Viceministrul Culturii şi-a completat declaraţia de avere de două ori

Arhiva 7 aprilie 2014 880

Viceministrul Culturii, Igor Șarov, și-a completat declarația de avere de două ori, lucru pe care legea nu îl permite. Imediat ce a preluat funcția, în septembrie 2013, el a depus o declarație de avere și scria că nu deține nici un imobil, iar pentru Moldova Curată a explicat că locuiește cu familia întrun apartament al mamei sale. După apariția articolului însă, declarația a fost completată și republicată atât pe pagina Comisiei Naționale de Integritate (CNI), cât și pe cea a Ministerului Culturii. În noul document, în proprietatea oficialului apare un apartament. Experţii susţin că legea nu prevede recompletarea declaraţiilor de avere, iar acest lucru este ilegal.



În luna noiembrie anul trecut, Moldova Curată a publicat articolul “Viceminiştri fără locuinţe”, în care erau vizați şapte oficiali de la diferite ministere, în ale căror declarații de avere pentru anul 2012 nu se regăsea niciun imobil. Unul dintre demnitarii vizaţi este Igor Şarov, viceministrul Culturii. Atunci, oficialul declara pentru Moldova Curată că familia sa trăieşte în casa mamei lui, care se află în municipiul Chişinău.

La momentul publicării materialului, în declaraţia de avere a oficialului, plasată pe pagina web a CNI şi pe cea a Ministerului Culturii, nu figura nici un bun imobil. În prezent, adică peste 4 luni, pe ambele site-uri găsim o altă declaraţie de avere, datată tot cu 30 septembrie 2013, doar că are un alt conţinut. Aici apare un apartament de 38 de metri pătraţi, situat în municipiul Chişinău, dobândit în anul 2010.

”Nu știam că dețin o parte din apartamentul părinților”

Întrebat de ce declaraţia de avere în care nu era menţionată vreo locuinţă nu mai poate fi găsită pe site-ul Ministerului Culturii, viceministrul a explicat: „Declaraţia a fost completată din nou, deoarece eu nu ştiam că deţin o parte din apartamentul părinţilor. Am aflat acest lucru recent, de aceea am recompletat documentul, solicitând, printr-un demers, permisiunea Comisiei Naţionale de Integritate să operez modificările”, explică viceministrul. „Este prima oară când sunt subiect al declarării veniturilor şi nu am ştiut cum să procedez”, a mai adăugat Şarov. Oficialul însă declară doar venitul obţinut în calitate de viceministru, fără a trece în document și venitul din salariul primit până la ocuparea noii funcţii. Menţionăm că Igor Şarov a fost din anul 2009 decan al Facultăţii de Istorie şi Filozofie a Universității de Stat din Moldova. Viceministrul este director-fondator al Editurii “Cartdidact” din Chişinău, iar din dividende a obţinut până în luna septembrie 2013 circa 93 de mii de lei. De asemenea, demnitarul ar avea şi o jumătate de normă didactică la USM, ceea ce ar echivala cu circa două mii de lei lunar.

Legea nu prevede operarea schimbărilor în declaraţiile de avere

Mariana Kalughin, expertă anticorupţie, susţine că actualul cadru normativ nu prevede posibilitatea ca declaraţiile de avere să poată fi recompletate. „Odată ce a fost expediată la CNI, declarația nu mai poate fi completată, chiar dacă persoana nu a indicat toate bunurile sau veniturile. Cel puţin Legea cu privire la Comisia Naţională de Integritate nu prevede acest lucru”, susţine experta.

Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI, confirmă acest lucru și spune că nu cunoaşte ca instituţia să fi aprobat vreun Regulament privind recompletarea de către funcţionari a declaraţiilor de avere sau de interese personale. ”Totuși, dacă, într-adevăr, subiectul declarării aduce argumente justificative, noi îl încurajăm şi-i primim declaraţia completată repetat”, spune reprezentantul CNI.

Mariana Kalughin însă afirmă că CNI face acest lucru contrar prevederilor legale. „În acest caz persoana trebuie să fie cercetată pentru fals în declaraţii, iar organele competente să verifice dacă nedeclararea imobilului a fost făcută intenţionat sau din neştiinţă”, mai adaugă experta.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Locuitorii din Zagarancea, felicitaţi în fiecare zi de...

Primarul comunei Zagarancea din raionul Ungheni a găsit o metodă neobişnuită de a fi mai aproape de cetăţenii din localitate. În ziua când aceştia îşi sărbătoresc ziua de naştere, alesul local îi felicită telefonic dis-de-dimineaţă, explicând că astfel este mai aproape de cetăţean. Unii locuitori ai comunei sunt încântaţi de gestul alesului local, alţii însă afirmă că acest lucru ar fi un truc preelectoral.

04 iulie 2013
1171
Arhiva

Profil candidat: Domnica Manole

Integritatea în activitatea politică

31 ianuarie 2019
1383
Arhiva

Niciun minister nu a sesizat CNA cu privire la cazuri d...

Corupţia a constituit o preocupare permanentă pe plan intern, fapt care a impus autorităţile publice şi diverse grupuri sociale active să promoveze procese şi mecanisme de prevenire şi de combatere a fenomenului. Acestea au pornit de la declaraţii generale formulate în discursuri şi în alte intervenţii publice ale oficialilor de cel mai înalt rang şi au continuat prin campanii de educare civică şi de propagare a intoleranţei faţă de acest fenomen.

05 martie 2014
794
Arhiva

Judecătorii, la control

Judecătorii din R. Moldova vor fi obligaţi să-şi verifice starea de sănătate o dată la cinci ani, iar candidaţii la funcţiile de judecător vor trece un examen medical până la derularea concursului pentru suplinirea funcţiei. Un ordin în acest sens a fost înregistrat în Registrul actelor juridice de către Oleg Efrim, ministrul Justiţiei, la 19 iunie curent.

27 iunie 2013
927
Arhiva

Profil candidat: Svetlana Rotundu

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
912
Arhiva

Grabă în Parlament: mâine se va examina în şedinţa ple...

Nici nu a reuşit Autoritatea Naţională (ANI) de Integritate să devină funcţională pentru a putea sancţiona funcţionarii şi demnitarii care admit falsuri intenţionate în declaraţiile de avere, că aleşii poporului se grăbesc să voteze iniţiativa legislativă de amnistiere fiscală. La numai câteva zile de la înregistrarea în Legislativ, acest proiect de lege este inclus pe agenda şedinţei Parlamentului din 16 decembrie curent. Experţii spun că aceasta ar fi o iniţiativă special gândită pentru  funcţionarii care ar fi dobândit bunuri în mod ilicit.

15 decembrie 2016
903