Profil candidat: Iurie Țap

Integritatea în activitatea politică
Iurie Țap candidează din partea Blocului ACUM pe circumscripția uninominală nr. 8 Florești. El este deputat, de profesie, istoric. În anii 70-80 a predat istoria la mai multe instituții din Florești, iar timp de doi ani a fost director al Şcolii medii moldo-ruse din această localitate. Din 1991 până în 1999 este vicepreşedinte al Comitetului executiv raional Floreşti. Pe parcursul anilor a trecut prin mai multe partide. În perioada sovietică a făcut parte din Partidul Comunist, această informaţie conţinându-se în biografia sa oficială. Astfel, în 1990 a fost numit secretar al Comitetului raional de partid. În 1999, la alegerile locale, candidează pe listele Alianței Centriste din Moldova și accede în Consiliul Județean Soroca. Ulterior este ales primar al orașului Florești, funcție pe care o deține timp de trei mandate consecutiv. În 2007 a candidat la alegerile locale pe listele Partidului Democrat și a acces în Consiliul Raional Florești. În 2009 aderă la fracțiunea Partidului Liberal Democrat, candidează la alegerile parlamentare pe listele acestei formaţiuni cu numărul 6 și accede în Legislativ. Trei luni mai târziu, își păstrează aceeași poziție în lista PLDM, respectiv și mandatul de legiuitor. La alegerile parlamentare din 2010 coboară trei poziții în lista partidului condus de Vlad Filat și din nou accede în Parlament. În 2014 se regăsește deja pe poziția a 16-a în lista PLDM şi ajunge din nou în Legislativ.
A mai participat pe listele PLDM și la alegerile locale din 2011, obținând un mandat în Consiliul Raional Florești. A renunțat însă la fotoliul de consilier în favoarea celui de deputat.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
În declarația cu privire la venituri și proprietate, completată înainte de alegerile din 2009, cea pentru anii 2007-2008, Iurie Țap a indicat încasări de 98.000 de lei din salariu, precum și două apartamente, unul la Florești, cu suprafața de 93 de metri pătrați, evaluat la 133.000 de lei, și altul la Chișinău, de 44 de metri pătrați, cu valoarea cadastrală de 222.000 de lei. În 2009 deputatul indica aceleași proprietăți, precum și venituri în mărime de 130.000 de lei. În 2010, deputatul liberal-democrat a avut încasări de 201.000 de lei, în 2011 - 197.000 lei, iar la celelalte categorii informația a rămas aceeași. În 2012, Iurie Țap a trecut pe hârtie un automobil de model Chevrolet, în valoare de 170.000 de lei, pe care l-a luat în leasing. El a mai raportat veniturile din salariul său și al soției, în valoare totală de circa 230.000 de lei. În ultimii cinci ani, veniturile anuale ale deputatului liberal-democrat au crescut constant. Dacă în documentul privind veniturile prezentat în 2013 Iurie Țap raporta încasări în mărime de 279.000 de lei, din salariul său și al soției și plățile compensate de Parlament, atunci în 2014, veniturile lui s-au cifrat la 304.000 de lei. În 2015 parlamentarul a câştigat 349.000 de lei, iar în 2016, veniturile sale anuale au ajuns la 477.000, echivalentul a circa 40.000 de lei pe lună. În același an Iurie Ţap a luat un credit în valoare de 80.000 de lei, cu o rată a dobânzii de 17%. În 2017, veniturile deputatului au ajuns la 524.000 de lei, din salariul său și al soției, pensii și indemnizații.
Pe parcursul anilor Iurie Ţap a făcut donații impunătoare la partid. Astfel, în cadrul alegerilor parlamentare din 2014, acesta și-a ajutat formațiunea cu 100.000 de lei, echivalentul unei treimi din bugetul familiei sale pentru un an întreg, iar la alegerile locale din 2015 a vărsat în haznaua partidului alte 50.000 de lei, sumă echivalentă cu cea care apare la capitolul donații și în raportul financiar al PLDM prezentat la CEC. În 2016, deputatul a mai virat o sumă de 5.000 de lei în conturile partidului.
Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid
Iurie Țap este membru al Comisiei administrație publică din Parlament. În calitate de deputat, în ultimii patru ani el și-a pus semnătura pe 40 de inițiative legislative. Dintre acestea, șase au fost respinse, iar șapte – adoptate.
În octombrie 2018, în presă a apărut informația precum că deputatul liberal-democrat Iurie Țap ar fi vizat într-un dosar deschis in rem (cu privire la faptă) încă în 2014, după ce în 2000, pe când era primar la Florești, a emis o dispoziție prin care a fost privatizat un teren care făcea parte din piața agricolă a URECOOP-ului Florești. Deputatul nu ar fi fost anunțat oficial despre deschiderea acestui dosar nici în 2014, dar nici pe parcursul următorilor ani. Țap menționa că terenul ce a fost privatizat de SRL nu era un teren liber, iar documentele pentru privatizare au fost pregătite de specialistul pentru reglementarea regimului proprietății funciare. Parlamentarul susține că în acest dosar i se incriminează că și-ar fi depășit atribuțiile și a permis privatizarea fără acordul Consiliului. Potrivit serviciului de presă al Procuraturii Anticorupție (PA), citat de Ziarul de Gardă, deputatul Iurie Țap nu are nici o calitate procesuală în vreun dosar instrumentat de PA.
„Cazier judiciar”
Nu există informații despre eventuale antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
INTERVIU// Cristina Țărnă: ”Chiar cu toată asistența ex...
Problema cadrelor și comunicarea cu presa par ar fi, în prezent, cele mai grave probleme ale Autorității Naționale de Integritate (ANI), în opinia Cristinei Țărnă, expertă anticorupție, fostă directoarea adjunctă în cadrul Centrului Național Anticorupție.
INTERVIU// Alina Mungiu–Pippidi: ”Corupția din Republic...
Corupția sistemică, așa cum este în Republica Moldova, nu poate fi combătută doar prin adoptatea unor legi și instituirea unor structuri anticorupție, susține politologul din România Alina Mungiu-Pippidi, expertă în politici publice, buna guvernare, lupta anticorupție și democratizare, autoare a volumului ”În căutarea bunei guvernări: Cum au scăpat alte ţări de corupţie?”.
Judecător american, despre alegerea magistraților de că...
Doi judecători federali din Statele Unite ale Americii, Dan Aaron Polster și Eduardo Robreno, au efectuat săptămâna trecută o vizită în Republica Moldova și au avut întâlniri cu magistrați de la Chișinău. De asemenea, ei au participat la o şedinţă a Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie, organizată la 15 noiembrie, de Centrul de Investigații Jurnalistice.
Se caută preşedinte şi vicepreşedinte la ANI
S-a dat start concursului pentru ocuparea funcţiilor de conducere în cadrul Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI). Deşi membrii Consiliului de Integritate (CI) sunt optimişti şi cred că în aceste poziţii vor fi alese două persoane integre şi profesioniste, unii experţi şi politicieni sunt de părere că Regulamentul de selectare a acestora conţine criterii sterile, iar candidaţii aleşi vor fi părtinitori.
Victor Munteanu: Reforma justiției a eșuat. Riscăm să p...
Directorul Programului de Drept al Fundației Soros-Moldova, Victor Munteanu, a acordat un interviu portalului Moldova Curată, în cadrul căruia s-a arătat dezamăgit de modul de desfășurarea a reformelor în sectorul justiției. În opinia sa, Uniunea Europeană și alți parteneri externi ai Republicii Moldova nu şi-au imaginat cât de mare este nivelul de corupţie de aici atunci când au inițiat proiectele de reformare a justiției.
Acasă soţ şi soţie, la primărie angajator şi angajată
Iurie Buga, primarul comunei Micleşti din raionul Criuleni, continuă să lucreze cu soţia sa, care este contabilă la primărie. Deşi membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au examinat acest caz cu doi ani în urmă și au clasat cauza, totuși experții anticorupție spun că la mijloc ar putea fi un conflict de interese, deoarece primarul este autoritatea în subordinea căruia se află angajaţii primăriei.
Aici așteptăm comentariul tău!