Profil candidat: Ion Dascăl

Arhiva 20 ianuarie 2019 1100

Integritatea în activitatea politică



Ion Dascăl, preşedintele raionului Drochia, ocupă poziția a 29-a în lista PDM pentru circumscripția națională. Dascăl a ajuns președinte al raionului Drochia după ce predecesorul său, democratul Vasile Grădinaru, a demisionat, la 7 iunie 2018. Anterior, Dascăl a obținut mandatul de consilier de Drochia pe lista PDM la alegerile locale din 2015.

Ion Dascăl este și secretar executiv al Oficiului Teritorial Drochia al Partidului Democrat. Până a ajunge în fotoliul de președinte de raion, începând cu luna aprilie 2018, democratul a deținut funcția de șef al Centrului multifuncţional de prestare a serviciilor publice, din cadrul Agenţiei Servicii Publice. Anterior acesta a fost reprezentantul Moldtelecom în raioanele Drochia, Râșcani și Glodeni.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

La o lună după ce a fost instalat în fotoliul de președinte al raionului Drochia, Ion Dascăl a depus Declarația de avere și interese personale, în care arăta că este proprietar a 51,17 hectare de teren agricol, procurat în perioada anilor 2011-2012. Este interesant că în Declarația de avere pentru anul 2017, depusă în calitate de consilier local, Ion Dascăl nu a indicat veniturile și proprietățile sale, inclusiv terenurile arătate în declarația de avere și interese personale depusă odată cu numirea sa în funcția de președinte a raionului.

În 2017, funcționarul și-a procurat o casă cu suprafața de 127.2 de metri pătrați, care l-a costat 200 de mii de lei şi un imobil de 21 de metri pătrați pentru care a plătit doar 10 lei. Tânărul președinte al raionului Drochia mai susține că și-a cumpărat în 2018 mașină de teren Mitsubishi-Pajero, fabricată în 2008, care l-ar fi costat doar 10 mii de lei.

Ion Dascăl ne-a declarat că în privința imobilului în valoare de 10 lei a fost comisă o greșeală. „Este vorba de un acaret pe lângă casă. Am rugat-o pe contabilă să-mi perfecteze declarația de avere și a comis greșeala. Uitați-vă în declarația depusă la CEC, acolo e tot corect”, a precizat președintele raionului Drochia.

Ion Dascăl a oferit explicații și în privința mașinii de teren: „Am luat mașina prin intermediul unei companii de leasing, iar în declarația de avere a fost indicat prețul din contract. Puțin mai târziu am înlocuit mașina de teren cu un Mercedes”.

În ultima Declarație de avere depusă în calitate de funcționar public, Ion Dascăl mai arată că în perioada 2017 până în iulie 2018 a avut un salariu de 21490.57 de lei în calitate de șef al Serviciului multifuncțional, 27649.88 a primit salariu de la Moldtelecom, iar 1500 de lei i-a ridicat  în calitate de îndemnizații pentru participarea la ședințele Consiliului raional. Ion Dascăl a mai raportat un credit de 50 de mii de lei, contractat în 2017 cu o dobândă anuală de 13 la sută, scadent în 2020.

Deși a deținut până în iunie 2018 funcția de administrator la Dascapital SRL, președintele raionului Drochia nu a raportat careva venituri de la întreprinderea dată, indicând salariul de 40 de mii de lei al soţiei.

În Declarația de avere depusă în calitate de concurent electoral, Ion Dascăl nu mai indică prețul imobilului de 21 metri pătrați. În document nu se regăsește nici mașină de teren. De această dată, candidatul PDM declară un automobil de model Mercedes, produs în 2009 și estimat la 165 mii 469 lei.

În 2011, Ion Dascăl a fondat întreprinderea Dascapital SRL, pe care a administrat-o până în iunie, 2018, când i-a delegat funcția soției sale. Astfel, timp de două luni cât a deținut o funcție administrativă, cea de șef al Centrului multifuncțional, democratul a activat în două funcții concomitent, încălcând prevederile Legii privind declararea averii și a intereselor personale din 17 iunie 2016.

Ion Dascăl ne-a declarat că intenționează să-și refacă afacerea din agricultură și speră să beneficieze de granturi europene. „Terenurile erau date în arendă, iar în ultimul an nici nu mi s-a plătit pentru o parte din ele. Intenționez să aplic la un proiect al Uniunii Europene și să obțin bani pentru a-mi construi o afacere prosperă”, ne-a spus democratul.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Ion Dascăl este activ pe linie de partid și mediatizat intens în presa locală. Pe site-ul oficial al Consiliului Raional Drochia Ion Dascăl apare ca filantrop. Astfel, în luna mai 2018, Ion Dascăl, împreună cu alți democrați, apare în fotografii împărțind daruri. Ei au donat o mașină de spălat unei familii cu mulți copii, acțiune mediatizată intens.

„Cazier judiciar”

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale a candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Procuratura rămâne fără procurori: 10% dintre procurori...

De la începutul acestui an 65 de procurori din toată țara au plecat din sistem din proprie inițiativă, asta înseamnă cam 10% din tot corpul de procurori. Numai la ultima şedinţă a Consiliului Superior al Procurorilor, din 12 noiembrie 2015, au fost examinate 5 cereri de demisie. Motivele invocate sunt salariile mici, de aproximativ 5 mii de lei lunar, lipsa reformelor în sistem și planificata adoptare a unei modificări a legii cu privire la avocatura, care va lăsa procurorii fără dreptul de a deveni avocați fără să susțină examen.

20 noiembrie 2015
1305
Arhiva

Raport Freedom House: Corupția și proasta guvernare la...

Deşi există un larg consens în ceea ce priveşte accederea în Uniunea Europeană, Republica Moldova este încetinită încă de grave conflicte interne şi de clivaje în ceea ce priveşte orientarea sa viitoare – se arată în raportul Nations in Transit 2015 al Freedom House.

27 iunie 2015
735
Arhiva

Preşedintele raionului Edineţ refuză să-şi facă public...

Noul președinte al raionului Edineț, democratul Iurii Garas, refuză să dea publicităţii declarația sa de avere, în pofida faptului că o hotărâre de Guvern din 4 aprilie 2012 obligă persoanele cu funcţii publice să-şi afişeze declaraţiile pe paginile oficiale. În locul declarațiilor referitoare la proprietăți, site-ul Consiliului Raional Edineț e plin de știri ce conțin declarații ale unor consilieri orășenești care pleacă din PLDM. Preşedintele de raion, reprezentant al PDM, a refuzat să comenteze de ce aceste declaraţii politice sunt plasate pe site-ul Consiliului Raional. Iurii Garas a refuzat să ne ofere o copie a declarației de avere chiar și atunci când am solicitat documentul.

15 noiembrie 2015
1556
Arhiva

“Imperiul lui Gofman”, cu proprietăţi ieftine

Legislaţia actuală cu privire la declararea averii conţine reglementări lacunare în ce priveşte modul de indicare a valorii bunurilor, iar acest lucru permite funcţionarilor să indice preţuri mult mai mici chiar şi decât cele indicate în actele cadastrale. Astfel, legea prevede declararea valorii contractuale doar a bunurilor imobile neevaluate cadastral, însă unele persoane indică în formularul declaraţiei costul acestor proprietăţi, chiar dacă ele sunt înregistrate la Agenția Relații Funciare și Cadastru. Aşa a procedat şi Mihail Gofman, fostul șef adjunct al Serviciului Prevenire și Combatere a Spălării Banilor al Centrului Național Anticorupție. El a indicat valori foarte mici ale imobilelor în raport cu estimările prezentate de Agenția Relații Funciare și Cadastru, iar asta a făcut ca CNI să claseze dosarul de verificare a lui Mihail Gofman. 

09 martie 2015
905
Arhiva

CSM a propus spre avansare un judecător vizat de CEDO

Anul trecut, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îi propunea preşedintelui ţării să-i confere gradul superior de calificare unui judecător din cadrul Curţii Supreme de Justiţie. Acest grad este cel mai important pe care îl poate avea un judecător, ceea ce înseamnă şi un adaos salarial lunar de 400 de lei. Juriştii afirmă că magistraţii care sunt propuşi spre o astfel de promovare trebuie să aibă o experienţă de muncă bogată, dar şi succese remarcabile în domeniu. Preşedintele Nicolae Timofti, fost judecător şi el, a decis să nu-i acorde calificarea solicitată judecătorului Ghenadie Nicolaev.

29 aprilie 2013
820
Arhiva

După doi ani de procese, instanţa a decis: secretarul c...

În anul 2014, Moldova Curată relata o situaţie din comuna Grădiniţa, raionul Căuşeni, unde Svetlana Ivanova, secretarul consiliului local, deţinea prin cumul şi funcţia de asistent social. Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a adoptat, acum doi ani, un act prin care constata că funcţionara a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii de funcţii, Svetlana Ivanova continuă şi astăzi să deţină cele două poziţii în cadrul primăriei Grădiniţa.

26 aprilie 2016
730