Profil candidat: Boris Volosatîi

Integritatea în activitatea politică
Boris Volosatîi, candidat independent în circumscripția uninominală nr. 33, are 62 ani și, începând cu anul 1990, ocupă funcția de director al Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău. Este profesor de istorie și deținător al titlului de doctor în științe. În ultimii ani, Volosatîi s-a implicat și în politică, fiind, în două rânduri, candidat pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) pentru funcția de consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC). Acesta însă nu a reușit să ajungă în CMC imediat după alegerile locale din 2011, fiind abia pe locul 10 în lista PLDM. A obținut totuși un fotoliu de consilier, pentru câteva luni, în noiembrie 2014, ca supleant, după ce un alt consilier liberal-democrat, Victor Roșca, și-a dat demisia. La alegerile locale generale din iunie 2015 Volosatîi a candidat din nou pe lista PLDM, fără a obține însă un mandat de consilier municipal.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
Conform informațiilor din declarația cu privire la venituri și proprietăți depusă la consiliul electoral al circumscripției în care candidează, Boris Volosatîi a ridicat, în perioada 1 ianuarie 2017 - 31 decembrie 2018, un salariu de 352 mii lei pentru funcția de director al liceului „Gheorghe Asachi”. În aceeași perioadă a primit alte 73 de mii de lei din pensie.
Boris Volosatîi conduce un Mercedes E200, fabricat în 2008, pe care-l deține din 2012, iar la capitolul bunuri imobile indică două apartamente, un garaj și o casă primită drept moștenire. Unul dintre apartamente, cu suprafața de 98 m.p., a fost cumpărat în 2011 și are o valoare declarată de 743 mii lei. Cel de-al doilea, cu o suprafață de 68 m.p., a fost dobândit în 2006 în urma unui contract de investiție. Ambele locuințe se află în Chișinău.
Volosatîi mai declară și 6 terenuri agricole cu suprafață totală de aproape 3 hectare, toate dobândite în 2011.
În declarația cu privire la venituri și proprietăți Boris Volosatîi indică și un credit bancar pe care l-a contractat în 2011, cu valoarea inițială de două milioane de lei, din care, în ianuarie 2019, mai avea de returnat 256 de mii de lei.
Soția sa, fostă șefă de secție la Ministerul Sănătății, este unică fondatoare și administratoare a firmei „Sinteza-OS”, cu activități în domeniul construcțiilor. Această companie i-a adus dividende de 406 mii lei în ultimii doi ani. În aceeași perioadă, soția lui Boris Volosatîi a încasat 151 de mii de lei din pensie și 20 de mii din darea în chirie a unuia dintre apartamentele pe care le deține familia sa.
Într-un articol publicat de Moldova Curată în anul 2014, Boris Volosatîi recunoștea că nu a depus declarația de avere pentru anul 2012, așa cum cerea legislația, iar pentru asta a fost citat la CNI și urma să fie amendat contravențional. Boris Volosatâi le-a declarat atunci reporterilor că nu se afla în țară la momentul când trebuiau depuse declarațiile de venituri și interese, dar că nu ține minte dacă a plătit sau nu amenda.
Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid
Nu există informații despre eventuale încălcări admise de către candidat în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid.
Cazier judiciar
Boris Volosatâi a fost acuzat, în anul 2016, de către CNA, de abuz în serviciu și încălcare a Codului Educației. Mama unui copil care își făcea studiile la liceul condus de Volosatîi s-a plâns la Centrul Național Anticorupție de faptul că directorul și responsabilii de la Direcția Educație Chișinău ar fi permis, cu depășirea atibuțiilor de serviciu, fără acordul ei, dar la cererea tatălui, transferarea copilului într-o altă școală, situată la nordul țării. CNA a pornit o cauză contravențională, acuzându-l de încălcarea Codului Educației și Codului Familiei și solicitând să fie penalizat pentu exces de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu (art. 313 Cod Contravențional). Boris Volosatîi, asistat de un avocat, s-a declarat nevinovat și a argumentat în instanță că ar fi procedat conform legii, respectând toate pocedurile de transfer prevăzute de legislație. În hotărârea emisă la 16 noiembrie 2017, Judecătoria Chișinău a anulat procesul contravențional întocmit de agentul constatator al CNA. O lună mai târziu, Curtea de Apel Chișinău a anulat însă hotărârea primei instanțe, trimițând cauza la rejudecare. În prezent procesul este suspendat, întrucât la Curtea Constituțională a fost depusă o cerere de ridicare a excepției de neconstituționalitate.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Campania „Fii cu ochii pe autorități!”: întâlnire de in...
În cadrul campaniei de informare și încurajare a implicării civice „Fii cu ochii pe autorități!”, în orașul Rezina a avut loc o întâlnire cu cetățenii la tema transparenței decizionale și a accesului la informație. La acest eveniment, organizat de API și portalul MoldovaCurata.md, în parteneriat cu ziarul regional independent „Cuvântul”, au participat activiști civici, funcționari publici, jurnaliști, reprezentanți ai ONG-urilor locale, alți locuitori ai orașului și raionului Rezina.
Ghidul monitorilor pentru buna guvernare
Moldova Curată vă prezintă “Ghidul monitorilor pentru buna guvernare” care conţine principalele prevederi ale Legii privind accesul la informaţie nr. 982/2000 şi ale Legii privind transparenţa în procesul decizional nr. 239/2008. Cunoscând aceste prevederi legale, vei putea supraveghea instituţiile publice şi vei putea influenţa procesul de luare a deciziilor.
CNI nu va verifica averea de peste hotare a lui Vladimi...
Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au respins solicitarea deputatului comunist Grigore Petrenco de a verifica averea lui Vladimir Plahotniuc, pe care acesta ar deţine-o în Franţa, dar nu a inclus-o în declarația de avere acum doi ani, când era deputat și vicepreședinte al Parlamentului din partea Partidului Democrat. Potrivit vicepreședintelui CNI, Victor Strătilă, parlamentarul nu a confirmat acuzațiile cu documente. Reprezentantul Comisiei susține că Grigore Petrenco ar urmări interese electorale.
Un incident școlar a scos la iveală un conflict de inte...
Un incident produs la şcoala din satul Cotiujenii Mari, raionul Şoldăneşti, condusă de soția primarului din localitate, a scos la iveală și alte ”păcate” ale familiei funcționarului public. Astfel, directoarea Angela Comendant ar fi îmbrâncit o elevă, iar procurorii care au început să investigheze cazul au descoperit că, în școală, o firmă deţinută de primar şi soţia sa comercializa produse alimentare. Pe numele directoarei, care respinge toate acuzațiile, și, între timp, a decis să demisioneze, a fost deschis un dosar penal pentru folosirea intenționată a situației de serviciu. La rândul său, primarul spune că nu a avut loc niciun abuz sau conflict de interese, intrucât el nu a participat la selectarea firmei care urma să vândă chifle copiilor, iar totul ar fi o răfuială pusă la cale de o colegă de partid.
В селе Авдарма депутатами Народного Собрания Гагаузии х...
20 ноября голоса двух с лишним тысяч избирателей села Авдарма (округ №11) Комратского района разделятся между двумя кандидатами в депутаты НСГ: лесником Иваном Трандафиловым, представляющим Соцпартию, и директором лицея Еленой Карамит, которая баллотируется как независимый кандидат.
Judecător cu o colecție de mașini și motociclete retro
Cinci automobile, dintre care trei sunt mașini de epocă sovietică, precum și 16 loturi de teren extravilan cu o suprafață de peste 14 hectare se numără printre proprietățile judecătorului Borislav Babenco de la Curtea de Apel Chișinău. Magistratul afirmă că și-a acumulat averea în perioada în care a activat ca avocat.
Aici așteptăm comentariul tău!