CNI a clasat încă un caz în care un primar a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese

Arhiva 16 iunie 2016 308
Primarul comunei Mașcăuți, Valeriu Carțîn, a declarat, în ședința CNI, că nu a făcut decât să execute decizia Consiliului Local

Primarul satului Mașcăuți, raionul Criuleni, Valeriu Carțîn, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în anul 2012, când a semnat două acte în privința soției sale, care deține funcția de director al Liceului „Ion Sârbu” din localitate. Este constatarea Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a examinat cazul lui Valeriu Carțîn în ședința din 16 iunie 2016. Cu toate acestea, CNI nu a transmis dosarul la CNA pentru a aplica o sancțiune în conformitate cu Codul Contravențional, ci a clasat cazul.  Valeriu Carțîn a ajuns în vizorul CNI la 1 martie 2016, când unul dintre foștii săi contracandidați la funcția de primar a depus o petiție, prin care a anunțat că soția primarului activează în funcția de director al Liceului „Ion Sârbu” din localitate. Controlul CNI a arătat că până la 1 ianuarie 2013 instituția condusă de soția primarului s-a aflat în subordinea Primăriei. Începând cu această dată însă liceul a trecut, prin decizia consiliului local, la gestiunea autorităților raionale și, respectiv, de atunci este finanțat din bugetul raional. Până atunci însă, pe durata a ceva mai mult de un an, adică de la numirea sa în funcția de director de către Ministerul Educației ( la 21 decembrie 2011), Angela Carțîn s-a aflat în subordinea Primăriei și Consiliului Local. 

Primă acordată în baza deciziei Consiliului Local

În această perioadă Valeriu Carțîn a semnat două acte în privința soției sale. Este vorba despre o dispoziție prin care, la 1 octombrie 2012, în baza deciziei Consiliului Local, i-a acordat o primă de 600 de lei. La ședința CNI, primarul a declarat că nu a făcut decât să execute hotărârea Consiliului Local. „Unul dintre consilieri a venit cu propunerea ca să le acordăm un premiu directorilor școlii primare, liceului și grăiniței, pentru că ei, fiind în concediu, au venit, totuși la muncă și au pregătit instituțiile pentru anul de învățământ. Consiliul a decis, mie nu îmi rămânea decât să execut. Nici până în ziua de azi nu văd nici o vină din partea mea”, a spus Valeriu Carțîn. 

A doua situație în care CNI a considerat că primarul ar fi trebuit să-și declare interesul personal a fost în același an, când a semnat actele referitoare la procedura de achiziții privind elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru executarea lucrărilor de conservare a energiei termice pentru clădirea liceului. Primarul a semnat procesul-verbal de constituire a grupului de lucru, contractul de achiziții, darea de seamă, ordinele de plată etc. Dispoziția prin care a fost aprobată componența grupului de lucru a fost semnată de Valeriu Carțîn, președinte al acestui grup fiind tot el. Primarul a explicat că nu a știut la momentul semnării că trebuie să depună la CNI o declarație prin care să anunțe despre faptul că are de semnat astfel de acte. „Soția mea nu a fost membru al grupului de lucru, nu a semnat niciun act. Eu, ca primar și ca ordonator de finanțe, da, am fost președinte al grupului de lucru. La acel moment nu am știut… Totodată, mă bazam și pe faptul că orice decizie a primarului este verificată de către Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat și dacă este găsită vreo neatenție sau greșeală, documentul este întors înapoi la verificare. De aceea noi am făcut acest studiu și am câștigat ulterior un proiect prin care am adus 2 milioane de lei în școală și am efectuat termoizolarea pereților, sincer vă spun că nu am făcut cu rea intenție sau cu vreun gând ascuns”, a declarat Valriu Carțîn.

Membrii CNI au constatat că primarul era obligat, în cele două situații, să declare în termen de 3 zile la CNI, despre interesul său personal la semnarea acestor acte, așa cum prevede Legea cu privire la conflictul de interese. Concluzia finală din actul de constatare este că primarul de la Mașcăuți a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. După constatare, cazul a fost clasat, deoarece CNI a considerat că acest conflict s-a consumat, întrucât soția primarului nu mai activează în subordinea Primăriei. 

În ultimele luni, CNI a luat astfel de decizii în privința mai multor persoane cu funcții publice, fapt pentru care a fost criticată de către experții anticorupție. Mariana Kalughin, vice-președintă a Centrului de Prevenire și Analiză a Corupției, consideră că CNI procedează greșit de fiecare dată, deoarece conflictele de interese, odată constatate, trebuie sancționate.

Valeriu Carțîn a fost verificat și la capitolul declararea veniturilor și proprietăților, însă CNI nu a găsit nereguli și a clasat cazul. Alesul local a declarat pentru anul 2014 salariul din funcția de primar, 3 terenuri agricole și un autoturism fabricat în 1995. Valeriu Carțîn conduce comuna Mașcăuți fiind la al doilea mandat. El a candidat pe lista Partidului Liberal Democrat.

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Dorin Chirtoacă: „Din păcate, nici un funcţionar bănuit...

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, spune, într-un interviu pentru Moldova Curată, că în perioada celor două mandate ale sale, mai mulţi funcţionari publici din cadrul Primăriei au fost bănuiţi de comiterea actelor de corupţie, însă nu au ajuns să fie condamnați. Chirtoacă afirmă că și în prezent în instituția pe care o conduce există funcţionari care îşi văd mai mult de interesele personale, decât de cele profesionale.

13 august 2014
332
Arhiva

Profil candidat: Alexandru Cauia

Integritatea în activitatea politică

27 ianuarie 2019
864
Arhiva

CANDIDAT: CHEORGHE PETIC, ACUM

Integritatea în activitate politică

17 octombrie 2019
536
Arhiva

Datoriile de sute de mii ale judecătorilor, între riscu...

Circa 170 de judecători de la instanțele de fond şi de apel din Republica Moldova au indicat în declaraţiile lor de avere şi interese personale pentru anul 2016 împrumuturi de zeci sau sute de mii de lei, zeci de mii de euro sau lire sterline de la bănci şi rude. Împrumuturile au fost luate chiar dacă în ultimii ani salariile magistraţilor au crescut considerabil, comparativ cu cele ale altor bugetari, bunăoară medici sau profesori. Cel puţin opt dintre aceştia, cu datorii de sute de mii de lei, se angajează, spre deosebire de ceilalţi, să întoarcă banii în câțiva ani. Dacă e să raportăm la veniturile familiilor unora dintre ei, rambursarea datoriilor i-ar putea lăsa fără economiile adunate din salarii, pensii sau alte venituri legale. Au contractat credite și magistrați care dețin locuințe şi mașini scumpe. Constatările au fost făcute după ce am analizat cele 418 declaraţii de avere ale judecătorilor pentru anul trecut. Unii experţi subliniază că dependența magistraţilor de anumiți creditori trebuie privită ca factor de risc pentru sistem. Ei admit că unele din aceste împrumuturi de la persoane fizice pot fi privite ca forme quasi-legale de justificare a unor venituri ce ar fi fost obținute ilegal. Şi în cazul împrumuturilor de la persoane fizice, dar şi în cazul creditelor de la bănci, situaţia ar trebui monitorizată de Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) ca să nu existe riscul ca unii creditori să influențeze examinarea unor dosare şi luarea unor decizii în favoarea lor. 

02 octombrie 2017
474