Bilanţ: CNI a iniţiat 112 controale în 2013

Arhiva 20 decembrie 2013 386

În anul curent, Comisia Naţională de Integritate a pornit controlul pe numele a 112 persoane cu funcţii de răspundere din cadrul autorităţilor publice centrale şi locale. Datele respective au fost expuse de către Anatolie Donciu, preşedintele CNI, în cadrul evenimentului Ziua uşilor deschise, organizat la 19 decembrie în incinta instituţiei.Preşedintele CNI declară că, în anul 2013, au fost iniţiate controale pe numele mai multor persoane cu funcţii de răspundere printre care: 19 judecători, 13 deputaţi, 11 procurori, 6 miniştri şi vice-miniştri, 17 primari şi viceprimari, 33 de funcţionari publici din cadrul instituţiilor publice centrale şi localeale, 6 conducători ai întreprinderilor municipale şi de stat cu capital statutar majoritar de stat şi 7 conducători ai instituţiilor medicale şi de învăţământ. „În perioada dată, Comisia Naţională de Integritate a finalizat 58 de dosare, inclusiv 25 prin adoptarea actelor de constatare a încălcărilor regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii, al conflictului de interese şi al incompatibilităţilor”, spune Anatole Donciu.

Reprezentanţii CNI la conferinţa de presă din 19 decembrie 2013.

35 de autosesizări din presă

Adela Griciuc, şefa Direcţiei control şi interese personale de la CNI, spune că verificările declaraţiilor de avere şi ale celor de interese au fost începute în baza sesizărilor parvenite, dar şi în baza autosesizărilor din mass-media. „Direcţia pe care o conduc a înregistrat circa 35 de controale iniţiate pe baza materialelor apărute în presă. În zece cazuri ne-am autosesizat de pe portalul www.moldovacurata.md, în trei cazuri de la www.unimedia.info, trei cazuri din „Ziarul de Gardă”. Restul controalelor au fost pornite pe baza ştirilor televizate”, susţine Adela Griciuc.

Amintim că Ion Balan, primarul satului Ignăţei din raionul Rezina, a fost amendat cu 4 000 de lei, deoarece a admis un conflict de interese, achiziţionând produse alimentare pentru grădiniţa de copii din localitate, prin intermediul întreprinderii Î.I. „Ion Balan”, care aparţine familiei acestuia. Menţionăm că CNI s-a autosesizat despre acest caz din materialul „Lapte muls din interes”, publicat pe portalul Moldova Curată. Din cauza încălcării regimului juridic al conflictului de interese, Cancelaria de Stat a iniţiat procedura de revocare din funcţie a primarului de Ignăţei. Ion Balan a declarat că va merge până la capăt ca să demonstreze că nu este vinovat. „Azi urmează o altă şedinţă de judecată, iar instanţa va hotărî cine-i vinovat”, afirmă primarul.

Două declaraţii în una singură

În proces de judecată este şi Vladimir Ţurcanu, şeful Direcţiei generale analiză, monitorizare şi evaluarea politicilor de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Funcţionarul se judecă cu CNI, după ce membrii acestei instituţii au constatat că şeful de la MAI administrează câteva afaceri, pe care nu le-a menţionat în declaraţie sa de avere pentru anul 2012. Potrivit actului de constatare emis de CNI, contrar statutului funcţiei deţinute şi obligaţiilor stabilite prin legislaţie, Vladimir Ţurcan nu a declarat calitatea sa de administrator al SRL ,,Elat-Constructor”, de asociat în cadrul SRL ,,Euro Metal” şi SRL ,,Tevas Grup”, precum şi de fondator al Organizaţiei ,,Împreună pentru Moldova”. „În ianuarie avem o altă şedinţă de judecată. Eu nu am tăinuit nimic când mi-am declarat bunurile, pur şi simplu formularul declaraţiei conţine neclarităţi. Dacă ne arăta cineva cum se completează o astfel de declaraţie, nu mai ajungeam astăzi prin judecată”, spune şeful de la MAI.

La rândul său, preşedintele CNI recunoaşte că modelul declaraţiei de avere şi cel de interese personale conţine unele inexactităţi şi susţine că o prioritate a instituţiei pentru anul viitor este să elaboreze, cu ajutorul experţilor, un singur formular de declaraţie, în acesta fiind indicate atât averile, cât şi interesele personale. „Aşa le va fi mai uşor atât declaranţilor, cât şi colectorilor, fiindcă unele informaţii din aceste declaraţii se repetă”, conchide preşedintele CNI.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Депутатство - в Гагаузии, процветающий бизнес и роскошн...

От округа № 7 города Чадыр-Лунга за место в Народном Собрании Гагаузии (НСГ) борются пять кандидатов. Наиболее серьёзные претенденты на победу оказались владельцами доходных предприятий и дорогой недвижимости в Кишиневе - там, где на самом деле проживают.

28 octombrie 2016
489
Arhiva

CSM a propus spre avansare un judecător vizat de CEDO

Anul trecut, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îi propunea preşedintelui ţării să-i confere gradul superior de calificare unui judecător din cadrul Curţii Supreme de Justiţie. Acest grad este cel mai important pe care îl poate avea un judecător, ceea ce înseamnă şi un adaos salarial lunar de 400 de lei. Juriştii afirmă că magistraţii care sunt propuşi spre o astfel de promovare trebuie să aibă o experienţă de muncă bogată, dar şi succese remarcabile în domeniu. Preşedintele Nicolae Timofti, fost judecător şi el, a decis să nu-i acorde calificarea solicitată judecătorului Ghenadie Nicolaev.

29 aprilie 2013
336
Arhiva

(VIDEO) Ministrul Justiției: Presa nu mai este o sursă...

Presa nu mai este o sursă de informare veridică, de aceea Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu se va mai putea sesiza din materialele din mass-media, a declarat ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. El a argumentat în acest mod excluderea mijloacelor de informare în masă din legea referitoare la ANI, ca surse din care inspectorii de integritate se vor putea sesiza pentru a face controale.

12 august 2016
306
Arhiva

CNI nu a publicat pe site declaraţiile de avere ale dem...

Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) trebuie să publice pe pagina sa web declaraţiile de avere şi cele de interese personale ale demnitarilor şi funcţionarilor publici, la ora actuală pe site-ul Comisiei sunt plasate doar două declaraţii. Este vorba de cele ale preşedintelui acestei instituţii, Anatolie Donciu. Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI, menţionează că publicarea acestor declaraţii întârzie, deoarece abia la sfârşitul lunii aprilie curent a fost ales agentul economic care se va ocupa de scanarea şi publicarea celor câteva zeci de mii de declaraţii ale funcţionarilor.

03 mai 2013
399