Fosta directoare a Liceului „Nicolae Iorga” din Capitală, condamnată definitiv
Fosta directoare a Liceului „Nicolae Iorga” din Chişinău, prinsă în flagrant luând de la un părinte 600 de euro pentru a-i accepta copilul prin transfer în şcoală, nu scapă de pedeapsă. Judecătorii Curţii Supreme de Justiţie au lăsat în vigoare decizia pronunţată de Curtea de Apel Chişinău. În iunie 2014, magistraţii au decis să-i suspende condiţionat pedeapsa cu închisoare pe un termen de probă de doi ani, după ce, cu două luni înainte, Judecătoria sectorului Botanica a hotărât să o trimită după gratii pentru cinci ani. Asta presupune că fosta directoare nu va sta la puşcărie, cu condiţia că timp de doi ani nu va comite nicio abatere.
Tot în următorii doi ani Valentina Iurco nu are dreptul să predea elevilor. La fel, ea trebuie să plătească o amendă de 20.000 de lei. Decizia Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a fost pronunţată la 17 decembrie şi este irevocabilă. Magistraţii au găsit-o vinovată de corupere pasivă după ce, în august 2013, un părinte i-a cerut să accepte transferul copilului său, care până atunci învățase în altă școală.
Potrivit deciziei CSJ, unde sunt descrise faptele, directoarea liceului ar fi dispus ca elevul să scrie un rezumat al cărţii sale preferate. Verificând lucrarea, Valentina Iurco ar fi depistat mai multe greşeli, explicând mamei copilului că lucrarea este slabă, iar liceul este unul de elită, unde nu toţi sunt acceptaţi. Mama ar fi declarat la Centrul Naţional Anticorupţie că directoarea instituţiei i-a sugerat să plătească, doar că „la ce cunoştinţe are copilului, 300 de euro nu vor fi de ajuns”.
A doua zi a venit tatăl elevului, care i-ar fi propus directoarei bani. „Ea i-a explicat că nu este la piaţa unde se vinde şi se cumpără, dar dacă el vrea să o mulţumească, să o facă ca în cazul unui medic, adică fără s-o întrebe. În discuţie, l-a mai întrebat unde lucrează. Acesta i-a răspuns că activează la o companie turistică, scriindu-i denumirea pe foaie şi numărul de telefon. L-a mai întrebat cât costă o viză turistică, la ce el i-a răspuns că în jur de 500 euro”, se arată în document.
Valentina Iurco ar mai fi încercat să afle de ce reducere ar putea beneficia dacă ar vrea să meargă la odihnă. Tatăl elevului i-ar fi promis 10%. Bărbatul ar fi scris pe foaie o cifră.
„Astfel, ea a înţeles că e vorba de bani. Atunci s-a gândit că este un gest frumos către instituţia de învăţământ pe care o conduce. El a rugat-o încă o dată să-i înmatriculeze copilul. Ea a scris confirmarea, iar el a scos din buzunar nişte bani şi a încercat să-i numere, iar ea a înţeles că este o provocare şi că ceva urât se organizează. Fiind speriată a luat creionul şi cu el a dat banii la o parte fără să pună mâna pe ei, iar el a luat telefonul staţionar şi l-a pus peste bani. El i-a spus la revedere şi imediat au intrat colaboratorii CNA”, potrivit deciziei CSJ.
Fosta directoare a liceului, care a ocupat această funcţie din 1997, a pledat nevinovată, insistând că Centrul Naţional Anticorupţie i-ar fi fabricat dosarul pentru a o înlătura de la conducerea instituţiei. Avocatul inculpatei, Igor Stratan, a cerut în instanţă ca acţiunile Valentinei Iurco să fie recalificate şi să-i fie stabilită o pedeapsă non-privativă de libertate. Apărătorul a insistat ca femeia să nu fie privată de dreptul de a practica activitatea didactică, aceasta fiind singura sursă care îi aduce venit. Igor Stratan a invocat că fosta directoare a recunoscut că a acceptat banii oferiţi, dar nu i-a extorcat. „Mă abţin de la comentarii pentru că sunt mai multe subtilităţi”, ne-a spus avocatul, după ce i-am solicitat să comenteze hotărârea magistraţilor.
Pe de altă parte, responsabilii de la Ministerul Educaţiei cred că decizia a servit o lecţie. „Atât timp cât Femida îşi face treaba, această hotărâre îi va responsabiliza pe angajaţii din Educaţie. Cei care muncesc onest, să fie motivaţi, iar cei care calcă pe alături, să culeagă roadele. Decizia magistraţilor e o premieră. Cel puţin, în timpul mandatului meu, nu-mi mai amintesc despre astfel de situaţii”, a comentat Igor Grosu, viceministru al Educaţiei.
Anastasia Nani
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Cetățenii pot „curăța” R. Moldova de demnitarii „pătați...
De la începutul anului curent, la Comisia Națională de Integritate (CNI) au parvenit 31 de sesizări în care oamenii invocau conflicte de interese, averi nedeclarate ale funcționarilor și demnitarilor, dar și cazuri de incompatibilități. Dacă cetățenii cunosc în localitățile lor astfel de abateri comise de către funcționarii și demnitarii publici, pot sesiza în continuare CNI sau pot informa echipa www.moldovacurata.md pentru a investiga cazurile reclamate.
CV-ul și averea „din declarații” a medicului din frunte...
Ghenadie Buza, președintele raionului Hâncești, urmează, „în curând” să finalizeze construcția unei case în orașul Hâncești, acolo unde locuiește. El conduce un Mercedes și este pasionat de vinificație, participând la concursuri organizate pentru producători. Ghenadie Buza este de profesie medic-chirurg și a activat practic toată viața în cadrul Spitalului Raional Hâncești. S-a implicat în politică inițial din partea PCRM, fiind consilier orășenesc, iar din 2010 a ajuns în Consiliul Raional ca reprezentat al Partidului Democrat (PDM). A ajuns președinte de raion fiind susținut și de un deputat socialist, care, a plătit pentru vot cu calitatea sa de membru de partid. Liberal-democrații, în momentul când s-a votat președintele raionului, au acuzat că negocierile ar fi fost înlocuite cu ”metode de șantaj și cumpărare”.
Instanța de judecată poate examina o cerere de chemare...
Întrebare: Sunt jurnalist și managerul unei publicații periodice din raionul Rezina. Am solicitat informații de interes public, prin cerere oficială, de la președintele raionului Rezina. Deși termenul prevăzut de lege, de 15 zile lucrătoare, a expirat, răspuns așa și nu am primit. Am decis să acționez președintele raionului în judecată pentru refuzul de a-mi oferi informația solicitată. Responsabili de la judecătoria Rezina ne-au informat, însă, că în prezent instanța de judecată duce lipsă de judecători, corespunzător cererea noastră ar putea fi examinată abia în luna iunie 2018. Cum trebuie să procedăm în această situație? Există prevederi legale care ar oferi drepturi exclusive jurnaliștilor, având în vedere că din această cauză nu putem finaliza una din investigațiile jurnalistice inițiate? Există posibilitatea să ne adresăm la instanțe de judecată din alte localități etc.?
Un primar a încheiat un contract cu firma fiului, invoc...
Tudor Istrati, primarul comunei Răuțel, raionul Fălești, localitate în care trăiesc în jur de patru mii de oameni, a încheiat un contract de achiziționare a serviciilor de transport cu firma fiului său. Tudor Istrati spune că știa că situația reprezintă un conflict de interese, de aceea nu a făcut parte din grupul de lucru care a selectat agentul economic. El adaugă că ar fi fost nevoit să contracteze firma fiului, întrucât la cele două concursuri de achiziții nu s-au înregistrat alte întreprinderi de transport.
Număr mare de demisii în procuraturi. Motivul: noua leg...
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va examina joi, 12 martie, cel puțin 7 cereri depuse de procurori care vor să demisioneze, o cifră relativ mare având în vedere că la alte ședinte nu este examinată nicio cerere. Semnatarii cererilor evită să spună din ce motive vor să părăsească sistemul. Președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Mircea Roșioru, spune însă că unul dintre motivele principale ar fi proiectul noii legi cu privire la avocatură, care prevede că procurorii și judecătorii care au muncit în domeniu mai mult de 10 ani nu vor mai avea privilegiul de a fi admiși în avocatură fără examen. Potrivit președintelui CSP, ”marea majoritate pleacă pentru că le este frică să nu rămână fără această probabilitate de a obține licența de avocat”.
Deputatul Grigore Repeșciuc a acumulat zeci de mii de l...
Deputatul democrat Grigore Repeșciuc, acum degrevat deoarece candidează la un nou mandat de primar al orașului Căușeni, s-a pomenit acționat in judecată de către Intreprinderea municipală de gestionare a fondului locativ nr. 15 din Chișinău, pentru neplata datoriilor la utilități. Datoria a ajuns la peste 40 de mii de lei, ne-a spus jurista Intrepinderii, iar prima ședință de judecată in acest litigiu ar urma să aibă loc pe 30 octombrie 2019. De cealaltă parte, Grigore Repeșciuc spune că a aflat de la noi despre aceste datorii.
Aici așteptăm comentariul tău!