiul - consilier raiona...

Chiril Tatarlî, președintele raionului Taraclia, vorbitor exclusiv de limbă rusă, a ajuns în fruntea raionului venind din domeniul privat. Totuși, nici el, nici familia sa nu deține vreo firmă. „Toată viața am activat în raionul Taraclia. La noi, acum, coaliția funcționează foarte bine, pentru că este o alianță pentru raion”, spune Tatarlî. În Consiliul Raional, pe listele PSRM, a ajuns și Alexandru Tatarlî, care este fiul președintelui raionului. Tatăl afirmă însă că acesta nu și-a dat votul pentru el, atunci când s-a votat candidatura sa la funcția de președinte, tocmai pentru a evita un eventual conflict de interese.

23 decembrie 2015
462
Arhiva

Membra CNI, Vera Lupu – este sau nu este fina lui Nicol...

Deputatul neafiliat Nicolae Juravschi a ajuns recent pentru a doua oară în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI), însă membrii acesteia au decis să nu inițieze un control pe numele lui. Trei din cei 4 membri prezenți la ședință au votat pentru neinițierea controlului. Printre ei a fost și Vera Lupu, despre care un blogger a scris că ar fi fina lui Juravschi. Vera Lupu neagă acest fapt, spunând că nu a fost niciodată căsătorită. Deputatul, la rândul său, susține că o cunoaște pe membra CNI, dar că nu îi este naș.

20 februarie 2016
394
Arhiva

Сын председателя Народного собрания Гагаузии и бизнесме...

От села Ферапонтьевка Центризбирком Гагаузии зарегистрировал троих кандидатов в депутаты. Это Леонид Константинов, который является сыном председателя законодательного органа Гагаузии Дмитрия Константинова, Виталий Чебану, преуспевающий бизнесмен, чье имя фигурировало в одном из уголовных дел по факту вывода денег из «Banca de Economii», и медсестра Елена Марченко, которую поддерживает Партия социалистов.

03 noiembrie 2016
533