Nașul și finul, conducători de instanțe judecătorești

Arhiva 28 mai 2013 994

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îl va propune repetat președintelui R. Moldova Nicolae Timofti pe judecătorul Oleg Melniciuc la funcția de preşedinte al Judecătoriei sectorului Râşcani din capitală. Anterior, șeful statului a respins candidatura acestuia pentru faptul că Melniciuc a încălcat de mai multe ori etica profesională și s-a aflat în conflict de interese.



Activitatea judecătorului a fost supusă unei inspecții judiciare după respingerea lui Nicolae Timofti, iar controlul a relevat faptul că cele invocate de președintele republicii „nu s-au adeverit”.

http://www.jurnal.md/ro/news/finul-lui-poalelungi-cu-o-avere-de-milioane-video-1148906/

Nicolae Timofti nu are altă soluție decât de a semna decretul de numire a lui Oleg Melniciuc în funcția de președinte al Judecătoriei sectorului Râșcani din capitală, deoarece candidatura acestuia a fost înaintată în mod repetat.

Cine este Melniciuc?

Oleg Melniciuc este finul de cununie al președintelui Curții Supreme de Justiție Mihai Poalelungi și cei doi nu ascund acest lucru.

Melniciuc a fost numit de presă încă în luna aprilie 2009 „judecătorul din iad” pentru faptul că a condamnat ilegal, în comisariatele de poliție, tinerii care au participat la protestele din Piața Marii Adunări Naționale și au fost maltratați de către polițiști ulterior.

De-a lungul timpului, în mass-media au fost dezvăluite acțiuni întreprinse de acest judecător, fiind în conflict de interese sau contrare eticii profesionale. Astfel, Melniciuc a judecat, printre altele, un dosar al „Norma” SRL, în care statul ar putea pierde mai mult de un milion de dolari. Beneficiarul acestui caz este Victor Berlinschi, prietenul lui Mihai Poalelungi, nașul lui Melniciuc. Poalelungi și Berlinschi au recunoscut pentru Jurnal TV că se cunosc bine.

Totodată, Melniciuc a fost nevoit să se retragă, în anul 2012, de la examinarea unui dosar dintre „Moldova Gaz” şi ANRE, pe  motiv că i-a numit pe jurnaliștii prezenți la proces „răpănoși”. Consiliul Superior al Magistraturii, însă, a înaintat candidatura acestuia la șefia instanței unde anterior a fost vicepreședinte.

Avere de milioane

Potrivit declarației de avere a magistratului pentru anul 2012, bunurile pe care le deține depășesc valoarea de 3,5 milioane de lei. Casa de 162 de metri pătrați a lui Melniciuc, situată într-un cartier de prestigiu din sectorul Râșcani, are valoarea cadastrală de două milioane de lei. Jurnaliștii care au mers la fața locului au constatat că fațada casei este acoperită cu piatră albă și elemente din marmură, iar imobilul ar valora, potrivit experților, mai mult de patru milioane de lei. În curte magistratul are o piscină.

Judecătorul mai deține șase terenuri, estimate la aproape 800 de mii de lei, două imobile şi o maşină de marca „Audi A6” din 2004, de 272 de mii de lei. Anul trecut, salariul lui Melniciuc a constituit peste 65 de mii de lei, iar mama lui i-a donat alți 64 de mii de lei.

Valoarea averii lui Melniciuc s-a majorat de aproape patru ori în ultimii trei ani. Asta pentru că în declarația de avere a sa depusă pentru anul 2009 erau declarate bunuri în valoare de un milion de lei. Magistratul pretinde că banii pentru construcția imobilului de lux, dar și pentru celelalte bunuri, i-a obţinut din funcţia de jurist la primărie şi din onorariile de reprezentant legal la mai multe companii.

Crina Vlaicu



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Dinu Plîngău

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
1344
Arhiva

Familia președintelui Curții Constituționale, proprieta...

Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a intrat anul trecut în posesia unui imobil - spațiu comercial - în municipiul Chișinău, care valorează peste 2 milioane de lei, potrivit datelor cadastrale. Chiar dacă a indicat în declarația de avere faptul că imobilul a fost dobândit în baza unui contract de vânzare-cumpărare, magistratul spune că nu a dat niciun leu pe el și că de fapt, bunul i-a revenit prin succesiune după moartea tatălui său.

11 octombrie 2016
744
Arhiva

Profil candidat: Gheorghe Brașovschi

Integritate în activitatea politică

05 februarie 2019
996
Arhiva

Conducerea raionului Ungheni, acuzată că promovează în...

În urma alegerilor din vara anului curent, în fruntea raionului Ungheni a fost numită șefa Organizației teritoriale a Partidului Democrat (PDM), Ludmila Guzun.  Economist de profesie, anterior aceasta a ocupat funcția de vicepreședinte de raion și de viceprimar de Ungheni. A fost membră a Alianței Moldova Noastră (AMN) până la destrămarea partidului. Ulterior a făcut parte din PLDM, iar din 2012, când i s-a propus funcția de șef al SA ”Moldtelecom” Ungheni, a aderat la democrați. A plecat din funcția de viceprimar și a activat la întreprinderea ”Moldtelecom” până la alegerea sa în funcția de președinte de raion. Recent numele său a apărut într-un scandal în care este acuzată că promovează în funcţii-cheie persoane reieşind din apartenenţa politică a acestora.

10 noiembrie 2015
1282
Arhiva

SONDAJ: Fostul șef al FISC-ului va fi achitat, cred 49...

Fostul șef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (FISC), Nicolae Vicol, ajuns pe banca acuzaților pentru acte de corupție și interceptarea ilegală a telefoanelor subalternilor săi, va fi achitat. Cel puțin, așa cred 49 la sută din participanții la sondajul de pe www.moldovacurata.md.

14 iunie 2013
1113
Arhiva

Cum au fost pedepsiți funcționarii care s-au îmbogățit...

În prezentul articol mi-am propus să abordez instituţia îmbogăţirii ilicite prin prisma experienței altor state. Incontestabil, implementarea acesteia în ţara noastră ar asigura un plus de valoare activității Comisiei Naționale de Integritate şi ar constitui unul dintre cele mai importante instrumente de prevenire şi combatere a fenomenului corupţiei.

02 septembrie 2013
1022