Procuratura rămâne fără procurori: 10% dintre procurori au părăsit sistemul în acest an

Arhiva 20 noiembrie 2015 102
Fostul procuror, Aurel Goncear

De la începutul acestui an 65 de procurori din toată țara au plecat din sistem din proprie inițiativă, asta înseamnă cam 10% din tot corpul de procurori. Numai la ultima şedinţă a Consiliului Superior al Procurorilor, din 12 noiembrie 2015, au fost examinate 5 cereri de demisie. Motivele invocate sunt salariile mici, de aproximativ 5 mii de lei lunar, lipsa reformelor în sistem și planificata adoptare a unei modificări a legii cu privire la avocatura, care va lăsa procurorii fără dreptul de a deveni avocați fără să susțină examen.A plecat din procuratură după 16 ani de activitate

Președintele CSP, Mircea Roșioru

Unul dintre cei care a depus în acest an cerere de eliberare din funcţie este fostul adjunct al procurorului raionului Rezina, Aurel Goncear, care a lucrat în procuratură aproape 16 ani. Motivul principal pe care îl invocă este salariul mic, de 5400 de lei lunar. Fostul procuror spune că pentru a-şi întreţine familia avea nevoie și de ajutorul părinților. ”Mă descurcam pentru că primeam ajutor de la mama mea, care este plecată peste hotare. Nu am avut apartament decât din partea părinţilor. Din munca de procuror nu am putut să îmi cumpăr nimic. Din banii de la nuntă mi-am luat automobil”, ne-a spus fostul procuror.

Procurorul raionului Căușeni, Ion Oboroceanu

O altă nemulţumire a lui Aurel Goncear este legată de modul în care se desfăşoară activitatea procurorilor. Potrivit lui, mulţi dintre ei nu sunt pregătiţi să ia decizii în mod independent. S-a convins de asta când era procuror adjunct al raionului: ”Ei veneau şi mă întrebau ce să facă. Le spuneam: ”Tu eşti procuror, eşti independent, ia singur o decizie”, dar ei parcă toţi se tem”.

Aurel Goncear a fost eliberat din funcţie în martie 2015, în baza cererii de demisie, şi-a luat licenţa de avocat şi munceşte în prezent în acest domeniu, fiind şi avocat din oficiu.

Președintele CSP: ”Situația evoluează de la trist la dramatic”

”Până la sfârşitul anului vom avea un număr dublu de plecări din sistem faţă de anul 2014. Situaţia în procuratură la acest capitol evoluează de la trist la dramatic”, a declarat pentru Moldova Curată preşedintele Consiliului Superior al Procuraturii, Mircea Roşioru. Potrivit lui, cei mai mulţi au depus cereri de eliberare din funcţie din cauza proiectului de modificare a legii cu privire la avocatură. Dacă va intra în vigoare, modificarea nu le va mai permite procurorilor să devină avocați fără să susțină examene de admitere în avocatură. În prezent, procurorii care au lucrat în sistem mai mult de 10 ani sunt admiși în avocatură ”din oficiu”, adică fără examene. ”Această incertitudine faţă de ziua de mâine îi determină să obţină licenţa de avocat, să o suspende şi să încerce apoi să participe la concursul de ocupare a funcţiilor de procurori. Pleacă procurori experimentaţi, cu o anumită vechime”, a remarcat Mircea Roşioru.

”Procurorii au cele mai mici salarii din sistemul de justiţie”

O altă cauză a exodului este, potrivit președintelui CSP, faptul că procurorii sunt angajații cel mai prost remuneraţi din sistemul de justiţie. ”Este un lucru frustrant”, spune Mircea Roşioru, care subliniază că în aceste condiţii creşte riscul de corupere a procurorilor. De asemenea, în opinia sa, tărăgănarea reformei procuraturii creează o stare de incertitudine în sistem. ”Oamenii au obosit să aştepte că reforma se va întâmpla într-o zi. Suntem deja în al treilea an de când am iniţiat acest proces, să avem o nouă lege cu privire la procuratură, să încercăm să ne aliniem la acele standarde pe care le au deja judecătorii. Voinţa politicului nu ne permite să avem o procuratură reformată”, a constatat Mircea Roşioru.

Ion Oboroceanu: ”Procurorii nu trebuie să se teamă de examene”

Deşi de la Procuratura raionului Căușeni în acest an nu a plecat niciun procuror, conducătorul instituției, Ion Oboroceanu, susține că situaţia este critică la nivel naţional şi ar putea fi stabilizată doar după reformarea procuraturii. ”Odată cu definitivarea Strategiei de reformare a justiţiei, situaţia se va ameliora şi sistemul va fi curăţat şi din interior, şi din exterior, astfel ca în cadrul procuraturii să rămână doar persoane dedicate, responsabile şi profesioniste”, a spus Ion Oboroceanu pentru Moldova Curată.

Cât privește iniţiativa ca procurorii să nu mai poată intra fără examen în avocatură, Ion Oboroceanu, (el însuși în trecut avocat) consideră că aceasta nu ar trebui să îi sperie pe adevăraţii profesionişti. ”Nu trebuie să ne temem nici de examene, nici de evaluări, contează numai să fim evaluaţi obiectiv, şi nu la nivel de interese de grup”, a subliniat Ion Oboroceanu.

Legea cu privire la reformarea Procuraturii a fost votată în prima lectură la sfârşitul lunii mai 2015, dar nu a ajuns să fie votată, deocamdată, în lectură finală pentru a intra în vigoare. Proiectul prevede oferirea mai multor garanţii de independenţă pentru procurori, dar şi majorarea salariilor acestora, urmând să fie similare cu cele pe care le primesc judecătorii.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Inventariere cu bătaie la Primăria din Ciuciuleni?

Directoarea Casei de Cultură din satul Ciuciuleni, raionul Hânceşti, este acum internată la Spitalul de Urgenţă din municipiul Chişinău. Femeia susţine că a fost îmbrâncită de către primarul Gheorghe Grigoraş, a căzut, s-a lovit la cap, şi s-a ales cu o comoţie cerebrală. Primarul însă spune că directoarea ar simula totul.

30 martie 2016
88
Arhiva

Profil candidat: Angel Agache

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
434
Arhiva

Preşedinta raionului Făleşti, aleasă cu vot de aur

Raionul Făleşti este condus de democrata Iraida Bânzari. Alegerea ei în fruntea raionului i-a supărat pe consilierii socialişti şi pe cei din partidul lui Renato Usatîi, deoarece o consilieră din partidul lui Igor Dodon a plecat la democraţi, acesta fiind votul de aur.

24 noiembrie 2015
95
Arhiva

Profil candidat: Olga Coptu

Integritatea în activitatea politică

04 februarie 2019
121
Arhiva

Masa rotundă: „Integritatea politică – condiție esenția...

Asociația Presei Independente (API) și portalul MoldovaCurata.md vă invită la masa rotundă „Integritatea politică – condiție esențială a unui sistem național durabil de integritate”.

24 mai 2019
103
Arhiva

Marius Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldo...

Marius Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldova a oferit un interviu portalului Moldova Curată în care spune ce trebuie să facă ţara noastră pentru reformarea sistemului justiţiei. De asemenea, Excelenţa Sa vorbeşte despre experienţa României în promovarea integrităţii persoanelor cu funcţii publice în perioada preaderare şi cea de aderare la marea familie Europeană.

13 iulie 2015
87