Noul director al AGEPI, care va ridica lunar 45 de mii de lei: ”Salariul trebuie să fie mare pentru a preveni actele de corupție”

Avere la vedere 29 septembrie 2015 598
Octavian Apostol, director AGEPI

Noul director al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), Octavian Apostol, în vârstă de 30 de ani, va avea un salariu de aproximativ 45 000 lei pe lună, sumă pe care o ridica lunar și fosta directoare, Lilia Bolocan. Asta înseamnă peste 2 mii de euro. Pentru comparație, salariul mediu pe economie constituie în prezent aproape 5000 de lei sau 220 de euro. Suma este de aproape 9 ori mai mare chiar și decât salariul primului-ministru. Apostol consideră că directorul unei instituții precum e AGEPI trebuie să aibă un salariu mare, pentru a preveni actele de corupție la care ar putea fi expus.Octavian Apostol, care este fiul deputatului Partidului Liberal Ion Apostol, a declarat pentru Moldova Curată că deocamdată nu știe ce salariu va ridica. El a precizat că retribuția fiecărui angajat, inclusiv a directorului, se stabilește în funcție de performanțele și veniturile instituției. În opinia sa, salariul directorului trebuie să fie mare, pentru a preveni actele de corupție la care ar putea fi expus. Potrivit lui Octavian Apostol, 85 la sută dintre cererile de înregistrare a drepturilor de proprietate intelectuală vin din partea companiilor internaționale. ”Fiecare cerere costă, iar înregistrarea dreptului tot costă. Dacă salariile ar fi mici, companiile sau persoanele fizice ar putea influența anumiți funcționari. O marcă recunoscută costă nu doar o mie de euro, dar poate costa milioane, miliarde”, a explicat Octavian Apostol.

Lilia Bolocan, fost director AGEPI

Numit în funcție pentru merite în cadrul partidului

În ceea ce privește numirea sa, Octavian Apostol a declarat că decizia a fost luată de către președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. ”Dumnealui a considerat că eu pot face față și m-a propus”, a subliniat directorul AGEPI, care a precizat că are niște merite în cadrul partidului, deși spune că nu este membru al formațiunii. El a mai declarat că nu a donat bani pentru Partidul Liberal, dar că ar fi depus eforturi și a muncit pentru promovarea lui.

Octavian Apostol este licențiat în economie la Universitatea din Brașov și anterior a fost director marketing al companiei Conluxart SRL, cu care a semnat o clauză de confidențialitate, astfel că a refuzat să comunice pentru Moldova Curată ce salariu ridica acolo. El a precizat că deține un apartament cu 2 camere în Chișinău, dar că nu are mașină.

Compania Conluxart a câștigat două concursuri de achiziții publice anunțate de primăria municipiului Chișinău, condusă de liberalul Dorin Chirtoacă, în perioada în care Octavian Apostol muncea pentru ea.  

În anul 2012 a fost desemnată câştigătoarea concursului pentru o serie de lucrări de instalare a burlanelor şi a sistemului de degivrare prin cablu în jgheaburi, în valoare de 354 595 lei, iar în 2013 Direcţia Generală Economie Reforme şi Relaţii Patrimoniale Chişinău a contractat Conluxart pentru lucrări în valoare de 92 412 lei.

Fosta directoare AGEPI – cu apartament de jumătate de milion de lei, în 3 ani de la numirea în funcție

Pe parcursul mandatului său de 6 ani, Lilia Bolocan, propusă în funcție de PLDM, a reușit să-și cumpere un apartament în valoare de jumătate de milion de lei și să pună deoparte alte 150 de mii de lei. Sursa veniturilor a fost, conform declarației sale de venituri și proprietăți, salariul de la AGEPI, care s-a ridicat în anul 2013 la 539 223 lei, adică de 44 935 lei lunar. Astfel, în 2012, la trei ani de la numirea în funcție, Lilia Bolocan reușește să își achiziționeze un apartament cu suprafața de 75,5 m.p., cu o valoare declarată de 550 530 lei. Un an mai târziu, în 2013, directoarea AGEPI și-a deschis un depozit bancar cu 150 de mii de lei, beneficiind de o dobândă de 12 la sută. Veniturile din această dobândă nu sunt indicate în declarația Liliei Bolocan. Fosta directoare AGEPI nu a putut fi găsită pentru comentarii.

Amintim că, potrivit datelor din 2014 furnizate de Ministerul Economiei, Lilia Bolocan se situa, după salariul pe care îl ridica, pe locul 5 în topul conducătorilor întreprinderilor de stat cu cele mai mari salarii.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

CNI verifică averea unei judecătoare de la CSJ

Svetlana Novac, magistrat la Curtea Supremă de Justiţie şi unul dintre judecătorii care au obligat Î.S. „Registru” să achite unei firme 7,8 milioane de dolari, a intrat în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) după o sesizare a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). CNI urmează să verifice dacă în declaraţia de avere pentru anul 2012 a judecătoarei sunt trecute toate bunurile aflate în posesia ei şi a familiei sale.

12 august 2013
676
Avere la vedere

O nouă achitare într-un dosar de corupție la Judecători...

Directorul Direcției Educație a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, acuzat de fals în declarația de avere și depășirea atribuțiilor de serviciu, a fost achitat de către prima instanță. Sentința de achitare a fost pronunțată la 28 aprilie de către judecătoarea Silvia Gârbu, iar cel care a condus urmărirea penală și a susținut acuzarea a fost procurorul anticorupție Dorin Compan. Sentința motivată încă nu a fost publicată. Procuratura Generală a anunțat astăzi, printr-un comunicat, că procurorii o vor ataca la Curtea de Apel. 

06 mai 2016
689
Avere la vedere

Cazul averilor șefului poliției raionului Orhei urmează...

Șeful Inspectoratului de Poliție al raionului Orhei, Grigore Josan, spune că va contesta în instanță actul Comisiei Naționale de Integritate, aprobat săptămâna trecută. În document, CNI cere procuraturii să deschidă un dosar penal pe numele lui Josan pentru fals în declarația de avere. 

21 septembrie 2015
650
Avere la vedere

Viceminiștri fără locuințe, verificați astăzi de Comis...

Declarațiile de avere pentru anul 2012 depuse de șapte viceminiștri și de câțiva angajați ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare vor fi discutate astăzi, 8 mai, în carul ședinței Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Membrii CNI au decis să examineze declarațiile viceminiștrilor după ce Moldova Curată a publicat un articol în care am arătat că oficialii nu au indicat nicio locuință în actele completate în anul 2013.

08 mai 2014
640