Noul director al AGEPI, care va ridica lunar 45 de mii de lei: ”Salariul trebuie să fie mare pentru a preveni actele de corupție”

Avere la vedere 29 septembrie 2015 408
Octavian Apostol, director AGEPI

Noul director al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), Octavian Apostol, în vârstă de 30 de ani, va avea un salariu de aproximativ 45 000 lei pe lună, sumă pe care o ridica lunar și fosta directoare, Lilia Bolocan. Asta înseamnă peste 2 mii de euro. Pentru comparație, salariul mediu pe economie constituie în prezent aproape 5000 de lei sau 220 de euro. Suma este de aproape 9 ori mai mare chiar și decât salariul primului-ministru. Apostol consideră că directorul unei instituții precum e AGEPI trebuie să aibă un salariu mare, pentru a preveni actele de corupție la care ar putea fi expus.Octavian Apostol, care este fiul deputatului Partidului Liberal Ion Apostol, a declarat pentru Moldova Curată că deocamdată nu știe ce salariu va ridica. El a precizat că retribuția fiecărui angajat, inclusiv a directorului, se stabilește în funcție de performanțele și veniturile instituției. În opinia sa, salariul directorului trebuie să fie mare, pentru a preveni actele de corupție la care ar putea fi expus. Potrivit lui Octavian Apostol, 85 la sută dintre cererile de înregistrare a drepturilor de proprietate intelectuală vin din partea companiilor internaționale. ”Fiecare cerere costă, iar înregistrarea dreptului tot costă. Dacă salariile ar fi mici, companiile sau persoanele fizice ar putea influența anumiți funcționari. O marcă recunoscută costă nu doar o mie de euro, dar poate costa milioane, miliarde”, a explicat Octavian Apostol.

Lilia Bolocan, fost director AGEPI

Numit în funcție pentru merite în cadrul partidului

În ceea ce privește numirea sa, Octavian Apostol a declarat că decizia a fost luată de către președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. ”Dumnealui a considerat că eu pot face față și m-a propus”, a subliniat directorul AGEPI, care a precizat că are niște merite în cadrul partidului, deși spune că nu este membru al formațiunii. El a mai declarat că nu a donat bani pentru Partidul Liberal, dar că ar fi depus eforturi și a muncit pentru promovarea lui.

Octavian Apostol este licențiat în economie la Universitatea din Brașov și anterior a fost director marketing al companiei Conluxart SRL, cu care a semnat o clauză de confidențialitate, astfel că a refuzat să comunice pentru Moldova Curată ce salariu ridica acolo. El a precizat că deține un apartament cu 2 camere în Chișinău, dar că nu are mașină.

Compania Conluxart a câștigat două concursuri de achiziții publice anunțate de primăria municipiului Chișinău, condusă de liberalul Dorin Chirtoacă, în perioada în care Octavian Apostol muncea pentru ea.  

În anul 2012 a fost desemnată câştigătoarea concursului pentru o serie de lucrări de instalare a burlanelor şi a sistemului de degivrare prin cablu în jgheaburi, în valoare de 354 595 lei, iar în 2013 Direcţia Generală Economie Reforme şi Relaţii Patrimoniale Chişinău a contractat Conluxart pentru lucrări în valoare de 92 412 lei.

Fosta directoare AGEPI – cu apartament de jumătate de milion de lei, în 3 ani de la numirea în funcție

Pe parcursul mandatului său de 6 ani, Lilia Bolocan, propusă în funcție de PLDM, a reușit să-și cumpere un apartament în valoare de jumătate de milion de lei și să pună deoparte alte 150 de mii de lei. Sursa veniturilor a fost, conform declarației sale de venituri și proprietăți, salariul de la AGEPI, care s-a ridicat în anul 2013 la 539 223 lei, adică de 44 935 lei lunar. Astfel, în 2012, la trei ani de la numirea în funcție, Lilia Bolocan reușește să își achiziționeze un apartament cu suprafața de 75,5 m.p., cu o valoare declarată de 550 530 lei. Un an mai târziu, în 2013, directoarea AGEPI și-a deschis un depozit bancar cu 150 de mii de lei, beneficiind de o dobândă de 12 la sută. Veniturile din această dobândă nu sunt indicate în declarația Liliei Bolocan. Fosta directoare AGEPI nu a putut fi găsită pentru comentarii.

Amintim că, potrivit datelor din 2014 furnizate de Ministerul Economiei, Lilia Bolocan se situa, după salariul pe care îl ridica, pe locul 5 în topul conducătorilor întreprinderilor de stat cu cele mai mari salarii.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

CNI a iertat încă un primar

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) „iartă” tot mai des persoane cu funcţii publice care s-au aflat în conflict de interese. Unul dintre ultimele cazuri de acest fel este al primarei comunei Băhrineşti, raionul Floreşti. Deşi CNI a recunoscut că Feodosia Bunescu a admis un conflict de interese, angajându-şi nepoata la Primărie, membrii Comisiei au clasat cazul.

20 aprilie 2016
348
Avere la vedere

Încă un şef de la Interne cercetat de CNI

După ce în luna iunie Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat faptul că Vladimir Maiduc, şeful Serviciului securitate internă şi combatere a corupţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), deţine o funcţie publică, tot el fiind şi proprietarul unor firme, i-a venit rândul unui alt şef de la MAI să fie cercetat de Comisie. Recent, CNI a constatat că Vladimir Ţurcan, şeful Direcţiei generale analiză, monitorizare şi evaluarea politicilor de la MAI, administrează câteva afaceri, pe care nu le-a menţionat în declaraţie sa de avere pentru anul 2012. Vladimir Ţurcan afirmă, însă, că actul de constatare emis de CNI conţine nişte aberaţii, care nu fac altceva decât să-l discrediteze.

31 iulie 2013
405
Avere la vedere

Averile noilor miniștri au fost făcute publice

Cel mai bogat dintre miniștrii intrați în Guvern la ultima remaniere, adică în decembrie 2017, este de departe Chiril Gaburici, fostul premier demisionat din cauză că jurnaliștii i-au descoperit diploma falsă de studii liceale. Din declarațiile de avere publicate de ANI se vede că doar Gaburici deține autoturisme scumpe, mai multe imobile și afaceri. Restul noilor miniștri au venituri și bunuri mai modeste.

21 februarie 2018
419
Avere la vedere

Un şef de direcție de la Ministerul Dezvoltării Regiona...

Șeful Direcției dezvoltare regională a Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Valerian Bânzaru (59 de ani), locuiește într-un imobil luxos, cu bucătărie de vară și cu garaj, din cartierul Telecentru al Chișinăului. Deși locuia acolo de ani buni, funcționarul a devenit proprietar abia în anul 2013, când mama sa i-a donat jumătate de casă, cealaltă jumătate, care în acte aparținuse tatălui său, a devenit proprietatea lui Valerian Bânzaru în 2012, prin moștenire. 

28 aprilie 2015
355