Viceministrul Culturii şi-a completat declaraţia de avere de două ori

Arhiva 7 aprilie 2014 901

Viceministrul Culturii, Igor Șarov, și-a completat declarația de avere de două ori, lucru pe care legea nu îl permite. Imediat ce a preluat funcția, în septembrie 2013, el a depus o declarație de avere și scria că nu deține nici un imobil, iar pentru Moldova Curată a explicat că locuiește cu familia întrun apartament al mamei sale. După apariția articolului însă, declarația a fost completată și republicată atât pe pagina Comisiei Naționale de Integritate (CNI), cât și pe cea a Ministerului Culturii. În noul document, în proprietatea oficialului apare un apartament. Experţii susţin că legea nu prevede recompletarea declaraţiilor de avere, iar acest lucru este ilegal.În luna noiembrie anul trecut, Moldova Curată a publicat articolul “Viceminiştri fără locuinţe”, în care erau vizați şapte oficiali de la diferite ministere, în ale căror declarații de avere pentru anul 2012 nu se regăsea niciun imobil. Unul dintre demnitarii vizaţi este Igor Şarov, viceministrul Culturii. Atunci, oficialul declara pentru Moldova Curată că familia sa trăieşte în casa mamei lui, care se află în municipiul Chişinău.

La momentul publicării materialului, în declaraţia de avere a oficialului, plasată pe pagina web a CNI şi pe cea a Ministerului Culturii, nu figura nici un bun imobil. În prezent, adică peste 4 luni, pe ambele site-uri găsim o altă declaraţie de avere, datată tot cu 30 septembrie 2013, doar că are un alt conţinut. Aici apare un apartament de 38 de metri pătraţi, situat în municipiul Chişinău, dobândit în anul 2010.

”Nu știam că dețin o parte din apartamentul părinților”

Întrebat de ce declaraţia de avere în care nu era menţionată vreo locuinţă nu mai poate fi găsită pe site-ul Ministerului Culturii, viceministrul a explicat: „Declaraţia a fost completată din nou, deoarece eu nu ştiam că deţin o parte din apartamentul părinţilor. Am aflat acest lucru recent, de aceea am recompletat documentul, solicitând, printr-un demers, permisiunea Comisiei Naţionale de Integritate să operez modificările”, explică viceministrul. „Este prima oară când sunt subiect al declarării veniturilor şi nu am ştiut cum să procedez”, a mai adăugat Şarov. Oficialul însă declară doar venitul obţinut în calitate de viceministru, fără a trece în document și venitul din salariul primit până la ocuparea noii funcţii. Menţionăm că Igor Şarov a fost din anul 2009 decan al Facultăţii de Istorie şi Filozofie a Universității de Stat din Moldova. Viceministrul este director-fondator al Editurii “Cartdidact” din Chişinău, iar din dividende a obţinut până în luna septembrie 2013 circa 93 de mii de lei. De asemenea, demnitarul ar avea şi o jumătate de normă didactică la USM, ceea ce ar echivala cu circa două mii de lei lunar.

Legea nu prevede operarea schimbărilor în declaraţiile de avere

Mariana Kalughin, expertă anticorupţie, susţine că actualul cadru normativ nu prevede posibilitatea ca declaraţiile de avere să poată fi recompletate. „Odată ce a fost expediată la CNI, declarația nu mai poate fi completată, chiar dacă persoana nu a indicat toate bunurile sau veniturile. Cel puţin Legea cu privire la Comisia Naţională de Integritate nu prevede acest lucru”, susţine experta.

Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI, confirmă acest lucru și spune că nu cunoaşte ca instituţia să fi aprobat vreun Regulament privind recompletarea de către funcţionari a declaraţiilor de avere sau de interese personale. ”Totuși, dacă, într-adevăr, subiectul declarării aduce argumente justificative, noi îl încurajăm şi-i primim declaraţia completată repetat”, spune reprezentantul CNI.

Mariana Kalughin însă afirmă că CNI face acest lucru contrar prevederilor legale. „În acest caz persoana trebuie să fie cercetată pentru fals în declaraţii, iar organele competente să verifice dacă nedeclararea imobilului a fost făcută intenţionat sau din neştiinţă”, mai adaugă experta.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Natalia Trofim, șefă de direcție la Curtea de Conturi:...

Sectorul achizițiilor publice reprezintă un domeniu favorabil pentru fraudă și abuz, fiind foarte sensibil la acte de corupție, a declarat şefa direcţiei generale de audit al bugetului de stat şi patrimoniului din cadrul Curții de Conturi, Natalia Trofim, într-un interviu pentru Moldova Curată.

28 martie 2016
1143
Arhiva

Ce se ascunde în spatele afacerilor de pe piața farmace...

Situația de pe piața farmaceutică din R. Moldova este alarmantă, atenționează comisia parlamentară de anchetă privind examinarea situației pe această piață. Portalul "Moldova Curată” a făcut rost de raportul acestei comisii care dezvăluie ce se ascunde în spatele medicamentelor care ne sunt administrate atunci când ne îmbolnăvim.

12 august 2013
891
Arhiva

Donațiile către partid și firma nedeclarată a președint...

Ion Artene, președintele raionului Nisporeni, a donat Partidului Democrat din Moldova (PDM), din care face parte, aproape o treime din venitul anual al familiei sale, în ultimele două campanii electorale. El locuiește împreună cu soția, și ea funcționară, într-o casă particulară din orașul Nisporeni și este fondator și administrator al unui SRL, pe care, nici el, nici soția, nu l-au indicat în declarațiile de avere.

10 noiembrie 2015
900
Arhiva

Doi deputaţi şi trei judecători, din nou în vizorul CNI

În şedinţa de joi, 3 octombrie 2013, a Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), vor fi examinate declaraţiile de avere depuse de către doi deputaţi şi trei judecători. Astfel, pe numele deputaţilor Vladimir Hotineanu şi al lui Nicolae Juravschi vor fi emise acte de iniţiere a controlului averilor acestora. Acte de constatare privind eventualele încălcări efectuate în timpul declarării proprietăţilor vor fi emise pe numele magistraţilor: Tudor Micu, judecător al Curţii de Apel Chişinău; Liuba Pruteanu, vicepreşedinte al Judecătoriei sectorului Buiucani al municipiul Chşinău şi Nicolae Gordilă, judecător al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ).

03 octombrie 2013
838
Arhiva

Deputatul Boris Golovin deține două funcții concomitent...

Revenirea în Parlament a deputatului Boris Golovin, care a lucrat, în luna ianuarie 2016, timp de 29 de zile în postul de director al Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească (CNMUP), a nemulțumit fosta sa fracțiune, a Partidului Comuniștilor, care acum îi cere demisia. Liderul partidului, Vladimir Voronin, a depus o sesizare la Comisia Națională de Integritate (CNI) în care îi solicită să se pronunțe dacă Golovin se află sau nu în incompatibilitate de funcții. La ședința de vineri, 11 martie, CNI a pornit un control. La fel, fracțiunea cere ca Parlamentul să declare demisia de drept a acestuia, făcând trimitere la Constituție și la Legea cu privire la statutul deputatului. Boris Golovin spune însă că și-a suspendat contractul de muncă la CNUMP, de aceea nu poate fi vorba despre incompatibilitate de funcții. 

14 martie 2016
847
Arhiva

Profil candidat: Ivanna Koksal

Integritate în activitatea politică

19 ianuarie 2019
1752