Profil candidat: Iacob Frunză, PDM

Rezina 28 octombrie 2019 872

Iacob Frunză, 57 de ani, candidatul PDM la funcţia de primar al com. Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina, a obţinut în primul tur al alegerilor generale locale organizate la 20 octombrie 2019 44.49% din numărul total de voturi, aproape cu 50 % mai mult decât contracandidatul său din turul doi, reprezentantul PLDM, Vasile Guzun.Frunză  a absolvit colegiul de construcţii din Chişinău. Ulterior, timp de 11 ani a muncit în calitate  de maistru în domeniul construcţiei drumurilor în raionul Rezina. Din 1994 până în 2003 a activat în sovhozul „Avangard” din Pripeceni-Răzeşi. Ulterior, timp de opt ani a muncit în Federaţia Rusă. Revenit acasă, în 2011, a aderat la PDM. Tot atunci a candidat la funcţia de primar şi a învins în turul II al alegerilor. La alegerile generale locale din 2015 a câştigat un nou mandat de primar din primul tur.

Nu a fost membru al altor partide. „Nu agreez traseismul. Dacă eşti insistent şi vrei să duci într-adevăr un proiect la bun sfârşit, obţii finanţare indiferent din ce partid faci parte”, afirmă Frunză.

Candidatul este căsătorit şi are trei copii. În actuala campanie promite să îmbunătăţească drumurile, să finalizeze proiectul de apeduct şi canalizare şi, mai nou, să construiască o parcare la poarta cimitirului, ca să aibă unde staţiona cortegiile funerare şi cei care vizitează cimitirul la Paştele Blajinilor.

Integritatea în gestionarea averii şi intereselor personale

Conform informaţiilor din declaraţia de avere şi interese personale pentru anul 2018, Frunză a înregistrat venituri din salariul de primar în sumă de 78 669 lei,  iar soţia, angajată a Centrului Medicilor de Familie - în sumă de 37 211 lei. Totodată candidatul declară veniturile din darea în arendă a două loturi de pământ în sumă de 2496 lei şi venitul din pensie – în sumă de 9996 lei.

Frunză mai indică două loturi agricole pe care familia le deţine din 1992 şi un lot de teren intravilan de 0,10 ha, procurat în 2016, estimat la 1000 lei. La compartimentul bunuri imobile, candidatul declară o casă de locuit, cu suprafaţa de 58,7 m.p, moştenită în 2007, valoarea cadastrală a căreia ar fi de 27 142 de lei. Aceleaşi bunuri figurează şi în celelalte declaraţii ale candidatului

Integritatea în gestionarea funcției publice sau de partid

Numele lui Iacob Frunză a figurat  într-o investigaţie realizată de Moldova Curată, în care se arată că primarul a angajat-o în 2014 în funcţia de specialistă în problemele reglementării regimului funciar la primăria pe care o conducea pe cumnata sa, Galina Frunză, astfel încălcând prevederile art.2 din Legea nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese.

Comisia Naţională de Integritate a realizat atunci un control şi a constatat că Iacob Frunză nu a declarat şi nu a luat măsuri pentru a soluţiona conflictul de interese în termenele şi condiţiile prevăzute de lege. Actul de constatare a fost transmis CNA pentru aplicarea sancţiunilor prevăzute de art. 3132 al Codului Contravenţional al R. Moldova. Dosarul însă până la urmă a fost clasat pentru că trecuse termenul de prescripţie de trei luni de la iniţierea controlului.

Cazier judiciar

Nu există informații despre eventuale antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Rezina

Candidat: Valentin Rotari, PSRM

Valentin Rotari, 56 de ani, este profesor de istorie, ştiinţe sociale şi drept și candidează la funcția de pimar al orașului Rezina. A participat la Războiul din Afganistan, a lucrat la Şcoala profesională din Rezina, la postul vamal Rezina, iar în ultimii ani este lucrează la firma soției sale, specializată în brocheraj vamal. Este membru al organizației teritoriale a PSRM Rezina, care l-a și propus drept candidat la funcția de primar.

14 octombrie 2019
1003
Rezina

Candidat: Victor Cibotari, Blocul ACUM

Victor Cibotari, candidatul Blocului ACUM la funcţia de primar al orașului Rezina la alegerile din 20 octombrie 2019, vine din lumea afacerilor, dar are și reputaţie de activist civic. Pedagog de profesie, conform primelor studii, la vârsta de 56 ani este student în anul patru la Faclutatea de Drept al Universităţii de Stat din Moldova. Un timp a fost susţinător al Mişcării Antimafie.

03 octombrie 2019
1042
Rezina

Candidat: Victor Macrii, PSRM

Victor Macrii, 58 de ani, domiciliat în s. Buciuşca, este tehnician în telecomunicaţii și lucrează în calitate de controlor la SA RED Nord. El va concura în turul II al alegerilor locale pentru funcţia de primar al comunei Saharna Nouă, Rezina, alături de Maria Macrii, actuala primară a comunei, cu două mandate consecutive la activ. Victor Macrii reprezintă Partidul Socialiștilor.

31 octombrie 2019
1227
Rezina

Candidat: Ghenadie Cuzuioc, independent

Ghenadie Cuzuioc, 46 de ani, originar şi locuitor al suburbiei Ciorna, a orașului Rezina, este om de afaceri bine cunsocut în raion. Până acum a fost consilier raional la Rezina în fracțiunea PDM, nsă candidează independent.

09 octombrie 2019
726