Profil candidat: Boris Volosatîi

Arhiva 14 februarie 2019 2056

Integritatea în activitatea politicăBoris Volosatîi, candidat independent în circumscripția uninominală nr. 33, are 62 ani și, începând cu anul 1990, ocupă funcția de director al Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău. Este profesor de istorie și deținător al titlului de doctor în științe. În ultimii ani, Volosatîi s-a implicat și în politică, fiind, în două rânduri, candidat pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) pentru funcția de consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC). Acesta însă nu a reușit să ajungă în CMC imediat după alegerile locale din 2011, fiind abia pe locul 10 în lista PLDM. A obținut totuși un fotoliu de consilier, pentru câteva luni, în noiembrie 2014, ca supleant, după ce un alt consilier liberal-democrat, Victor Roșca, și-a dat demisia. La alegerile locale generale din iunie 2015 Volosatîi a candidat din nou pe lista PLDM, fără a obține însă un mandat de consilier municipal.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Conform informațiilor din declarația cu privire la venituri și proprietăți depusă la consiliul electoral al circumscripției în care candidează, Boris Volosatîi a ridicat, în perioada 1 ianuarie 2017 - 31 decembrie 2018, un salariu de 352 mii lei pentru funcția de director al liceului „Gheorghe Asachi”. În aceeași perioadă a primit alte 73 de mii de lei din pensie.

Boris Volosatîi conduce un Mercedes E200, fabricat în 2008, pe care-l deține din 2012, iar la capitolul bunuri imobile indică două apartamente, un garaj și o casă primită drept moștenire. Unul dintre apartamente, cu suprafața de 98 m.p., a fost cumpărat în 2011 și are o valoare declarată de 743 mii lei. Cel de-al doilea, cu o suprafață de 68 m.p., a fost dobândit în 2006 în urma unui contract de investiție. Ambele locuințe se află în Chișinău.

Volosatîi mai declară și 6 terenuri agricole cu suprafață totală de aproape 3 hectare, toate dobândite în 2011.

În declarația cu privire la venituri și proprietăți Boris Volosatîi indică și un credit bancar pe care l-a contractat în 2011, cu valoarea inițială de două milioane de lei, din care, în ianuarie 2019, mai avea de returnat 256 de mii de lei.

Soția sa, fostă șefă de secție la Ministerul Sănătății, este unică fondatoare și administratoare a firmei „Sinteza-OS”, cu activități în domeniul construcțiilor. Această companie i-a adus dividende de 406 mii lei în ultimii doi ani. În aceeași perioadă, soția lui Boris Volosatîi a încasat 151 de mii de lei din pensie și 20 de mii din darea în chirie a unuia dintre apartamentele pe care le deține familia sa.

Într-un articol publicat de Moldova Curată în anul 2014, Boris Volosatîi recunoștea că nu a depus declarația de avere pentru anul 2012, așa cum cerea legislația, iar pentru asta a fost citat la CNI și urma să fie amendat contravențional. Boris Volosatâi le-a declarat atunci reporterilor că nu se afla în țară la momentul când trebuiau depuse declarațiile de venituri și interese, dar că nu ține minte dacă a plătit sau nu amenda.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Nu există informații despre eventuale încălcări admise de către candidat în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid.

Cazier judiciar

Boris Volosatâi a fost acuzat, în anul 2016, de către CNA, de abuz în serviciu și încălcare a Codului Educației. Mama unui copil care își făcea studiile la liceul condus de Volosatîi s-a plâns la Centrul Național Anticorupție de faptul că directorul și responsabilii de la Direcția Educație Chișinău ar fi permis, cu depășirea atibuțiilor de serviciu, fără acordul ei, dar la cererea tatălui, transferarea copilului într-o altă școală, situată la nordul țării. CNA a pornit o cauză contravențională, acuzându-l de încălcarea Codului Educației și Codului Familiei și solicitând să fie penalizat pentu exces de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu (art. 313 Cod Contravențional). Boris Volosatîi, asistat de un avocat, s-a declarat nevinovat și a argumentat în instanță că ar fi procedat conform legii, respectând toate pocedurile de transfer prevăzute de legislație. În hotărârea emisă la 16 noiembrie 2017, Judecătoria Chișinău a anulat procesul contravențional întocmit de agentul constatator al CNA. O lună mai târziu, Curtea de Apel Chișinău a anulat însă hotărârea primei instanțe, trimițând cauza la rejudecare. În prezent procesul este suspendat, întrucât la Curtea Constituțională a fost depusă o cerere de ridicare a excepției de neconstituționalitate.    

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Radu Blaj a scăpat de pedeapsa pentru conflict de inter...

Radu Blaj, şeful adjunct al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare din cadrul Primăriei Chişinău, a pierdut definitiv procesul de judecată cu CNI, actualmente Autoritatea Naţională de Integritate. Deşi Curtea Supremă de Justiţie a decis că a încălcat regimul juridic al conflictului de interese,  funcţionarul nu a fost sancţionat. Radu Blaj a avizat mai multe acte referitoare la construcţia câtorva zeci de imobile proiectate de întreprinderea „ART-CONSULTGRUP”, ai cărei fondatori sunt soţia sa şi fratele său.

09 septembrie 2016
1255
Arhiva

Unul dintre deputații aleși duminică are antecedente pe...

Unul dintre deputații noi aleși la 20 octombrie, socialistul Vitalii Evtodiev, a fost cercetat penal pentru falsificarea unei expertize. Ultima decizie în acest dosar a fost luată anul trecut de Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Vitalii Evtodiev a fost recunoscut vinovat, doar că nu a ispășit nici o pedeapsă, întrucât infracțiunea s-a prescris. Deputatul nu vrea să comenteze această cauză penală, spunând că însăși durata examinării în instanțe a acestui dosar ar vorbi despre multe.

23 octombrie 2019
1104
Arhiva

Vicepreşedintele raionului Cimişlia deţine concomitent...

De trei ani, vicepreşedintele raionului Cimişlia, Gheorghe Netedu, face parte din conducerea a două instituţii: una publică, în cadrul Consiliului raional Cimişlia, şi alta de administrator al firmei care îi aparține. Comisia Naţională de Integritate a stabilit că demnitarul ar fi trebuit să renunţe la una din aceste funcţii, întrucât ele sunt incompatibile. Gheorghe Netedu susţine că va ataca în judecată actul CNI.

04 septembrie 2014
1046
Arhiva

Adresează-i aici o întrebare președintelui CSJ, Mihai P...

Pe 6 septembrie curent, președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Mihai Poalelungi, vine în ospeție la Moldova Curată pentru a răspunde la întrebările care îi vor fi adresate de către cititorii portalului nostru într-un live-chat.

30 august 2013
1418
Arhiva

La ANI au ajuns primele declaraţii de avere depuse după...

Până în prezent la Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) au fost înregistrate circa şase mii de declaraţii de avere şi interese personale pentru anul 2016. Conducerea ANI a declarat pentru Moldova Curată că în acest an se aşteaptă a fi înregistrate circa 70 de mii de declaraţii de avere şi interese.

21 martie 2017
989
Arhiva

Procurorii şi primarii – lideri la capitolul fals în de...

Cel mai des uită să-şi declare toate averile procurorii, primarii şi funcţionarii publici din cadrul primăriilor. Asta reiese din analiza activităţii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) pentru prima jumătate a acestui an. Comisia a iniţiat  66 de controale şi a emis 27 de acte de constatare în cazuri de încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii.

13 octombrie 2014
857