Membrii CNI despre averile lor verificate de deputaţi: am declarat totul, în raport s-au strecurat erori

Arhiva 9 octombrie 2014 755
Membrii CNI

Toţi cei cinci membri ai Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) deţin bunuri nedeclarate, se arată într-un raport al unei comisiei parlamentare speciale, mandatată să verifice declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale acestora. La rândul lor, membrii CNI au declarat pentru portalul „Moldova Curată” că la mijloc este doar o eroare şi că anterior au oferit deputaţilor explicaţii privind conturile bancare sau maşinile nedeclarate, care ar figura pe numele lor.



Raportul semnat de liberal-democraţii Anghel Agache şi Iurie Apostolachi, liberalul reformator Vadim Cojocaru şi fostul deputat democrat Iurie Bolboceanu urmează să fie prezentat la una dintre şedinţele următoare a Legislativului.

Potrivit documentului, Anatolie Donciu, preşedintele CNI, nu a declarat un automobil de model VAZ fabricat în 1992 și dreptul de a folosi un Mercedes și un BMW. În document se mai arată că preşedintele CNI a ascuns și un card bancar destinat pentru pensia militară. La momentul verificării în cont erau 17 580 de lei.

Vicepreședintele CNI Victor Strătilă nu ar fi declarat o mașină de model Mazda, fabricată în 1990 și reînmatriculată în 2013.

Şi Leonid Morari nu ar fi declarat un VAZ și un Audi. Mai mult, Leonid Morari ar fi uitat că deţine un card bancar cu 10 325 de lei, bani adunaţi din pensia CNAS. Parlamentarii au mai constatat că acesta se află în incompatibilitate de funcții, figurând ca administrator și asociat la o firmă de audit, „Audit-Servis” SRL.

În acelaşi document se mai arată că Vera Lupu nu a trecut în declarația de avere un automobil de model VAZ din 1987, unul de model Hyundai Santa Fe, fabricat în 2007 și înmatriculat în 2012, și o Toyota Camry din 2007 luată în folosință. Potrivit raportului, Vera Lupu a vândut mașina de model Hyundai Santa Fe fiicei sale cu 76 000 de lei.

Dumitru Prijmireanu nu ar fi declarat un VAZ, produs în 1984 și reînmatriculat în 2013, dar şi un cont bancar deschis pe numele soției în care se păstrau peste 21 000 și un card deschis în 2013 cu un sold de peste nouă mii de lei.

„Dacă se adevereşte că am 10 000 de lei, îi donez unei grădiniţe sau portalului «Moldova Curată»”

Contrariaţi, membrii Comisiei susţin că verificările deputaţilor au fost superficiale, mai ales că anterior au oferit explicaţii pe marginea aceloraşi constatări.

„Am declarat că am vândut acea maşină, iar în 2013 ar fi trebuit să fie reînmatriculată pe numele noului proprietar. Am achitat şi impozite după ce am vândut automobilul. Probabil e o scăpare a membrilor acestei comisii parlamentare, altfel nu îmi pot explica. Mai mult, nimeni nu mi-a cerut nicio explicaţie referitor la încălcarea pe care aş fi făcut-o”, ne-a declarat Victor Strătilă.

La rândul său, Leonid Morari neagă că ar deţine un card bancar cu 10 000 de lei. „Dacă se adevereşte că-i am, îi donez unei grădiniţe sau portalului «Moldova Curată»”, ne-a asigurat membrul CNI. Cât despre automobilul VAZ, el susţine că maşina a fost furată acum 12-13 ani. „Deşi nu mai am acest automobil, potrivit legii, rămâne înregistrat pe numele meu. La Poliţie mi-au zis că se întâmplă să găsească maşinile furate şi peste 20 de ani. Maşina de model Audi am vândut-o încă în 2007, iar proprietarul care a luat-o după mine a vândut-o şi el. Aşa că nu mai ştie nimic de ea”, a precizat Leonid Morari.

El a comentat şi constatarea legiuitorilor potrivit căreia ar fi în incompatibilitate de funcţii. „«Audit Service» SRL este un proiect început în 1992 de nişte persoane pe care le-am cunoscut, dar care nu a fost dezvoltat. Firma a fost doar înregistrată şi atât. Acum trebuie de plătit câteva sute de lei ca să fie scoasă din registre, dar aşa cum nu am fost cel care a deschis afacerea, nu voi avea eu grijă de detaliile ce ţin de închiderea acesteia”, a mai spus Morari.

„Dacă la ei e neregulă, de ce insistă la alţii să fie regulă?”

Vera Lupu susţine că va solicita deputaţilor o întâlnire ca să facă anumite precizări şi să pună la punct detaliile. „Am prezentat încă anul trecut documente care demonstrează că aceste bunuri nu îmi mai aparţin. Nu înţeleg de ce membrii comisiei parlamentare au admis această scăpare. Deşi am discutat cu ei, nu mi-au cerut decât să precizez adresa apartamentului”, a declarat Vera Lupu. Cât despre automobilul de model Hyundai Santa Fe pe care l-a vândut fiicei sale, membra CNI susţine că maşina a fost înstrăinată la discreţia ei. „Am acest drept”, a precizat Vera Lupu.

Anatolie Donciu şi Dumitru Prijmireanu nu au răspuns la telefon pentru a ne oferi un comentariu.

Parlamentarul Iurie Bolboceanu afirmă însă că anul trecut membrii CNI au dat doar nişte explicaţii. „Ar trebui să facă ordine în propriile acte. Dacă la ei e neregulă, de ce insistă la alţii să fie regulă?”, se întreabă Iurie Bolboceanu.

Anastasia Nani



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

ATENŢIE! Webinar la tema accesului la informaţia de int...

Alianţa pentru o Românie Curată (www.romaniacurata.ro) şi Iniţiativa Civică pentru Integritate în Serviciul Public din Republica Moldova (www.moldovacurata.md) vă invită să vă înscrieţi la  cel de-al doilea webinar la tema accesului la informaţia de interes public care va avea loc la 22 IULIE 2015, ORA 11.00.

20 iulie 2015
872
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Chiar dacă am decizia definitivă a instanței de judecat...

Întrebare: Sunt locuitoare a mun. Bălți și timp de mai mulți ani am lucrat la o întreprindere locală. În anul 2012, la această întreprindere a început procesul de insolvabilitate, iar angajații au fost disponibilizați.  Din această cauză nu mi-a fost achitat salariul în sumă de 15 000 de lei.  Deși am cerut de nenumărate ori să fie achitată restanța salarială, solicitarea nu a fost satisfăcută. În situația respectivă, am acționat întreprinderea în judecată și am câștigat definitiv procesul chiar în prima instanță, deoarece partea vizată nu a contestat decizia instanței de fond. La scurt timp am prezentat executorului judecătoresc decizia instanței de judecată. Deși au trecut mai mult de doi ani de atunci, problema așa și nu a fost soluționată. Executorul judecătoresc mi-a comunicat că nu poate executa decizia, deoarece este o procedură mai complicată și necesită mai mult timp. Cum să procedez?

23 martie 2018
1070
Arhiva

Zubco scapă de amenda Comisiei Naționale de Integritate

Fostul procuror general, Valeriu Zubco, a fost absolvit de obligația de a achita amenda în valoare de 6 000 de lei pentru că s-ar fi aflat într-un conflict de interese în cazul vânătorii din Pădurea Domnească. Judecătoria sectorului Râșcani a dispus anularea hotărârii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) prin care aceasta l-a amendat pe Zubco pentru conflictul de interese depistat în cazul Pădurea Domnească. Magistrații care au examinat contestația depusă de Zubco au ajuns la concluzia că fostul procuror nu era obligat să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii despre faptul că Gheorghe Crețu este bănuit că l-ar fi omorât pe Sorin Paciu, atâta timp cât asupra judecătorului Curții de Apel Chișinău nu exista o bănuială rezonabilă. De asemenea, cred judecătorii Judecătoriei Râșcani, Zubco nu era obligat nici să anunțe Parlamentul despre incidentul de la vânătoare, întrucât Procuratura Generală este o instituție autonomă. Astfel, potrivit instanței, CNI și-a depășit atribuțiile de serviciu atunci când i-a aplicat amenda lui Zubco. Contactat de portalul Moldova Curată, Anatolie Donciu, președintele CNI, a declarat că nu poate comenta decizia instanței, chiar dacă nu este de acord cu aceasta. „Noi am contestat decizia judecătoriei Râșcani la Curtea de Apel Chișinău. În rest, nu pot comenta decizia instanței, pentru că ea are valoare de lege”, a declarat Donciu, precizând că CNI s-a condus de prevederile legale atunci când i-a aplicat amenda lui Zubco. Amintim că, la 21 martie curent, CNI a constat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către ex-procurorul general Valeriu Zubco, participant la vânătoarea din Rezervația naturală ,,Pădurea Domnească", care s-a soldat cu decesul lui Sorin Paciu. Comisia a dispus atunci amendarea lui Zubco cu 6000 de lei. Fostul demnitar a contestat însă actul în instanță.

07 august 2013
1265
Arhiva

Preşedinţia ocolește legea: Ion Ceban, aflat în incompa...

Preşedinţia a găsit o modalitate inventivă de a-l păstra pe Ion Ceban, care este și consilier municipal, în funcţia de purtător de cuvânt al preşedintelui Republicii Moldova. După ce Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) s-a expus asupra situaţiei de incompatibilitate, Ion Ceban a fost angajat în funcţia de secretar al lui Igor Dodon, îndeplinind şi atribuţiile de purtător de cuvânt. Prin această schimbare, Ion Ceban a fost scutit de declararea veniturilor şi intereselor personale în calitate de persoană cu funcţie de demnitate  publică.

09 februarie 2017
875
Arhiva

Drumul spre casa directorului Apă-Canal este blocat ile...

Moldova Curată a publicat, la 26 septembrie curent, un articol care scotea în vileag faptul că, în satul Goianul Nou din comuna Stăuceni, municipiul Chişinău, accesul pe strada unde locuieşte Constantin Becciev, directorul de la ,,Apă-Canal Chişinău”, este blocat din ambele direcţii. Într-o parte stau trei blocuri de beton, iar în cealaltă, la colţul străzii, e plasat indicatorul rutier „acces interzis”. Inspectoratul Naţional de Patrulare (INP) s-a autosesizat în baza acestui articol şi, în aceeaşi zi, indicatorul, care era instalat ilegal, a fost scos. În schimb, drumul din partea de la deal a casei lui Constantin Becciev a rămas încă blocat cu acele plăci de beton. Primarul de Stăuceni susţine că plăcile nu vor fi scoase.

02 octombrie 2013
985
Arhiva

Profil candidat: Maria Culeșov

Integritatea în activitatea politică

09 februarie 2019
1098