Profil candidat: Valeriu Caisîn

Arhiva 24 ianuarie 2019 1333

Integritatea în activitatea politică



Valeriu Caisîn (50 de ani), membru al Biroului raional PAS la Strășeni, deține, din 2012, funcția de director adjunct științific al Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS), instituție subordonată Agenției pentru Silvicultură „Moldsilva”. El a aderat la PAS în momentul constituirii formațiunii politice, mai 2016. Pentru reporteru Campaniei pentru un Parlament Curat candidatul a declarat că până atunci nu a avut o activitate politică. Candidează cu nr. 36 pe lista pentru circumscripția națională a Blocului ACUM.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Până a veni la conducerea ICAS, Valeriu Caisîn a deținut funcția de inginer silvic-șef al Rezervației de stat „Codrii”.  În decembrie 2012, când a fost numit director adjunct, el a prezentat prima declarație de avere. Atunci Valeriu Caisîn a indicat că în 2010 a cumpărat cu 80.000 de lei o mașină Volkswagen Passat, fabricată în 2005. Funcționarul nu a arătat că ar avea în proprietate vreo casă sau vreun teren.

Tot în acea declarație de avere, Valeriu Caisîn a scris că pe parcursul anului 2012, înainte de a veni la ICAS, a avut la Rezervația „Codrii” un salariu total de 97.000 de lei, iar pentru o lună de activitate în noua funcție a ridicat circa 12.800 de lei. Din aceeași declarație de avere aflăm că și soția sa era angajată la Rezervației „Codrii”, ridicând în 2012 un salariu de 16.000 de lei.

În declarația depusă pentru anul 2013 se arată că în acel an Valeriu Caisîn a avut un salariu total de aproape 130.000 de lei, iar soția sa – până la 21.000 de lei. Directorul adjunct al ICAS a indicat în declarație aceeași mașină și, la fel, nu a arătat niciun imobil. În acel an, în declarația de venit a funcționarului a apărut un depozit bancar – 20.000 de euro, dobânda fiind de 300 de euro. 

Directorul adjunct al ICAS susține că în perioada 2012 – 2013, atunci când a prezentat declarațiile de avere, locuia într-un apartament de serviciu oferit de Rezervația „Codrii”, motiv pentru care nu l-a arătat în documente. Pentru reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat candidatul a spus că în prezent deține o locuință și că din anul 2013 nu a mai depus declarații de avere la CNI/ANI, întrucât „legea era ambiguă în acest sens, în ceea ce privește instituțiile cu autonomie financiară”.

În declarația depusă la CEC în campania electorală 2019, Valeriu Caisîn arată că în anul 2017 a avut un salariu de 184 943 lei (în jur de 15 000 lei lunar). A avut venituri și din colaborarea cu Institutul de Zoologie, dar și cu Oficiul Biodiversitate. Atât în anul 2017, cât și în 2018, Valeriu Caisîn a beneficiat de o dobândă de 28 500 lei din depozite bancare. El deține la bancă 5 conturi pe care păstra la momentul depunerii declarației 610 000 lei și 20 000 euro.

Solicitat de reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat să spună de unde a acumulat acești bani, Valeriu Caisîn a răspuns: „Sunt acumulările de pe tot parcursul vieții. Sunt bani câștigați inclusiv în străinătate, unde am fost vreo opt ani, începând din anii studenției. I-am pus pe conturi bancare pentru că nu am găsit o soluție mai bună de atât”.

Candidatul mai arată că deține o casă cu suprafața de 114,6 m. p., pe care a dobândit-o în anul 2017 și a cărei valoare ar fi de 57 313 mii de lei. În anul 2018 candidatul și-a cumpărat un autoturism Dacia Duster cu 60 de mii de lei. „Valoarea casei pe care am indicat-o este cea din contractul de vânzare-cumpărare. Am cumpărat-o de la o familie care divorța. Se întâmpla în perioada când autoritățile nu mai voiau să prelungească contractul prin care ne ofereau drept locuință apartamentul de serviciu”, a explicat Valeriu Caisîn valoarea casei, pe care a indicat-o în declarație.

Integritatea în gestionarea funcției publice și/sau de partid

Valeriu Caisîn susține că a contribuit, inclusiv financiar, la renovarea sediului PAS de la Strășeni, însă nu a precizat suma pe care a oferit-o.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului. 

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Ministrul Mediului și-a angajat finul de cununie în fun...

Noul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, l-a angajat în funcția de consilier al său și șef de cabinet pe finul său de cununie, Alexandru Bostan. Acesta i-a fost și asistent la Parlament, când Munteanu a fost deputat. Alexandru Bostan are 30 de ani și este profesor de drept la Universitatea Liberă Internațională din Moldova.

20 august 2015
1483
Arhiva

Profil candidat: Vasile Costin

Integritatea în activitatea politică

08 februarie 2019
1715
Arhiva

Profil electoral: Marina Capsamun, candidată independen...

Marina Capsamun candidează independent la șefia primăriei din satul Avdarma, UTA Găgăuzia.

20 octombrie 2019
1297
Arhiva

Profil candidat: Alexandr Minizianov

Integritate în activitatea politică

07 februarie 2019
1198
Arhiva

Victoria Iftodi va prezida următoarea ședință a Consili...

Consiliul de Integritate (CI) al Autorității Naționale de Integritate, întrunit astăzi în prima ședință de după constituire, a decis că la următoarea ședință, care va avea loc peste două săptămâni, va examina proiectul de regulament care prevede organizarea concursului pentru alegerea președintelui și vicepreședintelui ANI. Proiectul urmează să fie elaborat de către câțiva membri ai CI. De asemenea, la următoarea ședință va fi discutat și proiectul regulamentului de organizare a activității CI, care urmează să fie elaborat de către secretariatul ANI. 

30 decembrie 2016
1213
Arhiva

Reproșurile președintelui raionului Ialoveni către aleg...

Președintele raionului Ialoveni, Lilian Carmanu, le-a reproșat consătenilor săi din Mileștii Mici, unde a fost primar înainte de a ajunge la conducerea raionului, că nu i-au acordat suficiente voturi candidatului Partidului Democrat, Ion Sula, în circumscripția 37, și astfel acesta nu a devenit deputat la alegerile din 24 februarie.

16 martie 2019
1276