Mandatul primarului din Alexandreni ar putea să înceteze înainte de termen

Arhiva 30 mai 2014 1554
Vladimir Joian, primarul din Alexandreni.

Vladimir Joian, primarul comunei Alexandreni, raionul Sângerei, este bănuit de Comisia Naţională de Integritate (CNI) că ar fi încălcat regimul conflictului de interese şi al incompatibilităţii, deoarece nu a renunţat la atribuţiile de administrator de firmă. Alesul local din Alexandreni spune însă că el nu deţine nicio altă funcţie. Dacă CNI va constata încălcarea regimului conflictului de interese şi al incompatibilităţii, mandatul de primar ar putea înceta înainte de termen.Controlul pe numele primarului a fost iniţiat de CNI, după ce Direcţia Generală Teritorială Nord a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) a descoperit că în urma unei verificări la o firmă, Vladimir Joian, în calitate de fondator al unei societăţi comerciale, ar fi contrasemnat actele procesuale de percheziţie. Angela Starinschi, şefa Serviciului cooperare internaţională şi relaţii publice al CNA, a declarat pentru Moldova Curată că nu este de competenţa instituţiei pe care o reprezintă să verifice starea de incompatibilitate între funcţii, de aceea a fost sesizată Comisia Naţională de Integritate. Aceasta examinează acum dacă Vladimir Joian, deţinând o funcţie publică, are dreptul să semneze documentele unei firme.

Direcţia Generală Teritorială Nord a CNA a verificat firma “Agrofix-Com” SRL, fondată de Vladimir Joian, care este singurul asociat. Potrivit Camerei Înregistrării de Stat (CÎS), firma a fost fondată în anul 2005, iar domeniile de activitate ale societăţii sunt: cultura plantelor cerealire, tehnice şi a plantelor furajere, comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi animalelor vii, comerţul cu amănuntul al legumelor şi fructelor proaspete. Din acelaşi document de la CÎS reiese că această firmă este administrată de Valentina Silnic.

Locuitor din Alexandreni: “Primăria, loc de promovare a afacerii primarului”

Un locuitor din comuna Alexandreni, care a solicitat să-i protejăm identitatea, spune că Vladimir Joian stă rareori la primărie, fiind văzut mai mult la moara din sat, unde şi-ar avea afacerea. ”Nu ştiu al cui este bussinesul acesta în acte, însă el este cel care îl conduce de fapt. Primăria este folosită ca unealtă de a-şi promova interesele. Pe uşa primăriei veţi găsi întodeauna anunţuri de genul: “Căutăm muncitori”… Acolo lucrează şi câţiva consilieri locali”, afirmă locuitorul din Alexandreni.

Vladimir Joian declară însă că el deţine doar funcţia de primar şi nu este implicat în altă activitate. “Eu nu sunt conducătorul vreunei firme ca să semnez acte. În declaraţia de avere am indicat la care firme sunt fondator şi ce venituri am. Nu am ce ascunde, acestea sunt vorbe goale”, declară scurt primarul.

Terenuri cu valoare cadastrală ce depăşeşte de câteva ori salariu de primar

În anul 2012, Vladimir Joian a cumpărat 95 de terenuri agricole, cu valoarea cadastrală totală de peste 328 de mii de lei, suma fiind de aproximativ şapte ori mai mare decât venitul obţinut din salariul de primar. Potrivit declaraţiei de avere pentru anul 2012, salariul său a constituit peste 48 de mii de lei. Un venit de peste 330 de mii de lei primarul a obţinut în anul 2012 din înstrăinarea sau deţinerea valorilor mobiliare şi a cotei-părţi în capitalul social al societăţilor comerciale. În declaraţia de avere mai este indicată calitatea de asociat (unic) în trei firme: societăţile comerciale: “Arpan” şi “Agrofix-Com” şi gospodăria ţărănească “Vladimir Joian” - toate în domeniul agriculturii. Potrivit raportului financiar pentru anul 2012 al firmei “Agrofix-Com”, venitul din vânzări a constituit 6 milioane 839 de mii de lei. Primarul mai declară că este proprietarul unei case de locuit şi al unui autoturism de marca BMW, fabricat în anul 2003.

La 30 aprilie 2014, CNI a iniţiat un control pe numele lui Vladimir Joian, iar în prezent membrii Comisiei verifică dacă acesta mai deţine vreo funcţie în afară de cea publică. Dacă în urma controlului se dovedeşte că Vladimir Joian deţine concomitent şi alte funcţii, actul CNI va fi transmis Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat pentru iniţierea procedurii de revocare din funcţia de primar, iar mandatul său ar putea să înceteze înainte de termen. Legea cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică prevede că demnitarul nu este în drept să desfăşoare orice altă activitate remunerată, cu excepţia celor didactice şi ştiinţifice. Prin urmare, situaţia de incompatibilitate urmează să înceteze în decursul unei luni din momentul apariţiei acesteia.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Inna Șupac

Integritatea în activitate politică

01 februarie 2019
1409
Arhiva

CSM a propus spre avansare un judecător vizat de CEDO

Anul trecut, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îi propunea preşedintelui ţării să-i confere gradul superior de calificare unui judecător din cadrul Curţii Supreme de Justiţie. Acest grad este cel mai important pe care îl poate avea un judecător, ceea ce înseamnă şi un adaos salarial lunar de 400 de lei. Juriştii afirmă că magistraţii care sunt propuşi spre o astfel de promovare trebuie să aibă o experienţă de muncă bogată, dar şi succese remarcabile în domeniu. Preşedintele Nicolae Timofti, fost judecător şi el, a decis să nu-i acorde calificarea solicitată judecătorului Ghenadie Nicolaev.

29 aprilie 2013
894
Arhiva

Preşedintele Judecătoriei Râşcani a fost iertat de CNI...

Oleg Melniciuc, preşedintele Judecătoriei Râşcani din municipiul Chişinău, şi-a promovat rudele angajate în această instanţă. Astfel, anul trecut, când sora soţiei sale a fost angajată în funcţia de grefieră, doar cu jumătate de salariu, la scurt timp, magistratul a emis un ordin prin care i-a acordat o normă deplină. Pe nepotul său l-a angajat prin cumul în calitate de administrator al reţelei de calculatoare a instanţei. Deşi a semnat mai multe acte administrative în situaţie de conflict de interese, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a clasat cazul lui Melniciuc. Experţi anticorupţie cred că membrii CNI nu au procedat corect.

16 februarie 2015
1390
Arhiva

Masa rotundă: “Testarea la poligraf: un deceniu de eșec...

Asociația Presei Independente (API) și portalul MoldovaCurata.md vă invită la masa rotundă “Testarea la poligraf: un deceniu de eșecuri sau  de reușite?”. Evenimentul va avea loc luni, 19 februarie 2018, ora 14.00, în sala de conferințe a Hotelului „Jolly Alon” (mun. Chișinău, str. Maria Cebotari 37).

08 februarie 2018
822
Arhiva

Averile şi interesele a şapte persoane cu funcţii de ră...

În şedinţa Comisiei Naţionale de Integritate(CNI) din 21 noiembrie curent vor fi discutate declaraţiile de avere şi cele de interese personale a şapte persoane cu funcţii de răspundere din R. Moldova. Printre acestea se regăsesc doi deputaţi, trei conducători ai autorităţilor publice locale, un director adjunct al unei instituţii publice şi un poliţist.

20 noiembrie 2013
889
Arhiva

Confiscarea extinsă – o prevedere care va lovi dur în a...

Republica Moldova are deja de an un articol nou în Codul Penal - “confiscare extinsă”. Aplicată în practică, această prevedere va lovi în averile multor persoane. Astfel, vor fi confiscate bunurile, a căror valoare depăşeşte substanţial veniturile dobândite licit de către persoana condamnată. Experţii anticorupţie precizează că modificarea legislativă este una aşteptată, deoarece se referă şi la bunurile care au fost transferate de către condamnat unor persoane terţe. Acest lucru însă l-a nemulţumit pe ombudsmanul Tudor Lazăr, care a sesizat Curtea Constituţională.

12 februarie 2015
884