Profil candidat: Eduard Smirnov
Integritatea în activitatea politică
Eduard Smirnov s-a născut în orașul Andijan din Uzbekistan și are 79 de ani. Din 2014 este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, membru al fracțiunii PSRM. Fiind cel mai vârstnic ales al poporului, Eduard Smirnov a fost cel care a deschis și prezidat ședința din 29 decembrie 2014 de constituire a Parlamentului de legislatura a XX-a (2014-2018).
Potrivit CV-ului de pe site-ul Parlamentului, Eduard Smirnov și-a făcut studiile la Institutul de Textile din orașul Kostroma, Federația Rusă, după care a activat la o fabrică de postav/textile și la o școală profesională din orașul rus Strîi. În 1973 a devenit directorul unei școli profesionale din Chișinău, iar ulterior, până în 1991, a deținut diverse funcții în cadrul comitetelor Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Între 1991 și 1995 a fost directorul firmei „Business Partener”, care o avea printre fondatori și pe soția sa. Ulterior, timp de patru ani, a fost viceprimar al municipiului Chișinău, iar în 1999 a revenit în calitate de consultant și vice-director la „Business Partener” SRL. Înainte să ajungă deputat în 2014, Smirnov a fost, timp de un an, consilier al președintelui PSRM, Igor Dodon.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
În declarațiile de avere și interese personale depuse în ultimii patru ani, Eduard Smirnov indică un apartament de 75 m.p. în sectorul Botanica al Capitalei, dar și un garaj de 35 m.p. De asemenea, deputatul declară un autoturism Mercedes 200E, fabricat în 1994 și cumpărat în 2013 cu 140 mii lei.
În declarația de avere depusă la obținerea mandatului de deputat, pentru anul 2014, se arată că veniturile curente ale lui Eduard Smirnov erau modeste. El a indicat atunci faptul că a avut 19 026 lei venit de la Partidul Socialiștilor, 40 000 pensia și un venit din dobândă bancară de 23 200 de lei. În schimb, pe conturi de depozit candidatul deținea atunci sume importante. El a indicat 6 conturi bancare, dintre care patru – de depozit. Pe ele Eduard Smirnov deținea în total 302 000 lei. Pe alte două conturi curente se aflau atunci 1480 de euro și 1240 USD.
În 2017 Smirnov a încasat, potrivit declarației de avere pentru acel an, din indemnizația și salariul de deputat, 202 mii lei (16 800 de lei lunar). Pe lângă salariu și indemnizație, Eduard Smirnov a ridicat, în 2017, și o pensie de 46 de mii de lei. Alte 12 977, 51 lei și 50 USD le-a câștigat din dobânzile depozitelor bancare. În cele trei conturi pe care le declară, deputatul socialist păstra la momentul depunerii declaraței 191 de mii de lei și 6 100 de dolari.
În declarația depusă la CEC în campania electorală 2019, candidatul indicat salariul și pensia și dobânda din depozite. Pe cele trei conturi bancare Eduard Smirnov deținea la momentul depunerii declarației 127 961 de lei, 5 132 USD și 1 011 USD.
În 2015, Comisia Națională de Integritate (în prezent Autoritatea Națională de Integritate) a inițiat un control în privința deputatului Eduard Smirnov, care a vizat o eventuală încălcare a regimului juridic al incompatibilităților. Mai exact, deputatul nu indicase în declarația de interese personale pentru anul 2014 calitatea sa de co-fondator și administrator al Publicației Periodice Ziarul Informativ Politic „Alternativa” SRL. În explicația prezentată Comisiei Naționale de Integritate (CNI), Smirnov a declarat că, începând cu anul 2007, ziarul „Alternativa” a încetat să mai fie editat și că nedeclararea calității de co-fondator și administrator a fost cauzată de sistarea activității publicației. Totodată deputatul a menționat că firma nu poate fi lichidată, deoarece unul dintre co-fondatori s-a mutat în Canada. Pe 11 februarie 2016, CNI a dispus „clasarea cauzei în legătură cu lipsa încălcării regimului juridic al incompatibilităților mandatului de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, deținut de către Smirnov Eduard”. Ulterior, începând cu anul 2015, Eduard Smirnov a inclus „Alternativa” SRL în declarațiile sale de avere și interese personale.
În ultimii șapte ani, Eduard Smirnov a fost un donator constant pentru Partidul Socialiștilor. La alegerile locale din iunie 2011 Smirnov a vărsat în bugetul partidului 30 de mii de lei, iar în 2014, an în care au avut loc alegeri parlamentare, a achitat cotizații de 84 de mii de lei. În 2015 valoarea cotizațiilor a constituit 1500 de lei, iar în 2016 Eduard Smirnov a achitat o cotizație de 5 mii de lei și a contribuit la campania prezidențială a lui Igor Dodon cu 74 800 lei. În 2017 deputatul a donat partidului 59 de mii de lei, iar în 2018 a contribuit cu 32 800 lei, potrivit rapoartelor financiare ale PSRM depuse la Comisia Electorală Centrală.
Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid
În Parlamentul de legislatura a XX-a, Eduard Smirnov a făcut parte din Comisia mediu și dezvoltare regională a legislativului și a fost co-autorul a cinci proiecte de iniţiative legislative. Două dintre ele au fost respinse, iar trei se află în examinare.
Cazier judiciar
Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale a candidatului.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Integritatea persoanelor de pe listele electorale, o aș...
Liste noi, nume vechi. O mare parte a numelor de pe listele partidelor care candidează la alegerile din 30 noiembrie sunt deja bine cunoscute Comisiei Naționale de Integritate (CNI) sau chiar instituțiilor de drept. Moldova Curată a analizat profilul de integritate al primelor 20 de persoane de pe listele a cinci partide, care, potrivit sondajelor de opinie, vor trece pragul electoral, deci vor avea reprezentanți în Parlament.
Noii miniștri Mircea Buga și Vladimir Grosu au avut an...
Declarațiile de avere ale noilor miniștri de la Sănătate și Justiție, Vladimir Grosu și Mircea Buga, arată că anul trecut ei au avut lunar, din salariu și premii, venituri pentru care alți angajați în domeniul public i-ar invidia - în jur de 20 de mii de lei. Astfel, Mircea Buga vine la minister la un salariu de aproape două ori mai mic decât cel pe care îl ridica anul trecut, la Compania Națională de Asigurări în Medicină. El are și o firmă prosperă, administrată de soția sa. Vladimir Grosu a ridicat, în medie, 17 mii de lei lunar de la Ministerul Justiției și a avut și alte venituri din activitatea didactică.
Noul preşedinte al raionului Hânceşti, interceptat în d...
Anatolie Loghin, noul preşedinte al raionului Hânceşti, este unul dintre funcţionarii care apare în interceptările telefonice făcute publice acum doi ani și care sunt probe în dosarul fostului şef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Nicolae Vicol. Pe atunci, Anatolie Loghin era şeful Inspectoratului de Stat Hânceşti, iar superiorul său îi sugera la telefon că „trebuie de lucrat ca toată republica să fie verde”.
Un democrat s-a retras dintr-o afacere de milioane pent...
Iurie Urzică, noul președinte al raionului Râșcani, a condus în ultimii 22 de ani fabrica "Avicola" din regiune, care a rămas acum pe seama soției și fiului său mai mare. Întreprinderea, în anii 2011-2013 a participat, cu succes, la mai multe licitații din raion, obținând din vânzări aproximativ 1,5 milioane de lei. În 2015, afirmă Urzică, la inițiativa sa, firma familiei nu mai participă la licitațiile din raionul Râșcani, pentru a evita eventualele acuzații și conflicte de interese.
CEC nu va publica declarațiile de avere ale candidațilo...
La alegerile locale din acest an, Comisia Electorală Centrală (CEC) nu va publica declarațiile de avere și interese personale ale candidaților la funcțiile de primar și consilier local. Motivul - sunt prea mulți candidați și instituția nu are capacitatea operațională de a prelucra declarațiile și de a le plasa online. Jurnaliștii spun că lipsa declarațiilor de avere le îngreunează munca și privează alegătorii de posibilitatea de a se informa în special despre candidații puțin cunoscuți opiniei publice.
Aici așteptăm comentariul tău!