Primarul oraşului Râşcani a scăpat de sancţiune

Arhiva 20 decembrie 2015 834
Victor Bogatico

Victor Bogatico, primarul oraşului Râşcani, a încălcat regimul conflictului de interese prin faptul că a prezidat concursurile publice de dare în arendă a unor terenuri nepotului său, edilul fiind cel care a semnat şi procesele verbale de la licitaţiile cu strigare. Deşi anul trecut Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că alesul local a admis această abatere, Victor Bogatico nu a fost sancţionat, la mijloc fiind cunoscuta luptă dintre CNI şi CNA – termenul de prescripţie.În anul 2014 Primăria oraşului Râşcani a scos câteva terenuri la licitaţie pentru a le da în arendă. Victor Bogatico recunoştea atunci pentru Moldova Curată că nepotul său de la soră a participat la concurs, iar el, în calitate de primar, dar şi de preşedinte al Comisiei de licitaţie, nu a avut dreptul să-i interzică acest lucru. „El are aceleaşi drepturi ca oricare locuitor al oraşului. A participat şi a câştigat licitaţia, deoarece la concurs, pentru acel teren de nouă metri, s-a înregistrat numai el”, explica atunci primarul.

După două luni de la publicarea articolului pe Moldova Curată, CNI a adoptat un act de constatare în care a decis că Victor Bogatico, în calitate de preşedinte al Comisiei de licitaţie, a participat la licitaţia cu strigare din 09.01.2014 şi a semnat mai multe procese-verbale prin care nepotul său a fost desemnat câștigător. „Raportând faptele enunţate la exigenţele Legii cu privire la conflictul de interese, se conchide că domnul Victor Bogatico, în calitate de subiect al declarării intereselor personale, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, a avut obligaţia de a lua decizii conducând-se de norma legală, ţinând cont de interesul public şi renunţând la interesul personal rezultat din relaţia de rudenie cu nepotul său. Alesul local era obligat să anunţe CNI despre conflictul de interese în care se află, şi anume despre interesul său rezultat din relaţii cu persoane apropiate legat de decizia pe care trebuie să o ia personal la semnarea proceselor verbale despre rezultatele licitaţiei sau de acţiunea pe care trebuie să o întreprindă în îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu privind desfăşurarea corectă a licitaţiei din 09.01.2014”, se spune în actul CNI.

Documentul a fost expediat la CNA pentru ca edilul să fie sancţionat. Acesta însă nu a mai fost amendat, deoarece CNA a invocat expirarea termenului de prescripţie. În schimb, imediat după adoptarea actului de constatare, Victor Bogatico nu a mai semnat contractele de arendă cu nepotul său. „Gata, s-a rezolvat problema, contractele nu au mai fost încheiate”, afirmă alesul local.

Expert anticorupţie: „Termenul de prescripţie trebuie calculat de la constatarea conflictului de interese”

„Chiar dacă nu a mai reuşit să semneze contractele, primarul din Râşcani trebuia, totuși, sancţionat pentru nedeclararea conflictului de interese”, este de părere Mariana Kalughin, expertă la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC). „Primarul a participat la selectarea nepotului drept câştigător al licitaţiei şi pentru nedeclararea acestui lucru, alesul local trebuia sancţionat. În ceea ce priveşte termenul de prescripţie, cred că acesta trebuie contabilizat din momentul când conflictul de interese a fost constatat de CNI şi să nu mai fie lupta permanentă privind esenţa acestor noţiuni”, susţine experta de la CAPC.

La rândul său, Nadejda Hriptievschi, juristă la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, afirmă că deşi legislația conține prevederi ambigui cu privire la  termenul de prescripţie, nici CNI şi nici CNA nu au propus modificări care ar permite „limpezirea” legii şi sancţionarea celor care au încălcat regimul juridic al conflictului de interese. ,,Nu a fost nici o solicitare de extindere a acestui termen, respectiv avem ce avem. Nici CNI, dar nici CNA nu au făcut nimic în acest sens, fiindcă nu-i aşa de greu să schimbi o lege, dacă este una  proastă. În opinia mea, nu se vrea acest lucru”, este de părere Nadejda Hriptievschi.

Pentru nedeclararea conflictului de interese, o persoană cu funcţie de răspundere este sancţionată cu o amendă de până la şase mii de lei. Victor Bogatico nu a fost amendat pentru conflictul de interese admis în anul 2014, în schimb acesta a fost „răsplătit” în vara anului curent cu încă un mandat de primar.

În scrutinul electoral din acest an, Bogatico a ales să candideze pe listele Partidului Nostru. În mandatul trecut a fost alături de comunişti. În luna aprilie 2015 Bogatico a susţinut o conferinţă de presă în care a anunţat că nu se mai regăseşte în PCRM, pe motiv că după alegerile din 30 noiembrie 2014, “partidul s-a transformat într-o formaţiune satelit a lui Plahotniuc şi Filat”.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Grigore Colun

Integritatea în activitate politică

22 ianuarie 2019
1734
Arhiva

Guma renunță la mandatul de deputat

Deputatul democrat Valeriu Guma a anunțat astăzi că renunță la mandatul de deputat pentru a pune capăt speculațiilor și acuzațiilor care i se aduc că ar încerca să se acopere cu imunitate parlamentară pentru a scăpa de pedeapsa la care a fost condamnat de Curtea Supremă de Justiție din România.

13 februarie 2014
803
Arhiva

Profil candidat: Nicolae Melnic

Integritatea în activitatea politică

05 februarie 2019
1557
Arhiva

CSM vrea să verifice averile judecătorilor

Consiliul Superior al Magistraturii vrea să obțină dreptul de a verifica averile judecătorilor, competență pe care o are în prezent doar Comisia Națională de Integritate (CNI). Juriștii din organizațiile neguvernamentale, dar și conducerea CNI se pronunță împotriva acestei inițiative, spunând că astfel s-ar dubla competențele celor două instituții. Președintele CSM, Victor Micu, care este unul dintre autorii inițiativei, argumentează că, dimpotrivă, acest lucru va permite o reacție mai rapidă și sancționarea disciplinară a judecătorilor care nu își declară corect averile.

30 septembrie 2015
828
Arhiva

Primari cu premii acordate de ei înșiși

Doi primari din raionul Criuleni au emis dispoziții prin care și-au fixat premii de peste 2 mii de lei cu ocazia unor sărbători, chiar dacă Legea cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar prevede că astfel de decizii pot fi luate doar de către organul deliberativ, adică de către Consiliul local. La intervenția Oficiului Teritorial Chișinău (OTC) al Cancelariei de Stat, ambele dispoziții de acordare a premiilor au fost anulate, doar că banii au rămas la primari.

24 decembrie 2015
1104
Arhiva

(Doc) Ce au invocat procurorii la clasarea dosarului pe...

Aureliu Colenco, Valeriu Harmaniuc, Eugeniu Clim și Ala Nogai, foşti magistraţi la judecătoriile economice, au scăpat de pedeapsă după ce procurorii Anticorupţie au emis o ordonanţă privind încetarea şi clasarea urmăririi penale. Ei au ajuns în vizorul oamenilor legii după ce, în 2009, ar fi pronunţat decizii şi încheieri contrare legii. În document, procurorii au invocat faptul că membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-au opus demersului de a-i cerceta penal pe cei patru.

18 februarie 2015
859