Un primar din Basarabeasca este bănuit că s-a aflat în conflict de interese când a dat soacrei sale un teren în arendă

Arhiva 10 iunie 2016 990
Petru Tarlev spune că a respectat procedura legală la darea în arendă a terenului

Primarul satului Bașcalia din raionul Basarabeasca, Petru Tarlev, este verificat în prezent de Comisia Națională de Integritate (CNI), care îl suspectează că a admis un conflict de interese atunci când a dat un teren din proprietate publică în arendă soacrei sale. Primarul afirmă, la rândul său, că a respectat procedura și nu a comis nimic ilegal. 



CNI a pornit controlul la 26 mai 2016 în baza unei plângeri depuse de către unul dintre săteni. În ședința Comisiei, s-a anunțat că ar fi vorba despre un teren de peste 37 de hectare care au fost arendate de soacra primarului. 

Solicitat de Moldova Curată, Petru Tarlev a spus că a fost informat despre faptul că este verificat și că acum pregătește pachetul de documente pentru a le prezenta la CNI. El afirmă că nu este vorba despre 37 de hectare: „Au greșit când au scris această cifră. Terenul este mult mai mic, nu avem noi suprafețe atât de mari ca să le dăm în arendă. Chiar astăzi am solicitat secretarei să ridice tot pachetul de acte ca să facem copii și să le trimitem la CNI”. 

Alesul local susține că nu a încălcat nicio lege când a încheiat această tranzație. „Toată procedura legală a fost respectată. S-a creat o comisie de licitații, au fost depuse ofertele. Au fost publicate anunțuri în Monitorul Oficial la fiecare etapă, începând de la formarea bunului imobil și până la anunțarea licitației. Nu primarul este cel care decide astfel de lucruri, consiliul local decide, iar primarul doar execută”, ne-a mai spus Petru Tarlev.

„Nu am făcut parte din comisia de licitatii, pentru că știu că nu am dreptul”

Primarul afirmă că nu a făcut parte din comisia de licitații. „Nu am făcut parte pentru că știu că nu am dreptul. M-au verificat cei de la Cancelaria de Stat, eu nu sunt de o zi primar și știu că nu am dreptul să fac parte din Comisia de licitații”, explică Petru Tarlev, care, însă recunoaște că și-a pus semnătura pe contractul de arendă și nu a informat despre asta Comisia Națională de Integritate, așa cum prevede Legea. El admite că aceasta a fost o „scăpare”. „Nu greșește numai cel care nu face nimic…”, a adăugat primarul. 

Legea cu privire la administrația publică locală obligă primăriile să organizeze licitații la înstrăinarea bunurilor publice sau la darea lor în arendă. Un alt act, Legea cu privire la conflictul de interese, prevede că persoanele cu funcții publice trebuie să informeze Comisia Națională de Integritate, în termen de 3 zile din ziua constatării faptului că au de luat o decizie legată de interesele lor sau ale persoanelor apropiate. 

Dacă se va constata că în acest caz primarul s-a aflat în conflict de interese, Petru Tarlev ar putea fi amendat contravențional, iar CNI ar putea solicita anularea tranzacției. 

Petru Tarlev conduce satul Bașcalia din anul 2011, acum fiind la al doilea mandat. La ultimele alegeri el a câștigat din primul tur, candidând pe lista Partidului Democrat.

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.


 



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Declaraţii de integritate semnate de miniştri la Chişin...

Declaraţiile de integritate semnate de către premierul Pavel Filip şi actualii miniştri stârnesc controverse. Chiar dacă au fost plasate pe pagina web a Guvernului, veridicitatea declaraţiilor este pusă la îndoială de către societatea civilă, atât timp cât acestea au fost semnate în taină. O altă situaţie este peste Prut. Deşi nu au fost semnate în public de către membrii Guvernului Cioloş, declaraţiile de integritate au fost stocate de către societatea civilă, iar presa are grijă să supravegheze ca demnitarii să respecte criteriile de integritate asumate la început de mandat.

29 ianuarie 2016
2084
Arhiva

S-a retras dintr-o afacere prosperă ca să devină preşed...

După alegerile locale din vara anului curent, în fruntea raionului Străşeni a fost ales democratul Mihai Popa. Psiholog de profesie, Popa s-a lansat în politică la scurt timp după ce a început să facă afaceri. Este fondator a două firme care se ocupă de comerț. Iniţial a fost membru al Partidului Social-Democrat, iar din 2009 este membru al Partidului Democrat (PDM). În prezent este şi preşedinte al organizaţiei teritoriale a acestui partid.

25 decembrie 2015
1047
Arhiva

O instituție publică a fost obligată de instanță să pre...

Asociaţia Presei Independente (API) a câștigat în primă instanță procesul cu Unitatea consolidată pentru implementarea şi monitorizarea Programului de restructurare a sectorului vitivinicol (UCIMPRSVV), care a refuzat să ofere declarațiile de avere ale directorului Iurie Brumărel.  API a solicitat declarațiile depuse de Brumărel pentru anii 2012-2013, însă instituția nu a răspuns solicitării. Acum, Unitatea este obligată prin decizia Judecătoriei Buiucani din municipiul Chișinău să ofere acces la aceste declarații.

02 octombrie 2016
1225
Arhiva

Şleahtiţchi riscă să-şi piardă funcţia

Consilierul Președintelui Republicii Moldova în domeniul culturii, învățământului și științei, Mihail Şleahtiţchi, ar putea fi demis. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că acesta a încălcat regimul juridic al conflictului de interese şi al incompatibilităţii de funcţii, atunci când, deţinând funcţia de ministru al Educaţiei, și totodată fiind fondatorul unei asociații obștești, a autorizat ca respectiva instituţie să avizeze, contra plată, planurile şi programele de formare profesională continuă pentru adulți.

24 ianuarie 2014
1218
Arhiva

Profil candidat: Vlad Batrîncea

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
3032
Arhiva

Profil candidat: Ion Ceban

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
1913