Viceministrul Culturii şi-a completat declaraţia de avere de două ori

Arhiva 7 aprilie 2014 130

Viceministrul Culturii, Igor Șarov, și-a completat declarația de avere de două ori, lucru pe care legea nu îl permite. Imediat ce a preluat funcția, în septembrie 2013, el a depus o declarație de avere și scria că nu deține nici un imobil, iar pentru Moldova Curată a explicat că locuiește cu familia întrun apartament al mamei sale. După apariția articolului însă, declarația a fost completată și republicată atât pe pagina Comisiei Naționale de Integritate (CNI), cât și pe cea a Ministerului Culturii. În noul document, în proprietatea oficialului apare un apartament. Experţii susţin că legea nu prevede recompletarea declaraţiilor de avere, iar acest lucru este ilegal.În luna noiembrie anul trecut, Moldova Curată a publicat articolul “Viceminiştri fără locuinţe”, în care erau vizați şapte oficiali de la diferite ministere, în ale căror declarații de avere pentru anul 2012 nu se regăsea niciun imobil. Unul dintre demnitarii vizaţi este Igor Şarov, viceministrul Culturii. Atunci, oficialul declara pentru Moldova Curată că familia sa trăieşte în casa mamei lui, care se află în municipiul Chişinău.

La momentul publicării materialului, în declaraţia de avere a oficialului, plasată pe pagina web a CNI şi pe cea a Ministerului Culturii, nu figura nici un bun imobil. În prezent, adică peste 4 luni, pe ambele site-uri găsim o altă declaraţie de avere, datată tot cu 30 septembrie 2013, doar că are un alt conţinut. Aici apare un apartament de 38 de metri pătraţi, situat în municipiul Chişinău, dobândit în anul 2010.

”Nu știam că dețin o parte din apartamentul părinților”

Întrebat de ce declaraţia de avere în care nu era menţionată vreo locuinţă nu mai poate fi găsită pe site-ul Ministerului Culturii, viceministrul a explicat: „Declaraţia a fost completată din nou, deoarece eu nu ştiam că deţin o parte din apartamentul părinţilor. Am aflat acest lucru recent, de aceea am recompletat documentul, solicitând, printr-un demers, permisiunea Comisiei Naţionale de Integritate să operez modificările”, explică viceministrul. „Este prima oară când sunt subiect al declarării veniturilor şi nu am ştiut cum să procedez”, a mai adăugat Şarov. Oficialul însă declară doar venitul obţinut în calitate de viceministru, fără a trece în document și venitul din salariul primit până la ocuparea noii funcţii. Menţionăm că Igor Şarov a fost din anul 2009 decan al Facultăţii de Istorie şi Filozofie a Universității de Stat din Moldova. Viceministrul este director-fondator al Editurii “Cartdidact” din Chişinău, iar din dividende a obţinut până în luna septembrie 2013 circa 93 de mii de lei. De asemenea, demnitarul ar avea şi o jumătate de normă didactică la USM, ceea ce ar echivala cu circa două mii de lei lunar.

Legea nu prevede operarea schimbărilor în declaraţiile de avere

Mariana Kalughin, expertă anticorupţie, susţine că actualul cadru normativ nu prevede posibilitatea ca declaraţiile de avere să poată fi recompletate. „Odată ce a fost expediată la CNI, declarația nu mai poate fi completată, chiar dacă persoana nu a indicat toate bunurile sau veniturile. Cel puţin Legea cu privire la Comisia Naţională de Integritate nu prevede acest lucru”, susţine experta.

Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI, confirmă acest lucru și spune că nu cunoaşte ca instituţia să fi aprobat vreun Regulament privind recompletarea de către funcţionari a declaraţiilor de avere sau de interese personale. ”Totuși, dacă, într-adevăr, subiectul declarării aduce argumente justificative, noi îl încurajăm şi-i primim declaraţia completată repetat”, spune reprezentantul CNI.

Mariana Kalughin însă afirmă că CNI face acest lucru contrar prevederilor legale. „În acest caz persoana trebuie să fie cercetată pentru fals în declaraţii, iar organele competente să verifice dacă nedeclararea imobilului a fost făcută intenţionat sau din neştiinţă”, mai adaugă experta.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Masa rotundă „Eficienţa activităţilor structurilor de c...

Masa rotundă „Eficienţa activităţilor structurilor de control legal referitor la integritatea persoanelor cu funcţii publice”, eveniment organizat de Asociaţia Presei Independente (API) pe data de 30 aprilie 2013. La întâlnire sunt invitaţi lideri de opinie, experţi anticorupţie, membri ai Comisiei Naţionale de Integritate, oameni politici, jurnalişti.

30 aprilie 2013
106
Arhiva

Testarea cu poligraful a integrităţii celor din justiţi...

Cetăţeanul îşi percepe siguranța în funcție de nivelul de încredere pe care îl are faţă de justiţie, justiţia fiind autoritatea-terminus la care apelează pentru a-şi revendica un drept legitim.

16 septembrie 2013
106
Arhiva

Poliția de Frontieră refuză să divulge numele „operato...

Datele despre traversarea frontierei și plecarea în Italia a tinerei care a acuzat de neglijență medicii  de la Centrul Mamei și Copilului nu au fost furnizate de către Poliția de Frontieră, ci de către un „operator extern”, care are acces la Sistemul informaţional integrat al Poliţiei de Frontieră (SIIPF).  Asta susține conducerea Poliției de Frontieră, solicitată de Moldova Curată. Instituția nu divulgă însă numele acestui „operator extern”, invocând ”lipsa unui substrat factologic suficient”.

15 ianuarie 2018
92
Arhiva

Primari nemulţumiţi de deciziile CNI merg în instanţă

Moldova Curată a scris despre câteva licitaţii publice desfăşurate în primăriile unor localităţi din ţară, unde rudele primarilor au câştigat concursurile de achiziţii publice. Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat pe marginea câtorva cazuri, constatând conflicte de interese. Unii primari vizaţi au contestat actele CNI în judecată.

18 februarie 2014
111
Arhiva

Detaşare cu semne de întrebare

Detaşarea Veronicăi Herţa de la Direcţia generală finanţe a Primăriei Chişinău la cea de directoare a Societăţii pe Acţiuni “Apă-Canal Chişinău” a stârnit critici. Unii experţi sunt de părere că autorităţile municipale au luat această decizie ignorând prevederile legale referitoare la detaşarea unui funcţionar public. Veronica Herţa spune însă că alegerea sa este legală.

14 septembrie 2016
105
Arhiva

TRANSPARENŢA INSTITUŢIILOR PUBLICE – UN IDEAL GREU DE A...

La mai bine de 15 ani de la intrarea în vigoare a legislaţiei privind liberul acces la informaţii de interes public, cele mai multe instituţii publice din România şi Republica Moldova încă nu îşi publică rapoartele anuale de activitate. Mai mult, deşi transparenţa decizională este reglementată în România din 2003 şi în Republica Moldova din 2008, există mari lacune în ceea ce priveşte participarea publică la actul decizional în ambele ţări, fapt cauzat nu numai de lipsa de înţelegere sau de capacitate de implicare a cetăţenilor şi organizaţiilor civice, ci şi de„închiderea” instituţiilor publice.

11 aprilie 2016
90