Fosta directoare a Liceului „Nicolae Iorga” din Capitală, condamnată definitiv

Arhiva 22 decembrie 2014 1478
Valentina Iurco alături de avocatul său, Igor Stratan

Fosta directoare a Liceului „Nicolae Iorga” din Chişinău, prinsă în flagrant luând de la un părinte 600 de euro pentru a-i accepta copilul prin transfer în şcoală, nu scapă de pedeapsă. Judecătorii Curţii Supreme de Justiţie au lăsat în vigoare decizia pronunţată de Curtea de Apel Chişinău. În iunie 2014, magistraţii au decis să-i suspende condiţionat pedeapsa cu închisoare pe un termen de probă de doi ani, după ce, cu două luni înainte, Judecătoria sectorului Botanica a hotărât să o trimită după gratii pentru cinci ani. Asta presupune că fosta directoare nu va sta la puşcărie, cu condiţia că timp de doi ani nu va comite nicio abatere.Tot în următorii doi ani Valentina Iurco nu are dreptul să predea elevilor. La fel, ea trebuie să plătească o amendă de 20.000 de lei. Decizia Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a fost pronunţată la 17 decembrie şi este irevocabilă. Magistraţii au găsit-o vinovată de corupere pasivă după ce, în august 2013, un părinte i-a cerut să accepte transferul copilului său, care până atunci învățase în altă școală. 

Potrivit deciziei CSJ, unde sunt descrise faptele, directoarea liceului ar fi dispus ca elevul să scrie un rezumat al cărţii sale preferate. Verificând lucrarea, Valentina Iurco ar fi depistat mai multe greşeli, explicând mamei copilului că lucrarea este slabă, iar liceul este unul de elită, unde nu toţi sunt acceptaţi. Mama ar fi declarat la Centrul Naţional Anticorupţie că directoarea instituţiei i-a sugerat să plătească, doar că „la ce cunoştinţe are copilului, 300 de euro nu vor fi de ajuns”.

A doua zi a venit tatăl elevului, care i-ar fi propus directoarei bani. „Ea i-a explicat că nu este la piaţa unde se vinde şi se cumpără, dar dacă el vrea să o mulţumească, să o facă ca în cazul unui medic, adică fără s-o întrebe. În discuţie, l-a mai întrebat unde lucrează. Acesta i-a răspuns că activează la o companie turistică, scriindu-i denumirea pe foaie şi numărul de telefon. L-a mai întrebat cât costă o viză turistică, la ce el i-a răspuns că în jur de 500 euro”, se arată în document.

Valentina Iurco ar mai fi încercat să afle de ce reducere ar putea beneficia dacă ar vrea să meargă la odihnă. Tatăl elevului i-ar fi promis 10%. Bărbatul ar fi scris pe foaie o cifră.

Astfel, ea a înţeles că e vorba de bani. Atunci s-a gândit că este un gest frumos către instituţia de învăţământ pe care o conduce. El a rugat-o încă o dată să-i înmatriculeze copilul. Ea a scris confirmarea, iar el a scos din buzunar nişte bani şi a încercat să-i numere, iar ea a înţeles că este o provocare şi că ceva urât se organizează. Fiind speriată a luat creionul şi cu el a dat banii la o parte fără să pună mâna pe ei, iar el a luat telefonul staţionar şi l-a pus peste bani. El i-a spus la revedere şi imediat au intrat colaboratorii CNA”, potrivit deciziei CSJ.

Fosta directoare a liceului, care a ocupat această funcţie din 1997, a pledat nevinovată, insistând că Centrul Naţional Anticorupţie i-ar fi fabricat dosarul pentru a o înlătura de la conducerea instituţiei. Avocatul inculpatei, Igor Stratan, a cerut în instanţă ca acţiunile Valentinei Iurco să fie recalificate şi să-i fie stabilită o pedeapsă non-privativă de libertate. Apărătorul a insistat ca femeia să nu fie privată de dreptul de a practica activitatea didactică, aceasta fiind singura sursă care îi aduce venit. Igor Stratan a invocat că fosta directoare a recunoscut că a acceptat banii oferiţi, dar nu i-a extorcat. „Mă abţin de la comentarii pentru că sunt mai multe subtilităţi”, ne-a spus avocatul, după ce i-am solicitat să comenteze hotărârea magistraţilor.

Pe de altă parte, responsabilii de la Ministerul Educaţiei cred că decizia a servit o lecţie. „Atât timp cât Femida îşi face treaba, această hotărâre îi va responsabiliza pe angajaţii din Educaţie. Cei care muncesc onest, să fie motivaţi, iar cei care calcă pe alături, să culeagă roadele. Decizia magistraţilor e o premieră. Cel puţin, în timpul mandatului meu, nu-mi mai amintesc despre astfel de situaţii”, a comentat Igor Grosu, viceministru al Educaţiei.

Anastasia NaniPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Conspirație sau lege: Consiliul orășenesc Cahul i-a ret...

10 octombrie 2015
1302
Arhiva

Deputatul Boris Golovin deține două funcții concomitent...

Revenirea în Parlament a deputatului Boris Golovin, care a lucrat, în luna ianuarie 2016, timp de 29 de zile în postul de director al Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească (CNMUP), a nemulțumit fosta sa fracțiune, a Partidului Comuniștilor, care acum îi cere demisia. Liderul partidului, Vladimir Voronin, a depus o sesizare la Comisia Națională de Integritate (CNI) în care îi solicită să se pronunțe dacă Golovin se află sau nu în incompatibilitate de funcții. La ședința de vineri, 11 martie, CNI a pornit un control. La fel, fracțiunea cere ca Parlamentul să declare demisia de drept a acestuia, făcând trimitere la Constituție și la Legea cu privire la statutul deputatului. Boris Golovin spune însă că și-a suspendat contractul de muncă la CNUMP, de aceea nu poate fi vorba despre incompatibilitate de funcții. 

14 martie 2016
830
Arhiva

Cu integritatea pătată şi afaceri dubioase promovat la...

Ion Prisăcaru, 56 de ani, de profesie economist, proaspătul şef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), promovat în funcţie de către Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), nu este nici pe departe curat la capitolul integritate.

18 iulie 2013
1228
Arhiva

Cercetătoare în domeniul anticorupție: Actuala guvernar...

10 iulie 2019
994
Arhiva

Curtea Constituţională: Informaţiile despre utilizarea...

Funcționarii unei instituții publice care refuză să prezinte informații atunci când li se solicită acest lucru sunt obligați să demonstreze că divulgarea datelor pune în pericol securitatea statului și a cetățenilor. Decizia aparține Curții Constituţionale și a fost luată luni, 22 iunie. Magistrații au explicat că dreptul la informație poate fi restrâns doar atunci când are la bază un scop real și justificat de protecție a unui interes legitim privind protejarea cetățenilor sau asigurarea securităţii naţionale, iar interesul public pentru aflarea informației nu prevalează.

22 iunie 2015
841
Arhiva

Maşinile Consiliului Raional din Rezina, la ele „acasă”

Acum două luni, preşedinta raionului Rezina, Eleonora Graur, a emis o dispoziţie potrivit căreia funcţionarii publici din cadrul Consiliului Raional nu mai au dreptul să parcheze maşinile de serviciu, pe timp de noapte sau în zilele de odihnă, în garajele personale cum o făceau anterior. Aceştia sunt obligaţi să le parcheze într-un loc special amenajat pe teritoriul şcolii tehnice auto din Rezina, pentru ca maşinile să nu fie utilizate de către funcţionarii publici în scopuri personale.

05 iulie 2013
1219