Procurorii vor fi reprezentați în Consiliul de Integritate de către Mircea Roșioru

Arhiva 15 august 2016 851
Mircea Roșioru este primul membru oficial desemnat în Consiliul de Integritate

Viitorul Consiliu de Integritate, instituție care urmează să fie creată până la finalul acestei luni și care va avea misiunea să supravegheze activitatea Autorității Naționale de Integritate, are deja primul membru. Este vorba despre procurorul Mircea Roșioru, președintele Consiliului Superior al Procurorilor, desemnat prin hotărârea CSP din 11 august 2016.Potrivit Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, din CI vor face parte 7 persoane, două dintre care vor fi propuse de societatea civilă. Restul membrilor vor fi propuși, câte unul, de către: Parlament, Guvern, CSP, CSM, CALM. Până în prezent, doar Consiliul Superior al Procurorilor și-a desemnat oficial reprezentantul. Mircea Roșioru nu ne-a răspuns astăzi la telefon pentru a ne oferi un comentariu. El deține funcția de președinte al Consiliului Superior al Procurorilor din luna ianuarie 2014. De asemenea, Mircea Roșioru conduce Direcția Judiciară a Procuraturii Generale. 

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a declarat anterior pentru Moldova Curată că formarea Consiliului de Integritate ar urma să se încheie până la sfârșitul lunii august, de chestiunile organizatorice ocupându-se Ministerul Justiției. Potrivit lui Vladimir Cebotari, Autoritatea Națională de Integritate ar urma să devină funcțională cel târziu în luna ianuarie 2017. 

Consiliul de Integritate este instituția care va organiza concursurile pentru alegerea președintelui și vice-președintelui ANI, va valida rezultatele concursurilor, va aproba rapoartele de activitate ale ANI etc. Membrii CI vor fi desemnați pentru un mandat de 5 ani și nu vor fi remunerați. Ei trebuie să întrunească o serie de criterii: să nu fi fost membri ai vreunui partid în ultimii 2 ani, să nu aibă antecedente penale, inclusiv stinse, să nu fi fost implicați în conflicte de interese, incompatibilități sau nedeclarare a averilor etc.

Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate a intrat în vigoare la 1 august 2016. Adoptarea ei și, în general, reformarea sistemului național de integritate, a fost condiționată de Guvernul României pentru acordarea unei tranșe din împrumutul de 150 de milioane de euro Executivului de la Chișinău. Odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, Comisia Națională de Integritate, care a activat timp de 3 ani și jumătate, a fost suspendată.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Fiica - ministră a Sănătăţii, mama - conducătoare a une...

Ministra Sănătăţii, Ruxanda Glavan, este suspectată de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese. Alianţa Anticorupţie a expediat o sesizare la Comisia Naţională de Integritate (CNI) în care menţionează că mama ministrei Sănătăţii, Anadela Glavan, care este şefa Asociaţiei Medicale Teritoriale (ATM) Centru din municipiul Chişinău, ar fi în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii (MS), condus de fiica sa.

28 ianuarie 2016
2335
Arhiva

Raport Freedom House: Corupția și proasta guvernare la...

Deşi există un larg consens în ceea ce priveşte accederea în Uniunea Europeană, Republica Moldova este încetinită încă de grave conflicte interne şi de clivaje în ceea ce priveşte orientarea sa viitoare – se arată în raportul Nations in Transit 2015 al Freedom House.

27 iunie 2015
783
Arhiva

La Soroca, președintele raionului este medic, cu trei a...

De profesie medic, președintele raionului Soroca, Mihai Mâțu, a condus în ultimii trei ani Spitalul Raional. Împreună cu soția sa, care lucrează în calitate de asistentă medicală în același spital, a adunat, din această postură, trei apartamente, trei terenuri și trei automobile.

28 noiembrie 2015
827
Arhiva

Victor Micu: ”Vom lua act de apelul ONG-urilor. Deja in...

Un grup de organizații neguvernamentale a adresat un apel Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care solicită investigarea urgentă și sancționarea cazurilor de manipulare a sistemului electronic de distribuire aleatorie a dosarelor în instanțele de judecată din Republica Moldova. La rândul său, președintele CSM, Victor Micu, susține că el însuși este interesat ca aceste investigații să aibă loc, iar persoanele implicate să fie pedepsite.

02 februarie 2015
820
Arhiva

Noul șef al ADR Centru: fost director al echipei de fot...

Noul director al ADR Centru, Viorel Jardan, este un tânăr în vârstă de 27 de ani, care deține, pe lângă funcția în care a fost recent ales, și două funcții de consilier. El este consilier local din partea PDM în satul Lozova, raionul Strășeni și consilier raional la Strășeni. Viorel Jardan a fost ales șef al ADR Centru în urma unui concurs organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, instituție condusă tot de un reprezentat al Partidului Democrat. Astfel, toate cele trei agenții de dezvoltare regională: Nord, Centru și Sud, sunt conduse de reprezentanți ai acestei formațiuni.

27 august 2016
1069
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Funcționarii ne cer scrisori oficiale, cu semnătură și...

Întrebare: Sunt jurnalistă la un post regional de televiziune. Deseori solicităm informații de la instituțiile statului prin e-mail, iar funcționarii ne cer scrisori oficiale, cu semnătură și ștampilă, chiar dacă vrem să obținem o informație simplă, obișnuită. Cum să procedăm în astfel de situații?

04 octombrie 2017
1292