Primarul oraşului Râşcani a scăpat de sancţiune

Arhiva 20 decembrie 2015 707
Victor Bogatico

Victor Bogatico, primarul oraşului Râşcani, a încălcat regimul conflictului de interese prin faptul că a prezidat concursurile publice de dare în arendă a unor terenuri nepotului său, edilul fiind cel care a semnat şi procesele verbale de la licitaţiile cu strigare. Deşi anul trecut Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că alesul local a admis această abatere, Victor Bogatico nu a fost sancţionat, la mijloc fiind cunoscuta luptă dintre CNI şi CNA – termenul de prescripţie.



În anul 2014 Primăria oraşului Râşcani a scos câteva terenuri la licitaţie pentru a le da în arendă. Victor Bogatico recunoştea atunci pentru Moldova Curată că nepotul său de la soră a participat la concurs, iar el, în calitate de primar, dar şi de preşedinte al Comisiei de licitaţie, nu a avut dreptul să-i interzică acest lucru. „El are aceleaşi drepturi ca oricare locuitor al oraşului. A participat şi a câştigat licitaţia, deoarece la concurs, pentru acel teren de nouă metri, s-a înregistrat numai el”, explica atunci primarul.

După două luni de la publicarea articolului pe Moldova Curată, CNI a adoptat un act de constatare în care a decis că Victor Bogatico, în calitate de preşedinte al Comisiei de licitaţie, a participat la licitaţia cu strigare din 09.01.2014 şi a semnat mai multe procese-verbale prin care nepotul său a fost desemnat câștigător. „Raportând faptele enunţate la exigenţele Legii cu privire la conflictul de interese, se conchide că domnul Victor Bogatico, în calitate de subiect al declarării intereselor personale, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, a avut obligaţia de a lua decizii conducând-se de norma legală, ţinând cont de interesul public şi renunţând la interesul personal rezultat din relaţia de rudenie cu nepotul său. Alesul local era obligat să anunţe CNI despre conflictul de interese în care se află, şi anume despre interesul său rezultat din relaţii cu persoane apropiate legat de decizia pe care trebuie să o ia personal la semnarea proceselor verbale despre rezultatele licitaţiei sau de acţiunea pe care trebuie să o întreprindă în îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu privind desfăşurarea corectă a licitaţiei din 09.01.2014”, se spune în actul CNI.

Documentul a fost expediat la CNA pentru ca edilul să fie sancţionat. Acesta însă nu a mai fost amendat, deoarece CNA a invocat expirarea termenului de prescripţie. În schimb, imediat după adoptarea actului de constatare, Victor Bogatico nu a mai semnat contractele de arendă cu nepotul său. „Gata, s-a rezolvat problema, contractele nu au mai fost încheiate”, afirmă alesul local.

Expert anticorupţie: „Termenul de prescripţie trebuie calculat de la constatarea conflictului de interese”

„Chiar dacă nu a mai reuşit să semneze contractele, primarul din Râşcani trebuia, totuși, sancţionat pentru nedeclararea conflictului de interese”, este de părere Mariana Kalughin, expertă la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC). „Primarul a participat la selectarea nepotului drept câştigător al licitaţiei şi pentru nedeclararea acestui lucru, alesul local trebuia sancţionat. În ceea ce priveşte termenul de prescripţie, cred că acesta trebuie contabilizat din momentul când conflictul de interese a fost constatat de CNI şi să nu mai fie lupta permanentă privind esenţa acestor noţiuni”, susţine experta de la CAPC.

La rândul său, Nadejda Hriptievschi, juristă la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, afirmă că deşi legislația conține prevederi ambigui cu privire la  termenul de prescripţie, nici CNI şi nici CNA nu au propus modificări care ar permite „limpezirea” legii şi sancţionarea celor care au încălcat regimul juridic al conflictului de interese. ,,Nu a fost nici o solicitare de extindere a acestui termen, respectiv avem ce avem. Nici CNI, dar nici CNA nu au făcut nimic în acest sens, fiindcă nu-i aşa de greu să schimbi o lege, dacă este una  proastă. În opinia mea, nu se vrea acest lucru”, este de părere Nadejda Hriptievschi.

Pentru nedeclararea conflictului de interese, o persoană cu funcţie de răspundere este sancţionată cu o amendă de până la şase mii de lei. Victor Bogatico nu a fost amendat pentru conflictul de interese admis în anul 2014, în schimb acesta a fost „răsplătit” în vara anului curent cu încă un mandat de primar.

În scrutinul electoral din acest an, Bogatico a ales să candideze pe listele Partidului Nostru. În mandatul trecut a fost alături de comunişti. În luna aprilie 2015 Bogatico a susţinut o conferinţă de presă în care a anunţat că nu se mai regăseşte în PCRM, pe motiv că după alegerile din 30 noiembrie 2014, “partidul s-a transformat într-o formaţiune satelit a lui Plahotniuc şi Filat”.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Deputatul Boris Golovin deține două funcții concomitent...

Revenirea în Parlament a deputatului Boris Golovin, care a lucrat, în luna ianuarie 2016, timp de 29 de zile în postul de director al Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească (CNMUP), a nemulțumit fosta sa fracțiune, a Partidului Comuniștilor, care acum îi cere demisia. Liderul partidului, Vladimir Voronin, a depus o sesizare la Comisia Națională de Integritate (CNI) în care îi solicită să se pronunțe dacă Golovin se află sau nu în incompatibilitate de funcții. La ședința de vineri, 11 martie, CNI a pornit un control. La fel, fracțiunea cere ca Parlamentul să declare demisia de drept a acestuia, făcând trimitere la Constituție și la Legea cu privire la statutul deputatului. Boris Golovin spune însă că și-a suspendat contractul de muncă la CNUMP, de aceea nu poate fi vorba despre incompatibilitate de funcții. 

14 martie 2016
647
Arhiva

Prezentarea Studiului “Reacția instituțiilor publice la...

Asociația Presei Independente (API) și portalul MoldovaCurata.md vă invită la prezentarea Studiului “Reacția instituțiilor publice la investigațiile jurnalistice: autosesizări multe, rezultate puține”. Evenimentul va avea loc luni, 22 ianuarie 2018, ora 14.00, în sala de conferințe a Hotelului „Jolly Alon” (mun. Chișinău, str. Maria Cebotari 37).

15 ianuarie 2018
633
Arhiva

Profil candidat: Constantin Boeștean

Integritate în activitatea politică

31 ianuarie 2019
1527
Arhiva

Circa 960 de declaraţii de avere şi de interese persona...

Chiar dacă termenul de depunere a declaraţiilor de avere şi de interese personale pentru anul 2013 expiră la finele lunii martie curent, la Comisia Naţională de Integritate (CNI) au început a fi aduse astfel de documente. Cei mai harnici s-au dovedit a fi colectorii de declaraţii  de la ministerele Mediului şi Apărării, dar şi din cadrul inspectoratelor de poliţie din sectoarele Centru şi Râşcani din municipiul Chişinău. Nu au rămas în urmă nici colectorii din cadrul primăriilor din localităţile raionului Drochia, de la  primăria Oneşti, Hânceşti, dar şi de la primăria oraşului Cantemir.

13 februarie 2014
700
Arhiva

Judecători supăraţi pe jurnalişti

Unii judecători moldoveni răspund pe un ton agresiv atunci când sunt întrebaţi de către jurnalişti despre proprietăţile şi veniturile mari incluse în declaraţiile de avere. În timp ce unii experţi spun că magistraţii au nevoie de instruiri în domeniul comunicării, alţii sunt de părere că judecătorii sunt obligaţi prin lege să-şi declare averile şi să argumenteze provenienţa bunurilor scumpe pe care le posedă.

29 septembrie 2016
1414
Arhiva

Zeci de mii de declaraţii de avere ale funcţionarilor r...

Procesul de verificare a declaraţiilor de venit ale funcționarilor publici pentru anul 2012 a eşuat. Aceasta este concluzia la care au ajuns, recent, experții Transparency Internaţional Moldova (TI - Moldova) care au monitorizat 20 de autorităţi publice centrale. Potrivit lor, circa 25 de mii de declarații pe venit și proprietăți, depuse în anii 2010-2011, n-au fost verificate. Experţii se arată îngrijoraţi de acest fapt, deoarece, spun ei, în acea perioadă s-a înregistrat un flux foarte mare de cadre în instituţiile monitorizate.

29 aprilie 2013
856