CNI a clasat încă un caz în care un primar a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese

Arhiva 16 iunie 2016 1159
Primarul comunei Mașcăuți, Valeriu Carțîn, a declarat, în ședința CNI, că nu a făcut decât să execute decizia Consiliului Local

Primarul satului Mașcăuți, raionul Criuleni, Valeriu Carțîn, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în anul 2012, când a semnat două acte în privința soției sale, care deține funcția de director al Liceului „Ion Sârbu” din localitate. Este constatarea Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a examinat cazul lui Valeriu Carțîn în ședința din 16 iunie 2016. Cu toate acestea, CNI nu a transmis dosarul la CNA pentru a aplica o sancțiune în conformitate cu Codul Contravențional, ci a clasat cazul.  



Valeriu Carțîn a ajuns în vizorul CNI la 1 martie 2016, când unul dintre foștii săi contracandidați la funcția de primar a depus o petiție, prin care a anunțat că soția primarului activează în funcția de director al Liceului „Ion Sârbu” din localitate. Controlul CNI a arătat că până la 1 ianuarie 2013 instituția condusă de soția primarului s-a aflat în subordinea Primăriei. Începând cu această dată însă liceul a trecut, prin decizia consiliului local, la gestiunea autorităților raionale și, respectiv, de atunci este finanțat din bugetul raional. Până atunci însă, pe durata a ceva mai mult de un an, adică de la numirea sa în funcția de director de către Ministerul Educației ( la 21 decembrie 2011), Angela Carțîn s-a aflat în subordinea Primăriei și Consiliului Local. 

Primă acordată în baza deciziei Consiliului Local

În această perioadă Valeriu Carțîn a semnat două acte în privința soției sale. Este vorba despre o dispoziție prin care, la 1 octombrie 2012, în baza deciziei Consiliului Local, i-a acordat o primă de 600 de lei. La ședința CNI, primarul a declarat că nu a făcut decât să execute hotărârea Consiliului Local. „Unul dintre consilieri a venit cu propunerea ca să le acordăm un premiu directorilor școlii primare, liceului și grăiniței, pentru că ei, fiind în concediu, au venit, totuși la muncă și au pregătit instituțiile pentru anul de învățământ. Consiliul a decis, mie nu îmi rămânea decât să execut. Nici până în ziua de azi nu văd nici o vină din partea mea”, a spus Valeriu Carțîn. 

A doua situație în care CNI a considerat că primarul ar fi trebuit să-și declare interesul personal a fost în același an, când a semnat actele referitoare la procedura de achiziții privind elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru executarea lucrărilor de conservare a energiei termice pentru clădirea liceului. Primarul a semnat procesul-verbal de constituire a grupului de lucru, contractul de achiziții, darea de seamă, ordinele de plată etc. Dispoziția prin care a fost aprobată componența grupului de lucru a fost semnată de Valeriu Carțîn, președinte al acestui grup fiind tot el. Primarul a explicat că nu a știut la momentul semnării că trebuie să depună la CNI o declarație prin care să anunțe despre faptul că are de semnat astfel de acte. „Soția mea nu a fost membru al grupului de lucru, nu a semnat niciun act. Eu, ca primar și ca ordonator de finanțe, da, am fost președinte al grupului de lucru. La acel moment nu am știut… Totodată, mă bazam și pe faptul că orice decizie a primarului este verificată de către Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat și dacă este găsită vreo neatenție sau greșeală, documentul este întors înapoi la verificare. De aceea noi am făcut acest studiu și am câștigat ulterior un proiect prin care am adus 2 milioane de lei în școală și am efectuat termoizolarea pereților, sincer vă spun că nu am făcut cu rea intenție sau cu vreun gând ascuns”, a declarat Valriu Carțîn.

Membrii CNI au constatat că primarul era obligat, în cele două situații, să declare în termen de 3 zile la CNI, despre interesul său personal la semnarea acestor acte, așa cum prevede Legea cu privire la conflictul de interese. Concluzia finală din actul de constatare este că primarul de la Mașcăuți a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. După constatare, cazul a fost clasat, deoarece CNI a considerat că acest conflict s-a consumat, întrucât soția primarului nu mai activează în subordinea Primăriei. 

În ultimele luni, CNI a luat astfel de decizii în privința mai multor persoane cu funcții publice, fapt pentru care a fost criticată de către experții anticorupție. Mariana Kalughin, vice-președintă a Centrului de Prevenire și Analiză a Corupției, consideră că CNI procedează greșit de fiecare dată, deoarece conflictele de interese, odată constatate, trebuie sancționate.

Valeriu Carțîn a fost verificat și la capitolul declararea veniturilor și proprietăților, însă CNI nu a găsit nereguli și a clasat cazul. Alesul local a declarat pentru anul 2014 salariul din funcția de primar, 3 terenuri agricole și un autoturism fabricat în 1995. Valeriu Carțîn conduce comuna Mașcăuți fiind la al doilea mandat. El a candidat pe lista Partidului Liberal Democrat.

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Depunerea declaraţiilor de avere: instrument eficient d...

În statele membre ale Uniunii Europene precum Polonia şi Letonia, declararea averilor de către persoanele cu funcţii de răspundere este o practică ce contribuie la responsabilizarea demnitarilor şi funcţionarilor publici. Primarul oraşului Lublin din Polonia şi directorul Consiliului Fiscal din cadrul Ministerului de Finanţe din Letonia susţin că procesul de declarare a averilor facilitează depistarea posibilelor cazuri de îmbogăţire ilicită, de conflicte de interese, de incompatibilitate, precum și descoperirea și investigarea actelor de corupţie în sectorul public. Aceste practici au fost explicate în exclusivitate pentru Moldova Curată de către cei doi oficiali.

26 mai 2014
848
Arhiva

Primari nemulţumiţi de deciziile CNI merg în instanţă

Moldova Curată a scris despre câteva licitaţii publice desfăşurate în primăriile unor localităţi din ţară, unde rudele primarilor au câştigat concursurile de achiziţii publice. Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat pe marginea câtorva cazuri, constatând conflicte de interese. Unii primari vizaţi au contestat actele CNI în judecată.

18 februarie 2014
922
Arhiva

Ziarul de Gardă: Palatul şi relaţiile unei judecătoare...

Judecătoarea Tamara Chişca-Doneva de la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) şi soţul ei, Vasile Chişca, inspector principal la Vama Leuşeni, locuiesc într-o casă din sectorul Râşcani, cu două niveluri şi cu mansardă, estimată la 7- 8 milioane de lei. Împreună, ei mai deţin nouă terenuri, un automobil Hyundai Santa Fe, un Mercedes E 220 şi bonuri patrimoniale într-o societate pe acţiuni. Totodată, membrii familiei Chişca figurează în calitate de persoane afiliate în mai multe rapoarte ale BC Victoriabank prin intermediul unei firme, iar potrivit paginii web a unei companii germane, specializate în comercializarea hranei pentru câini şi pisici, pe adresa unde locuieşte magistrata este înregistrată o firmă din R. Moldova, reprezentantă a companiei germane „Happy Dog” („Câine fericit”).

17 martie 2014
957
Arhiva

Prima condamnare la închisoare, pentru acte de corupți...

Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație (FNSAA) „Agroindsind”, Sergiu Bernevec, a fost condamnat marți, 2 mai 2017, la 9 ani de închisoare cu executare pentru abuz de serviciu și delapidarea averii străine. Adjunctul acestuia, Sergiu Boța, a fost condamnat și el la 8 ani de închisoare cu executare, pentru un singur capăt de acuzare - delapidarea averii străine. Cei doi nu au fost însă încarcerați, deoarece sentința, dată de prima instanță, nu este executorie, urmând ca un titlu executoriu să fie emis după decizia Curții de Apel în acest proces. 

02 mai 2017
1053
Arhiva

Vicepretor al sectorului Ciocana şi consilier local în...

Igor Moraru, unul dintre vicepretorii sectorului Ciocana din municipiul Chişinău, este, în acelaşi timp, consilier local în comuna Bubuieci din municipiu. El este suspectat de către primarul comunei că s-ar afla în incompatibilitate de funcţii. Vicepretorul spune însă că situaţia a fost examinată de către Comisia Electorală Centrală (CEC), care a stabilit că nu există nicio abatere de la lege. Experţii anticorupţie afirmă însă că CEC şi-a depăşit atribuţiile, deoarece incompatibilitatea de funcţii poate fi examinată doar de către Comisia Naţională de Integritate (CNI).

19 ianuarie 2016
2283
Arhiva

La Soroca, președintele raionului este medic, cu trei a...

De profesie medic, președintele raionului Soroca, Mihai Mâțu, a condus în ultimii trei ani Spitalul Raional. Împreună cu soția sa, care lucrează în calitate de asistentă medicală în același spital, a adunat, din această postură, trei apartamente, trei terenuri și trei automobile.

28 noiembrie 2015
893