ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese
În turul doi al alegerilor locale, care se va desfășura pe 3 noiembrie 2019, au acces și unii candidați care au la activ conflicte de interese recunoscute de autoritatea de profil. În unele orașe sunt pretendenți care, anterior, ocupând funcții publice, au încheiat contracte de achiziții cu firmele familiei sau au comis alte fapte calificate ulterior drept conflicte de interese. Majoritatea dintre ei nu au fost sancționați din cauza expirării termenului de prescripție.
SOROCA: Victor Său, benzină de la firma familiei
Candidatul Victor Său mai râvnește la un mandat de primar al orașului Soroca. În turul doi se va confrunta cu Lilia Pilipețcaia, candidata socialiștilor. Până acum, Victor Său a schimbat câteva partide. A intrat în politică in echipa Partidului Naţional Liberal (PNL), apoi și-a continuat activitatea pe lista Partidului Liberal Democrat (PLDM). În ultimii doi ani a făcut parte din ”familia democraților”, iar la aceste alegeri a decis să candideze independent.
Deși se află în funcții publice din anul 2007, Victor Său nu a uitat de afacerea sa, pe care a condus-o până a obține primul mandat de primar. E vorba despre firma „Navisor” SRL. Portalul Moldova Curată a scris că în anul 2013, Consiliul Raional (CR) Soroca a cumpărat de la această firmă benzină de peste 326 de mii de lei. Cu un an mai târziu, fosta Comisie Națională de Integritate (CNI) a constatat că Victor Său s-a aflat în conflict de interese. Aici - actul CNI. Chiar dacă actul CNI a rămas definitiv, Victor Său nu a fost sancționat pentru admiterea conflictului de interese, invocându-se expirarea termenului de prescripție.
RÂȘCANI: Victor Bogatico, nepot ales de unchi
Victor Bogatico, fost primar al orașului Râșcani, câștigând mandatul în anul 2015 din partea Partidului Nostru. Acum candidează pe lista aceluiași partid. El se va confrunta cu Andrei Tcaciuc de la Partidul Socialiștilor din Moldova.
Portalul Moldova Curată a scris anterior că Victor Bogatico a încălcat regimul conflictului de interese în anul 2013, atunci când a prezidat concursurile publice de dare în arendă a unor terenuri nepotului său, fapt constatat ulterior de Comisia Naţională de Integritate. Acesta însă nu a fost sancţionat din motivul expirării termenului de prescripţie. Bogatico a declarat atunci că nu putea să îi interzică nepotului său să participe la licitaţie.
CĂUȘENI: Grigore Repeșciuc, afaceri cu firma familiei
Fostul primar al orașului Căușeni și actual deputat democrat, Grigore Repeșciuc, își dorește încă un mandat. El se va lupta în turul doi cu Anatolie Donțu, candidatul Blocului Electoral ”ACUM”.
Repeșciuc a intrat în vizorul presei și al instituțiilor anticorupție în anul 2017, când Primăria Căușeni a încheiat contracte cu firma socrului primarului, „Dragoș Camenșcic SRL”, în valorare totală de aproximativ 700 mii lei, pentru asigurarea funcționării iluminatului stradal și a veceurilor publice din oraș. În următorul an, un alt contract. De data aceasta, Primăria a incheiat cu firma soției primarului, ”Galaxia-Parc”, un contract în valoare de 130 de mii de lei, pentru „servicii și activități de agrement pentru copii”.
În luna august 2019, ANI a anunțat că a constatatat că Repeșciuc a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Grigore Repeșciuc a declarat pentru Moldova Curată că se consideră nevinovat și a atacat în instanță actul ANI, însă o decizie încă nu a fost pronunțată.
Și atunci când a devenit deputat, Repeșciuc nu a uitat de interesele personale: în primăvara anului 2019, a luat în arendă biroul din sediul Primăriei Căușeni, în care până atunci își exercitase atribuțiile de primar. Scopul – de a folosi acest birou pentru a primi în audiență oamenii, în calitatea sa de deputat. Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat a declarat decizia Consiliului local prin care biroul a fost dat în arendă drept ilegală.
HÂNCEȘTI: Alexandru Botnari, produse petroliere de la firma familiei
Alexandru Botnari candidează pentru fotoliul de primar al orașului Hâncești din partea Partidului Democrat din Moldova. Acesta se va ”duela” cu Marcel Petrușan, candidatul Blocului Electoral ”ACUM”.
Și Alexandru Botnari a fost protagonistul unei investigații publicate de portalul Moldova Curată. Pe când deținea funcția de primar al orașului Hâncești, afacerea familiei sale, PETROCUB&CO SRL, a câștigat contracte la Primăria Hâncești în valoare de circa 400 de mii de lei. Botnari le-a explicat jurnaliștilor că nu a făcut parte din grupul de lucru de selectare a câștigătorului.
În acest an, jurnaliștii de la TV8 au relatat că două străzi din orașul Hâncești au fost numite în memoria tatălui primarului, Chiril Botnari, care a fost arhitect în localitate, dar și în cinstea soacrei acestuia, Nadejda Odobescu, care a lucrat mai mult timp în calitate de directoare de școală. Alexandru Botnari a precizat atunci că deciziile aparțin consilierilor locali.
CIMIȘLIA: Mihai Olărescu, cărbune pentru Consiliul raional
Mihai Olărescu a deținut funcția de președinte al raionului Cimișlia. La aceste alegeri, candidează pentru funcția de primar al orașului Cimișlia din partea partidului Democrat din Moldova (PDM). Se va confrunta în turul doi cu Sergiu Andronachi, candidatul Blocului ”ACUM”.
Și acest candidat a fost protagonistul unei investigații jurnalistice. Portalul Moldova Curată a scris recent că pe când acesta era președinte de raion, firma „Cătădeni-Lux”, a cărui director executiv a fost anterior, a câștigat 13 contracte de achiziții publice în valoare totală de peste un milion 500 de mii de lei. Toate contractele au fost câștigate într-o singură zi – 22 septembrie 2017. Candidatul a explicat însă că firma nu-i aparține și că acolo a activat doar în calitate de director de filială. Totodată, Olărescu a menționat că nu a făcut parte din comisia de achiziții. În cazul lui Mihai Olărescu, ANI nu s-a expus încă.
Alegeri locale 2019: Cunoaște-ți candidatul!
Menționăm că în perioada 6 octombrie – 3 noiembrie 2019, portalul MoldovaCurata.md împreună cu Centrul de Investigații Jurnalistice au publicat profilurile de integritate ale candidaților la funcția de primar al municipiilor, inclusiv ale suburbiilor și orașelor-centre de raion la alegerile locale generale. Profilurile au fost elaborate în baza unor criterii stabilite împreună cu experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției și vizează veniturile și bunurile candidaților, conflictele de interese, modul cum au fost gestionați banii publici etc.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Procurorul general a dispus începerea urmăririi penale...
Procurorul general, Corneliu Gurin, a dispus începerea urmăririi penale în cazul unuia dintre subalternii săi. Este vorba despre Igor Balmuş, procurorul Secţiei control al executării pedepselor şi locurilor de detenţie din cadrul Direcţiei investigaţii generale a Procuraturii Generale. Decizia a fost luată după ce, în luna octombrie, membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au sesizat oamenii legii pentru că în declaraţia pe venituri şi proprietăţi pentru anul 2013, Igor Balmuş nu a indicat un automobil de model Volkswagen Transporter, zece conturi bancare şi 35 de acţiuni la o întreprindere.
Prezentarea Studiului “Reacția instituțiilor publice la...
Asociația Presei Independente (API) și portalul MoldovaCurata.md vă invită la prezentarea Studiului “Reacția instituțiilor publice la investigațiile jurnalistice: autosesizări multe, rezultate puține”. Evenimentul va avea loc luni, 22 ianuarie 2018, ora 14.00, în sala de conferințe a Hotelului „Jolly Alon” (mun. Chișinău, str. Maria Cebotari 37).
Viceministrul Culturii şi-a completat declaraţia de ave...
Viceministrul Culturii, Igor Șarov, și-a completat declarația de avere de două ori, lucru pe care legea nu îl permite. Imediat ce a preluat funcția, în septembrie 2013, el a depus o declarație de avere și scria că nu deține nici un imobil, iar pentru Moldova Curată a explicat că locuiește cu familia întrun apartament al mamei sale. După apariția articolului însă, declarația a fost completată și republicată atât pe pagina Comisiei Naționale de Integritate (CNI), cât și pe cea a Ministerului Culturii. În noul document, în proprietatea oficialului apare un apartament. Experţii susţin că legea nu prevede recompletarea declaraţiilor de avere, iar acest lucru este ilegal.
Reparaţia Judecătoriei Orhei, soldată cu dosar penal
O companie care a reparat sediul Judecătoriei Orhei a ajuns în vizorul procurorilor după ce a cerut pentru renovare un milion de lei, iar angajaţii Inspecţiei Financiare, subordonată Ministerului Finanţelor, au constatat mai multe abateri de la normele legale. Bunăoară, controlorii au stabilit că circa 425.000 de lei au fost trecuţi neîntemeiat la capitolul cheltuieli. Oamenii legii au pornit urmărirea penală în baza articolului 190, aliniat 5, din Codul Penal – escrocheria, în baza raportului inspectorilor. Deşi procurorii ne-au asigurat că administraţia judecătoriei nu poartă vreo vină, documentul arată că şi şefii instanţei au comis încălcări.
Procuratura rămâne fără procurori: 10% dintre procurori...
De la începutul acestui an 65 de procurori din toată țara au plecat din sistem din proprie inițiativă, asta înseamnă cam 10% din tot corpul de procurori. Numai la ultima şedinţă a Consiliului Superior al Procurorilor, din 12 noiembrie 2015, au fost examinate 5 cereri de demisie. Motivele invocate sunt salariile mici, de aproximativ 5 mii de lei lunar, lipsa reformelor în sistem și planificata adoptare a unei modificări a legii cu privire la avocatura, care va lăsa procurorii fără dreptul de a deveni avocați fără să susțină examen.
Aici așteptăm comentariul tău!