Nașul și finul, conducători de instanțe judecătorești
![](https://www.moldovacurata.md/storage/upload/news/imd/5de7abd93793a.jpg)
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îl va propune repetat președintelui R. Moldova Nicolae Timofti pe judecătorul Oleg Melniciuc la funcția de preşedinte al Judecătoriei sectorului Râşcani din capitală. Anterior, șeful statului a respins candidatura acestuia pentru faptul că Melniciuc a încălcat de mai multe ori etica profesională și s-a aflat în conflict de interese.
Activitatea judecătorului a fost supusă unei inspecții judiciare după respingerea lui Nicolae Timofti, iar controlul a relevat faptul că cele invocate de președintele republicii „nu s-au adeverit”.
Nicolae Timofti nu are altă soluție decât de a semna decretul de numire a lui Oleg Melniciuc în funcția de președinte al Judecătoriei sectorului Râșcani din capitală, deoarece candidatura acestuia a fost înaintată în mod repetat.
Cine este Melniciuc?
Oleg Melniciuc este finul de cununie al președintelui Curții Supreme de Justiție Mihai Poalelungi și cei doi nu ascund acest lucru.
Melniciuc a fost numit de presă încă în luna aprilie 2009 „judecătorul din iad” pentru faptul că a condamnat ilegal, în comisariatele de poliție, tinerii care au participat la protestele din Piața Marii Adunări Naționale și au fost maltratați de către polițiști ulterior.
De-a lungul timpului, în mass-media au fost dezvăluite acțiuni întreprinse de acest judecător, fiind în conflict de interese sau contrare eticii profesionale. Astfel, Melniciuc a judecat, printre altele, un dosar al „Norma” SRL, în care statul ar putea pierde mai mult de un milion de dolari. Beneficiarul acestui caz este Victor Berlinschi, prietenul lui Mihai Poalelungi, nașul lui Melniciuc. Poalelungi și Berlinschi au recunoscut pentru Jurnal TV că se cunosc bine.
Totodată, Melniciuc a fost nevoit să se retragă, în anul 2012, de la examinarea unui dosar dintre „Moldova Gaz” şi ANRE, pe motiv că i-a numit pe jurnaliștii prezenți la proces „răpănoși”. Consiliul Superior al Magistraturii, însă, a înaintat candidatura acestuia la șefia instanței unde anterior a fost vicepreședinte.
Avere de milioane
Potrivit declarației de avere a magistratului pentru anul 2012, bunurile pe care le deține depășesc valoarea de 3,5 milioane de lei. Casa de 162 de metri pătrați a lui Melniciuc, situată într-un cartier de prestigiu din sectorul Râșcani, are valoarea cadastrală de două milioane de lei. Jurnaliștii care au mers la fața locului au constatat că fațada casei este acoperită cu piatră albă și elemente din marmură, iar imobilul ar valora, potrivit experților, mai mult de patru milioane de lei. În curte magistratul are o piscină.
Judecătorul mai deține șase terenuri, estimate la aproape 800 de mii de lei, două imobile şi o maşină de marca „Audi A6” din 2004, de 272 de mii de lei. Anul trecut, salariul lui Melniciuc a constituit peste 65 de mii de lei, iar mama lui i-a donat alți 64 de mii de lei.
Valoarea averii lui Melniciuc s-a majorat de aproape patru ori în ultimii trei ani. Asta pentru că în declarația de avere a sa depusă pentru anul 2009 erau declarate bunuri în valoare de un milion de lei. Magistratul pretinde că banii pentru construcția imobilului de lux, dar și pentru celelalte bunuri, i-a obţinut din funcţia de jurist la primărie şi din onorariile de reprezentant legal la mai multe companii.
Crina Vlaicu
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Vicepretorul sectorului Ciocana, care a admis o incompa...
Igor Moraru, unul dintre vicepretorii sectorului Ciocana din municipiul Chişinău, se află în incompatibilitate de funcții, deoarece deține și un mandat de consilier local în comuna Bubuieci din municipiu. Recent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că Igor Moraru nu și-a soluționat incompatibilitatea în termen de o lună, așa cum prevede legea. În consecință, el ar putea fi demis din funcția de vicepretor.
Preşedintele raionului Cahul, între filantropie şi part...
După alegerile locale din vara anului curent, în fruntea raionului Cahul a acces liberal-democratul Ion Groza, în vârstă de 48 de ani. Fost director al fundaţiei creştine „Misiunea fără frontiere” şi pastor la Biserica „Speranţa” din Crihana-Veche, Groza s-a lansat în politică la începutul anilor 2000. A fost membru al Alianței ”Moldova Noastră”, iar după destrămarea acesteia a aderat la PLDM.
OTC Orhei a închis ochii la un conflict de interese
Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat (OTC) a sesizat Comisia Naţională de Integritate (CNI) să verifice existența unui conflict de interese la primăria Horodişte, Rezina, abia la un an şi jumătate după ce Moldova Curată a scris despre asta. Atunci şeful OTC spunea că nu vede un conflict de interese în faptul că la Horodişte soţia primarului este secretar al consiliului local.
Noua secretară de stat la Mediu e vechea ministră verif...
Noua secretară de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului este vechea viceministră, apoi ministră liberală Valentina Țapiș. Funcționara s-a aflat în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (în prezent - ANI) în anul 2014, după ce Moldova Curată a scris că ea nu-și declarase, doi ani mai devreme, toate averile. Pe atunci viceministră a Mediului, Valentina Țapiș omisese din declarația de avere o casă construită în curtea locuinței sale din suburbia Codru a capitalei. Atunci funcționara a spus că în acea casă locuiește tatăl său și că din acest motiv a uitat să o indice.
Pirkka Tapiola: „Vrem paşi concreţi care ar asigura dep...
Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova a declarat în cadrul interviului acordat portalului Moldova Curată că UE îşi doreşte să vadă acţiuni concrete care ar asigura independenţa Procuraturii Generale. Pirkka Tapiola a venit cu această precizare în contextul în care, potrivit lui, începând cu cea de-a doua jumătate a anului 2014, implementarea Strategiei privind reformarea sectorului Justiţiei s-a încetinit considerabil.
Aici așteptăm comentariul tău!