Membrii CNI despre averile lor verificate de deputaţi: am declarat totul, în raport s-au strecurat erori

Toţi cei cinci membri ai Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) deţin bunuri nedeclarate, se arată într-un raport al unei comisiei parlamentare speciale, mandatată să verifice declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale acestora. La rândul lor, membrii CNI au declarat pentru portalul „Moldova Curată” că la mijloc este doar o eroare şi că anterior au oferit deputaţilor explicaţii privind conturile bancare sau maşinile nedeclarate, care ar figura pe numele lor.
Raportul semnat de liberal-democraţii Anghel Agache şi Iurie Apostolachi, liberalul reformator Vadim Cojocaru şi fostul deputat democrat Iurie Bolboceanu urmează să fie prezentat la una dintre şedinţele următoare a Legislativului.
Potrivit documentului, Anatolie Donciu, preşedintele CNI, nu a declarat un automobil de model VAZ fabricat în 1992 și dreptul de a folosi un Mercedes și un BMW. În document se mai arată că preşedintele CNI a ascuns și un card bancar destinat pentru pensia militară. La momentul verificării în cont erau 17 580 de lei.
Vicepreședintele CNI Victor Strătilă nu ar fi declarat o mașină de model Mazda, fabricată în 1990 și reînmatriculată în 2013.
Şi Leonid Morari nu ar fi declarat un VAZ și un Audi. Mai mult, Leonid Morari ar fi uitat că deţine un card bancar cu 10 325 de lei, bani adunaţi din pensia CNAS. Parlamentarii au mai constatat că acesta se află în incompatibilitate de funcții, figurând ca administrator și asociat la o firmă de audit, „Audit-Servis” SRL.
În acelaşi document se mai arată că Vera Lupu nu a trecut în declarația de avere un automobil de model VAZ din 1987, unul de model Hyundai Santa Fe, fabricat în 2007 și înmatriculat în 2012, și o Toyota Camry din 2007 luată în folosință. Potrivit raportului, Vera Lupu a vândut mașina de model Hyundai Santa Fe fiicei sale cu 76 000 de lei.
Dumitru Prijmireanu nu ar fi declarat un VAZ, produs în 1984 și reînmatriculat în 2013, dar şi un cont bancar deschis pe numele soției în care se păstrau peste 21 000 și un card deschis în 2013 cu un sold de peste nouă mii de lei.
„Dacă se adevereşte că am 10 000 de lei, îi donez unei grădiniţe sau portalului «Moldova Curată»”
Contrariaţi, membrii Comisiei susţin că verificările deputaţilor au fost superficiale, mai ales că anterior au oferit explicaţii pe marginea aceloraşi constatări.
„Am declarat că am vândut acea maşină, iar în 2013 ar fi trebuit să fie reînmatriculată pe numele noului proprietar. Am achitat şi impozite după ce am vândut automobilul. Probabil e o scăpare a membrilor acestei comisii parlamentare, altfel nu îmi pot explica. Mai mult, nimeni nu mi-a cerut nicio explicaţie referitor la încălcarea pe care aş fi făcut-o”, ne-a declarat Victor Strătilă.
La rândul său, Leonid Morari neagă că ar deţine un card bancar cu 10 000 de lei. „Dacă se adevereşte că-i am, îi donez unei grădiniţe sau portalului «Moldova Curată»”, ne-a asigurat membrul CNI. Cât despre automobilul VAZ, el susţine că maşina a fost furată acum 12-13 ani. „Deşi nu mai am acest automobil, potrivit legii, rămâne înregistrat pe numele meu. La Poliţie mi-au zis că se întâmplă să găsească maşinile furate şi peste 20 de ani. Maşina de model Audi am vândut-o încă în 2007, iar proprietarul care a luat-o după mine a vândut-o şi el. Aşa că nu mai ştie nimic de ea”, a precizat Leonid Morari.
El a comentat şi constatarea legiuitorilor potrivit căreia ar fi în incompatibilitate de funcţii. „«Audit Service» SRL este un proiect început în 1992 de nişte persoane pe care le-am cunoscut, dar care nu a fost dezvoltat. Firma a fost doar înregistrată şi atât. Acum trebuie de plătit câteva sute de lei ca să fie scoasă din registre, dar aşa cum nu am fost cel care a deschis afacerea, nu voi avea eu grijă de detaliile ce ţin de închiderea acesteia”, a mai spus Morari.
„Dacă la ei e neregulă, de ce insistă la alţii să fie regulă?”
Vera Lupu susţine că va solicita deputaţilor o întâlnire ca să facă anumite precizări şi să pună la punct detaliile. „Am prezentat încă anul trecut documente care demonstrează că aceste bunuri nu îmi mai aparţin. Nu înţeleg de ce membrii comisiei parlamentare au admis această scăpare. Deşi am discutat cu ei, nu mi-au cerut decât să precizez adresa apartamentului”, a declarat Vera Lupu. Cât despre automobilul de model Hyundai Santa Fe pe care l-a vândut fiicei sale, membra CNI susţine că maşina a fost înstrăinată la discreţia ei. „Am acest drept”, a precizat Vera Lupu.
Anatolie Donciu şi Dumitru Prijmireanu nu au răspuns la telefon pentru a ne oferi un comentariu.
Parlamentarul Iurie Bolboceanu afirmă însă că anul trecut membrii CNI au dat doar nişte explicaţii. „Ar trebui să facă ordine în propriile acte. Dacă la ei e neregulă, de ce insistă la alţii să fie regulă?”, se întreabă Iurie Bolboceanu.
Anastasia Nani
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Victor Strătilă despre punctajul mic obținut la proba s...
Candidatul Teodor Cîrnaț care a obținut cele mai multe puncte la proba scrisă pentru funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), a apreciat, după test, că „proba a fost bine gândită”, în schimb, al doilea participant la concurs, Victor Strătilă, fost vicepreședinte al CNI, a refuzat să vorbească la acest subiect.
Bilanţ: CNI a iniţiat 112 controale în 2013
În anul curent, Comisia Naţională de Integritate a pornit controlul pe numele a 112 persoane cu funcţii de răspundere din cadrul autorităţilor publice centrale şi locale. Datele respective au fost expuse de către Anatolie Donciu, preşedintele CNI, în cadrul evenimentului Ziua uşilor deschise, organizat la 19 decembrie în incinta instituţiei.
Adriana Bețișor: un milion de lei câștigat la nuntă și...
Procurora din Procuratura Anticorupție Adriana Bețișor, care a condus urmărirea penală în dosarul de trafic de influență și luare de mită al fostului premier Vlad Filat, a declarat pentru anul 2015 un venit de peste un milion de lei obținut din donațiile care i-au fost făcute la nunta sa cu actualul șef interimar al Direcției Antifraudă a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, arată o investigație a jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă, publicată joi, 7 iunie. Tot în anul 2015 ea a intrat în posesia unui autoturism Skoda Octavia nou, care valorează cel puțin 15 mii de euro. Adriana Bețișor a declarat pentru Ziarul de Gardă că acesta este un autoturism care aparține unei persoane aflate peste hotare, iar ea îl folosește prin mandat.
Familia președintei CSP a cumpărat în anul 2016 un auto...
Două noi membre ale Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au indicat în declarațiile de venituri și interese personale faptul că dețin mașini pe care le-ar fi cumpărat cu suma de 10 mii de lei, adică 500 de euro. Mașina președintei CSP, Angela Motuzoc, este practic nouă, fabricată în anul 2012. Cea a familiei Ingăi Furtună este mult mai veche - din anul 2003. Ambele însă au fost cumpărate în anul 2016 cu aceeași sumă - 10 mii de lei.
Dorin Chirtoacă: „Din păcate, nici un funcţionar bănuit...
Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, spune, într-un interviu pentru Moldova Curată, că în perioada celor două mandate ale sale, mai mulţi funcţionari publici din cadrul Primăriei au fost bănuiţi de comiterea actelor de corupţie, însă nu au ajuns să fie condamnați. Chirtoacă afirmă că și în prezent în instituția pe care o conduce există funcţionari care îşi văd mai mult de interesele personale, decât de cele profesionale.
Victoria lui Ţuţu le va da bătăi de cap membrilor CNI
Victoria de săptămâna trecută pe ringul de kick-boxing a deputatului şi campionului mondial Constantin Ţuţu îi pune în dificultate pe membrii Comisie Naţionale de Integritate (CNI). Constantin Ţuţu este sigur că va primi o remunerare pentru munca depusă, însă nu ştie ce sumă anume. CNI însă nu are un răspuns cum poate fi calificat premiul bănesc pe care îl va primi acesta, deoarece, potrivit statutului de deputat, Ţuţu nu poate avea alte remunerări în afară de cele provenite din activitate didactică şi ştiinţifică.
Aici așteptăm comentariul tău!