Profil candidat: Alexandru Cimbriciuc

Arhiva 11 februarie 2019 998

Integritate în activitatea politicăAlexandru Cimbriciuc (născut în 1968), originar din raionul Soroca, candidează independent la alegerile parlamentare pe Circumscripția nr.7 Soroca. Anterior a făcut parte din PLDM. În anii 2009-2014  a fost deputat pe lista acestei formațiuni.

Mai târziu a făcut parte și din Executiv. În martie 2015, Alexandru Cimbriciuc a fost numit în funcția de viceministru al Apărării, însă peste un an și-a dat demisia, iar ulterior a ieșit și din PLDM. În prezent nu este membru de partid. În datele biografice depuse la CEC, Alexandru Cimbriciuc arată că în prezent lucrează la propria întreprindere ”Ciuan Pu”.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

La aceste alegeri Alexandru Cimbriciuc nu a completat integral declarația de avere și interese personale pentru anii 2017 și 2018, act depus la Comisia Electorală Centrală (CEC). Acesta indică doar un salariu de peste 61 de mii de lei ”de la locul de muncă de bază”, fără să specifice care este acesta. Dacă împărțim acest venit pentru 24 de luni, vedem că Alexandru Cimbriciuc a avut un salariu lunar de 500 de lei. Din indemnizații, A. Cimbriciuc a avut un venit total de 2500 pentru doi ani. La capitolul alte venituri, bunuri mobile, mobile etc., A. Cibriciuc nu indică nimic, menționând ă ”au fost declarate anterior”. El a declarat pentru portalul Moldova Curată  că așa scrie în declarație, ca să fie completat doar cu averile obținute în acești ani și că acesta a fost venitul real obținut de el. La capitolul datorii indică faptul că în anul 2017 a împrumutat suma de 100 de mii de lei.

Din ultima declarație cu privire la venituri și proprietate din anul 2015 depusă la fosta Comisie Națională de Integritate (CNI) vedem că, pe lângă venitul din salariu și din indemnizații, familia Cimbriciuc deținea atunci o casă de locuit, procurată în 2003. Alexandru Cimbriciuc mai este proprietarul unei clădiri de 245 metri pătrați, cu o valoare cadastrală de peste jumătate de milion de lei. Candidatul a precizat pentru portalul Moldova Curată că în acea clădire este sediul afacerii familiei.

În anul 2015, indica și o mașină de teren nouă de model Range Rover, achiziționată în leasing. Alexandru Cimbriciuc nu a menționat atunci costul mașinii. În acea declarație de avere este indicată și suma de 649 de mii de lei obținută din vânzarea unui apartament.

Familia candidatului la funcția de deputat are câteva firme. Alexandru Cimbriciuc este fondator și administrator al firmei de pază „Ciuan Pu”. Firma respectivă este fondatoarea unei alte firme, e vorba de ”Turtica” SRL, afacere care este gestionată de fiica lui Alexandru Cimbriciuc. Soția sa este fondatoarea și administratoare a două firme din orașul Soroca. Este vorba despre o întreprindere individuală care îi poartă numele fondată în 2003 şi firma „Med-Test”, fondată în 2014, și care are activitate în domeniul comerţului cu amănuntul al articolelor medicale şi ortopedice.  În declarația de avere și interese personale de la CEC Alexandru Cimbriciuc nu menționează venitul obținut de familia acestuia din gestionarea acestor afaceri active în raionul Soroca, locul unde candidează acesta la alegerile din acest an. Alexandu Cimbriciuc a explicat pentru Moldova Curată că firma ”Turtica” nu a avut activitate și că a început procedura de lichidare. Actualul candidat nu a fost vizat în controalele CNI.

Integritatea în gestionarea funcției publice și/sau de partid

Când deținea funcția de viceministru al Apărării, Alexandru Cimbriciuc a demisionat la scurt timp după ce

În iulie 2016 ziarul local ”Observatorul de Nord” din Soroca a publicat un articol în care se arăta că în apropierea Cetății Soroca a fost instalată o gheretă ce aparține fiului viceministrului. După apariția articolului, jurnaliștii au fost intimidați. Inițial, ghereta a fost transportată în fața sediului ”Observatorul de Nord”. Ulterior, viceministrul Apărării a cerut Comisariatului militar Soroca să verifice dacă reporterul Vadim Șterbate, cel care a realizat articolul, se află în evidență militară sau a urmat studiile în cadrul catedrei militare. După mediatizarea acestei situații, Alexandru Cimbriciuc și-a dat demisia, însă a argumentat că întâmplarea nu ar avea legătură cu plecarea sa din funcția de viceministru.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Acțiunile anticorupție – realizate cu ”deficiențe”

Din cele nouă acțiuni anticorupție menționate în Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – UE, autoritățile au reușit să realizeze cu succes doar două dintre ele. Este vorba de prelungirea de către Centrul Național Anticorupție (CNA) a termenului de implementare al Strategiei Naționale Anticorupție (SNA) pentru 2016, dar și elaborarea de către Ministerul Justiției a legislației privind incriminarea utilizării contrar destinației și delapidării fondurilor europene și internaționale. Aceste concluzii sunt incluse în ”Raportul de monitorizare a implementării Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare (martie-iunie 2016)” și au fost prezentate la 6 iulie curent de câteva organizații neguvernamentale.

06 iulie 2016
325
Arhiva

Profil candidat: Iurie Țap

Integritatea în activitatea politică

04 februarie 2019
402
Arhiva

(Doc) Ce au invocat procurorii la clasarea dosarului pe...

Aureliu Colenco, Valeriu Harmaniuc, Eugeniu Clim și Ala Nogai, foşti magistraţi la judecătoriile economice, au scăpat de pedeapsă după ce procurorii Anticorupţie au emis o ordonanţă privind încetarea şi clasarea urmăririi penale. Ei au ajuns în vizorul oamenilor legii după ce, în 2009, ar fi pronunţat decizii şi încheieri contrare legii. În document, procurorii au invocat faptul că membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-au opus demersului de a-i cerceta penal pe cei patru.

18 februarie 2015
343
Arhiva

Vicepreşedintele raionului Cimişlia deţine concomitent...

De trei ani, vicepreşedintele raionului Cimişlia, Gheorghe Netedu, face parte din conducerea a două instituţii: una publică, în cadrul Consiliului raional Cimişlia, şi alta de administrator al firmei care îi aparține. Comisia Naţională de Integritate a stabilit că demnitarul ar fi trebuit să renunţe la una din aceste funcţii, întrucât ele sunt incompatibile. Gheorghe Netedu susţine că va ataca în judecată actul CNI.

04 septembrie 2014
363