Mandatul primarului din Alexandreni ar putea să înceteze înainte de termen

Arhiva 30 mai 2014 1538
Vladimir Joian, primarul din Alexandreni.

Vladimir Joian, primarul comunei Alexandreni, raionul Sângerei, este bănuit de Comisia Naţională de Integritate (CNI) că ar fi încălcat regimul conflictului de interese şi al incompatibilităţii, deoarece nu a renunţat la atribuţiile de administrator de firmă. Alesul local din Alexandreni spune însă că el nu deţine nicio altă funcţie. Dacă CNI va constata încălcarea regimului conflictului de interese şi al incompatibilităţii, mandatul de primar ar putea înceta înainte de termen.



Controlul pe numele primarului a fost iniţiat de CNI, după ce Direcţia Generală Teritorială Nord a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) a descoperit că în urma unei verificări la o firmă, Vladimir Joian, în calitate de fondator al unei societăţi comerciale, ar fi contrasemnat actele procesuale de percheziţie. Angela Starinschi, şefa Serviciului cooperare internaţională şi relaţii publice al CNA, a declarat pentru Moldova Curată că nu este de competenţa instituţiei pe care o reprezintă să verifice starea de incompatibilitate între funcţii, de aceea a fost sesizată Comisia Naţională de Integritate. Aceasta examinează acum dacă Vladimir Joian, deţinând o funcţie publică, are dreptul să semneze documentele unei firme.

Direcţia Generală Teritorială Nord a CNA a verificat firma “Agrofix-Com” SRL, fondată de Vladimir Joian, care este singurul asociat. Potrivit Camerei Înregistrării de Stat (CÎS), firma a fost fondată în anul 2005, iar domeniile de activitate ale societăţii sunt: cultura plantelor cerealire, tehnice şi a plantelor furajere, comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi animalelor vii, comerţul cu amănuntul al legumelor şi fructelor proaspete. Din acelaşi document de la CÎS reiese că această firmă este administrată de Valentina Silnic.

Locuitor din Alexandreni: “Primăria, loc de promovare a afacerii primarului”

Un locuitor din comuna Alexandreni, care a solicitat să-i protejăm identitatea, spune că Vladimir Joian stă rareori la primărie, fiind văzut mai mult la moara din sat, unde şi-ar avea afacerea. ”Nu ştiu al cui este bussinesul acesta în acte, însă el este cel care îl conduce de fapt. Primăria este folosită ca unealtă de a-şi promova interesele. Pe uşa primăriei veţi găsi întodeauna anunţuri de genul: “Căutăm muncitori”… Acolo lucrează şi câţiva consilieri locali”, afirmă locuitorul din Alexandreni.

Vladimir Joian declară însă că el deţine doar funcţia de primar şi nu este implicat în altă activitate. “Eu nu sunt conducătorul vreunei firme ca să semnez acte. În declaraţia de avere am indicat la care firme sunt fondator şi ce venituri am. Nu am ce ascunde, acestea sunt vorbe goale”, declară scurt primarul.

Terenuri cu valoare cadastrală ce depăşeşte de câteva ori salariu de primar

În anul 2012, Vladimir Joian a cumpărat 95 de terenuri agricole, cu valoarea cadastrală totală de peste 328 de mii de lei, suma fiind de aproximativ şapte ori mai mare decât venitul obţinut din salariul de primar. Potrivit declaraţiei de avere pentru anul 2012, salariul său a constituit peste 48 de mii de lei. Un venit de peste 330 de mii de lei primarul a obţinut în anul 2012 din înstrăinarea sau deţinerea valorilor mobiliare şi a cotei-părţi în capitalul social al societăţilor comerciale. În declaraţia de avere mai este indicată calitatea de asociat (unic) în trei firme: societăţile comerciale: “Arpan” şi “Agrofix-Com” şi gospodăria ţărănească “Vladimir Joian” - toate în domeniul agriculturii. Potrivit raportului financiar pentru anul 2012 al firmei “Agrofix-Com”, venitul din vânzări a constituit 6 milioane 839 de mii de lei. Primarul mai declară că este proprietarul unei case de locuit şi al unui autoturism de marca BMW, fabricat în anul 2003.

La 30 aprilie 2014, CNI a iniţiat un control pe numele lui Vladimir Joian, iar în prezent membrii Comisiei verifică dacă acesta mai deţine vreo funcţie în afară de cea publică. Dacă în urma controlului se dovedeşte că Vladimir Joian deţine concomitent şi alte funcţii, actul CNI va fi transmis Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat pentru iniţierea procedurii de revocare din funcţia de primar, iar mandatul său ar putea să înceteze înainte de termen. Legea cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică prevede că demnitarul nu este în drept să desfăşoare orice altă activitate remunerată, cu excepţia celor didactice şi ştiinţifice. Prin urmare, situaţia de incompatibilitate urmează să înceteze în decursul unei luni din momentul apariţiei acesteia.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Președintele raionului Florești este cercetat penal: ”N...

17 octombrie 2015
842
Arhiva

CNI a depistat conflict de interese în cazul a cinci pe...

Primarul comunei Ghidighici, municipiul Chişinău, ex-procurorul general, ministru Sănătăţii, directorul general al S.A. „Termocom”, primarul comunei Ignăţei, raionul Rezina, ex-directorul Agenţiei „Moldsilva” – sunt persoanele în activitatea cărora Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat conflict de interese. În cazul în care actele de constatare ale CNI nu vor fi contestate în instanţa de judecată, acești foști și actuali demnitari vor fi sancţionați pentru nedeclararea conflictului de interese.

03 iunie 2013
833
Arhiva

Profil candidat: Ghenadie Buza

Integritatea în activitatea politică

28 ianuarie 2019
1049
Arhiva

Fiica - ministră a Sănătăţii, mama - conducătoare a une...

Ministra Sănătăţii, Ruxanda Glavan, este suspectată de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese. Alianţa Anticorupţie a expediat o sesizare la Comisia Naţională de Integritate (CNI) în care menţionează că mama ministrei Sănătăţii, Anadela Glavan, care este şefa Asociaţiei Medicale Teritoriale (ATM) Centru din municipiul Chişinău, ar fi în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii (MS), condus de fiica sa.

28 ianuarie 2016
2331
Arhiva

Integritatea autorităţilor naţionale este o precondiţie...

Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, ratificat de Parlamentul de la Chişinău la 2 iulie 2014,  reprezintă un document complex, care vizează domenii esenţiale şi conţine prevederi importante referitoare la:

25 iulie 2014
1185
Arhiva

Deputatul Boris Golovin deține două funcții concomitent...

Revenirea în Parlament a deputatului Boris Golovin, care a lucrat, în luna ianuarie 2016, timp de 29 de zile în postul de director al Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească (CNMUP), a nemulțumit fosta sa fracțiune, a Partidului Comuniștilor, care acum îi cere demisia. Liderul partidului, Vladimir Voronin, a depus o sesizare la Comisia Națională de Integritate (CNI) în care îi solicită să se pronunțe dacă Golovin se află sau nu în incompatibilitate de funcții. La ședința de vineri, 11 martie, CNI a pornit un control. La fel, fracțiunea cere ca Parlamentul să declare demisia de drept a acestuia, făcând trimitere la Constituție și la Legea cu privire la statutul deputatului. Boris Golovin spune însă că și-a suspendat contractul de muncă la CNUMP, de aceea nu poate fi vorba despre incompatibilitate de funcții. 

14 martie 2016
832