Judecătorii, la control
Judecătorii din R. Moldova vor fi obligaţi să-şi verifice starea de sănătate o dată la cinci ani, iar candidaţii la funcţiile de judecător vor trece un examen medical până la derularea concursului pentru suplinirea funcţiei. Un ordin în acest sens a fost înregistrat în Registrul actelor juridice de către Oleg Efrim, ministrul Justiţiei, la 19 iunie curent.
„Ordinul cu privire la verificarea stării de sănătate a candidaţilor la funcţia de judecător şi a judecătorilor în funcţie privind corespunderea pentru exercitarea funcţiei de judecător” a fost elaborat de către Ministerul Sănătăţii în coordonare cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), drept urmare a introducerii în anul 2012, de către Parlament, a obligativităţii verificării stării de sănătate a candidaţilor la funcţia de judecător şi a judecătorilor în funcţie (Legea nr. 544-XIII din 20 iulie 1995 cu privire la statutul judecătorului, art.61).
Mustrări aspre pentru comportamente inadecvate
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Justiţiei, un factor determinant în elaborarea acestui act a fost faptul că, în activitatea de administrare a carierei magistraţilor, CSM a depistat judecători care nu întruneau toate criteriile de sănătate (patologii, boli cronice), ceea ce împiedica desfăşurarea activităţii de înfăptuire a justiţie de o manieră echitabilă şi profesionistă. Drept consecinţă, acest fapt submina încrederea cetăţenilor în justiţie.
Pentru comportamente inadecvate ale judecătorilor în timpul activităţii judiciare şi extrajudiciare cauzate de diferiţi factori, CSM poate aplica doar sancţiuni disciplinare. Astfel, în luna mai anul trecut, Colegiul disciplinar al CSM i-a aplicat mustrare aspră unui judecător de instrucţie de la judecătoria Edineţ, deoarece acesta se comporta agresiv, grosolan şi înjositor faţă de participanţii în proces, în special faţă de poliţişti şi colegii de serviciu. Sesizarea a parvenit la CSM de la preşedinta judecătoriei, Nina Banarescu, după ce judecătorul a insultat-o în public pe o angajată a instanţei.
Nu se simţea „prea bine”
Mustrare aspră i-a fost aplicată şi unui alt judecător de la judecătoria Vulcăneşti. Acesta a manifestat, de două ori în aceeaşi lună, un comportament inadecvat în timpul activităţilor extrajudiciare. Ultima abatere a fost înregistrată la 4 decembrie 2012, când judecătorul, îmbrăcat în haine subţiri (în care posibil dormea) şi desculţ, a încercat să pătrundă ilegal într-un magazin alimentar din oraş, ulterior stabilindu-se că de la el mirosea a alcool. În cadrul şedinţei CSM, judecătorul a explicat că atunci nu se simţea prea bine, însă a urmat tratament.
La rândul său, Victor Zaharia, directorul Institutului de Reforme Penale şi membru al Colegiului disciplinar din cadrul CSM, menţionează că, în opinia sa, cauza comportamentului inadecvat al unui judecător nu este o problemă medicală pe care ar avea-o magistratul, dar este vorba de încălcarea Codului de Etică al Judecătorului.
Cine-i va investiga pe judecători?
Potrivit Ordinului semnat de Oleg Efrim, verificarea stării de sănătate a candidaţilor la funcţia de judecător şi a judecătorilor în funcţie va fi efectuată de către o comisie specială din cadrul Dispensarului Republican de Narcologie. Comisia va fi compusă din patru membri şi va emite Certificatul medical în termen de 10 zile de la data examinării dosarului. Candidaţii examinaţi care nu vor fi de acord cu decizia Comisiei vor fi în drept să depună o contestaţie, costul căreia o vor achita din cont propriu. În document mai este menţionat că bolile precum tulburările mintale organice, tulburări mintale şi de comportament induse de consumul de substanţe psiho-active, schizofreniile, tulburările delirante persistente, tulburările schizo-afective, cele de afectivitate, tulburările anxios-fobice, cele obsesiv-compulsive, disociative sau de personalitate, epilepsia cu dereglări psihice (demenţă, tulburare organică de personalitate în epilepsie), nu vor permite exercitarea funcţiei de judecător.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Natalia Trofim, șefă de direcție la Curtea de Conturi:...
Sectorul achizițiilor publice reprezintă un domeniu favorabil pentru fraudă și abuz, fiind foarte sensibil la acte de corupție, a declarat şefa direcţiei generale de audit al bugetului de stat şi patrimoniului din cadrul Curții de Conturi, Natalia Trofim, într-un interviu pentru Moldova Curată.
Instanța de judecată a decis comasarea dosarelor fotoju...
După mai multe amânări, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a decis comasarea dosarelor fotojurnalistului Constantin Grigoriță privind îngrădirea accesului la informație contra lui Igor Dodon și contra Aparatului Președintelui Republicii Moldova. Decizia vine după ce examinarea în fond a cauzei a fost amânată de patru ori. Conform deciziei semnată de președinta ședinței, judecătoarea Speranța Clima, posibilitatea de conexare și examinare în aceeași procedură a dosarelor este ”oportună datorită faptului că necesită aplicarea aceleiași proceduri de soluționare, implică participarea acelorași părți, au la bază aceleași probe, iar conexarea lor va contribui la examinarea rapidă și justă a litigiilor.”
Un fost primar cere de la un jurnalist jumătate de mili...
Fostul primar al satului Păpăuţi din raionul Rezina și fost lider a organizaţiei teritoriale a Partidului Democrat din acest raion cere de la directorul ziarului regional „Cuvântul” despăgubiri de jumătate de milion de lei. Leonid Balan, care anterior a fost condamnat pentru că ar fi comis mai multe încălcări ale legii în cazul privatizării unei Cooperative Agricole (CAP), s-a supărat că Tudor Iașcenco l-a pomenit în mai multe investigații jurnalistice, inclusiv din anul 2011. Jurnalistul, la rândul său, spune că are toate documentele necesare pentru a-și proba concluziile făcute în investigații.
Lacăt codificat la primăria din Bălţi
Uşa de la etajul trei al primăriei municipiului Bălţi, etaj unde se află birourile primarului, viceprimarului şi al secretarului consiliului local, este securizată, la intrare fiind instalat un lacăt codificat. Consilierii locali din opoziţie susţin că această acţiune întreprinsă de către conducerea municipiului Bălţi îngrădeşte accesul populaţiei într-o instituţie publică. Administraţia oraşului, însă, afirmă că instalarea acestui obstacol este o metodă de prevenire a eventualelor tentative de corupere a funcţionarilor publici din partea cetăţenilor.
Acasă soţ şi soţie, la primărie angajator şi angajată
Iurie Buga, primarul comunei Micleşti din raionul Criuleni, continuă să lucreze cu soţia sa, care este contabilă la primărie. Deşi membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au examinat acest caz cu doi ani în urmă și au clasat cauza, totuși experții anticorupție spun că la mijloc ar putea fi un conflict de interese, deoarece primarul este autoritatea în subordinea căruia se află angajaţii primăriei.
Aici așteptăm comentariul tău!