Profil candidat: Iurie Tesa

ACUM 27 ianuarie 2019 1289

Iurie Tesa are 35 de ani și este originar din satul Copceac, raionul Ștefan Vodă. Este inginer de profesie, absolvent al Universității Tehnice din Moldova. A devenit membru al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (Platforma DA) în 2015, odată cu fondarea formațiunii politice.



Integritatea în activitatea politică

Anterior a făcut parte și din Platforma Civică „Demnitate și Adevăr”. În prezent este președintele organizației teritoriale din sectorul Buiucani, mun. Chișinău, a PPDA. În ultimii trei ani a fost implicat activ în acțiunile de protest organizate de PPDA. Candidează pe lista ACUM de pe circumscripția națională.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Din declarațiile de avere și interese personale depuse de Iurie Tesa între 2012 și 2017, rezultă că acesta a deținut, începând cu 24 octombrie 2012, funcția de inspector principal în cadrul Direcției supraveghere tehnică gaze a Inspectoratului Principal de Stat pentru Supravegherea Tehnică a Obiectelor Industriale Periculoase. Fiind în această funcție, Tesa a încasat, pe parcursul anului 2017, un salariu de 78 442 lei. Alte 14 mii de lei le-a obținut de la SRL „Centrul de Instruire și Producție”, SRL „Flacăra Albastră” și SA „Indmontaj”.â

În mai 2018 a plecat din funcția de inspector principal, iar câteva luni mai târziu, în decembrie 2018, Iurie Tesa a fondat firma „New Technolevel”. Tot el este și administratorul acestui SRL. „Am încercat să mă mai angajez undeva, am înțeles că nu este posibil și am decis să fondez această firmă. Încă are loc procedura de autorizare și așa mai departe. Întreprinderea se va ocupa de proiectarea și construcția rețelelor de apă, canalizare, încălzire, gaze”, a declarat Iurie Tesa pentru reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat.

În declarația pentru 2017, Iurie Tesa nu indică nicio locuință, în schimb, la capitolul proprietăți mobile arată că deține un automobil Opel Vectra fabricat în 2003 și cumpărat în 2010 cu 112 mii lei.

În declarația depusă la CEC în campania electorală 2019, care cuprinde anii 2017-2018, indică aceleași venituri și aceleași bunuri – mașina și salariile de la două locuri de muncă.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Nu există informații despre eventuale încălcări admise de către candidat în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

ACUM

Profil candidat: Valeriu Caisîn

Valeriu Caisîn (50 de ani), membru al Biroului raional PAS la Strășeni, deține, din 2012, funcția de director adjunct științific al Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS), instituție subordonată Agenției pentru Silvicultură „Moldsilva”.

24 ianuarie 2019
1061
ACUM

Profil candidat: Liliana Nicolaescu-Onofrei

Liliana Nicolaescu-Onofrei, vicepreședintă a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și este originară din satul Lozova, raionul Strășeni. A absolvit Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova, iar ulterior a activat în cadrul diferitelor organizații neguvernamentale din domeniul învățământului. Între 1996 și 1998 a fost director al Programului de Modernizare a Educației în Domeniul Umanitar la Fundația „Soros Moldova”. Timp de 12 ani a fost director executiv al Centrului Educațional „Pro Didactica”. De asemenea, pe parcursul mai multor ani, a oferit servicii de consultanță și training în domeniul învățământului în România, Ungaria, Bulgaria, Georgia, Kyrgyzstan, Kazahstan, Turkmenistan.

20 ianuarie 2019
1162
ACUM

Profil candidat: Ion Terguță

Ion Terguță, 46 de ani, este vicepreședintele Partidului Liberal Democrat (PLDM), jurnalist de profesie.  A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova, iar ulterior a susținut teza de master „Piaţa TV din R. Moldova” la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), Facultatea Business Administration. A mai studiat la Şcoala de studii politice a Consiliului Europei (2012- 2013) și la Institutul de Management, Dezvoltare Rurală şi Perfecţionare (2006 – 2007).

27 ianuarie 2019
1213
ACUM

Profil candidat: Iurie Țap

Iurie Țap candidează din partea Blocului ACUM pe circumscripția uninominală nr. 8 Florești. El este deputat,  de profesie, istoric. În anii 70-80 a predat istoria la mai multe instituții din Florești, iar timp de doi ani a fost director al Şcolii medii moldo-ruse din această localitate. Din 1991 până în 1999 este vicepreşedinte al Comitetului executiv raional Floreşti. Pe parcursul anilor a trecut prin mai multe partide. În perioada sovietică a făcut parte din Partidul Comunist, această informaţie conţinându-se în biografia sa oficială. Astfel, în 1990 a fost numit secretar al Comitetului raional de partid.

04 februarie 2019
1437
ACUM

Profil candidat: Igor Grosu

Igor Grosu a studiat la Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova (1990–1995). Între 2010 și 2015, a făcut doctoratul la Universitatea de Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. A fost în 1993–1997 președinte al Asociației „Pro Democrația”, coordonator al Centrului Naţional de Asistență și Informare a Organizațiilor Non-Guvernamentale „Contact” (1997–2001) și secretar al Consiliului Național al Tineretului din Moldova (2001–2003).

20 ianuarie 2019
1353
ACUM

Profil candidat: Maria Ciobanu

Până în anul 2010, când a fost aleasă în Parlament pe listele PLDM, Maria Ciobanu a făcut carieră în învățământul public. Potrivit CV-ului ei, publicat pe pagina web a Parlamentului, de la profesoară începătoare în 1977, a ajuns de două ori (1992 – 1994, 2007-2010) în funcția de director general al Direcției Generale Învățământ, Tineret și Sport Nisporeni. Cariera politică a Mariei Ciobanu a început în anul 2007, potrivit aceluiași CV, an în care a devenit membră a Partidului Social-Liberal (PSL), condus de Oleg Serebrian. După ce în februarie 2008 PSL a fuzionat cu Partidul Democrat din Moldova, Maria Ciobanu a aderat la Partidul Liberal-Democrat din Moldova, la care este acum (ianuarie 2019) vicepreședintă.

19 ianuarie 2019
1454