Bani publici plătiţi pentru lustruirea imaginii preşedintei raionului Leova

Arhiva 6 octombrie 2014 170
Efrosinia Greţu, preşedinta CR Leova

Consiliul Raional Leova a plătit în luna iunie 6 mii de lei publicaţiei „Literatura şi Arta” pentru un articol în care i-au fost aduse laude preşedintei raionului, Efrosinia Greţu, membră a Partidului Democrat (PD). Unii consilieri susţin că banii nu erau planificaţi în bugetul local, de aceea o învinuiesc pe preşedintă că ar face abuz de banii publici pentru a se promova, dar şi pentru a face imagine partidului pe care îl reprezintă.La şedinţa Consiliului Raional din 25 septembrie curent, consilierul din partea PLDM Ion Gudumac i-a cerut preşedintei raionului Leova, Efrosiniei Greţu, să explice cine a comandat articolul din ziar şi din ce surse acesta a fost plătit. „Nu mă interesează conţinutul înfrumuseţat al acestui material de laudă, vreau să ştiu dacă el a fost plătit din bani publici sau din banii proprii ai preşedintei. Prin acest articol, Efrosinia Greţu îşi face campanie electorală atât ei, cât şi partidului din care face parte”, a spus consilierul raional.

Literatura şi Arta: „Preşedinta leovenilor mizează pe virtuţile raţiunii stoice...”

La 19 iunie 2014, în ziarul „Literatura şi Arta”, la rubrica „Profil” a apărut articolul „Clar adânc de irişi”, semnat de Andrei Moroşanu. Într-un limbaj poetic, autorul o caracterizează pe preşedintă ca fiind o persoană modestă: „Fire copleşită de zbucium, Efrosinia Greţu păşeşte în viaţă la braţ cu modestia...”; un conducător bun: „În expansiunile sale metaforice, preşedinta leovenilor mizează pe virtuţile raţiunii stoice...”, dar şi  membră de partid: „Singurătatea de gândire dânsa o neutralizează cu ajutorul oamenilor. În acest context, ea pune miza pe reflecţiile partenerilor de alianţă, le ascultă păsul, investighează conceptul relaţiilor bilaterale. Linia de ascensiune în tot ce face preşedinta am intuit din discuţiile cu primarii Ioana Răcilă din Beştemac, Vasile Grosu din Filipeni, Ion Guţu din Cazangic, Tatiana Gorgos din Sărata Nouă, Ivan Para din Tigheci, Ivan Tomşa din Sărata-Răzeşi...” .

Efrosinia Greţu este preşedinta Organiţaţiei Teritoriale (OT) Leova a Partidului Democrat, iar primii trei primari vizaţi în articol sunt şi ei membri ai acestei formaţiuni. Mai mult, Vasile Grosu, primarul satului Filipeni, este vicepreşedintele OT Leova al PD, dar şi preşedintele Asociaţiei Aleşilor Locali din cadrul acestui partid.

Şase mii de lei pentru un articol de promovare

Andrei Moroşanu, autorul articolului, spune că nu a fost remunerat. „Mai înainte, când am mai scris un articol despre preşedinta raionului Leova, am fost remunerat, dar nu din bani publici, atunci s-a găsit un sponsor, însă acum nu am fost plătit. De la sediul central al PD ne-au spus: dacă promovaţi oamenii noştri, atunci redacţiilor li se vor aloca nişte bani din contul partidului. Eu promovez imaginea autorităţilor din PD, am scris şi despre preşedintele raionului Ialoveni, Lilian Popescu; al raionului Rezina, Eleonora Graur, Ilie Rău de la Călăraşi şi tot aşa. Încă nu am fost remunerat, însă aştept”, spune Andrei Moroşanu.

Efrosinia Greţu a explicat pentru Moldova Curată că acest articol a costat bugetul local şase mii de lei, banii fiind plătiţi publicaţiei, nu autorului, însă susţine că s-a urmărit promovarea activităţii instituţiei pe care o conduce. „Dacă domnul a luat un interviu de la preşedintele raionului, din ai cui bani trebuie să fie plătit articolul? Atât timp cât eu sunt în funcţia de preşedintă, eu nu-mi fac imagine mie sau familiei mele, ci a instituţiei pe care o conduc”, spune Efrosina Greţu.

Menţionăm faptul că Efrosinia Grecu candidează la funcţia de deputat în Parlament pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 din partea PD, aceasta fiind a 20- ea la număr.

 (Ne) transparenţa banilor publici

Directorul executiv al Centrului de promovare a libertăţii de exprimare şi a accesului la informaţie „Acces-info”, Vasile Spinei, afirmă că banii publici ar trebui gestionaţi şi cheltuiţi de către autorităţile locale de o manieră transparentă. „Finanţele din bugetul local trebuie să fie planificate la început anului, consilierii votând destinaţia acestora. Dacă aleşii locali afirmă că banii plătiţi pentru acest articol nu au fost planificaţi, atunci cred că s-a încălcat politica financiară a instituţiei. Mai mult, autorităţile publice locale alocă bani pentru articole publicitare, însă acestea au rolul de a promova anumite strategii în interesul instituţiei publice, dar nu al conducătorului sau al unui partid politic. Totodată, instituţia media care difuzează un material promoţional, trebuie să informeze cititorul că articolul este unul publicitar, în caz contrar, rămânem manipulaţi, crezând tot ce e scris acolo”, conchide expertul.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Familia deputatei Ivanov: Casă de lux în construcţie şi...

Fami­lia depu­ta­tei Vio­leta Iva­nov şi-a ridi­cat o casă cu două nive­luri în Chi­şi­nău. Deşi acum o săp­tămână declara pre­sei că fiica sa, Mar­ga­rita, ajunsă în atenţia opi­niei publice pen­tru foto­gra­fi­ile de lux pe care le posta pe reţe­lele de soci­a­li­zare, nu are, „cu părere de rău, casă”, datele ofi­ci­ale demon­strează con­tra­riul. Minora este, în acte, pro­pri­e­tara tere­nu­lui pe care părinţii şi-au ridi­cat casa de lux, dar şi stă­pâna vechiu­lui imo­bil de pe acel teren, demo­lat între timp. Tot­o­dată, fami­lia ale­sei popo­ru­lui ges­tio­nează, de peste un dece­niu, două tere­nuri în Chi­şi­nău, folo­site ca şi par­cări, pe care le închi­ri­ază de la Pri­mă­ria Chi­şi­nău con­tra 20 de lei pen­tru o sin­gură zi.

08 aprilie 2016
176
Arhiva

Profil candidat: Mihail Catraniuc

Integritate în activitatea politică

05 februarie 2019
243
Arhiva

S-a retras dintr-o afacere prosperă ca să devină preşed...

După alegerile locale din vara anului curent, în fruntea raionului Străşeni a fost ales democratul Mihai Popa. Psiholog de profesie, Popa s-a lansat în politică la scurt timp după ce a început să facă afaceri. Este fondator a două firme care se ocupă de comerț. Iniţial a fost membru al Partidului Social-Democrat, iar din 2009 este membru al Partidului Democrat (PDM). În prezent este şi preşedinte al organizaţiei teritoriale a acestui partid.

25 decembrie 2015
161
Arhiva

Gheorghe Curmei va conduce încă doi ani ASD, chiar dacă...

​Șeful Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), Gheorghe Curmei, al cărui contract de muncă pe patru ani a expirat la 14 februarie 2018, a obținut un nou contract de doi ani în această funcție, fără ca Ministerul Economiei și Infrastructurii - căruia i se subordonează ASD - să organizeze un concurs. Gheorghe Curmei a fost anterior concediat de ministrul Transporturilor Iurie Chirinciuc, care a invocat „încălcări grave” în activitatea acestuia, descoperite de Inspecția Financiară și de un audit intern. Prin decizia CSJ însă a fost restabilit în funcție.

15 martie 2018
446
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Instituțiile statului nu sunt obligate să examineze pet...

Întrebare: As vrea să știu dacă instituțiile de drept/control - Poliția, Procuratura anticorupție, Centrul Național Anticorupție etc. examinează petițiile anonime? Cunosc persoane care ar vrea să sesizeze organele de drept despre anumite abuzuri, ilegalități dar le este frică să o facă.

16 octombrie 2017
235
Arhiva

Preşedintele Judecătoriei Leova vinde miere la Fabrica...

Pe lângă venitul obţinut din salariu în anul 2015, Petru Vacula, preşedintele instanţei din Leova, a obţinut peste 36 de mii de lei din vânzarea mierii. Judecătorul a vândut producţia apicolă fabricii de dulciuri “Bucuria”.

10 mai 2016
174