Procurorii vor fi reprezentați în Consiliul de Integritate de către Mircea Roșioru

Arhiva 15 august 2016 953
Mircea Roșioru este primul membru oficial desemnat în Consiliul de Integritate

Viitorul Consiliu de Integritate, instituție care urmează să fie creată până la finalul acestei luni și care va avea misiunea să supravegheze activitatea Autorității Naționale de Integritate, are deja primul membru. Este vorba despre procurorul Mircea Roșioru, președintele Consiliului Superior al Procurorilor, desemnat prin hotărârea CSP din 11 august 2016.



Potrivit Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, din CI vor face parte 7 persoane, două dintre care vor fi propuse de societatea civilă. Restul membrilor vor fi propuși, câte unul, de către: Parlament, Guvern, CSP, CSM, CALM. Până în prezent, doar Consiliul Superior al Procurorilor și-a desemnat oficial reprezentantul. Mircea Roșioru nu ne-a răspuns astăzi la telefon pentru a ne oferi un comentariu. El deține funcția de președinte al Consiliului Superior al Procurorilor din luna ianuarie 2014. De asemenea, Mircea Roșioru conduce Direcția Judiciară a Procuraturii Generale. 

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a declarat anterior pentru Moldova Curată că formarea Consiliului de Integritate ar urma să se încheie până la sfârșitul lunii august, de chestiunile organizatorice ocupându-se Ministerul Justiției. Potrivit lui Vladimir Cebotari, Autoritatea Națională de Integritate ar urma să devină funcțională cel târziu în luna ianuarie 2017. 

Consiliul de Integritate este instituția care va organiza concursurile pentru alegerea președintelui și vice-președintelui ANI, va valida rezultatele concursurilor, va aproba rapoartele de activitate ale ANI etc. Membrii CI vor fi desemnați pentru un mandat de 5 ani și nu vor fi remunerați. Ei trebuie să întrunească o serie de criterii: să nu fi fost membri ai vreunui partid în ultimii 2 ani, să nu aibă antecedente penale, inclusiv stinse, să nu fi fost implicați în conflicte de interese, incompatibilități sau nedeclarare a averilor etc.

Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate a intrat în vigoare la 1 august 2016. Adoptarea ei și, în general, reformarea sistemului național de integritate, a fost condiționată de Guvernul României pentru acordarea unei tranșe din împrumutul de 150 de milioane de euro Executivului de la Chișinău. Odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, Comisia Națională de Integritate, care a activat timp de 3 ani și jumătate, a fost suspendată.

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Expert Forum, Freedom House-România și alte organizații...

Patru organizații ale societății civile din România, Expert Forum (EFOR), Freedom House-România, Grupul de Dialog Social (GDS) și Centrul Român de Politici Europene au pregătit o petiție către președintele Klaus Johannis, primul ministru Dacian Cioloș și către liderii celor mai mari formațiuni politice Liviu Dragnea și Nicușor Dan. Organizațiile le solicită să ia „măsuri adecvate”, inclusiv să suspende finanțarea prin împrumutul de sprijin bugetar (și alte formule de asistență financiară) a Republicii Moldova, dacă Parlamentul de la Chișinău va adopta legea numită "pentru liberalizarea capitalului și stimularea fiscală".

19 decembrie 2016
944
Arhiva

Preşedinte judecătoriei Buiucani şi-a cumpărat apartame...

Dorin Dulghieru, preşedintele Judecătoriei Buiucani din municipiul Chişinău, a solicitat de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să-i fie alocat spaţiu locativ, chiar dacă deține un apartament în Chişinău. Acum magistratul are două apartamente, dintre care unul cu suprafaţa de peste 87 metri patraţi. L-a cumpărat la un preţ preferenţial, de peste 31 de mii de euro.

28 iunie 2016
1955
Arhiva

Депутатство - в Гагаузии, процветающий бизнес и роскошн...

От округа № 7 города Чадыр-Лунга за место в Народном Собрании Гагаузии (НСГ) борются пять кандидатов. Наиболее серьёзные претенденты на победу оказались владельцами доходных предприятий и дорогой недвижимости в Кишиневе - там, где на самом деле проживают.

28 octombrie 2016
1775
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Primarul nu dorește să mă angajeze, dar nici să mă info...

Întrebare: Pe parcursul anului 2017 am depus la Primăria Ignăței, raionul Rezina, trei cereri de angajare: în calitate de secretară a consiliului local, de specialist în domeniul fiscal și de contabilă cu un adaos de 0,25 din salariul de bază. Deși aceste funcții sunt vacante, Primarul nu a considerat de cuviință să dea curs acestor solicitări, dar nici să mă informeze despre motivul refuzului. În perioada septembrie-noiembrie 2017 am expediat în adresa primăriei o petiție în care am cerut răspuns oficial la solicitările anterioare, dar și o solicitare de a lua cunoștință cu actele de revizie efectuate în cadrul Primăriei de către Ministerul Finanțelor și Procuratura Anticorupție. Deși a trecut mai mult de o lună, nu am primit răspuns. Cum pot fi calificate acțiunile primăriei din punct de vedere legal și ce ar trebui să întreprind pentru a-mi apăra drepturile? Este în drept primarul să refuze angajarea unor specialiști, dacă există locuri vacante?

16 februarie 2018
1202
Arhiva

Profil candidat: Alexandr Odințov

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1292
Arhiva

Profil candidat: Alexandru Jolnaci

Integritatea în activitatea politică

20 februarie 2019
1322