Un primar din Basarabeasca este bănuit că s-a aflat în conflict de interese când a dat soacrei sale un teren în arendă

Arhiva 10 iunie 2016 86
Petru Tarlev spune că a respectat procedura legală la darea în arendă a terenului

Primarul satului Bașcalia din raionul Basarabeasca, Petru Tarlev, este verificat în prezent de Comisia Națională de Integritate (CNI), care îl suspectează că a admis un conflict de interese atunci când a dat un teren din proprietate publică în arendă soacrei sale. Primarul afirmă, la rândul său, că a respectat procedura și nu a comis nimic ilegal. CNI a pornit controlul la 26 mai 2016 în baza unei plângeri depuse de către unul dintre săteni. În ședința Comisiei, s-a anunțat că ar fi vorba despre un teren de peste 37 de hectare care au fost arendate de soacra primarului. 

Solicitat de Moldova Curată, Petru Tarlev a spus că a fost informat despre faptul că este verificat și că acum pregătește pachetul de documente pentru a le prezenta la CNI. El afirmă că nu este vorba despre 37 de hectare: „Au greșit când au scris această cifră. Terenul este mult mai mic, nu avem noi suprafețe atât de mari ca să le dăm în arendă. Chiar astăzi am solicitat secretarei să ridice tot pachetul de acte ca să facem copii și să le trimitem la CNI”. 

Alesul local susține că nu a încălcat nicio lege când a încheiat această tranzație. „Toată procedura legală a fost respectată. S-a creat o comisie de licitații, au fost depuse ofertele. Au fost publicate anunțuri în Monitorul Oficial la fiecare etapă, începând de la formarea bunului imobil și până la anunțarea licitației. Nu primarul este cel care decide astfel de lucruri, consiliul local decide, iar primarul doar execută”, ne-a mai spus Petru Tarlev.

„Nu am făcut parte din comisia de licitatii, pentru că știu că nu am dreptul”

Primarul afirmă că nu a făcut parte din comisia de licitații. „Nu am făcut parte pentru că știu că nu am dreptul. M-au verificat cei de la Cancelaria de Stat, eu nu sunt de o zi primar și știu că nu am dreptul să fac parte din Comisia de licitații”, explică Petru Tarlev, care, însă recunoaște că și-a pus semnătura pe contractul de arendă și nu a informat despre asta Comisia Națională de Integritate, așa cum prevede Legea. El admite că aceasta a fost o „scăpare”. „Nu greșește numai cel care nu face nimic…”, a adăugat primarul. 

Legea cu privire la administrația publică locală obligă primăriile să organizeze licitații la înstrăinarea bunurilor publice sau la darea lor în arendă. Un alt act, Legea cu privire la conflictul de interese, prevede că persoanele cu funcții publice trebuie să informeze Comisia Națională de Integritate, în termen de 3 zile din ziua constatării faptului că au de luat o decizie legată de interesele lor sau ale persoanelor apropiate. 

Dacă se va constata că în acest caz primarul s-a aflat în conflict de interese, Petru Tarlev ar putea fi amendat contravențional, iar CNI ar putea solicita anularea tranzacției. 

Petru Tarlev conduce satul Bașcalia din anul 2011, acum fiind la al doilea mandat. La ultimele alegeri el a câștigat din primul tur, candidând pe lista Partidului Democrat.

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.


 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Încă un viceministru suspectat de incompatibilitate de...

Comisia Naţională de Integritate (CNI) verifică declaraţia de avere pentru anul 2012 a lui Sergiu Sainciuc, viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Demnitarul a ajuns în atenţia CNI, deoarece a cumulat, în anul 2012, funcţia de membru în Consiliul de Administraţie (CA) la două instituţii de stat,  în situaţia respectivă fiind majoritatea viceminiştrilor din actualul Guvern.

04 februarie 2014
109
Arhiva

ANI i-a plătit 5 mii de lei despăgubire unui procuror s...

Procurorul sectorului Buiucani al capitalei, Igor Demciucin, a câştigat la Curtea Supremă de Justiţie litigiul împotriva Autorităţii Naţionale de Integritate, succesoarea Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). Instituţia a fost obligată să-i plătească procurorului un prejudiciu moral de 5 mii de lei, pentru că nu ar fi avut dreptate atunci când a constatat că omul legii a inclus date false în declaraţia de avere. Procurorul s-a plâns în instanţă că CNI i-ar fi lezat grav onoarea şi demnitatea şi a cerut de la actuala ANI un prejudiciu moral de 300 de mii de lei. Magistraţii au redus suma la 5 mii de lei.

26 mai 2017
104
Arhiva

Noii miniștri Mircea Buga și Vladimir Grosu au avut an...

Declarațiile de avere ale noilor miniștri de la Sănătate și Justiție, Vladimir Grosu și Mircea Buga, arată că anul trecut ei au avut lunar, din salariu și premii, venituri pentru care alți angajați în domeniul public i-ar invidia - în jur de 20 de mii de lei. Astfel, Mircea Buga vine la minister la un salariu de aproape două ori mai mic decât cel pe care îl ridica anul trecut, la Compania Națională de Asigurări în Medicină. El are și o firmă prosperă, administrată de soția sa. Vladimir Grosu a ridicat, în medie, 17 mii de lei lunar de la Ministerul Justiției și a avut și alte venituri din activitatea didactică.

07 martie 2015
104
Arhiva

Profil candidat: Gheorghe Para

Integritate în activitatea politică

07 februarie 2019
243
Arhiva

Democratul Mihai Olărescu a revenit în funcția de preșe...

Democratul Mihai Olărescu a fost ales astăzi, 25 noiembrie 2019, în funcția de președinte al raionului Cimișlia, poziție pe care a deținut-o și anterior. Pentru Mihai Olărescu au votat 7 consilieri raionali de la democrați, 7 socialiști, doi de la Partidul Șor și unul independent. În anii 2015-2017 Mihai Olărescu a mai deținut această funcție, iar firma la care lucrase până la preluarea președinției raionului, a câștigat în acea perioadă mai multe concursuri de achiziții publice organizate de Consiliul Raional Cimișlia.

25 noiembrie 2019
146
Arhiva

Profil candidat: Dumitru Pavel

Integritate în activitatea politică

29 ianuarie 2019
138