Primarul oraşului Râşcani a scăpat de sancţiune

Arhiva 20 decembrie 2015 895
Victor Bogatico

Victor Bogatico, primarul oraşului Râşcani, a încălcat regimul conflictului de interese prin faptul că a prezidat concursurile publice de dare în arendă a unor terenuri nepotului său, edilul fiind cel care a semnat şi procesele verbale de la licitaţiile cu strigare. Deşi anul trecut Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că alesul local a admis această abatere, Victor Bogatico nu a fost sancţionat, la mijloc fiind cunoscuta luptă dintre CNI şi CNA – termenul de prescripţie.În anul 2014 Primăria oraşului Râşcani a scos câteva terenuri la licitaţie pentru a le da în arendă. Victor Bogatico recunoştea atunci pentru Moldova Curată că nepotul său de la soră a participat la concurs, iar el, în calitate de primar, dar şi de preşedinte al Comisiei de licitaţie, nu a avut dreptul să-i interzică acest lucru. „El are aceleaşi drepturi ca oricare locuitor al oraşului. A participat şi a câştigat licitaţia, deoarece la concurs, pentru acel teren de nouă metri, s-a înregistrat numai el”, explica atunci primarul.

După două luni de la publicarea articolului pe Moldova Curată, CNI a adoptat un act de constatare în care a decis că Victor Bogatico, în calitate de preşedinte al Comisiei de licitaţie, a participat la licitaţia cu strigare din 09.01.2014 şi a semnat mai multe procese-verbale prin care nepotul său a fost desemnat câștigător. „Raportând faptele enunţate la exigenţele Legii cu privire la conflictul de interese, se conchide că domnul Victor Bogatico, în calitate de subiect al declarării intereselor personale, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, a avut obligaţia de a lua decizii conducând-se de norma legală, ţinând cont de interesul public şi renunţând la interesul personal rezultat din relaţia de rudenie cu nepotul său. Alesul local era obligat să anunţe CNI despre conflictul de interese în care se află, şi anume despre interesul său rezultat din relaţii cu persoane apropiate legat de decizia pe care trebuie să o ia personal la semnarea proceselor verbale despre rezultatele licitaţiei sau de acţiunea pe care trebuie să o întreprindă în îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu privind desfăşurarea corectă a licitaţiei din 09.01.2014”, se spune în actul CNI.

Documentul a fost expediat la CNA pentru ca edilul să fie sancţionat. Acesta însă nu a mai fost amendat, deoarece CNA a invocat expirarea termenului de prescripţie. În schimb, imediat după adoptarea actului de constatare, Victor Bogatico nu a mai semnat contractele de arendă cu nepotul său. „Gata, s-a rezolvat problema, contractele nu au mai fost încheiate”, afirmă alesul local.

Expert anticorupţie: „Termenul de prescripţie trebuie calculat de la constatarea conflictului de interese”

„Chiar dacă nu a mai reuşit să semneze contractele, primarul din Râşcani trebuia, totuși, sancţionat pentru nedeclararea conflictului de interese”, este de părere Mariana Kalughin, expertă la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC). „Primarul a participat la selectarea nepotului drept câştigător al licitaţiei şi pentru nedeclararea acestui lucru, alesul local trebuia sancţionat. În ceea ce priveşte termenul de prescripţie, cred că acesta trebuie contabilizat din momentul când conflictul de interese a fost constatat de CNI şi să nu mai fie lupta permanentă privind esenţa acestor noţiuni”, susţine experta de la CAPC.

La rândul său, Nadejda Hriptievschi, juristă la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, afirmă că deşi legislația conține prevederi ambigui cu privire la  termenul de prescripţie, nici CNI şi nici CNA nu au propus modificări care ar permite „limpezirea” legii şi sancţionarea celor care au încălcat regimul juridic al conflictului de interese. ,,Nu a fost nici o solicitare de extindere a acestui termen, respectiv avem ce avem. Nici CNI, dar nici CNA nu au făcut nimic în acest sens, fiindcă nu-i aşa de greu să schimbi o lege, dacă este una  proastă. În opinia mea, nu se vrea acest lucru”, este de părere Nadejda Hriptievschi.

Pentru nedeclararea conflictului de interese, o persoană cu funcţie de răspundere este sancţionată cu o amendă de până la şase mii de lei. Victor Bogatico nu a fost amendat pentru conflictul de interese admis în anul 2014, în schimb acesta a fost „răsplătit” în vara anului curent cu încă un mandat de primar.

În scrutinul electoral din acest an, Bogatico a ales să candideze pe listele Partidului Nostru. În mandatul trecut a fost alături de comunişti. În luna aprilie 2015 Bogatico a susţinut o conferinţă de presă în care a anunţat că nu se mai regăseşte în PCRM, pe motiv că după alegerile din 30 noiembrie 2014, “partidul s-a transformat într-o formaţiune satelit a lui Plahotniuc şi Filat”.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Reproșurile președintelui raionului Ialoveni către aleg...

Președintele raionului Ialoveni, Lilian Carmanu, le-a reproșat consătenilor săi din Mileștii Mici, unde a fost primar înainte de a ajunge la conducerea raionului, că nu i-au acordat suficiente voturi candidatului Partidului Democrat, Ion Sula, în circumscripția 37, și astfel acesta nu a devenit deputat la alegerile din 24 februarie.

16 martie 2019
1140
Arhiva

CNI a amânat examinarea dosarului lui Serafim Urechean

Preşedintele Curţii de Conturi (CC), Serafim Urechean, este bănuit de Comisia Naţională de Integritate (CNI) că nu ar fi indicat toate veniturile şi proprietăţile în declataţia de avere pentru anul 2012. Membrii CNI însă nu au emis o decizie finală, dosarul urmând să fie reexaminat. Serafim Urechean susţine că unii membri ai CNI nu se bazează pe fapte reale, ci ar face jocul partidelor.

16 iunie 2014
1133
Arhiva

ATENŢIE! Webinar la tema accesului la informaţia de int...

Alianţa pentru o Românie Curată (www.romaniacurata.ro) şi Iniţiativa Civică pentru Integritate în Serviciul Public din Republica Moldova (www.moldovacurata.md) vă invită să vă înscrieţi la  cel de-al doilea webinar la tema accesului la informaţia de interes public care va avea loc la 22 IULIE 2015, ORA 11.00.

20 iulie 2015
898
Arhiva

Profil: Ion Ceban, consilier municipal, PSRM

Familia lui Ion Ceban a avut, în 2017, venituri cumulative de 273 de mii de lei, dar şi-a cumpărat anul trecut o maşină nouă, care valorează peste 450 de mii de lei. Cu un an mai devreme, în 2016, familia Ceban a primit, cu titlu de donaţie, un apartament de 230 m.p. de la părinţii politicianului, care au trecut cu traiul într-o casă nouă, dintr-o suburbie a Chişinăului. Deşi reprezintă un partid de orientare pro-rusă şi anti-europeană, membrii familiei Ceban, care gestionează mai multe companii în Republica Moldova și străinătate, sunt implicaţi în proiecte finanţate din bani europeni sau americani.

11 ianuarie 2019
1053
Arhiva

Profil candidat: Mariana Cușnir

Integritatea în activitatea politică

17 februarie 2019
3210
Arhiva

Primul dosar penal al lui Grigore Policinschi, încetat....

După 5 ani de examinare în instanțele de judecată, dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari Grigore Policinschi, deschis pentru neglijență în serviciu, a fost încetat din cauza expirării termenului de prescripție. Decizia a fost luată în luna aprilie de Curtea de Apel Chișinău, iar o lună mai târziu Policinschi, care a făcut parte ani de-a rândul din Partidul Comuniștilor, a devenit președinte al Organizației Teritoriale Dubăsari a Partidului Democrat.

13 iunie 2019
1007