Profil candidat: Bogdat Țîrdea

Arhiva 19 ianuarie 2019 1143

Integritatea în activitate politică



Bogdat Țârdea este politolog. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă” de la Chișinău și Școala Națională de Științe Politice și Administrative din București.

În anii 2005 și 2009 a candidat la funcția de deputat din partea Partidului Social-Democrat, însă nu a ajuns în Legislativ.

În perioada anilor 2009 - 2011 a fost director de programe politice la Fundația «Признание», iar în 2010 a fost colaborator științific la Institutul de Studii Politice și Integrare Europeană, de pe lângă Academia de Științe a Moldovei.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, Bogdat Țîrdea a candidat pe lista Partidului Socialiștilor și a acces în Legislativ. A fost membru al fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor, fără a deține calitatea de membru al acestei formațiuni. Totodată a fost membru al   Comisiei politică externă și integrare europeană. Deputatul a declarat că ”aspirațiile de integrare europeană deja de mai mulți ani dăunează Republicii Moldova”.  

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Bogdat Țîrdea estet profesor la Universitatea ”Ion Creangă”, la Catedra de Științe filozofice și social-economice. Înainte de a fi ales deputat, în anul 2014, a depus la Comisia Electorală Centrală declarația de venit, document în care indica un salariul de 20.000 de lei câștigat timp de doi ani, iar 10.000 de lei i-a obținut din calitatea de instructor la training-uri, dar și din vânzări de cărți. Atunci familia Țîrdea deținea două apartamente și două automobile: Toyota RAV4, fabricat în anul 2013 și Mazda 3, din 2007.

Pentru anul 2017, Bogdat Țîrdea a indicat în declarația de avere și interese personale aceleași autoturisme. Totuși, el  a declarat că a vândut unul din apartamentele deținute și și-a cumpărat o casă cu valoare cadastrală de circa 600 de mii de lei. Astfel, familia sa deține o casă de locuit și un apartament. Bogdat Țîrdea a obținut în 2017 un venit de peste 220 de mii de lei din funcția de deputat, iar soția acestuia – peste 60 de mii de lei.

În declarația depusă la CEC în campania electorală 2019, candidatul indică salariul său de la Parlament și din activitatea didactică la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”. Candidatul indică și aici apartamentul și casa și cele două autoturisme.

În anul 2016, fosta Comisie Națională de Integritate (CNI) a inițiat o procedură de control prin care îl suspecta pe  Bogdat Țîrdea că a dobândit în anul 2014 un apartament a cărui valoare depășea veniturile realizate în acea perioadă, fapt ce ar genera o eventuală diferență vădită între veniturile obținute și proprietatea dobândită în perioada de declarare. La scurt timp însă membrii CNI  au clasat cazul, argumentând că veniturile pentru procurarea apartamentului au fost acumulate înainte ca Bogdat Țîrdea să devină ales al poporului.

Integritatea în gestionarea funcțiilor publice

În paralel cu funcția de deputat, Bogdat Țîrdea moderează o emisiune de opinie, intitulată ”НА САМОМ ДЕЛЕ”, difuzată cu regularitate de postul de televiziune NTV Moldova, deținut de colegul său de partid, deputatul socialist Corneliu Furculiță. Potrivit portalului Moldova Curată, legislația îi permite unui ales al poporului să desfășoare doar activități remunerate didactice și științifice – alte funcții sunt incompatibile cu poziția sa. Bogdat Țîrdea a declarat că el nu este remunerat pentru această activitate.  

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Adrian Lupușor: Amnistia de capital ar putea transforma...

Instrumentul pe care l-au ales autoritățile pentru a aduce capital în țară - aministia fiscală și amnistia de capital - este total inadecvat scopului propus, de aceea solicităm retragerea acestui proiect, întrucât el implică riscuri majore pentru economie, a declarat directorul executiv al Organizației Expert-Grup, Adrian Lupușor, despre proiectul de lege referitor la amnistie votat deja în prima lectură. În cadrul unei mesei rotunde organizate la 22 decembrie de către Asociația Presei Independente și portalul Moldova Curată, expertul a numit 7 riscuri care reprezintă argumente solide în favoarea retragerii proiectului.  

23 decembrie 2016
1391
Arhiva

Președintele Judecătoriei Cantemir și-a cumpărat un aut...

Președintele Judecătoriei raionului Cantemir, Tudor Berdilă, și-a achizționat anul trecut un automobil în valoare de aproape 400 de mii de lei (aproximativ 18 000 euro), sumă care îi depășește de două ori veniturile oficiale din salariul de magistrat. Solicitat de Moldova Curată, judecătorul s-a arătat indignat de faptul că ne interesăm de sursa din care a reușit să își cumpere BMW-ul fabricat în 2008, menționând că există probleme mai importante pe care ar trebui să le abordeze presa.

20 iulie 2016
1013
Arhiva

Primarul satului Pereni: ”Ce fel de conflict de interes...

O luptă continuă cu o decizie a Comisiei Naționale de Integritate (CNI) are primarul satului Pereni din raionul Rezina. Dumitru Marchitan susține că nu poate fi vorba despre un conflict de interese atunci când în țară este situație excepțională și când toți producătorii agricoli primesc ajutoare. CNI a constatat în privința lui că ar fi fost în conflict de interese atunci când a acordat propriei gospodării țărănești un ajutor material din cele oferite de Guvern în 2012 pentru diminuarea consecințelor secetei. Primarul a atacat decizia, iar recent Judecătoria Râșcani a dat câștig de cauză CNI. 

30 noiembrie 2015
1444
Arhiva

Un caz clasat de CNI ar putea fi reexaminat

Şefa Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei (DASPF) din cadrul Consiliului Raional Nisporeni îl are în subordine pe fiul său, care activează în calitate de asistent social. În timp ce experţii susţin că aici e vorba de un conflict de interese vădit, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a clasat anterior acest caz din lipsă de probe. Preşedintele CNI afirmă că această situaţie ar putea fi reexaminată, dacă au apărut detalii noi.

14 martie 2014
1151
Arhiva

Profil candidat: Maria Ciobanu

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
1214
Arhiva

Procurorii vor fi reprezentați în Consiliul de Integrit...

Viitorul Consiliu de Integritate, instituție care urmează să fie creată până la finalul acestei luni și care va avea misiunea să supravegheze activitatea Autorității Naționale de Integritate, are deja primul membru. Este vorba despre procurorul Mircea Roșioru, președintele Consiliului Superior al Procurorilor, desemnat prin hotărârea CSP din 11 august 2016.

15 august 2016
1047