Fosta directoare a Liceului „Nicolae Iorga” din Capitală, condamnată definitiv

Arhiva 22 decembrie 2014 68
Valentina Iurco alături de avocatul său, Igor Stratan

Fosta directoare a Liceului „Nicolae Iorga” din Chişinău, prinsă în flagrant luând de la un părinte 600 de euro pentru a-i accepta copilul prin transfer în şcoală, nu scapă de pedeapsă. Judecătorii Curţii Supreme de Justiţie au lăsat în vigoare decizia pronunţată de Curtea de Apel Chişinău. În iunie 2014, magistraţii au decis să-i suspende condiţionat pedeapsa cu închisoare pe un termen de probă de doi ani, după ce, cu două luni înainte, Judecătoria sectorului Botanica a hotărât să o trimită după gratii pentru cinci ani. Asta presupune că fosta directoare nu va sta la puşcărie, cu condiţia că timp de doi ani nu va comite nicio abatere.Tot în următorii doi ani Valentina Iurco nu are dreptul să predea elevilor. La fel, ea trebuie să plătească o amendă de 20.000 de lei. Decizia Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a fost pronunţată la 17 decembrie şi este irevocabilă. Magistraţii au găsit-o vinovată de corupere pasivă după ce, în august 2013, un părinte i-a cerut să accepte transferul copilului său, care până atunci învățase în altă școală. 

Potrivit deciziei CSJ, unde sunt descrise faptele, directoarea liceului ar fi dispus ca elevul să scrie un rezumat al cărţii sale preferate. Verificând lucrarea, Valentina Iurco ar fi depistat mai multe greşeli, explicând mamei copilului că lucrarea este slabă, iar liceul este unul de elită, unde nu toţi sunt acceptaţi. Mama ar fi declarat la Centrul Naţional Anticorupţie că directoarea instituţiei i-a sugerat să plătească, doar că „la ce cunoştinţe are copilului, 300 de euro nu vor fi de ajuns”.

A doua zi a venit tatăl elevului, care i-ar fi propus directoarei bani. „Ea i-a explicat că nu este la piaţa unde se vinde şi se cumpără, dar dacă el vrea să o mulţumească, să o facă ca în cazul unui medic, adică fără s-o întrebe. În discuţie, l-a mai întrebat unde lucrează. Acesta i-a răspuns că activează la o companie turistică, scriindu-i denumirea pe foaie şi numărul de telefon. L-a mai întrebat cât costă o viză turistică, la ce el i-a răspuns că în jur de 500 euro”, se arată în document.

Valentina Iurco ar mai fi încercat să afle de ce reducere ar putea beneficia dacă ar vrea să meargă la odihnă. Tatăl elevului i-ar fi promis 10%. Bărbatul ar fi scris pe foaie o cifră.

Astfel, ea a înţeles că e vorba de bani. Atunci s-a gândit că este un gest frumos către instituţia de învăţământ pe care o conduce. El a rugat-o încă o dată să-i înmatriculeze copilul. Ea a scris confirmarea, iar el a scos din buzunar nişte bani şi a încercat să-i numere, iar ea a înţeles că este o provocare şi că ceva urât se organizează. Fiind speriată a luat creionul şi cu el a dat banii la o parte fără să pună mâna pe ei, iar el a luat telefonul staţionar şi l-a pus peste bani. El i-a spus la revedere şi imediat au intrat colaboratorii CNA”, potrivit deciziei CSJ.

Fosta directoare a liceului, care a ocupat această funcţie din 1997, a pledat nevinovată, insistând că Centrul Naţional Anticorupţie i-ar fi fabricat dosarul pentru a o înlătura de la conducerea instituţiei. Avocatul inculpatei, Igor Stratan, a cerut în instanţă ca acţiunile Valentinei Iurco să fie recalificate şi să-i fie stabilită o pedeapsă non-privativă de libertate. Apărătorul a insistat ca femeia să nu fie privată de dreptul de a practica activitatea didactică, aceasta fiind singura sursă care îi aduce venit. Igor Stratan a invocat că fosta directoare a recunoscut că a acceptat banii oferiţi, dar nu i-a extorcat. „Mă abţin de la comentarii pentru că sunt mai multe subtilităţi”, ne-a spus avocatul, după ce i-am solicitat să comenteze hotărârea magistraţilor.

Pe de altă parte, responsabilii de la Ministerul Educaţiei cred că decizia a servit o lecţie. „Atât timp cât Femida îşi face treaba, această hotărâre îi va responsabiliza pe angajaţii din Educaţie. Cei care muncesc onest, să fie motivaţi, iar cei care calcă pe alături, să culeagă roadele. Decizia magistraţilor e o premieră. Cel puţin, în timpul mandatului meu, nu-mi mai amintesc despre astfel de situaţii”, a comentat Igor Grosu, viceministru al Educaţiei.

Anastasia Nani


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

„Implicarea societăţii civile în promovarea integrităţi...

11 septembrie 2014
51
Arhiva

Candidat: Vitalie Onişciuc, PDM

Integritatea în activitatea politică

08 octombrie 2019
359
Arhiva

Noua secretară de stat la Mediu e vechea ministră verif...

Noua secretară de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului este vechea viceministră, apoi ministră liberală Valentina Țapiș. Funcționara s-a aflat în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (în prezent - ANI) în anul 2014, după ce Moldova Curată a scris că ea nu-și declarase, doi ani mai devreme, toate averile. Pe atunci viceministră a Mediului, Valentina Țapiș omisese din declarația de avere o casă construită în curtea locuinței sale din suburbia Codru a capitalei. Atunci funcționara a spus că în acea casă locuiește tatăl său și că din acest motiv a uitat să o indice. 

20 decembrie 2017
61
Arhiva

Unul dintre deputații aleși duminică are antecedente pe...

Unul dintre deputații noi aleși la 20 octombrie, socialistul Vitalii Evtodiev, a fost cercetat penal pentru falsificarea unei expertize. Ultima decizie în acest dosar a fost luată anul trecut de Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Vitalii Evtodiev a fost recunoscut vinovat, doar că nu a ispășit nici o pedeapsă, întrucât infracțiunea s-a prescris. Deputatul nu vrea să comenteze această cauză penală, spunând că însăși durata examinării în instanțe a acestui dosar ar vorbi despre multe.

23 octombrie 2019
95
Arhiva

Au fost aleşi reprezentanţii societăţii civile în Consi...

Specialista în comunicare a Asociației Promo-Lex, Tatiana Pașcovschi și Dumitru Ţâra, fondatorul trustului media Realitatea, vor face parte din Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate și vor reprezenta societatea civilă. Ei au fost aleși în bază de concurs dintr-un total de 7 candidați, de către o Comisie formată de Ministerul Justiției, din care au făcut parte reprezentanți ai Ministerului, ai Uniunii Avocaților și  ai societății civile.  Tatiana Pașcovschi a acumulat  24 de puncte, iar Dumitru Țâra 26 de puncte. Candidații au fost apreciați în baza CV-ului depus, al scrisorii de motivare și a interviului, care a cuprins 6 întrebări. 

26 decembrie 2016
56
Arhiva

Procurorii şi primarii – lideri la capitolul fals în de...

Cel mai des uită să-şi declare toate averile procurorii, primarii şi funcţionarii publici din cadrul primăriilor. Asta reiese din analiza activităţii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) pentru prima jumătate a acestui an. Comisia a iniţiat  66 de controale şi a emis 27 de acte de constatare în cazuri de încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii.

13 octombrie 2014
63