CNI a clasat încă un caz în care un primar a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese

Arhiva 16 iunie 2016 994
Primarul comunei Mașcăuți, Valeriu Carțîn, a declarat, în ședința CNI, că nu a făcut decât să execute decizia Consiliului Local

Primarul satului Mașcăuți, raionul Criuleni, Valeriu Carțîn, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în anul 2012, când a semnat două acte în privința soției sale, care deține funcția de director al Liceului „Ion Sârbu” din localitate. Este constatarea Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a examinat cazul lui Valeriu Carțîn în ședința din 16 iunie 2016. Cu toate acestea, CNI nu a transmis dosarul la CNA pentru a aplica o sancțiune în conformitate cu Codul Contravențional, ci a clasat cazul.  Valeriu Carțîn a ajuns în vizorul CNI la 1 martie 2016, când unul dintre foștii săi contracandidați la funcția de primar a depus o petiție, prin care a anunțat că soția primarului activează în funcția de director al Liceului „Ion Sârbu” din localitate. Controlul CNI a arătat că până la 1 ianuarie 2013 instituția condusă de soția primarului s-a aflat în subordinea Primăriei. Începând cu această dată însă liceul a trecut, prin decizia consiliului local, la gestiunea autorităților raionale și, respectiv, de atunci este finanțat din bugetul raional. Până atunci însă, pe durata a ceva mai mult de un an, adică de la numirea sa în funcția de director de către Ministerul Educației ( la 21 decembrie 2011), Angela Carțîn s-a aflat în subordinea Primăriei și Consiliului Local. 

Primă acordată în baza deciziei Consiliului Local

În această perioadă Valeriu Carțîn a semnat două acte în privința soției sale. Este vorba despre o dispoziție prin care, la 1 octombrie 2012, în baza deciziei Consiliului Local, i-a acordat o primă de 600 de lei. La ședința CNI, primarul a declarat că nu a făcut decât să execute hotărârea Consiliului Local. „Unul dintre consilieri a venit cu propunerea ca să le acordăm un premiu directorilor școlii primare, liceului și grăiniței, pentru că ei, fiind în concediu, au venit, totuși la muncă și au pregătit instituțiile pentru anul de învățământ. Consiliul a decis, mie nu îmi rămânea decât să execut. Nici până în ziua de azi nu văd nici o vină din partea mea”, a spus Valeriu Carțîn. 

A doua situație în care CNI a considerat că primarul ar fi trebuit să-și declare interesul personal a fost în același an, când a semnat actele referitoare la procedura de achiziții privind elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru executarea lucrărilor de conservare a energiei termice pentru clădirea liceului. Primarul a semnat procesul-verbal de constituire a grupului de lucru, contractul de achiziții, darea de seamă, ordinele de plată etc. Dispoziția prin care a fost aprobată componența grupului de lucru a fost semnată de Valeriu Carțîn, președinte al acestui grup fiind tot el. Primarul a explicat că nu a știut la momentul semnării că trebuie să depună la CNI o declarație prin care să anunțe despre faptul că are de semnat astfel de acte. „Soția mea nu a fost membru al grupului de lucru, nu a semnat niciun act. Eu, ca primar și ca ordonator de finanțe, da, am fost președinte al grupului de lucru. La acel moment nu am știut… Totodată, mă bazam și pe faptul că orice decizie a primarului este verificată de către Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat și dacă este găsită vreo neatenție sau greșeală, documentul este întors înapoi la verificare. De aceea noi am făcut acest studiu și am câștigat ulterior un proiect prin care am adus 2 milioane de lei în școală și am efectuat termoizolarea pereților, sincer vă spun că nu am făcut cu rea intenție sau cu vreun gând ascuns”, a declarat Valriu Carțîn.

Membrii CNI au constatat că primarul era obligat, în cele două situații, să declare în termen de 3 zile la CNI, despre interesul său personal la semnarea acestor acte, așa cum prevede Legea cu privire la conflictul de interese. Concluzia finală din actul de constatare este că primarul de la Mașcăuți a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. După constatare, cazul a fost clasat, deoarece CNI a considerat că acest conflict s-a consumat, întrucât soția primarului nu mai activează în subordinea Primăriei. 

În ultimele luni, CNI a luat astfel de decizii în privința mai multor persoane cu funcții publice, fapt pentru care a fost criticată de către experții anticorupție. Mariana Kalughin, vice-președintă a Centrului de Prevenire și Analiză a Corupției, consideră că CNI procedează greșit de fiecare dată, deoarece conflictele de interese, odată constatate, trebuie sancționate.

Valeriu Carțîn a fost verificat și la capitolul declararea veniturilor și proprietăților, însă CNI nu a găsit nereguli și a clasat cazul. Alesul local a declarat pentru anul 2014 salariul din funcția de primar, 3 terenuri agricole și un autoturism fabricat în 1995. Valeriu Carțîn conduce comuna Mașcăuți fiind la al doilea mandat. El a candidat pe lista Partidului Liberal Democrat.

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Diferenţa vădită între voinţa declarată şi cea real ang...

Cele mai importante instrumente de prevenire a corupţiei în serviciul public sunt declararea şi controlul veniturilor şi proprietăţilor, precum şi vegherea asupra intereselor personale ale agenţilor publici.

02 iulie 2013
951
Arhiva

Familia președintei CSP a cumpărat în anul 2016 un auto...

Două noi membre ale Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au indicat în declarațiile de venituri și interese personale faptul că dețin mașini pe care le-ar fi cumpărat cu suma de 10 mii de lei, adică 500 de euro. Mașina președintei CSP, Angela Motuzoc, este practic nouă, fabricată în anul 2012. Cea a familiei Ingăi Furtună este mult mai veche - din anul 2003. Ambele însă au fost cumpărate în anul 2016 cu aceeași sumă - 10 mii de lei.

15 ianuarie 2018
1046
Arhiva

Viceministrul Sănătății, luat la ochi de CNI

Comisia Națională de Integritate s-a autosesizat dintr-un articol publicat de portalul „Moldova Curată” și a inițiat un control din oficiu privind încălcarea regimului juridic al conflictului de interese de către viceministrul Sănătății, Octavian Grama.

20 august 2013
936
Arhiva

Este inacceptabil ca membrii CNI să aibă aceleași salar...

În Parlament, cu titlu de iniţiativă legislativă a unui deputat, a fost înregistrat un proiect de lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative, care vizează activitatea Comisiei Naţionale de Integritate (proiectul nr. 441 din 06.11.2013).

21 februarie 2014
858
Fii cu ochii pe autorități!/Campanii

Campania „Fii cu ochii pe autorități!” a ajuns la Hârbo...

Satul Hârbovăţ, Anenii Noi, a găzduit o dezbatere publică în cadrul campaniei inițiate de Asociaţiei Presei Independente și portalul MoldovaCurata.md „Fii cu ochii pe autorităţi!”. Peste 30 de locuitori ai Hârbovăţului - consilieri locali, pedagogi, elevi, reprezentanţi ai presei şi mediului asociativ au discutat cu experţii despre transparența decizională și  accesul la informație. Experţii Tatiana Savva şi Vitalie Zama le-au vorbit celor prezenţi despre baza legislativă care asigură cetăţenilor accesul la informaţie, obligă autorităţile să aplice principiul consultărilor la luarea deciziilor, dar şi despre modalitățile prin care pot ataca refuzurile de a le furniza informația solicitată. 

29 noiembrie 2017
1108
Arhiva

Posibilă cauză penală: cineva a emis un demers fals în...

Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) va cere Procuraturii Generale (PG) să investigheze cum au apărut două documente false, trimise din numele CSJ în adresa Adunării Populare din Găgăuzia (APG), cu solicitarea să modifice Codul electoral local. Preşedintele APG susţine că nu a ştiut că actele primite ar fi false.

12 iulie 2016
816