Profil candidat: Petru Jardan
Integritatea în activitatea politică
Petru Jardan, candidatul cu numărul trei pe listele Partidului „Șor” la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, a obținut în ultimii doi ani venituri oficiale în valoare de 1,6 milioane de lei din funcția de director general al companiei „Avia Invest”, cea care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău. Jardan conduce, din 2013, un automobil Porsche Cayenne și deține, împreună cu soția, un apartament de 114 m.p. dobândit în 2012 prin intermediul unui contract de investiții.
Până în 2018, Petru Jardan nu a fost implicat oficial în politică. În luna august a anului trecut, acesta a fost desemnat de Partidul „Șor” în calitate de „reprezentant împuternicit” al formațiunii în sectorul Botanica din mun. Chișinău. Candidatura a fost aleasă la reuniunea de partid, care a adunat câteva sute de membri ai Partidului „Șor” din sectorul Botanica, se preciza într-un comunicat al partidului.
Înainte de a se implica în politică, Petru Jardan s-a aflat în cercul de apropiați ai primarului de Orhei, Ilan Șor. Acesta a ocupat funcția de vicepreședinte al clubului de fotbal „Milsami” Orhei, patronat de Ilan Șor, iar ulterior, în 2012, încă înainte de concesionare, a fost numit director al „Aeroportului Internațional Chișinău” printr-un ordin semnat de Tudor Copaci, directorului Agenției Proprietății Publice. În 2013, Aeroportul a fost concesionat companiei „Avia Invest”, iar Jardan, la scurt timp, a fost numit director general al acestei companii, funcție pe care o deține și astăzi.
Integritatea în declararea averii și intereselor personale
În declarația pe proprie răspundere depusă la Comisia Electorală Centrală în calitate de candidat la funcția de deputat, Petru Jardan a indicat că a obținut în perioada 2017-2018 venituri oficiale în sumă totală de 1,6 milioane de lei de la compania „Avia Invest” SRL, acolo unde este director general (67 de mii de lei lunar). Ilan Șor, președintele Partidului „Șor”, este președintele Consiliului de Administrație al „Avia Invest”. Această companie va gestiona în următorii 43 de ani Aeroportul Internațional Chișinău, în baza unui parteneriat public-privat semnat în 2013.
Petru Jardan a mai trecut în declarația de avere și interese depusă la CEC faptul că, împreună cu soția, este proprietarul unui apartament de 114 m.p., procurat în 2012, în urma unui contract de investiții. Din 2013, Jardan conduce un automobil de model Porsche Cayenne, fabricat în același an. Mașina care costă 68 de mii de euro, echivalentul a 1,3 milioane de lei, nu este în proprietatea candidatului la funcția de deputat, fiind deținută de acesta în baza unui contract.
În declarațiile de avere pentru anii 2012-2013, depuse în perioada în care activa la Aeroportul Internațional Chișinău, Petru Jardan declara faptul că soția sa era angajată în cadrul clubului de fotbal „Milsami” Orhei în calitate de contabil-șef. Tot în acele declarații, Jardan preciza că deține o cotă parte de 25% în cadrul SRL-ului „Altotal-Cons”, cu activități în construcții. Ulterior însă, Jardan a ieșit din lista proprietarilor acestei companii. Conform informațiilor din registrul Agenției Servicii Publice, Petru Jardan nu deține calitatea de fondator sau administrator de SRL-uri, altul decât „Avia Invest” SRL.
Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid
Pe 8 ianuarie 2019, pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău, Petru Jardan și Partidul „Șor” au organizat un concert cu participarea interpretului rus, Stat Mihailov. Intrarea a fost gratuită, iar la inițiativa lui Jardan, a fost organizat și transport gratuit pentru toți doritorii. De asemenea, pentru participanți la concert au fost amenajate corturi, la care se oferea gratuit ceai, a scris Ziarul Național.
La acea dată, nici Petru Jardan și nici Partidul „Șor” nu erau înregistrați în cursa electorală, astfel că, nici partidul, dar nici Petru Jardan nu au indicat cheltuielile aferente organizării evenimentului. A doua zi, pe 9 ianuarie 2019, partidul a fost înregistrat de Comisia Electorală Centrală în alegeri, iar Petru Jardan, peste trei zile, la 11 ianuarie, a depus listele cu semnături pentru a fi înregistrat în calitate de candidat al Partidului „Șor” în circumscripția nr. 23, care cuprinde sectorul Botanica din mun. Chișinău, inclusiv zona din care face parte și Aeroportul Internațional Chișinău. Pe 15 ianuarie, Jardan a fost înregistrat în cursă. Ulterior, întrebat de un reporter al Ziarului de Gardă cât a plătit pentru organizarea concertului cu participarea lui Stas Mihailov, Jardan a refuzat să răspundă: „Nu ofer comentarii”.
Cazier judiciar
Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Pirkka Tapiola: „Vrem paşi concreţi care ar asigura dep...
Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova a declarat în cadrul interviului acordat portalului Moldova Curată că UE îşi doreşte să vadă acţiuni concrete care ar asigura independenţa Procuraturii Generale. Pirkka Tapiola a venit cu această precizare în contextul în care, potrivit lui, începând cu cea de-a doua jumătate a anului 2014, implementarea Strategiei privind reformarea sectorului Justiţiei s-a încetinit considerabil.
Olesea Stamate: ”Un control public este întotdeauna cel...
Procesul de achiziții publice trebuie să devină mai transparent, cu acces liber al publicului la mai multe documente din dosarul de achiziții, este de părere preşedinta Asociației pentru o Guvernare Eficientă și Responsabilă, Olesea Stamate. Ea a explicat, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată, care sunt noutățile Legii cu privire la achizițiile publice, care a intrat în vigoare la 1 mai 2016. În acest context, experta a subliniat importanță transparentizării acestui proces, de la inițiere, până la finalizare.
Circa 960 de declaraţii de avere şi de interese persona...
Chiar dacă termenul de depunere a declaraţiilor de avere şi de interese personale pentru anul 2013 expiră la finele lunii martie curent, la Comisia Naţională de Integritate (CNI) au început a fi aduse astfel de documente. Cei mai harnici s-au dovedit a fi colectorii de declaraţii de la ministerele Mediului şi Apărării, dar şi din cadrul inspectoratelor de poliţie din sectoarele Centru şi Râşcani din municipiul Chişinău. Nu au rămas în urmă nici colectorii din cadrul primăriilor din localităţile raionului Drochia, de la primăria Oneşti, Hânceşti, dar şi de la primăria oraşului Cantemir.
Aici așteptăm comentariul tău!