Primarul din Bleșteni a declarat un eventual conflict de interese cu întârziere de un an
În comuna Bleșteni din raionul Edineț primarul și-a angajat sora în calitate de directoare a Centrului comunitar pentru persoane în etate. Alesul local spune că în sat nimeni nu ar lucra cu un salariu atât de mic, de doar circa o mie de lei, de aceea și-a numit sora în această funcție. După aproape un an de la angajare, primarul s-a „spovedit” la Comisia Națională de Integritate (CNI).
Recent, Liviu Beltei, primarul comunei Bleșteni, a declarat la CNI despre faptul că sora sa, Rodica Cotiujenschi, lucrează în calitate de manager al Centrului comunitar pentru persoane în etate, o instituție aflată în gestiunea autorităților publice locale. Membrii CNI au hotărât să inițieze un control pe numele lui, motivând că acest conflict de interese nu a fost declarat în limitele legii. Astfel, în ședința CNI din 17 decembrie curent, membrii Comisiei au decis inițierea controlului pe numele primarului din Bleșteni, alesul local fiind suspectat de admiterea unui conflict de interese.
Primarul din Bleșteni: „Eu nu știu cine ar munci cu așa salariu...”
Liviu Beltei este însă indignat de faptul că, deși a declarat acest eventual conflict de interese, totuși CNI a decis să verifice această situație. „Eu am declarat acest lucru, cu ce-am încalcat legea? Da, acest centru este în subordinea APL, însă nu am încălcat nimic”, afirmă alesul local. Întrebat care a fost modalitatea angajării surorii sale, primarul nu a putut da un răsuns sigur: „Pare-mi-se prin dispoziție, nu mai țin minte, a fost cu un an în urmă. Ea are un salariu de vreo 900 de lei sau chiar o mie, deplasați-vă la fața locului și veți vedea. Dacă cei de la Comisia de Integritate cred că asta-i o încălcare, e treaba lor. Eu am declarat, stimată doamnă”, spune primarul.
Liviu Beltei precizează că a ales-o pe sora sa, deoarece nimeni din comună nu ar lucra cu o asemenea remunerare. „Eu nu știu cine ar munci cu așa salariu, din cei 1400 de locuitori câți are comuna. Dacă aude sora mea asemenea lucruri, ea se eliberează din funcție”, mai menționează Liviu Beltei.
Nedeclararea conflictului de interese, cât și declararea tardivă a acestuia se sancționează
La rândul ei, Mariana Kalughin, expertă anticorupție, îl contrazice pe primar și spune că un conflict de interese se declară înainte de a lua decizia de angajare. „Primarul, din câte înțeleg, a declarat acest conflict după un an de la angajarea doamnei în funcția de manager al acelui Centru, care este în gestiunea APL, respectiv și a primarului. Atât nedeclararea conflictului de interese, cât și declararea tardivă a acestuia se sancționează. Contravenția trebuie aplicată în acest caz și el continuă să fie în conflict de interese, deoarece în raporturile contractuale de muncă cu sora sa, primarul ia decizii. În acest caz primarul trebuie să-l soluționeze. Să rămână în funcție sora sa sau el”, adaugă Mariana Kalughin.
La alegerile locale din acest an, primarul Liviu Beltei a fost reales, candidânt pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). În mandatul trecut, mai exact în anul 2012, Liviu Beltei a fost în mijlocul uni scandal în localitate. Atunci APL au desfăşurat o licitaţie cu strigare, la care au vândut un lot de pământ, clădirea fostei băi din sat, carcasa de fier a unei sere care se afla pe teritoriul şcolii, iar două terenuri agricole din extravilan au fost date în arendă. Mai mulţi locuitori se plângeau atunci că procedura de desfăşurare a licitaţiei nu a fost transparentă, iar doi dintre participanţii la concurs au cerut anularea licitaţiei. În ziua desfășurării licitației, primarul a interzis unui reporter să asiste la acel concurs public, motivând că acesta nu a fost invitat.
Lilia Zaharia
Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Profil candidat: Dorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă are două dosare penale active și se află sub control judiciar. În primul caz este bănuit de trafic de influență și corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată, iar în al doilea - de depășirea atribuțiilor de serviciu. Chirtoacă respinge acuzațiile, se declară nevinovat și susține că dosarele sunt politice.
Integritatea autorităţilor naţionale este o precondiţie...
Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, ratificat de Parlamentul de la Chişinău la 2 iulie 2014, reprezintă un document complex, care vizează domenii esenţiale şi conţine prevederi importante referitoare la:
Judecător cu o colecție de mașini și motociclete retro
Cinci automobile, dintre care trei sunt mașini de epocă sovietică, precum și 16 loturi de teren extravilan cu o suprafață de peste 14 hectare se numără printre proprietățile judecătorului Borislav Babenco de la Curtea de Apel Chișinău. Magistratul afirmă că și-a acumulat averea în perioada în care a activat ca avocat.
Inventariere cu bătaie la Primăria din Ciuciuleni?
Directoarea Casei de Cultură din satul Ciuciuleni, raionul Hânceşti, este acum internată la Spitalul de Urgenţă din municipiul Chişinău. Femeia susţine că a fost îmbrâncită de către primarul Gheorghe Grigoraş, a căzut, s-a lovit la cap, şi s-a ales cu o comoţie cerebrală. Primarul însă spune că directoarea ar simula totul.
Aici așteptăm comentariul tău!