Judecătorii, la control

Arhiva 27 iunie 2013 336
Foto: simbol

Judecătorii din R. Moldova vor fi obligaţi să-şi verifice starea de sănătate o dată la cinci ani, iar candidaţii la funcţiile de judecător vor trece un examen medical până la derularea concursului pentru suplinirea funcţiei. Un ordin în acest sens a fost înregistrat în Registrul actelor juridice de către Oleg Efrim, ministrul Justiţiei, la 19 iunie curent.



„Ordinul cu privire la verificarea stării de sănătate a candidaţilor la funcţia de judecător şi a judecătorilor în funcţie privind corespunderea pentru exercitarea funcţiei de judecător” a fost elaborat de către Ministerul Sănătăţii în coordonare cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), drept urmare a introducerii în anul 2012, de către Parlament, a obligativităţii verificării stării de sănătate a candidaţilor la funcţia de judecător şi a judecătorilor în funcţie (Legea nr. 544-XIII din 20 iulie 1995 cu privire la statutul judecătorului, art.61).

Mustrări aspre pentru comportamente inadecvate

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Justiţiei, un factor determinant în elaborarea acestui act a fost faptul că, în activitatea de administrare a carierei magistraţilor, CSM a depistat judecători care nu întruneau toate criteriile de sănătate (patologii, boli cronice), ceea ce împiedica desfăşurarea activităţii de înfăptuire a justiţie de o manieră echitabilă şi profesionistă. Drept consecinţă, acest fapt submina încrederea cetăţenilor în justiţie.

Pentru comportamente inadecvate ale judecătorilor în timpul activităţii judiciare şi extrajudiciare cauzate de diferiţi factori, CSM poate aplica doar sancţiuni disciplinare. Astfel, în luna mai anul trecut, Colegiul disciplinar al CSM i-a aplicat mustrare aspră unui judecător de instrucţie de la judecătoria Edineţ, deoarece acesta se comporta agresiv, grosolan şi înjositor faţă de participanţii în proces, în special faţă de poliţişti şi colegii de serviciu. Sesizarea a parvenit la CSM de la preşedinta judecătoriei, Nina Banarescu, după ce judecătorul a insultat-o în public pe o angajată a instanţei.

Nu se simţea „prea bine”

Mustrare aspră i-a fost aplicată şi unui alt judecător de la judecătoria Vulcăneşti. Acesta a manifestat, de două ori în aceeaşi lună, un comportament inadecvat în timpul activităţilor extrajudiciare. Ultima abatere a fost înregistrată la 4 decembrie 2012, când judecătorul, îmbrăcat în haine subţiri (în care posibil dormea) şi desculţ, a încercat să pătrundă ilegal într-un magazin alimentar din oraş, ulterior stabilindu-se că de la el mirosea a alcool. În cadrul şedinţei CSM, judecătorul a explicat că atunci nu se simţea prea bine, însă a urmat tratament.

La rândul său, Victor Zaharia, directorul Institutului de Reforme Penale şi membru al Colegiului disciplinar din cadrul CSM, menţionează că, în opinia sa, cauza comportamentului inadecvat al unui judecător nu este o problemă medicală pe care ar avea-o magistratul, dar este vorba de încălcarea Codului de Etică al Judecătorului.

Cine-i va investiga pe judecători?

Potrivit Ordinului semnat de Oleg Efrim, verificarea stării de sănătate a candidaţilor la funcţia de judecător şi a judecătorilor în funcţie va fi efectuată de către o comisie specială din cadrul Dispensarului Republican de Narcologie. Comisia va fi compusă din patru membri şi va emite Certificatul medical în termen de 10 zile de la data examinării dosarului. Candidaţii examinaţi care nu vor fi de acord cu decizia Comisiei vor fi în drept să depună o contestaţie, costul căreia o vor achita din cont propriu. În document mai este menţionat că bolile precum tulburările mintale organice, tulburări mintale şi de comportament induse de consumul de substanţe psiho-active, schizofreniile, tulburările delirante persistente, tulburările schizo-afective, cele de afectivitate, tulburările anxios-fobice, cele obsesiv-compulsive, disociative sau de personalitate, epilepsia cu dereglări psihice (demenţă, tulburare organică de personalitate în epilepsie), nu vor permite exercitarea funcţiei de judecător.

 Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Directoarea Centrului „Prietenia” din Coşniţa este bănu...

14 ianuarie 2016
269
Arhiva

Cu reputația pătată, a devenit membru al Consiliului Co...

Fostul consilier municipal prins cu mită în 2009, Emil Guțu, ar fost ales vineri, 12 iulie, membru şi vicepreşedinte al Consiliului Concurenței. 

12 iulie 2013
385
Arhiva

Bugetul CNI ar putea creşte în 2014

Bugetul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) va fi de peste 4 milioane de lei în anul viitor. Preşedintele CNI susţine că bugetul instituţiei ar putea creşte în cazul în care Parlamentul va adopta unele modificări legislative care presupun mărirea numărului angajaţilor instituţiei şi majorarea salariului acestora.

17 decembrie 2013
365
Arhiva

Procuratura rămâne fără procurori: 10% dintre procurori...

De la începutul acestui an 65 de procurori din toată țara au plecat din sistem din proprie inițiativă, asta înseamnă cam 10% din tot corpul de procurori. Numai la ultima şedinţă a Consiliului Superior al Procurorilor, din 12 noiembrie 2015, au fost examinate 5 cereri de demisie. Motivele invocate sunt salariile mici, de aproximativ 5 mii de lei lunar, lipsa reformelor în sistem și planificata adoptare a unei modificări a legii cu privire la avocatura, care va lăsa procurorii fără dreptul de a deveni avocați fără să susțină examen.

20 noiembrie 2015
453