Noul director al AGEPI, care va ridica lunar 45 de mii de lei: ”Salariul trebuie să fie mare pentru a preveni actele de corupție”

Avere la vedere 29 septembrie 2015 1116
Octavian Apostol, director AGEPI

Noul director al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), Octavian Apostol, în vârstă de 30 de ani, va avea un salariu de aproximativ 45 000 lei pe lună, sumă pe care o ridica lunar și fosta directoare, Lilia Bolocan. Asta înseamnă peste 2 mii de euro. Pentru comparație, salariul mediu pe economie constituie în prezent aproape 5000 de lei sau 220 de euro. Suma este de aproape 9 ori mai mare chiar și decât salariul primului-ministru. Apostol consideră că directorul unei instituții precum e AGEPI trebuie să aibă un salariu mare, pentru a preveni actele de corupție la care ar putea fi expus.Octavian Apostol, care este fiul deputatului Partidului Liberal Ion Apostol, a declarat pentru Moldova Curată că deocamdată nu știe ce salariu va ridica. El a precizat că retribuția fiecărui angajat, inclusiv a directorului, se stabilește în funcție de performanțele și veniturile instituției. În opinia sa, salariul directorului trebuie să fie mare, pentru a preveni actele de corupție la care ar putea fi expus. Potrivit lui Octavian Apostol, 85 la sută dintre cererile de înregistrare a drepturilor de proprietate intelectuală vin din partea companiilor internaționale. ”Fiecare cerere costă, iar înregistrarea dreptului tot costă. Dacă salariile ar fi mici, companiile sau persoanele fizice ar putea influența anumiți funcționari. O marcă recunoscută costă nu doar o mie de euro, dar poate costa milioane, miliarde”, a explicat Octavian Apostol.

Lilia Bolocan, fost director AGEPI

Numit în funcție pentru merite în cadrul partidului

În ceea ce privește numirea sa, Octavian Apostol a declarat că decizia a fost luată de către președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. ”Dumnealui a considerat că eu pot face față și m-a propus”, a subliniat directorul AGEPI, care a precizat că are niște merite în cadrul partidului, deși spune că nu este membru al formațiunii. El a mai declarat că nu a donat bani pentru Partidul Liberal, dar că ar fi depus eforturi și a muncit pentru promovarea lui.

Octavian Apostol este licențiat în economie la Universitatea din Brașov și anterior a fost director marketing al companiei Conluxart SRL, cu care a semnat o clauză de confidențialitate, astfel că a refuzat să comunice pentru Moldova Curată ce salariu ridica acolo. El a precizat că deține un apartament cu 2 camere în Chișinău, dar că nu are mașină.

Compania Conluxart a câștigat două concursuri de achiziții publice anunțate de primăria municipiului Chișinău, condusă de liberalul Dorin Chirtoacă, în perioada în care Octavian Apostol muncea pentru ea.  

În anul 2012 a fost desemnată câştigătoarea concursului pentru o serie de lucrări de instalare a burlanelor şi a sistemului de degivrare prin cablu în jgheaburi, în valoare de 354 595 lei, iar în 2013 Direcţia Generală Economie Reforme şi Relaţii Patrimoniale Chişinău a contractat Conluxart pentru lucrări în valoare de 92 412 lei.

Fosta directoare AGEPI – cu apartament de jumătate de milion de lei, în 3 ani de la numirea în funcție

Pe parcursul mandatului său de 6 ani, Lilia Bolocan, propusă în funcție de PLDM, a reușit să-și cumpere un apartament în valoare de jumătate de milion de lei și să pună deoparte alte 150 de mii de lei. Sursa veniturilor a fost, conform declarației sale de venituri și proprietăți, salariul de la AGEPI, care s-a ridicat în anul 2013 la 539 223 lei, adică de 44 935 lei lunar. Astfel, în 2012, la trei ani de la numirea în funcție, Lilia Bolocan reușește să își achiziționeze un apartament cu suprafața de 75,5 m.p., cu o valoare declarată de 550 530 lei. Un an mai târziu, în 2013, directoarea AGEPI și-a deschis un depozit bancar cu 150 de mii de lei, beneficiind de o dobândă de 12 la sută. Veniturile din această dobândă nu sunt indicate în declarația Liliei Bolocan. Fosta directoare AGEPI nu a putut fi găsită pentru comentarii.

Amintim că, potrivit datelor din 2014 furnizate de Ministerul Economiei, Lilia Bolocan se situa, după salariul pe care îl ridica, pe locul 5 în topul conducătorilor întreprinderilor de stat cu cele mai mari salarii.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Misterul mașinilor șefului Direcției Educație Buiucani

Șeful Direcției Educaţie Buiucani, municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, care deține această funcție din 1997, se plimbă cu un automobil Toyota Land Cruiser produs în anul 2008 și locuiește într-o casă impunătoare la Durlești, a cărei valoare este de aproape un milion de lei. Cel puțin așa reiese din declarația sa de avere depusă pentru anul 2013. Asta chiar dacă salariul său abia de a ajuns anul trecut la 7 mii de lei lunar, iar în anul 2012 a fost și mai mic. Declarațiile sale de avere depuse pentru ultimii doi ani sunt pline de mistere. Unul dintre ele este faptul că bugetarul a vândut o mașină Toyota Rav 4 cu 9 mii de lei!

05 august 2014
905
Avere la vedere

Fost deputat cu venituri nejustificate de peste un mili...

Dumitru Godoroja, fost deputat pe listele Partidului Democrat din Moldova (PDM) riscă să fie cercetat penal deoarece, potrivit Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), nu a putut dovedi prin acte veniturile obţinute împreună cu soţia în sumă totală de peste 22 de mii de euro şi 80 de mii de dolari. Fostul demnitar afirmă că este gata să dea CNI în judecată.

22 decembrie 2014
1136
Avere la vedere

Averea lui Mihai Moldovanu, cercetată de CNI

Șeful Direcției sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Mihai Moldovanu, este suspectat de faptul că nu și-a inclus în declarația de avere toate bunurile, iar Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat procedura de control al averii acestuia.

08 august 2013
1190
Avere la vedere

CNI a depistat că Ghimpu nu și-a declarat toate proprie...

Membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au expediat astăzi, pentru a fi recercetată, procedura de control inițiată în privința liderului Partidului Liberal Mihai Ghimpu.

13 februarie 2014
1276
Avere la vedere

Fostul vicepreședinte al raionului Basarabeasca nu a de...

Vasile Guzun, care a deținut funcția de vicepreședinte al raionului Basarabeasca în perioada 2012-2014,  nu a trecut în declarația de avere pentru anul 2013 toate veniturile familiei sale. Soția sa, Maria Guzun, este proprietară a unei firme de producție și comerț, SRL ”Cristal Alex”, înregistrată în 1997. Firma este specializată în comerțul cu amănuntul în magazine, în vânzarea produselor alimentare, a băuturilor și țigărilor.

16 iulie 2015
1061
Avere la vedere

Amendă pentru miniştrii care nu şi-au declarat averile

Judecătoria sectorului Râşcani din municipiul Chişinău a sancţionat cinci miniştri, deoarece demnitarii nu şi-au declarat averile atunci când au fost numiţi în funcţie în Guvernul condus de Iurie Leancă. Din cei cinci miniştri, doar doi au achitat amenda.

13 noiembrie 2013
1005