ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese

Arhiva 1 noiembrie 2019 1333

În turul doi al alegerilor locale, care se va desfășura pe 3 noiembrie 2019, au acces și unii candidați care au la activ conflicte de interese recunoscute de autoritatea de profil. În unele orașe sunt pretendenți care, anterior, ocupând funcții publice, au încheiat contracte de achiziții cu firmele familiei sau au comis alte fapte calificate ulterior drept conflicte de interese. Majoritatea dintre ei nu au fost sancționați din cauza expirării termenului de prescripție.



SOROCA: Victor Său, benzină de la firma familiei

Candidatul Victor Său mai râvnește la un mandat de primar al orașului Soroca. În turul doi se va confrunta cu Lilia Pilipețcaia, candidata socialiștilor. Până acum, Victor Său a schimbat câteva partide. A intrat în politică in echipa Partidului Naţional Liberal (PNL), apoi și-a continuat activitatea pe lista Partidului Liberal Democrat (PLDM). În ultimii doi ani a făcut parte din ”familia democraților”, iar la aceste alegeri a decis să candideze independent.

Deși se află în funcții publice din anul 2007, Victor Său nu a uitat de afacerea sa, pe care a condus-o până a obține primul mandat de primar. E vorba despre firma „Navisor” SRL. Portalul Moldova Curată a scris că în anul 2013, Consiliul Raional (CR) Soroca a cumpărat de la această firmă benzină de peste 326 de mii de lei. Cu un an mai târziu, fosta Comisie Națională de Integritate (CNI) a constatat că Victor Său s-a aflat în conflict de interese. Aici - actul CNI. Chiar dacă actul CNI a rămas definitiv, Victor Său nu a fost sancționat pentru admiterea conflictului de interese, invocându-se expirarea termenului de prescripție.

RÂȘCANI: Victor Bogatico, nepot ales de unchi

Victor Bogatico, fost primar al orașului Râșcani, câștigând mandatul în anul 2015 din partea Partidului Nostru. Acum candidează pe lista aceluiași partid. El se va confrunta cu Andrei Tcaciuc de la Partidul Socialiștilor din Moldova.

Portalul Moldova Curată a scris anterior că Victor Bogatico a încălcat regimul conflictului de interese în anul 2013, atunci când a prezidat concursurile publice de dare în arendă a unor terenuri nepotului său, fapt constatat ulterior de Comisia Naţională de Integritate. Acesta însă nu a fost sancţionat din motivul expirării termenului de prescripţie. Bogatico a declarat atunci că nu putea să îi interzică nepotului său să participe la licitaţie.

CĂUȘENI: Grigore Repeșciuc, afaceri cu firma familiei

Fostul primar al orașului Căușeni și actual deputat democrat, Grigore Repeșciuc, își dorește încă un mandat. El se va lupta în turul doi cu Anatolie Donțu, candidatul Blocului Electoral ”ACUM”.

Repeșciuc a intrat în vizorul presei și al instituțiilor anticorupție în anul 2017, când Primăria Căușeni a încheiat contracte cu firma socrului primarului, „Dragoș Camenșcic SRL”, în valorare totală de aproximativ 700 mii lei, pentru asigurarea funcționării iluminatului stradal și a veceurilor publice din oraș. În următorul an, un alt contract. De data aceasta, Primăria a incheiat cu firma soției primarului, ”Galaxia-Parc”, un contract în valoare de 130 de mii de lei, pentru „servicii și activități de agrement pentru copii”.

În luna august 2019, ANI a anunțat că a constatatat că Repeșciuc a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Grigore Repeșciuc a declarat pentru Moldova Curată că se consideră nevinovat și a atacat în instanță actul ANI, însă o decizie încă nu a fost pronunțată.

Și atunci când a devenit deputat, Repeșciuc nu a uitat de interesele personale: în primăvara anului 2019, a luat în arendă biroul din sediul Primăriei Căușeni, în care până atunci își exercitase atribuțiile de primar. Scopul – de a folosi acest birou pentru a primi în audiență oamenii, în calitatea sa de deputat. Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat a declarat decizia Consiliului local prin care biroul a fost dat în arendă drept ilegală.

HÂNCEȘTI: Alexandru Botnari, produse petroliere de la firma familiei

Alexandru Botnari candidează pentru fotoliul de primar al orașului Hâncești din partea Partidului Democrat din Moldova. Acesta se va ”duela” cu Marcel Petrușan, candidatul Blocului Electoral ”ACUM”.

Și Alexandru Botnari a fost protagonistul unei investigații publicate de portalul Moldova Curată.  Pe când deținea funcția de primar al orașului Hâncești, afacerea familiei sale, PETROCUB&CO SRL, a câștigat contracte la  Primăria Hâncești în valoare de circa 400 de mii de lei. Botnari le-a explicat jurnaliștilor că nu a făcut parte din grupul de lucru de selectare a câștigătorului.

În acest an,  jurnaliștii de la TV8 au relatat că două străzi din orașul Hâncești au fost numite în memoria tatălui primarului, Chiril Botnari, care a fost arhitect în localitate, dar și în cinstea soacrei acestuia, Nadejda Odobescu, care a lucrat mai mult timp în calitate de directoare de școală. Alexandru Botnari a precizat atunci că deciziile aparțin consilierilor locali.

CIMIȘLIA: Mihai Olărescu, cărbune pentru Consiliul raional

Mihai Olărescu a deținut funcția de președinte al raionului Cimișlia. La aceste alegeri, candidează pentru funcția de primar al orașului Cimișlia din partea partidului Democrat din Moldova (PDM). Se va confrunta în turul doi cu Sergiu Andronachi, candidatul Blocului ”ACUM”.

Și acest candidat a fost protagonistul unei investigații jurnalistice. Portalul Moldova Curată a scris recent că pe când acesta era președinte de raion, firma „Cătădeni-Lux”, a cărui director executiv a fost anterior, a câștigat 13 contracte de achiziții publice în valoare totală de peste un milion 500 de mii de lei. Toate contractele au fost câștigate într-o singură zi – 22 septembrie 2017. Candidatul a explicat însă că firma nu-i aparține și că acolo a activat doar în calitate de director de filială. Totodată, Olărescu a menționat că nu a făcut parte din comisia de achiziții. În cazul lui Mihai Olărescu, ANI nu s-a expus încă.

Alegeri locale 2019: Cunoaște-ți candidatul!

Menționăm că în perioada 6 octombrie – 3 noiembrie 2019, portalul MoldovaCurata.md împreună cu Centrul de Investigații Jurnalistice au publicat profilurile de integritate ale candidaților la funcția de primar al municipiilor, inclusiv ale suburbiilor și orașelor-centre de raion la alegerile locale generale. Profilurile au fost elaborate în baza unor criterii stabilite împreună cu experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției și vizează veniturile și bunurile candidaților, conflictele de interese, modul cum au fost gestionați banii publici etc.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Dacă ”pachetul de integritate” va trece de Parlament, c...

Consilierii raionali, orăşeneşti şi cei săteşti vor trebui să depună declaraţii de avere şi interese, după adoptarea de către Parlament a pachetului de legi privind sistemul de integritate. Proiectele au fost votate recent la Guvern, fiind o restanţă a implementării Planului de Acţiuni pentru aplicarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

09 februarie 2016
1050
Arhiva

Comandă politică la fosta CNI?

Unii membri ai fostei Comisii Naționale de Integritate afirmă că instituția ar fi instrumentat dosare la comandă politică, în special în perioada campaniei electorale. Ei mai susțin că cele 75 de dosare aflate în procedura CNI la momentul începerii procesului de reorganizare a instituției, adică la 1 august 2016, ar putea rămâne nefinalizate.

27 martie 2017
829
Arhiva

Demnitar atenționat pentru că a urcat băut la volanul m...

Dorian Taşcă, şeful Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat Hânceşti, care a fost tras pe dreapta de inspectorii de patrulare în noaptea de Crăciun şi care a recunoscut că a băut două pahare de vin înainte de a urca  la volanul maşinii de serviciu, a fost... atenționat. Măsura a fost luată la două zile după ce Moldova Curată a relatat despre acest caz.

26 martie 2015
1111
Arhiva

Noua secretară de stat la Mediu e vechea ministră verif...

Noua secretară de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului este vechea viceministră, apoi ministră liberală Valentina Țapiș. Funcționara s-a aflat în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (în prezent - ANI) în anul 2014, după ce Moldova Curată a scris că ea nu-și declarase, doi ani mai devreme, toate averile. Pe atunci viceministră a Mediului, Valentina Țapiș omisese din declarația de avere o casă construită în curtea locuinței sale din suburbia Codru a capitalei. Atunci funcționara a spus că în acea casă locuiește tatăl său și că din acest motiv a uitat să o indice. 

20 decembrie 2017
887
Arhiva

Avocații Oleg Efrim și Ivan Ungurean candidează pentru...

Fostul ministru al Justiției, în prezent avocat și fondator al portalului avocaturii de afaceri Bizlaw.md, Oleg Efrim, a depus dosarul pentru a candida la funcția de membru al Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate. Despre asta a anunțat marți, 13 iunie, Ministerul Justiției, care a încheiat procedura de depunere a dosarelor. A doua persoană care a depus dosarul în acest concurs este avocatul Ivan Ungurean.

13 iunie 2017
841
Arhiva

Viceministrul Sănătății, luat la ochi de CNI

Comisia Națională de Integritate s-a autosesizat dintr-un articol publicat de portalul „Moldova Curată” și a inițiat un control din oficiu privind încălcarea regimului juridic al conflictului de interese de către viceministrul Sănătății, Octavian Grama.

20 august 2013
925