Primele declarații de avere au apărut pe pagina web a ANI

Autoritatea Națională de Integritate a început să publice primele declarații de venituri și interese personale pentru anul 2016 ale funcționarilor publici și demnitarilor de stat. Consilierul pentru relații cu presa al ANI, Eugen Vițu, a declarat pentru Moldova Curată că este vorba despre prima tranșă de documente care au fost transmise de ANI la 6 iulie 2017 firmei angajate special să le scaneze și să ascundă datele personale ale semnatarilor.
„În total, vor fi scanate și plasate pe site 56 de mii de declarații. Prima tranșă include declarațiile depuse de reprezentanții instituțiilor de conducere ale țării”, a precizat Eugen Vițu.
Potrivit contractului încheiat de ANI cu firma „Esempla Systems”, care a câștigat licitația pentru executarea lucrărilor de procesare a declarațiilor, plasarea pe site-ul ANI a declarațiilor ar urma să se încheie la sfârșitul lunii septembrie 2017.
Ca și în anii precedenți, declarațiile de avere sunt publicate cu întârziere. Potrivit Legii, acestea trebuie să fie publicate în termen de 30 de zile de la încheierea procedurii de depunere. Astfel, dacă subiecții declarării depun declarațiile în instituțiile lor până la 31 martie a fiecărui an, până la 20 aprilie aceste documente sunt aduse la ANI de către colectori. După această dată ar trebui să înceapă procesarea și publicarea lor. În anul curent însă licitația de selectare a companiei care procesează declarațiile a avut loc cu o întârziere de două luni.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Președintele CEC despre casa din România: „A fost o scă...
Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, recunoaște că a admis anumite erori atunci când și-a completat declarația de avere. Acestea se referă la o cotă parte deținută în cadrul unei societăți din România, precum și la un imobil amplasat în țara vecină. „Am depus deja o explicație în acest sens la Comisia Națională pentru Integritate prin care mi-am recunoscut vina”, a declarat oficialul într-un interviu pentru adevărul.ro, citat de unimedia.info.
Un primar a uitat să indice în declarația de avere pest...
Primarul satului Cimișeni din raionul Criuleni, Ghenadie Rabei, urmează a fi cercetat penal pentru faptul că nu a indicat în declarația de avere 1782 de proprietăți. Comisia Națională de Integritate a constatat, în cadrul ședinței de astăzi, că alesul local nu și-a trecut în declarație 1779 de terenuri înregistrate pe numele soției, două case de locuit, un spațiu comercial și zece autoturisme.
Maşinile de „nimic” ale magistraţilor
Unii judecători indică în declaraţiile de avere autoturisme a căror valoare nu depăşeşte zece mii de lei. În realitate, pe piaţa secundară, aceste maşini valorează câteva mii de euro. Experţii susţin că uneori, subiecţii declarării indică în acte preţuri mai mici ale bunurilor deţinute pentru ca oamenii să nu îşi dea seama că valoarea bunului achiziţionat le depăşeşte vădit venitul.
Primul dosar de fals în declarația de avere care ajunge...
Un înalt funcționar din cadrul Ministerului Afacerilor Interne riscă să fie condamnat la un an de închisoare pentru fals în declarația de avere. Procuratura Anticorupție a anunțat ieri că a încheiat urmărirea penală și a transmis în judecată dosarul în privința directorului Direcției generale analiză, monitorizare și evaluare a politicilor din cadrul MAI, Vladimir Țurcan. El este cercetat penal pentru că nu a indicat în declarațiile de avere și de interese mai multe proprietăți și acțiuni pe care le deține în câteva întreprinderi. Acesta este primul caz penal pentru fals în declarații care a ajuns în instanță.
Aici așteptăm comentariul tău!