Profil candidat: Alexandru Jizdan

Arhiva 13 februarie 2019 2142

Integritatea în activitatea politică



Alexandru Jizdan, ministrul degrevat al Afacerilor Interne, este candidatul Partidului Democrat pe circumscripția nr. 34, Anenii Noi. Politicianul a absolvit Academia de Poliție „Ștefan cel Mare” în 1997, după care și-a construit cariera în structurile Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit CV-ului publicat pe pagina oficială a instituției, prima funcție a lui Alexandru Jizdan a fost cea de inspector în Direcţia de combatere a crimei organizate şi corupţiei a Inspectoratului General de Poliție, Chişinău. Peste cinci ani, treptat, a fost avansat la funcția de șef al acestei direcții, post pe care l-a ocupat doar o lună. Ulterior, Alexandru Jizdan a fost angajat la Direcţia generală a poliţiei judiciare, unde a ocupat diferite funcții: șef de serviciu, șef de secție, inspector superior pentru cazuri excepționale. În 2006, candidatul PDM ajunge la Departamentul servicii operative al MAI, pe care l-a condus în perioada 2008 – 2010. Din 2010 până în 2014 a fost șeful Direcţiei generale servicii operative a Departamentului de poliţie. Peste un an, din 2015 până în 2016, a ocupat funcția de șef-adjunct al Serviciului de Informații și Securitate. De la SIS, în ianuarie 2016, Alexandru Jizdan s-a întors la Ministerul Afacerilor Interne, de această dată la șefia instituției.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Potrivit declarației de avere depuse de Alexandru Jizdan la Comisia Electorala Centrală (CEC), în perioada 1 ianuarie 2017 – 26 decembrie 2018, politicianul a avut un salariu de 604.120 de lei și o pensie de peste 160.000 de lei. Soția sa a avut un salariu de 3.200 de lei de la SRL Know-how, o firmă ce se ocupă, între altele, de servicii de secretariat și traducere. Alte circa 183.000 de lei soția politicianului i-a obținut la RAP Pharma, o companie care are printre activități comerţul cu amănuntul al produselor cosmetice şi de parfumerie, în magazine specializate.

Familia Jizdan are în proprietate două terenuri aflate în circuitul civil: unul, cu o suprafață de 0,06 hectare, a fost dobândit în 2015, celălalt, de 0,28 hectare, a fost dobândit în 2018, valoarea acestui bun indicată de politician în declarație fiind de 3.278 de lei.

La capitolul „Clădiri și locuințe”, candidatul PDM a arătat că are o casă cu o suprafață de 331 de metri pătrați, în suburbia Codru a capitalei, care i-a fost transmisă în folosință în 2015. Valoarea locuinței, indicată de Alexandru Jizdan, este de peste un milion de lei. În 2016, RISE Moldova a publicat o anchetă potrivit căreia această casă din or. Codru era trecută pe numele socrilor lui Alexandru Jizdan. Până atunci demnitarul nu a arătat-o în declarațiile de avere, deși, potrivit jurnaliștilor de la RISE, ministrul degrevat locuia de cinci ani în acest imobil. Alexandru Jizdan a refuzat atunci să răspundă la întrebările jurnaliștilor RISE despre această casă.

Doi ani mai târziu, în 2018, RISE a reluat subiectul și a relatat că, după apariția primei investigații, Alexandru Jizdan a început să indice locuința din orășelul Codru în declarațiile de avere. Solicitat din nou de jurnaliști, el a recunoscut că locuiește în acea casă: ”Casa aceasta nu este una furată sau construită, așa cum vreți să interpretați dumneavoastră. Această casă este construită cu efort comun. Este un proiect comun al meu și al unor membri ai familiei mele. A fost construită mult timp, dar până la urmă s-a decis ca ea să fie introdusă în declarația pe venit pe mine, deoarece eu locuiesc în această casă”.

Familia politicianului mai are în proprietate un apartament de 71 de metri pătrați, cumpărat în anul 2000, cu o valoare de peste 400.000 de lei.

Din declarația de avere reiese că în 2018 soții Jizdan au mai cumpărat o casă cu o suprafață de 108 metri pătrați și cu o valoare de 31.000 de lei, dar și un alt bun imobil de 28 de metri pătrați. Ambele imobile au fost cumpărate în baza aceluiași contract de vânzare – cumpărare.

Familia Jizdan are în proprietate două automobile: Volkswagen Golf, fabricat în 2012 și cumpărat în 2013 cu 167.000 de lei, și un Land Rover Discovery, fabricat în 2012 și cumpărat în 2015 cu 406.000 de lei.  

Integritatea în gestionarea funcției publice și/sau de partid

Cariera lui Alexandru Jizdan la Ministerul de Interne a fost marcată de controverse. El a demisionat din funcția de șef al Departamentului Servicii Operative al MAI în contextul scandalului „Pădurea Domnească”. Alexandru Jizdan a fost suspectat că ar fi interzis comisarului din Fălești să raporteze incidentul de la vânătoarea la care au participat mai mulți demnitari și care s-a soldat cu moartea unui bărbat. În 2013, la audierile din cadrul Comisiei parlamentare de anchetă instituită în acest caz, politicianul a respins acuzațiile. „M-am informat din sursele mass-media. Eu nu am vorbit cu comisarul din Făleşti”, a declarat el presei în februarie 2013. Atunci el a rămas să activeze în cadrul structurilor MAI.

În anul 2009, după protestele din aprilie, Alexandru Jizdan a fost decorat de Gheorghe Papuc cu „Crucea pentru merit” de gradul I, pentru că ar fi îndeplinit ordinele în timpul evenimentelor de atunci (informație făcută publică de Alexei Roibu, fost ministru de Interne, în cadrul unei ședințe parlamentare din aprilie 2011). În acea perioadă, candidatul PDM era șef al Departamentului servicii operative din cadrul MAI. El apare în mai multe fotografii făcute lângă Președinție pe 7 aprilie 2009, dând indicații polițiștilor. 

În februarie 2014, pe când în fruntea Ministerului de Interne se afla un reprezentant al PLDM, Alexandru Jizdan a plecat din sistem. Atunci el a fost ales președinte al Asociației Veteranilor Serviciilor Operative ale Organelor Afacerilor Interne, poziție din care a criticat reforma structurilor de forță.

În 2015, atunci când Alexandru Jizdan a fost propus la funcția de director adjunct al SIS, RISE Moldova a publicat mai multe înregistrări din care reieșea că ministrul degrevat a fost un apropiat al lui Renato Usatîi, președintele Partidului Nostru. Renato Usatîi declara într-o discuție cu jurnaliștii de investigație că l-a plătit pe Alexandru Jizdan pentru anumite servicii. Înregistrările datează din iunie 2013 și au fost făcute publice în cursul investigației pentru filmul documentar „Asasin în Lege”.  

După ce RISE Moldova a făcut publice aceste înregistrări, Alexandru Jizdan l-a acționat pe Renato Usatîi și instituția de presă în instanța de judecată, cerând să fie publicate dezmințiri. În februarie 2017, Judecătoria Chișinău a dispus ca cererea de chemare în judecată să fie scoasă de pe rol pentru că nici reclamantul, nici avocatul său nu s-au prezentat la proces.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului. 

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Călin Vieru

Integritatea în activitatea politică

12 februarie 2019
1870
Arhiva

Cu reputația pătată, a devenit membru al Consiliului Co...

Fostul consilier municipal prins cu mită în 2009, Emil Guțu, ar fost ales vineri, 12 iulie, membru şi vicepreşedinte al Consiliului Concurenței. 

12 iulie 2013
1129
Arhiva

Marius Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldo...

Marius Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldova a oferit un interviu portalului Moldova Curată în care spune ce trebuie să facă ţara noastră pentru reformarea sistemului justiţiei. De asemenea, Excelenţa Sa vorbeşte despre experienţa României în promovarea integrităţii persoanelor cu funcţii publice în perioada preaderare şi cea de aderare la marea familie Europeană.

13 iulie 2015
1089
Arhiva

Demnitari din raionul Dubăsari se bat pentru Centrul „P...

Preşedintele raionului Dubăsari şi primarul satului Coşniţa sunt în proces de judecată, miza fiind Centrul de odihnă pentru copii şi tineret „Prietenia”, care este întreprindere municipală. Ei se acuză reciproc că ar avea interese personale legate de Centru. Între timp, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat şi un conflict de interese la această tabără.

11 septembrie 2014
1979
Arhiva

Prins băut la volanul maşinii de serviciu în noaptea de...

Dorian Taşcă, şeful Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat Hânceşti, care a fost tras pe dreapta de inspectorii de patrulare în noaptea de Crăciun pe stil vechi şi care a recunoscut că a băut două pahare de vin îniante de a urca la volanul maşinii de serviciu, nu a fost sancţionat. Conducerea Cancelariei de Stat susţine că a iniţiat o anchetă, dar nu a luat încă o decizie, deşi de atunci a trecut mai bine de o lună şi jumătate. Experţi anticorupţie nu exclud că acest caz ar putea fi muşamalizat la fel ca altele.  

16 februarie 2015
987
Arhiva

“Imperiul lui Gofman”, cu proprietăţi ieftine

Legislaţia actuală cu privire la declararea averii conţine reglementări lacunare în ce priveşte modul de indicare a valorii bunurilor, iar acest lucru permite funcţionarilor să indice preţuri mult mai mici chiar şi decât cele indicate în actele cadastrale. Astfel, legea prevede declararea valorii contractuale doar a bunurilor imobile neevaluate cadastral, însă unele persoane indică în formularul declaraţiei costul acestor proprietăţi, chiar dacă ele sunt înregistrate la Agenția Relații Funciare și Cadastru. Aşa a procedat şi Mihail Gofman, fostul șef adjunct al Serviciului Prevenire și Combatere a Spălării Banilor al Centrului Național Anticorupție. El a indicat valori foarte mici ale imobilelor în raport cu estimările prezentate de Agenția Relații Funciare și Cadastru, iar asta a făcut ca CNI să claseze dosarul de verificare a lui Mihail Gofman. 

09 martie 2015
1037