Fosta directoare a Liceului „Nicolae Iorga” din Capitală, condamnată definitiv

Arhiva 22 decembrie 2014 1094
Valentina Iurco alături de avocatul său, Igor Stratan

Fosta directoare a Liceului „Nicolae Iorga” din Chişinău, prinsă în flagrant luând de la un părinte 600 de euro pentru a-i accepta copilul prin transfer în şcoală, nu scapă de pedeapsă. Judecătorii Curţii Supreme de Justiţie au lăsat în vigoare decizia pronunţată de Curtea de Apel Chişinău. În iunie 2014, magistraţii au decis să-i suspende condiţionat pedeapsa cu închisoare pe un termen de probă de doi ani, după ce, cu două luni înainte, Judecătoria sectorului Botanica a hotărât să o trimită după gratii pentru cinci ani. Asta presupune că fosta directoare nu va sta la puşcărie, cu condiţia că timp de doi ani nu va comite nicio abatere.Tot în următorii doi ani Valentina Iurco nu are dreptul să predea elevilor. La fel, ea trebuie să plătească o amendă de 20.000 de lei. Decizia Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a fost pronunţată la 17 decembrie şi este irevocabilă. Magistraţii au găsit-o vinovată de corupere pasivă după ce, în august 2013, un părinte i-a cerut să accepte transferul copilului său, care până atunci învățase în altă școală. 

Potrivit deciziei CSJ, unde sunt descrise faptele, directoarea liceului ar fi dispus ca elevul să scrie un rezumat al cărţii sale preferate. Verificând lucrarea, Valentina Iurco ar fi depistat mai multe greşeli, explicând mamei copilului că lucrarea este slabă, iar liceul este unul de elită, unde nu toţi sunt acceptaţi. Mama ar fi declarat la Centrul Naţional Anticorupţie că directoarea instituţiei i-a sugerat să plătească, doar că „la ce cunoştinţe are copilului, 300 de euro nu vor fi de ajuns”.

A doua zi a venit tatăl elevului, care i-ar fi propus directoarei bani. „Ea i-a explicat că nu este la piaţa unde se vinde şi se cumpără, dar dacă el vrea să o mulţumească, să o facă ca în cazul unui medic, adică fără s-o întrebe. În discuţie, l-a mai întrebat unde lucrează. Acesta i-a răspuns că activează la o companie turistică, scriindu-i denumirea pe foaie şi numărul de telefon. L-a mai întrebat cât costă o viză turistică, la ce el i-a răspuns că în jur de 500 euro”, se arată în document.

Valentina Iurco ar mai fi încercat să afle de ce reducere ar putea beneficia dacă ar vrea să meargă la odihnă. Tatăl elevului i-ar fi promis 10%. Bărbatul ar fi scris pe foaie o cifră.

Astfel, ea a înţeles că e vorba de bani. Atunci s-a gândit că este un gest frumos către instituţia de învăţământ pe care o conduce. El a rugat-o încă o dată să-i înmatriculeze copilul. Ea a scris confirmarea, iar el a scos din buzunar nişte bani şi a încercat să-i numere, iar ea a înţeles că este o provocare şi că ceva urât se organizează. Fiind speriată a luat creionul şi cu el a dat banii la o parte fără să pună mâna pe ei, iar el a luat telefonul staţionar şi l-a pus peste bani. El i-a spus la revedere şi imediat au intrat colaboratorii CNA”, potrivit deciziei CSJ.

Fosta directoare a liceului, care a ocupat această funcţie din 1997, a pledat nevinovată, insistând că Centrul Naţional Anticorupţie i-ar fi fabricat dosarul pentru a o înlătura de la conducerea instituţiei. Avocatul inculpatei, Igor Stratan, a cerut în instanţă ca acţiunile Valentinei Iurco să fie recalificate şi să-i fie stabilită o pedeapsă non-privativă de libertate. Apărătorul a insistat ca femeia să nu fie privată de dreptul de a practica activitatea didactică, aceasta fiind singura sursă care îi aduce venit. Igor Stratan a invocat că fosta directoare a recunoscut că a acceptat banii oferiţi, dar nu i-a extorcat. „Mă abţin de la comentarii pentru că sunt mai multe subtilităţi”, ne-a spus avocatul, după ce i-am solicitat să comenteze hotărârea magistraţilor.

Pe de altă parte, responsabilii de la Ministerul Educaţiei cred că decizia a servit o lecţie. „Atât timp cât Femida îşi face treaba, această hotărâre îi va responsabiliza pe angajaţii din Educaţie. Cei care muncesc onest, să fie motivaţi, iar cei care calcă pe alături, să culeagă roadele. Decizia magistraţilor e o premieră. Cel puţin, în timpul mandatului meu, nu-mi mai amintesc despre astfel de situaţii”, a comentat Igor Grosu, viceministru al Educaţiei.

Anastasia NaniPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău despre deprecierea leul...

Ambasadorul Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, a comentat în cadrul interviului acordat portalului Moldova Curată situaţia din domeniul financiar-bancar din ţara noastră. Diplomatul a atras atenţia la faptul că problemele din sectorul bancar sunt cunoscute şi a lăsat să se înţeleagă că reforma acestui sistem nu ar trebui să întârzie.

25 februarie 2015
588
Arhiva

Profil candidat: Chiril Tatarlî

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1039
Arhiva

Prima condamnare la închisoare, pentru acte de corupți...

Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație (FNSAA) „Agroindsind”, Sergiu Bernevec, a fost condamnat marți, 2 mai 2017, la 9 ani de închisoare cu executare pentru abuz de serviciu și delapidarea averii străine. Adjunctul acestuia, Sergiu Boța, a fost condamnat și el la 8 ani de închisoare cu executare, pentru un singur capăt de acuzare - delapidarea averii străine. Cei doi nu au fost însă încarcerați, deoarece sentința, dată de prima instanță, nu este executorie, urmând ca un titlu executoriu să fie emis după decizia Curții de Apel în acest proces. 

02 mai 2017
720
Arhiva

Reprezentanţii societăţii civile în componenţa viitorul...

Ministerul Justiţiei a publicat pe pagina sa web proiectul hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Regulamentului privind selectarea reprezentanţilor societăţii civile în Consiliul de Integritate. Potrivit acestui document, reprezentanţii societăţii civile, membri ai Consiliului de Integritate din cadrul ANI, vor fi aleşi de Ministerul Justiţiei. Experţii în domeniu cer însă Ministerului Justiţiei să nu monopolizeze această Comisie şi să includă în componenţa ei şi membri ai organizaţiilor neguvernamentale.

12 august 2016
596
Arhiva

Încă o tergiversare! Nu a fost aleasă conducerea Autori...

Nici în ședința de astăzi, 31 iulie 2017, nu a fost ales președintele și vicepreședintele ANI. Din cei patru candidați înscriși în concurs, membrii Consiliului de Integritate din cadrul ANI au stabilit că doar dosarul lui Victor Strătilă a fost complet. Concursul a fost prejungit cu zece zile.

31 iulie 2017
835
Arhiva

Autorităţile nu se grăbesc să-şi declare cadourile

Comisia Naţională de Integritate (CNI) a solicitat, la începutul lunii iulie curent, de la autorităţile publice centrale şi locale informaţia privind evidenţa, evaluarea, păstrarea, utilizarea şi răscumpărarea cadourilor primite de către persoanele publice cu funcţii de răspundere. Potrivit CNI, până în prezent au răspuns solicitării circa 20 de instituţii publice.

23 iulie 2013
814