Profil candidat: Alexandru Cimbriciuc

Arhiva 11 februarie 2019 2616

Integritate în activitatea politică



Alexandru Cimbriciuc (născut în 1968), originar din raionul Soroca, candidează independent la alegerile parlamentare pe Circumscripția nr.7 Soroca. Anterior a făcut parte din PLDM. În anii 2009-2014  a fost deputat pe lista acestei formațiuni.

Mai târziu a făcut parte și din Executiv. În martie 2015, Alexandru Cimbriciuc a fost numit în funcția de viceministru al Apărării, însă peste un an și-a dat demisia, iar ulterior a ieșit și din PLDM. În prezent nu este membru de partid. În datele biografice depuse la CEC, Alexandru Cimbriciuc arată că în prezent lucrează la propria întreprindere ”Ciuan Pu”.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

La aceste alegeri Alexandru Cimbriciuc nu a completat integral declarația de avere și interese personale pentru anii 2017 și 2018, act depus la Comisia Electorală Centrală (CEC). Acesta indică doar un salariu de peste 61 de mii de lei ”de la locul de muncă de bază”, fără să specifice care este acesta. Dacă împărțim acest venit pentru 24 de luni, vedem că Alexandru Cimbriciuc a avut un salariu lunar de 500 de lei. Din indemnizații, A. Cimbriciuc a avut un venit total de 2500 pentru doi ani. La capitolul alte venituri, bunuri mobile, mobile etc., A. Cibriciuc nu indică nimic, menționând ă ”au fost declarate anterior”. El a declarat pentru portalul Moldova Curată  că așa scrie în declarație, ca să fie completat doar cu averile obținute în acești ani și că acesta a fost venitul real obținut de el. La capitolul datorii indică faptul că în anul 2017 a împrumutat suma de 100 de mii de lei.

Din ultima declarație cu privire la venituri și proprietate din anul 2015 depusă la fosta Comisie Națională de Integritate (CNI) vedem că, pe lângă venitul din salariu și din indemnizații, familia Cimbriciuc deținea atunci o casă de locuit, procurată în 2003. Alexandru Cimbriciuc mai este proprietarul unei clădiri de 245 metri pătrați, cu o valoare cadastrală de peste jumătate de milion de lei. Candidatul a precizat pentru portalul Moldova Curată că în acea clădire este sediul afacerii familiei.

În anul 2015, indica și o mașină de teren nouă de model Range Rover, achiziționată în leasing. Alexandru Cimbriciuc nu a menționat atunci costul mașinii. În acea declarație de avere este indicată și suma de 649 de mii de lei obținută din vânzarea unui apartament.

Familia candidatului la funcția de deputat are câteva firme. Alexandru Cimbriciuc este fondator și administrator al firmei de pază „Ciuan Pu”. Firma respectivă este fondatoarea unei alte firme, e vorba de ”Turtica” SRL, afacere care este gestionată de fiica lui Alexandru Cimbriciuc. Soția sa este fondatoarea și administratoare a două firme din orașul Soroca. Este vorba despre o întreprindere individuală care îi poartă numele fondată în 2003 şi firma „Med-Test”, fondată în 2014, și care are activitate în domeniul comerţului cu amănuntul al articolelor medicale şi ortopedice.  În declarația de avere și interese personale de la CEC Alexandru Cimbriciuc nu menționează venitul obținut de familia acestuia din gestionarea acestor afaceri active în raionul Soroca, locul unde candidează acesta la alegerile din acest an. Alexandu Cimbriciuc a explicat pentru Moldova Curată că firma ”Turtica” nu a avut activitate și că a început procedura de lichidare. Actualul candidat nu a fost vizat în controalele CNI.

Integritatea în gestionarea funcției publice și/sau de partid

Când deținea funcția de viceministru al Apărării, Alexandru Cimbriciuc a demisionat la scurt timp după ce

În iulie 2016 ziarul local ”Observatorul de Nord” din Soroca a publicat un articol în care se arăta că în apropierea Cetății Soroca a fost instalată o gheretă ce aparține fiului viceministrului. După apariția articolului, jurnaliștii au fost intimidați. Inițial, ghereta a fost transportată în fața sediului ”Observatorul de Nord”. Ulterior, viceministrul Apărării a cerut Comisariatului militar Soroca să verifice dacă reporterul Vadim Șterbate, cel care a realizat articolul, se află în evidență militară sau a urmat studiile în cadrul catedrei militare. După mediatizarea acestei situații, Alexandru Cimbriciuc și-a dat demisia, însă a argumentat că întâmplarea nu ar avea legătură cu plecarea sa din funcția de viceministru.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

API anunță un concurs pentru reorganizarea și crearea u...

10 august 2019
906
Arhiva

Alegerea preşedintelui raionului Glodeni este contestat...

Democratul Ion Leucă, ales în luna iulie președinte al raionului Glodeni, riscă să-şi piardă noua funcție. Consilierii socialişti îl acuză că ar fi fost ales ilegal și au acţionat Consiliul raional Glodeni în judecată. O ședință în acest dosar va avea loc pe 30 octombrie, iar Ion Leucă spune că a fost ales fără nicio încălcare de lege.

29 octombrie 2015
1208
Arhiva

Ziarul de Gardă: Palatul şi relaţiile unei judecătoare...

Judecătoarea Tamara Chişca-Doneva de la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) şi soţul ei, Vasile Chişca, inspector principal la Vama Leuşeni, locuiesc într-o casă din sectorul Râşcani, cu două niveluri şi cu mansardă, estimată la 7- 8 milioane de lei. Împreună, ei mai deţin nouă terenuri, un automobil Hyundai Santa Fe, un Mercedes E 220 şi bonuri patrimoniale într-o societate pe acţiuni. Totodată, membrii familiei Chişca figurează în calitate de persoane afiliate în mai multe rapoarte ale BC Victoriabank prin intermediul unei firme, iar potrivit paginii web a unei companii germane, specializate în comercializarea hranei pentru câini şi pisici, pe adresa unde locuieşte magistrata este înregistrată o firmă din R. Moldova, reprezentantă a companiei germane „Happy Dog” („Câine fericit”).

17 martie 2014
943
Arhiva

Ana Dabija: „Nu avem tortură în penitenciare. Sunt doar...

Directorul Departamentului  Instituțiilor Penitenciare Ana Dabija  susține că tortura nu reprezintă un fenomen în cadrul instituțiilor penitenciare din R. Moldova.

03 februarie 2014
1052
Arhiva

Cercetătoare în domeniul anticorupție: Actuala guvernar...

10 iulie 2019
1123
Arhiva

Un procuror a rămas fără funcție din cauză că a încerca...

Procurorul din Procuratura sectorului Râșcani al municipiul Chișinău, Oleg Oală, a fost demis acum câteva zile pentru o serie de abateri disciplinare. Printre acestea - faptul că ar fi încercat să înfluențeze, din poziția sa de procuror, asupra administrației S.A. ”Autogara Nord” să favorizeze circulația a două microbuze de pe ruta Chișinău-Bălți, deținute de soția sa. Procurorul a confirmat că soția sa deține două vehicole de model Mercedes Sprinter, pe care le dă în arendă Întreprinderii de Stat ”Servicii Transport Auto”, dar a afirmat că nu a solicitat avantaje.

01 octombrie 2015
1268