Procurorii vor fi reprezentați în Consiliul de Integritate de către Mircea Roșioru

Arhiva 15 august 2016 849
Mircea Roșioru este primul membru oficial desemnat în Consiliul de Integritate

Viitorul Consiliu de Integritate, instituție care urmează să fie creată până la finalul acestei luni și care va avea misiunea să supravegheze activitatea Autorității Naționale de Integritate, are deja primul membru. Este vorba despre procurorul Mircea Roșioru, președintele Consiliului Superior al Procurorilor, desemnat prin hotărârea CSP din 11 august 2016.



Potrivit Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, din CI vor face parte 7 persoane, două dintre care vor fi propuse de societatea civilă. Restul membrilor vor fi propuși, câte unul, de către: Parlament, Guvern, CSP, CSM, CALM. Până în prezent, doar Consiliul Superior al Procurorilor și-a desemnat oficial reprezentantul. Mircea Roșioru nu ne-a răspuns astăzi la telefon pentru a ne oferi un comentariu. El deține funcția de președinte al Consiliului Superior al Procurorilor din luna ianuarie 2014. De asemenea, Mircea Roșioru conduce Direcția Judiciară a Procuraturii Generale. 

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a declarat anterior pentru Moldova Curată că formarea Consiliului de Integritate ar urma să se încheie până la sfârșitul lunii august, de chestiunile organizatorice ocupându-se Ministerul Justiției. Potrivit lui Vladimir Cebotari, Autoritatea Națională de Integritate ar urma să devină funcțională cel târziu în luna ianuarie 2017. 

Consiliul de Integritate este instituția care va organiza concursurile pentru alegerea președintelui și vice-președintelui ANI, va valida rezultatele concursurilor, va aproba rapoartele de activitate ale ANI etc. Membrii CI vor fi desemnați pentru un mandat de 5 ani și nu vor fi remunerați. Ei trebuie să întrunească o serie de criterii: să nu fi fost membri ai vreunui partid în ultimii 2 ani, să nu aibă antecedente penale, inclusiv stinse, să nu fi fost implicați în conflicte de interese, incompatibilități sau nedeclarare a averilor etc.

Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate a intrat în vigoare la 1 august 2016. Adoptarea ei și, în general, reformarea sistemului național de integritate, a fost condiționată de Guvernul României pentru acordarea unei tranșe din împrumutul de 150 de milioane de euro Executivului de la Chișinău. Odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, Comisia Națională de Integritate, care a activat timp de 3 ani și jumătate, a fost suspendată.

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

După doi ani de procese, instanţa a decis: secretarul c...

În anul 2014, Moldova Curată relata o situaţie din comuna Grădiniţa, raionul Căuşeni, unde Svetlana Ivanova, secretarul consiliului local, deţinea prin cumul şi funcţia de asistent social. Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a adoptat, acum doi ani, un act prin care constata că funcţionara a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii de funcţii, Svetlana Ivanova continuă şi astăzi să deţină cele două poziţii în cadrul primăriei Grădiniţa.

26 aprilie 2016
773
Arhiva

Acțiunile anticorupție – realizate cu ”deficiențe”

Din cele nouă acțiuni anticorupție menționate în Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – UE, autoritățile au reușit să realizeze cu succes doar două dintre ele. Este vorba de prelungirea de către Centrul Național Anticorupție (CNA) a termenului de implementare al Strategiei Naționale Anticorupție (SNA) pentru 2016, dar și elaborarea de către Ministerul Justiției a legislației privind incriminarea utilizării contrar destinației și delapidării fondurilor europene și internaționale. Aceste concluzii sunt incluse în ”Raportul de monitorizare a implementării Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare (martie-iunie 2016)” și au fost prezentate la 6 iulie curent de câteva organizații neguvernamentale.

06 iulie 2016
860
Arhiva

Nemulţumiri la Primăria Chetrosu după organizarea unui...

Săptămâna trecută, în cadrul Primăriei Chetrosu din raionul Drochia s-a desfăşurat un concurs public de angajare a secretarului consiliului local. Moldova Curată a primit o sesizare prin care un cititor ne-a informat că persoana care a câştigat concursul nu ar avea studii juridice sau în domeniul administraţiei publice locale, aşa cum prevede legea.

17 mai 2016
801
Arhiva

Camera Înregistrării de Stat oferă informaţii învechite...

Camera Înregistrării de Stat (CÎS) a majorat acum mai mult de o lună tarifele pentru cei care solicită informaţii despre agenţii economici şi întreprinzătorii individuali din Republica Moldova. Deşi până anul trecut percepea taxe destul de mari pentru aceste informaţii, acum CÎS a dublat preţurile, chiar dacă unele date pe care le oferă sunt învechite şi nu au mai fost actualizate de circa patru ani. Este vorba despre informaţiile referitoare la veniturile obţinute de agenţii economici sau de către întreprinzătorii individuali.

02 februarie 2016
949
Arhiva

CÂND GUVERNUL TACE, SOCIETATEA CIVILĂ CERE REPETAT

Un grup de asociații neguvernamentale a făcut astăzi un apel repetat către Guvern să inițieze o procedură corectă și transparentă de numire a unui judecător la Curtea Constituțională, întrucât există o funcție vacantă deja de 5 luni, cand a expirat mandatul lui Petru Răilean. Adresarea vine după ce un alt apel, făcut în octombrie  2014, a rămas fără răspuns.

25 martie 2015
1120
Arhiva

Raionul Briceni, condus de un fost şef de vamă

În urma alegerilor din vara anului curent, preşedinte al raionului Briceni a fost ales democratul Mihail Gnatiuc, fost primar de Briceni. Acesta a candidat la ultimele alegeri locale pentru un nou mandat de primar, dar a pierdut în faţa reprezentantului PSRM. Ucrainean  de naţionalitate, Gnatiuc s-a născut în Iacutia în 1956, unde au fost deportaţi părinţii săi. A absolvit facultatea de drept a Universităţii de Stat din Moldova, după care s-a stabilit cu traiul la Briceni. A activat în calitate de şef al birourilor vamale Briceni și Ocniţa şi la Aeroportul Chişinău. În 2011 a fost ales primar de Briceni. Noul preşedinte de raion susţine că nu are decât o casă de locuit, nu deține afaceri şi nici măcar maşini personale.

27 octombrie 2015
1197